Jaksaminen

Yrittäjä, opi katkaisemaan stressikierre – avainasemassa on oman vallan ja hallinnan vähentäminen

Ville Sainio

Kirjoittaja on VJ Maa-aineksen perustaja ja omistaja

Yrittäjä, opi katkaisemaan stressikierre – avainasemassa on oman vallan ja hallinnan vähentäminen

Yrittäjän kannattaa opetella erottamaan, mitä on pakko hoitaa itse ja mitä voi delegoida, kertoo nurmijärveläisen VJ Maa-aineksen perustaja ja omistaja Ville Sainio.

|

Päässä käy hirveä täpinä ja tuntuu, että asiat vain kiihdyttävät ohi. Tunne on tuttu monelle yrittäjälle.

Usein tällaisen akuutin stressin taltuttamiseen toimiva keino on jättää puhelin autoon ja mennä pitkälle lounaalle. Kun stressihyökyaallon on antanut mennä kaarteessa ohi, siihen saa otettua etäisyyttä. Takamatkalta saa kirittyä kiinni sen verran, mikä on tarpeellista.

Parasta olisi, jos voisi laittaa puhelimen viikoksi kiinni ja ottaa firman asioihin kunnolla etäisyyttä, mutta aika moni yritys kaatuisi siihen. Siksi yrittäjän onkin tärkeää oppia katkaisemaan stressikierre jollakin toisella tavalla.

Yrittäjänä stressinaiheideni kärkipaikkoja pitävät jatkuvasti kaksi asiaa: raha ja työvoiman työllistäminen. Toisin sanoen jätkille on saatava töitä, ja rahan on riitettävä sekä palkkojen että laskujen maksuun.

Joku voisi pitää stressinaiheena esimerkiksi sitä, että kone hajoaa, mutta mielestäni se kuuluu työnkuvaan ja sellainen stressi on ohimenevää. Sen sijaan jos minä yrittäjänä hajoan, yhtäkkiä pariltakymmeneltä perheeltä jääkin joulukinkut ostamatta.

Olen itse kokenut loppuunpalamisen. Ironista kyllä, en tuntenut matkaavani kohti burnoutia, sillä eihän siinä pyörityksessä ehtinyt ajatella omia stressitasojaan – eikä mitään muutakaan. Loppuunpalamisen jälkeen olen oppinut pitämään vapaata ja delegoimaan.

Vapaata kannattaa ja oikeastaan täytyykin pitää, sillä myös yrittäjä on yrityksen työntekijä, ja työntekijän on työnteon lisäksi pidettävä vapaata. Huomaan saman ilmiön aina, kun pidän kunnon loman: töissä ollessani en edes huomaa stressiä, sillä siitä tulee normaali olotila. Vasta vapaalla huomaan, millainen ero on normaali-minän ja loma-minän välillä.

Yrittäjän on tärkeää erottaa ne asiat, jotka yrittäjän oikeasti pitää tehdä, ja ne, jotka kannattaa delegoida. Kun yritys kasvaa, yrittäjän pitää oppia päästämään irti delegointikelpoisista asioista, sillä kaikkia lankoja on mahdoton pitää käsissä.

Oma kuormani helpottui esimerkiksi sillä, että vaimoni alkoi hoitaa yrityksen taloutta ja muuta taustahallinnointia. Olemme sopineet tietyt raja-arvot, joiden ylittyessä minuun ollaan yhteydessä. Eli jos mitään ei kuulu, kaikkia on hyvin. Minun ei kannata katsella päivittäin saldoa, vaan pitää huoli alussa mainituista kahdesta isosta stressinaiheesta, eli työn ja rahan riittävyydestä.

Jotta yrittäjän on mahdollista vähentää omaa stressiään, on tärkeää löytää ympärille luotettavia ja osaavia ihmisiä. Ja vielä tärkeämpää on asenne: on osattava vähentää omaa valtaansa ja hallintaansa löytämilleen luotettaville ja osaaville ihmisille. Lopputulos hyödyttää paitsi yrittäjää, myös yritystä ja sen työntekijöitä.

Miten vahvistaa yhteishenkeä? 4 vinkkiä tiiviimpään työyhteisöön

Etätyön lisääntyessä me-hengen tärkeys kasvaa entisestään. Hyvät esimiestaidot ovat sen keskeinen peruspilari, mutta myös kollegoiden välistä vuorovaikutusta kannattaa edistää.

Matti Ruuska on silliyrittäjä henkeen ja vereen: Palasi vielä kerran yrittäjäksi johtamaan Suomen ainoaa sillitehdasta

Kun sillikonkari Matti Ruuska myi omistamansa Boyfood-silliyhtiön, hän katui sitä heti. Nyt hän johtaa Suomen Sillikonttoria ja aikoo palauttaa kotimaisen sillinjalostuksen kunnian.

Lapualta Amazoniin – Jukka-Pekka Kallio kasvattaa vauhdilla lattiabisnestä verkossa ja haaveilee ”lattioiden Ikean” perustamisesta

Kuukauden yrittäjä Jukka-Pekka Kallio uskoo kasvuun koronakriisinkin keskellä. Nyt lapualaista lattiaa saa myös Amazon-verkkokaupasta.

Kahden päivän lamaannus vaihtui toimintaan: Minna Parikka hyppäsi lentokoneeseen, otti ohjat omiin käsiinsä ja ratkaisi koko yrittäjäuransa vaikeimman tilanteen

Tunnetun kenkäsuunnittelijan 15 vuoden yrittäjäuran vaikein hetki osui yrityksen ensimmäisiin vuosiin. Valmistajan takia kokonainen kenkämallisto oli jäädä tekemättä.

Kaaoksen keskelle hyvää: Korona innosti yrittäjät lahjoittamaan yli 5 000 suojavisiiriä

Keskisuomalaiset yrittäjät lahjoittivat 60 000 eurolla suojavisiireitä hoivakodeille ympäri Suomea. Tempaus sai alkunsa, kun yrittäjät huolestuivat vanhusten turvallisuudesta korona-aikana.

Yritysjohtajan opit kriisinhallinnasta: Älä luule tietäväsi kaikkea, opi nopeasti uutta ja sopeudu tilanteeseen

Kriisit ovat usein arvaamattomia. 35 vuoden ura on opettanut Bengt Westerholmia varautumaan myös odottamattomaan. Hän jakaa oppinsa.

Näin johdat henkilöstöä kriisitilanteessa – 4 vinkkiä haastavassa tilanteessa selviämiseen

Koronakriisi pakottaa pohtimaan henkilöstön johtamista uudella tavalla. Yrittäjän on helpompi ottaa haastava tilanne haltuun, kun tietyt peruspilarit ovat kunnossa.

Pashan markkinajohtaja tulee idästä ja tähtää länteen: Tehokas tuotekehitys on kuukauden yrittäjän kasvun reseptissä tärkein ainesosa

Lieksan Laatuherkut on kasvava elintarvikeyritys, joka ponnistaa Pohjois-Karjalasta muualle Suomeen ja pian myös ulkomaille. Toiminnan pohjavireenä on toimitusjohtajan Teijo Lyytisen mukaan kotiseuturakkaus.

Selkeät suunnitelmat, sopimukset ja työnjaot veivät ohjelmistotalon gaselliksi – Tulevaa kasvua himmentää korona

Tamperelainen Unikie on kehittynyt viidessä vuodessa 250 henkilön kannattavaa kasvua tekeväksi yritykseksi. Koronavirus on ensimmäinen kasvuennusteisiin odottamattomasti vaikuttava tekijä.

Lataa lisää