Jaksaminen

Yrittäjä, uskalla ottaa omaa aikaa – huono omatunto on turhaa

Mikko Utecht

Kirjoittaja on Fysio MU:n perustaja ja omistaja. Hän on myös Kuntoutusyrittäjät ry:n hallituksen puheenjohtaja. Peruskoulutukseltaan Utecht on fysioterapeutti.

Yrittäjä, uskalla ottaa omaa aikaa – huono omatunto on turhaa

Monelta unohtuu vastuu omasta hyvinvoinnista, kun työ on intohimo, kirjoittaa Fysio MU:n Mikko Utecht.

|

Työn ja henkilökohtaisen elämän erottaminen on ollut minulle haaste. Niin se on varmasti monelle muullekin yrittäjälle.

Myönnän rakastavani työn tekemistä, se on minulle intohimo. Siksi sitä tulee tehtyä antaumuksella ja valtavia määriä. Tykkään tehdä hyvinkin pitkiä työviikkoja, mutta se ei ole pitkällä aikavälillä kovinkaan järkevää. Ainainen työn tekeminen voi lopulta johtaa turhautumiseen ja ahdistumiseen, ja jos työlle ei tuo vastapainoa, palaa nopeasti loppuun.

Luulen, että jokainen yrittäjä käy jossain vaiheessa elämäänsä lähellä loppuunpalamista. Intohimoa toteuttaessa sokeutuu helposti työn vaatimalle rasitukselle eikä oikein halua välittää kropan pienistä signaaleista, että nyt taitaa mennä liian kovaa. Jotta niin pitkälle ei tarvitsisi mennä, ajanhallinta ja tasapainon löytäminen ovat tärkeitä.

Olen ollut yrittäjänä liikunta- ja terveysaloilla yli kymmenen vuotta. Alkuvaiheessa vastasin usein sähköposteihin vasta illalla työpäivän päätyttyä, koska en kerennyt tehdä sitä aiemmin. Usein tein sen kotona sohvalla, kun puolisoni oli jo mennyt nukkumaan. Tuntui, että jos en nyt vastaa, asiakas jättää minut tai suuttuu, kun minusta ei kuulu.

Seinä tuli vastaan, kun asiakkaat alkoivat soitella sunnuntaina kello seitsemän aamulla varatakseen aikaa. Päätin muutaman tällaisen puhelun jälkeen, ettei näin voi jatkua. Minulla pitää olla omaa aikaa, jotta kerkeän myös itse palautua ja nauttia vapaasta. Piestystä yrittäjästä ei ole hyötyä kenellekään.

Nykyään pyrin siihen, että hoidan työasioita vain työajalla. Sähköposti ei enää aukea kotona. Niin kiireellistä asiaa ei voi olla, että siihen pitäisi vastata kello 23 illalla. Otin myös tarkoituksella käyttöön kaksi eri puhelinnumeroa. Henkilökohtainen numeroni on edelleen vain 15 ihmisellä eikä sitä löydy hakuluettelosta.

Rajat kannattaa tehdä selväksi sekä itselle että asiakkaille. Sanon asiakkailleni, että he voivat soittaa minulle, mutten pysty aina vastaamaan. En koe huonoa omatuntoa siitä, jos en pääse vastaamaan. Mieluummin kannattaa laittaa Whatsapp-viesti. Se löytää perille, samoin puhelinvastaajaan jätetty viesti. Laitan nimittäin työpuhelimeni kiinni vapaaviikonloppuina perjantai-iltana ja avaan sen vasta maanantaina. Kymmenen vuoden jälkeen huomaan edelleen harjoittelevani työajan määrittelyä ja tavoitettavuuden tarvetta.

Oma isäni oli yrittäjä ja hän piti ensimmäisen loman vasta 25 vuoden jälkeen. Itse en halua toimia näin. Yrittäjä huolehtii työntekijöiden lomista mutta kuka huolehtii hänen lomastaan? Ei kukaan muu kuin hän itse.

Koen, että tällä alalla halutaan intohimoisesti auttaa asiakkaita jopa niin, että se koetaan velvollisuudeksi. Pitäisi olla tavoitettavissa ja pystyä heti auttamaan, kun apua pyydetään. Monen yrittäjän haaste on pitää rajoista kiinni ja olla itsekäs oman vapaa-aikansa osalta. Meidän pitää muistaa huolehtia myös omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta. Loppuunpalanut terapeutti ei pysty kovasti kuntouttamaan. Kuinka moni meistä syyllistyy lyhentämään kesälomaa, kun on ”niin kiire ja kaikki muut lomalla”?

Uskalla ottaa aikaa itsellesi ja nauttia vapaa-ajastasi! On turha potea huonoa omaatuntoa siitä, ettei ole koko ajan töissä.

Tunnistatko uupumisen oireet? Näin teet muutoksen

Uupumisen oireet on syytä ottaa vakavasti. Muutoksen yhtenä kulmakivenä on merkityksellisen tavoitteen asettaminen.

Kuinka paljon pitäisi nukkua? Uni vaikuttaa lähes kaikkeen

Ihminen tarvitsee vähintään 7–8 tunnin yöunet. Myös unen laatu ratkaisee palautumisen.

Yrittäjien jaksaminen kovalla koetuksella – Tunnistatko itse ongelman?

Yrittäjien jaksaminen on kriittistä yrityksen koko olemassaolon kannalta.

Yrittäminen ei sovi heikkohermoiselle

Sopiva määrä töitä olisi ideaali. Se harvoin toteutuu edes yrittäjällä, kirjoittaa Vesinummelan yrittäjä Timo Nummela.

Otatko riskejä jaksamisen suhteen? Tunnista hälytysmerkit

Uupumisesta on haitallisia seurauksia yritystoiminnalle. Ensimmäinen virhe on nipistää unesta.

Yrittäjä, älä juokse karkuun jaksamistasi – se on kaikki kaikessa

Yhdelle se on liikunta, toiselle uni ja kolmannelle ravinto. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen lisää yrittäjän vireyttä ja tehokkuutta.

Uupumus yllätti yrittäjän: Innostavatkin asiat koettelevat jaksamista

Petri Hollmén opettelee huolehtimaan jaksamisestaan silloinkin, kun olo ei ole uupunut.

Yrittäjän hyvinvointi on yrityksen kriittisin voimavara – Katso video

Yrittäjät jakautuvat kolmeen eri ryhmään: hyvinvoijat, tasapainoilijat ja sinnittelijät. Mihin ryhmään itse kuulut?

Yrittäjän hyvinvointi on yrityksen kriittisin voimavara – Katso video

Yrittäjät jakautuvat kolmeen eri ryhmään: hyvinvoijat, tasapainoilijat ja sinnittelijät. Mihin ryhmään itse kuulut?

Lataa lisää