Jaksaminen

Yrittäjä, opi katkaisemaan stressikierre – avainasemassa on oman vallan ja hallinnan vähentäminen

Ville Sainio

Kirjoittaja on VJ Maa-aineksen perustaja ja omistaja

Yrittäjä, opi katkaisemaan stressikierre – avainasemassa on oman vallan ja hallinnan vähentäminen

Yrittäjän kannattaa opetella erottamaan, mitä on pakko hoitaa itse ja mitä voi delegoida, kertoo nurmijärveläisen VJ Maa-aineksen perustaja ja omistaja Ville Sainio.

|

Päässä käy hirveä täpinä ja tuntuu, että asiat vain kiihdyttävät ohi. Tunne on tuttu monelle yrittäjälle.

Usein tällaisen akuutin stressin taltuttamiseen toimiva keino on jättää puhelin autoon ja mennä pitkälle lounaalle. Kun stressihyökyaallon on antanut mennä kaarteessa ohi, siihen saa otettua etäisyyttä. Takamatkalta saa kirittyä kiinni sen verran, mikä on tarpeellista.

Parasta olisi, jos voisi laittaa puhelimen viikoksi kiinni ja ottaa firman asioihin kunnolla etäisyyttä, mutta aika moni yritys kaatuisi siihen. Siksi yrittäjän onkin tärkeää oppia katkaisemaan stressikierre jollakin toisella tavalla.

Yrittäjänä stressinaiheideni kärkipaikkoja pitävät jatkuvasti kaksi asiaa: raha ja työvoiman työllistäminen. Toisin sanoen jätkille on saatava töitä, ja rahan on riitettävä sekä palkkojen että laskujen maksuun.

Joku voisi pitää stressinaiheena esimerkiksi sitä, että kone hajoaa, mutta mielestäni se kuuluu työnkuvaan ja sellainen stressi on ohimenevää. Sen sijaan jos minä yrittäjänä hajoan, yhtäkkiä pariltakymmeneltä perheeltä jääkin joulukinkut ostamatta.

Olen itse kokenut loppuunpalamisen. Ironista kyllä, en tuntenut matkaavani kohti burnoutia, sillä eihän siinä pyörityksessä ehtinyt ajatella omia stressitasojaan – eikä mitään muutakaan. Loppuunpalamisen jälkeen olen oppinut pitämään vapaata ja delegoimaan.

Vapaata kannattaa ja oikeastaan täytyykin pitää, sillä myös yrittäjä on yrityksen työntekijä, ja työntekijän on työnteon lisäksi pidettävä vapaata. Huomaan saman ilmiön aina, kun pidän kunnon loman: töissä ollessani en edes huomaa stressiä, sillä siitä tulee normaali olotila. Vasta vapaalla huomaan, millainen ero on normaali-minän ja loma-minän välillä.

Yrittäjän on tärkeää erottaa ne asiat, jotka yrittäjän oikeasti pitää tehdä, ja ne, jotka kannattaa delegoida. Kun yritys kasvaa, yrittäjän pitää oppia päästämään irti delegointikelpoisista asioista, sillä kaikkia lankoja on mahdoton pitää käsissä.

Oma kuormani helpottui esimerkiksi sillä, että vaimoni alkoi hoitaa yrityksen taloutta ja muuta taustahallinnointia. Olemme sopineet tietyt raja-arvot, joiden ylittyessä minuun ollaan yhteydessä. Eli jos mitään ei kuulu, kaikkia on hyvin. Minun ei kannata katsella päivittäin saldoa, vaan pitää huoli alussa mainituista kahdesta isosta stressinaiheesta, eli työn ja rahan riittävyydestä.

Jotta yrittäjän on mahdollista vähentää omaa stressiään, on tärkeää löytää ympärille luotettavia ja osaavia ihmisiä. Ja vielä tärkeämpää on asenne: on osattava vähentää omaa valtaansa ja hallintaansa löytämilleen luotettaville ja osaaville ihmisille. Lopputulos hyödyttää paitsi yrittäjää, myös yritystä ja sen työntekijöitä.

Kalakauppiaan oivaltama 95 prosentin sääntö luo pohjan hyvälle työilmapiirille ja erottuvalle asiakaspalvelulle

Turkulainen kalaliike syntyi vuonna 2007 yllytyshulluuden ja järjen äänen yhdistelmästä. Yrittäjät välttelivät velkarahaa ja tekivät ensimmäiset kaksi vuotta kaiken kahdestaan.

Kilpaillulla alalla menestyy, jos tekee toisin kuin muut – Tähän luottaa Neliöt Liikkuu

Neliöt Liikkuu LKV syntyi halusta tuulettaa kiinteistönvälitysalaa. Yrityksessä välittäjä saa luoda itsestään brändin.

Miten hallitus tukee kasvua? 3 keinoa kasvun kiihdyttämiseen

Hyvä hallitus tuo yritykseen sparrausapua sekä täydentävää osaamista. Myös hallituksen jäsenten omat verkostot vievät yritystä eteenpäin kasvun tiellä.

Modulight kasvoi laseralan huipputekijäksi: Kuukauden yrittäjä avaa, miten hengissäpysymiskamppailu vaihtui menestykseen

Seppo Orsila on ollut kehittämässä laseralan huippututkimuksesta maailmalla menestyvän vientiyrityksen. Tie tiedeyhteisöstä kansainväliseen menestykseen vei yli 10 vuotta, mutta se kannatti.

Pomot alas norsunluutornista: Työilmapiiri vaatii vaalimista

Raisiolaisyrityksessä hyvän työilmapiiriin tehdään aktiivisesti töitä. Kaikkia pidetään perheenjäseninä, ja ongelmat nostetaan keskusteluun heti.

Kasvu haastaa johtajan: Vincitin Mikko Kuitunen kertoo isoimmat oivalluksensa työntekijöiden johtamisesta

Vincit on kasvanut 13 vuodessa pörssiyhtiöksi ja usean sadan henkilön työyhteisöksi. Kasvu on haastanut toimitusjohtajan miettimään työntekijöiden johtamista uudella tavalla.

Moni asia on muuttunut 10 vuodessa, mutta yksi pysyy: Kuukauden yrittäjä pitää valmistuksen Suomessa

Tamperelaisen Piruetin toimitusjohtaja Susanna Etula luottaa yrityksensä toiminnassa kotimaisuuteen. Hänen johdollaan liikevaihto ja -tulos ovat kasvaneet. Nyt yrityksessä on mukana koko perhe.

Sarjayrittäjä Kim Heiniö on ollut kehittämässä yli sataa ravintolakonseptia: Olen ollut sielultani yrittäjä koko elämäni

Soupster Familyn toimitusjohtaja Kim Heiniö kertoo, että onnistumisessa keskeisiä tekijöitä ovat olleet isot riskit, tuuri, hyvät ihmiset ja ripaus uhkarohkeutta.

Miksi ideoita ei viedä käytäntöön? 4 huomiota innovaatioista

Uudenlainen ajattelukyky ja innovaatiot vaativat yritykseltä tiettyjä toimia. Yrittäjä Ari Huusko kertoo, miten pk-yrittäjät voivat tukea innovaatioiden syntyä.

Lataa lisää