Jaksaminen

Yrittäminen ei sovi heikkohermoiselle

Timo Nummela

Kirjoittaja on LVI-alan yritys Vesinummela Oy:n toimitusjohtaja ja yrittäjä.

Yrittäminen ei sovi heikkohermoiselle

Sopiva määrä töitä olisi ideaali. Se harvoin toteutuu edes yrittäjällä, kirjoittaa Vesinummelan yrittäjä Timo Nummela.

Yrittäminen vaatii pitkää pinnaa.

Uusia tilauksia tulee melkoisella varmuudella juuri silloin, kun kirjoitat lomautuslaput valmiiksi. Satavarmasti tämäkään logiikka ei aina toimi.

Periaatteessa meillä on suuret markkinat LVI-toimijana, sillä Tammelasta käsin voimme ottaa urakoita Kanta-Hämeestä aina pääkaupunkiseudulle saakka. Alueella piisaa 1970-luvun kerrostaloja, jotka odottavat putkiremonttia. Toisaalta olemme 12 hengen yrityksenä suhteellisen pieni toimija. Saneeraamme lähinnä rakennuksia, jossa on 20–50 osakasta. Suuret kohteet menevät muille, ja tarjouskilpailu on kovaa.

Jätämme tarjouksia vuodessa noin 20 miljoonan euron edestä, ja niistä toteutuu noin 10 prosenttia.

Yrittäjälle on katastrofi, jos tarjoukset eivät mene läpi mutta yhtä lailla, jos moni menee läpi samaan aikaan.

Muutamia vuosia sitten teimme Hyvinkäällä yhtä aikaa tarjouksen kahteen kohteeseen. Elättelimme toiveita, josko toinen onnistuisi – mutta missään nimessä emme tahtoneet molempia. Henkilökuntaa oli yksinkertaisesti liian vähän.

Kävi niin, että saimme kummatkin. Rekrysimme nopeasti työnjohtoon lisää voimia, ja palkkasimme alihankkijaverkostoa. Homma saatiin lopulta kunnialla maaliin ja vieläpä aikataulussa, mutta olipahan vuosi.

Jatkuvuuden luominen on tärkeää mutta samalla hankalaa. Työmaa hajoaa, ja uutta urakkaa pitäisi saada tilalle. Sopivia kohteita pitää ryhtyä kartoittamaan ainakin puoli vuotta etukäteen. Katkos töihin olisi hankalin tilanne, sillä silloin 10 miestä pyörittelee peukaloitaan.

Toisinaan hätätilakorjaukset auttavat pahimman yli. Monessa taloyhtiössä putket ovat niin huonossa kunnossa, että vuotoja tulee usein ja yhtiöt joutuvat etsimään urakoitsijan nopealla aikataululla. Silloin toisen onnettomuus on toisen onni.

Oma stressinsä on siitäkin, kun suuret työmaat alkavat eivätkä vanhat ole vielä ohi. Kohteissa kun sattuu aina jotain yllättävää, mikä hankaloittaa aikatauluissa pysymistä. Yllättävät kosteusvauriot ja rakenteet ovat enemmän sääntö kuin poikkeus. Toki vuosien kokemus on opettanut, millaisia yllätyksiä voi tulla eteen ja niitä yrittää parhaansa mukaan valottaa tilaajalle jo etukäteen.

Olen joskus valvonut työhuolien vuoksi, ja aamuyön tunteina pienetkin asiat tuntuvat kauhean suurilta. Sen takia olen päättänyt, etten vatvo työasioita vapaa-aikana tai yöllä. Eivät ne siitä miksikään muutu. Pää pitää nollata, itse teen sen lenkkeilemällä.

Miten kasvuyritys voi yhdistää työmäärän ja palautumisen? Aikatauluta kaikki, neuvoo Slushin Miika Huttunen

Miika Huttunen uskoo, että startup-ekosysteemi keskustelee nykyään paljon enemmän työstä palautumisesta.

Tunnista jaksamisen 4 varoitusvaloa ja reagoi ajoissa

Kun jaksaminen hiipuu, syttyy varoitusvaloja. Animaatiomme kertoo, mihin merkkeihin on syytä kiinnittää huomiota ja milloin tahtia on rauhoitettava.

Pikkuhiljaa pohjalta pinnalle – ”Pahimmillaan istuin kippurassa suihkussa ja mietin, miten olen joutunut tähän tilanteeseen”

Diivadesignsin yrittäjä Heidi Julkunen uupui ja mursi kätensä. Intohimo ja oman vision toteuttaminen saavat hänet edelleen jatkamaan yrittäjänä.

Milloin jaksamisen raja tulee vastaan? ”Olen varoittava esimerkki muille”

Janne Gylling osasi ja uskalsi hakea ammattiapua. Uupuminen on vaarallinen yrittäjien ammattitauti.

Tunnistatko uupumisen oireet? Näin teet muutoksen

Uupumisen oireet on syytä ottaa vakavasti. Muutoksen yhtenä kulmakivenä on merkityksellisen tavoitteen asettaminen.

Yrittäjien jaksaminen kovalla koetuksella – Tunnistatko itse ongelman?

Yrittäjien jaksaminen on kriittistä yrityksen koko olemassaolon kannalta.

Otatko riskejä jaksamisen suhteen? Tunnista hälytysmerkit

Uupumisesta on haitallisia seurauksia yritystoiminnalle. Ensimmäinen virhe on nipistää unesta.

Yrittäjä, älä juokse karkuun jaksamistasi – se on kaikki kaikessa

Yhdelle se on liikunta, toiselle uni ja kolmannelle ravinto. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen lisää yrittäjän vireyttä ja tehokkuutta.

Uupumus yllätti yrittäjän: Innostavatkin asiat koettelevat jaksamista

Petri Hollmén opettelee huolehtimaan jaksamisestaan silloinkin, kun olo ei ole uupunut.

Lataa lisää