Jaksaminen

Otatko riskejä jaksamisen suhteen? Tunnista hälytysmerkit
Jos uupuminen uhkaa, työmäärän vähentäminen on keskeistä. Kuva: Shutterstock

Otatko riskejä jaksamisen suhteen? Tunnista hälytysmerkit

Uupumisesta on haitallisia seurauksia yritystoiminnalle. Ensimmäinen virhe on nipistää unesta.

|

Yrittämiseen liittyy keskeisesti riskienotto. Työterveyspsykologi Kristian Kurikan mukaan tämä voi johtaa siihen, että yrittäjä ottaa riskiä myös oman jaksamisensa suhteen.

Kurikka on itsekin sarjayrittäjä. Hän on kokenut niin yrittämiseen liittyvän innon ja vauhdin kuin unettomat yöt.

Kun puhutaan yrittäjän omasta jaksamisesta, mitkä ovat pahimmat sudenkuopat?

”Yrittämiseen liittyy riskinottohalukkuuden lisäksi taloudellinen ja maineellinen paine onnistua. Taloudellinen riski saattaa ajaa tilanteeseen, jossa ajatellaan, että omaa jaksamista voi riskeerata lyhyellä aikavälillä. Pikkuhiljaa siitä voikin tulla pitkä aikaväli ja seurauksena olla uupumus etenkin, jos on muitakin kuormittavia tekijöitä ja suojaavat tekijät eivät ole kunnossa.

Suojaavista tekijöistä keskeisimpiä ovat sosiaalinen tuki eli hyvät ihmissuhteet sekä hyvä itsetunto ja kyky käsitellä ristiriitoja. Ne lisäävät voimavaroja. Mitä suuremmat voimavarat henkilöllä on, sitä paremmin hän kestää vastoinkäymisiä.”

Miten oman hyvinvoinnin laiminlyöminen yleensä näkyy?

”Usein ihmiset nipistävät palauttavan unen määrästä eivätkä hoida hyvinvoinnin perusasioita kunnolla. Tutkimusten mukaan seurauksena on esimerkiksi heikentynyt kyky tehdä päätöksiä, ratkaista ongelmia, hakea uusia näkökulmia ja tukea toisia. Myös kyky olla vuorovaikutuksessa heikkenee. Toisin sanoen kaikki yrittäjyyden kannalta keskeiset toiminnot häiriintyvät.”

Kohtaat työssäsi myös yrittäjiä. Mihin kuntoon he päästävät itsensä?

”Tapaan liian usein yrittäjiä, jotka ovat jo uupuneet. Silloin liiketoiminnan pyörittäminen vaikeutuu. Sitä kompensoidaan pidemmillä päivillä ja isommalla kiireellä – ja soppa on valmis.

Kokemukseni mukaan yleensä jo kerran uupumuksen kohdanneet tulevat keskustelemaan tilanteesta aikaisemmassa vaiheessa. Se hoidetaan sitten yhdessä sellaiseksi, että henkilö pystyy jatkamaan liiketoiminnan ja elämänsä pyörittämistä järkevillä tavoilla.”

Miten tunnistaa uupumisen merkit?

”Yleensä kannattaa tarkastella, onko kyky olla vuorovaikutustilanteissa heikentynyt. Onko koko ajan ärtynyt? Tuleeko riitoja jopa korostuneen helposti?

Toiseksi muisti ja keskittymiskyky: Muistaako asioita suunnilleen tavalliseen tapaan? Pystyykö lukemaan kirjaa normaalisti?

Yksi uupumuksen merkki on myös kyynistyminen omaa osaamista kohtaan. Jos näitä tunnistaa, kannattaa alkaa tarkastella asiaa tarkemmin ja tarvittaessa hakeutua mahdollisimman ajoissa terveydenhuollon ammattilaisten pariin.”

Jos on jo uupunut, miten tilannetta kannattaa lähteä purkamaan?

”Ensiksi on syytä levätä. Lepäämisvaiheen jälkeen kannattaa miettiä itselle ja omaan tilanteeseen sopivat ratkaisutavat esimerkiksi psykologin kanssa. Tältä voi saada hyödyllisiä työkaluja.

On hyvä selkeyttää omia elämänarvoja ja käydä läpi omia ajattelumalleja erilaisissa tilanteissa. Millaisia tunteita ne herättävät ja miten ne ohjaavat toimintaa?

Työmäärän vähentäminen on yleensä hyvin keskeisessä roolissa. Työstä pitää irtautua välillä. Uupumisen ennaltaehkäisyä kannattaa tehdä päivittäin. Esimerkiksi taukojen pitäminen työpäivän aikana vähentää todennäköisyyttä, että on jossain vaiheessa niin väsynyt ettei jaksa lainkaan.

Kannattaa muistaa, että uupumukseen liittyy yleensä niin työ, vapaa-aika kuin perhetilanne. Harvemmin kuormitusta on vain yhdellä osa-alueella.”

Mitkä ovat minimiaskeleet itsestään huolehtimiseen?

”Mielestäni se, että nukkuu oman unentarpeensa verran. Unentarve kannattaa selvittää yhdessä terveydenhuollon asiantuntijan kanssa – ei olettaa, että pärjää jollakin tietyllä unimäärällä ja nukkumistavoilla.

Liikuntaa, kuten kävelyä kannattaa harrastaa joka päivä. Ja kaikenlainen työn tekeminen olisi hyvä lopettaa viimeistään pari tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Suosittelen myös pohtimaan omia hyvinvointiin liittyviä arvoja vähintään kerran puolessa vuodessa.”

Testaa, millä tolalla oma jaksamisesi on.

Fakta

Yrittäjän oppi: Innostus voi kääntyä itseään vastaan

Kristian Kurikka on perustanut viisi yritystä ystäviensä kanssa. Niistä ensimmäinen oli Heimo Community -startup, joka on kehittänyt vertaistukeen perustuvan verkkoyhteisön.

Kurikka jakaa kokemuksensa liian kovasta vauhdista:

”Aloittelevana yrittäjänä olin valtavan innostunut uusista liiketoiminnoista ja yhdessä tekemisestä. Homma kuitenkin meni niin sanotusti yli: tuli painettua jatkuvasti menemään ylivirittyneenä ja harkintakyky oli monesti hyvin heikko. Heräilin usein neljältä yöllä, en saanut enää unta ja aloin tehdä töitä.

Aloin huomata, että muisti ja keskittymiskyky eivät enää toimineet. Olin paljon aiempaa kärsimättömämpi, strateginen ajattelu oli varsin hankalaa ja päätöksenteko vinoutui. Töiden tekeminen vaikeutui monella tapaa paljon.

Opin, että ylivirittyneisyys ja jatkuva tekeminen eivät ole ajattelun laadun kannalta optimaalisia asioita. Ihmisen täytyy välillä pysähtyä, jotta päätöksentekokoneisto pysyy järkevänä.

Vauhdista ei ole mitään hyötyä, jos tekemisen suunta on väärä, koska silloin lopputulos on epämääräistä pöhinää ja sekoilua.”

Yrittäjät kertovat koronavuodesta: Jokaisella valinnalla on nyt merkitystä

Kolme tänä vuonna yrityksen perustanutta yrittäjää avaa tunnelmiaan. Kulunut vuosi on vaatinut paljon, mutta tahto pitää oma yritys pystyssä on edelleen vahva.

Vastuullisuudesta kilpailuvaltti: Optikkoliike päätti erottua vastuullisilla kehyksillä

Vastuullisuudesta kehittyi tapa erottua alalla, joka on todella kilpailtu ja vahvasti ketjuuntunut, kertoo tamperelaisen Kind Opticalin yrittäjä Lauri Rikkonen.

Sarjayrittäjä Kim Heiniö on ollut kehittämässä yli sataa ravintolakonseptia: Olen ollut sielultani yrittäjä koko elämäni

Soupster Familyn toimitusjohtaja Kim Heiniö kertoo, että onnistumisessa keskeisiä tekijöitä ovat olleet isot riskit, tuuri, hyvät ihmiset ja ripaus uhkarohkeutta.

Kriisiaikana sosiaalista vastuuta tarvitaan entistä enemmän

Yrittäjän tehtävänä on tarkistaa, että vastuullisuus on tekoja eikä pelkkää sanahelinää, kirjoittaa M Roomin toimitusjohtaja Markku Kosonen.

Asiakaspalvelun ulkoistaminen ei kannattanutkaan – Kokemus kirkasti yrityksen kilpailuvaltin

Kun korona-aika kiihdytti Weekendbee-verkkokaupan myyntilukuja, yrittäjien oli aika hankkia auttavia käsiä. Asiakaspalvelun ulkoistus ei kuitenkaan sujunut suunnitellusti.

Konkurssista kukoistukseen – Uusi omistajaviisikko käänsi huonekalutehtaan suunnan

Nastolassa sijaitseva Selka sai yrityskaupan jälkeen uuden suunnan. Miten yrittäjät ovat johtaneet yrityksen kovaan kasvuun?

Yrittäjyys jatkuu konkurssista huolimatta: 31-vuotias sarjayrittäjä on kokenut lähes kaikki yrityksen vaiheet

Noin 15 yrityksessä mukana ollut Johannes Laine ei anna yhden yrityksen konkurssin hidastaa vauhtia. Muut yritykset vievät mukanaan ja tahti vain kiihtyy.

Yrittäjä näki lähiössä hyödyntämätöntä potentiaalia: Asukkaat ottivat kahvilan heti omakseen

Linda Mustakari toivoo, että Pupusaari-kahvilat toimivat pelinavauksena lähiöiden palvelujen monipuolistumiselle. Ensimmäinen kahvila avasi ovensa keskellä koronarajoituksia.

Elämysmatkailuyritys laittoi kohderyhmän ja tuotteet uusiksi, kun ulkomaalaiset turistit kaikkosivat

Korona seisautti ulkomaalaisten turistien matkailun, ja kohderyhmäajattelu oli käännettävä päälaelleen. Adventure by Designin Elina Hutton kertoo, miten yrityksen toimintaa on ajateltu uusiksi.

Lataa lisää