Jaksaminen

Yrittäminen ei sovi heikkohermoiselle
Sopiva määrä töitä olisi ideaali. Se harvoin toteutuu edes yrittäjällä, kirjoittaa Vesinummelan yrittäjä Timo Nummela.
Yrittäminen vaatii pitkää pinnaa.
Uusia tilauksia tulee melkoisella varmuudella juuri silloin, kun kirjoitat lomautuslaput valmiiksi. Satavarmasti tämäkään logiikka ei aina toimi.
Periaatteessa meillä on suuret markkinat LVI-toimijana, sillä Tammelasta käsin voimme ottaa urakoita Kanta-Hämeestä aina pääkaupunkiseudulle saakka. Alueella piisaa 1970-luvun kerrostaloja, jotka odottavat putkiremonttia. Toisaalta olemme 12 hengen yrityksenä suhteellisen pieni toimija. Saneeraamme lähinnä rakennuksia, jossa on 20–50 osakasta. Suuret kohteet menevät muille, ja tarjouskilpailu on kovaa.
Jätämme tarjouksia vuodessa noin 20 miljoonan euron edestä, ja niistä toteutuu noin 10 prosenttia.
Yrittäjälle on katastrofi, jos tarjoukset eivät mene läpi mutta yhtä lailla, jos moni menee läpi samaan aikaan.
Muutamia vuosia sitten teimme Hyvinkäällä yhtä aikaa tarjouksen kahteen kohteeseen. Elättelimme toiveita, josko toinen onnistuisi – mutta missään nimessä emme tahtoneet molempia. Henkilökuntaa oli yksinkertaisesti liian vähän.
Kävi niin, että saimme kummatkin. Rekrysimme nopeasti työnjohtoon lisää voimia, ja palkkasimme alihankkijaverkostoa. Homma saatiin lopulta kunnialla maaliin ja vieläpä aikataulussa, mutta olipahan vuosi.
Jatkuvuuden luominen on tärkeää mutta samalla hankalaa. Työmaa hajoaa, ja uutta urakkaa pitäisi saada tilalle. Sopivia kohteita pitää ryhtyä kartoittamaan ainakin puoli vuotta etukäteen. Katkos töihin olisi hankalin tilanne, sillä silloin 10 miestä pyörittelee peukaloitaan.
Toisinaan hätätilakorjaukset auttavat pahimman yli. Monessa taloyhtiössä putket ovat niin huonossa kunnossa, että vuotoja tulee usein ja yhtiöt joutuvat etsimään urakoitsijan nopealla aikataululla. Silloin toisen onnettomuus on toisen onni.
Oma stressinsä on siitäkin, kun suuret työmaat alkavat eivätkä vanhat ole vielä ohi. Kohteissa kun sattuu aina jotain yllättävää, mikä hankaloittaa aikatauluissa pysymistä. Yllättävät kosteusvauriot ja rakenteet ovat enemmän sääntö kuin poikkeus. Toki vuosien kokemus on opettanut, millaisia yllätyksiä voi tulla eteen ja niitä yrittää parhaansa mukaan valottaa tilaajalle jo etukäteen.
Olen joskus valvonut työhuolien vuoksi, ja aamuyön tunteina pienetkin asiat tuntuvat kauhean suurilta. Sen takia olen päättänyt, etten vatvo työasioita vapaa-aikana tai yöllä. Eivät ne siitä miksikään muutu. Pää pitää nollata, itse teen sen lenkkeilemällä.