Johtaminen

16-vuotiaat vitsailivat 100 000 euron liikevaihdosta – Neljä vuotta myöhemmin liikevaihto on lähes puoli miljoonaa

16-vuotiaat vitsailivat 100 000 euron liikevaihdosta – Neljä vuotta myöhemmin liikevaihto on lähes puoli miljoonaa

Oma podcast, ensimmäinen työntekijä ja kasvava liikevaihto. Palsin nuorella yrittäjäkaksikolla on takanaan onnistunut vuosi.

| |

Kun liikevaihto nousi 100 000 euroon, silloin 17-vuotiaat yrittäjät ymmärsivät, että Pals voisi olla jotain muuta kuin harrastus. Robin Borgström ja Sebastian Motelay aloittivat yrittäjyyden 16-vuotiaana myymällä kangaskasseja omalle koululle.

– Vuonna 2017 huomasimme, että emme myy vain hieman tuotteita, vaan meillä on isoja asiakkaita ja moni tilaa meiltä uudestaan, Borgström kertoo.

Y-Studio tapasi yrittäjäkaksikon viime kesänä, ja sen jälkeen on ehtinyt tapahtua paljon. Yrityksen liikevaihto kasvoi 456 000 euroon, eli 50 prosentilla edellisvuodesta, ja Pals on palkannut ensimmäisen päätoimisen työntekijän. Ja sitten iski korona.

– Se oli aika brutaalia, tilaukset loppuivat kuin seinään. Nyt asiakkaat ovat palaamassa ja me mietimme, mitä uusi normaali on, Borgström sanoo.

Yritys: Slap Finland Oy Ab, tunnetaan nimellä Pals
Toimiala: Yrityslahjat ja -tuotteet
Perustettu: 2016
Liikevaihto: 456 000 euroa
Liiketulos: 18 000 euroa
Henkilöstö: 3

Tänä keväänä hänellä on ollut päävastuu yrityksestä, kun Motelay on käynyt armeijaa. Viime syksynä kuvio oli toisinpäin.

Oma podcast

Koronaviruksen iskiessä nuoret yrittäjät tajusivat, etteivät he ikinä olleet kokeneet vastaavaa kriisiä – vuoden 2008 finanssikriisin aikaan he olivat 8-vuotiaita.

– Halusimme tietää, miten selviämme tästä voittajina. Ajattelimme, että on paras kysyä heiltä, jotka ovat kokeneet kriisejä aikaisemmin.

Borgström ja Motelay päättivät pyytää vinkkejä ihmisiltä, jotka ovat kokeneet monta kriisiä ja tietävät, mistä puhuvat. Ajatuksesta kehkeytyi nopeasti Palsin oma podcast.

– Oletimme, että muitakin kiinnostaa samat asiat kuin meitä.

Ensimmäisen jakson vieraana oli Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth. Muita vieraita ovat olleet talousasiantuntija Peter Seligson, Elinkeinoelämän keskusliiton puheenjohtaja ja Nokian tuleva toimitusjohtaja Pekka Lundmark sekä startupguru Moaffak Ahmed.

– Olemme saaneet paljon hyvää palautetta, varsinkin siitä kuinka hyviä ja päteviä vieraita meillä on ollut. Se on meistä hienoa, koska se oli koko podcastin ajatus.

Podcast syntyi kriisin seurauksena, mutta uteliasuus ja rohkeus ovat osa Palsia. Heidän mottonsa on ”kaikki hoituu” ja podcastin ”kysymällä oppii”.

Vuosien saatossa yrityksen toiminta on kasvanut ja vaatii koko ajan enemmän nuorilta yrittäjiltä.

Kaikki alkoi harrastuksesta, mutta nykyään projektit ovat suuria. Usein prosessissa on mukana myös markkinointiyritys, jolla on tarkat vaatimukset lopputuloksen suhteen.

– Isommat asiakkaat tarkoittavat isompia diilejä. Mielestämme on hienoa, kuinka paljon olemme oppineet, Borgström sanoo.

Opinnot odottavat Ruotsissa

Ennen koronakriisiä Palsin, tai oikeastaan Slap Finlandin, luvut näyttivät paremmilta kuin edellisenä vuonna. Nyt loppuvuotta on vaikeaa arvioida. Tavoitteena on kuitenkin jatkaa töitä niin kuin ennen ja kehittää toimintaa.

– Haluamme kasvaa, mutta myös jatkaa opiskelua, Borgström sanoo.

Sekä hän että Motelay aloittavat syksyllä opinnot Tukholman kauppakorkeakoulussa – kunhan virus ei estä muuttoa.

– Ruotsissa on ihan erilaiset markkinat, joista haluamme oppia ja samalla laajentaa maailmankuvaamme. Muutto ei kuitenkaan tarkoita sitä, että heti laajennamme toimintaamme sinne. Tyytyväiset asiakkaat Suomessa ovat meille tärkeintä.

Vastuun ottaminen nuorella iällä on ollut opettavainen kokemus.

– On hieno tunne, kun asiakkaat tarvitsevat apua ja me osaamme hoitaa asian. He ovat iloisia ja me olemme iloitsemme siitä, että olemme onnistuneet uudessa diilissä.

Jatkuvaa kehitystä

Borgströmin ja Motelayn yksi perusajatuksista on, että he haluavat jatkossa olla vielä parempia ratkomaan asiakkaiden ongelmia.

– Olisi kauheaa, jos ei kehittyisi.

Borgströmin mukaan he pitävät koko ajan silmällä viime vuoden lukuja, ja haluavat jatkuvasti rikkoa omia ennätyksiään.

­– Muutama vuosi sitten emme uskoneet, että voisimme saavuttaa tämän tason. Silloin vitsailimme myyvämme 100 000 eurolla, nyt yritämme arvioida, kuinka paljon onnistumme tekemään.

Monien tyytyväisten asiakkaiden ansioista yritys kasvaa orgaanisesti: mitä enemmän asiakkaita on, sitä useampi myös tekee uuden tilauksen. Jos Pals ei ole kuullut asiakkaasta pitkään aikaan, he soittavat ja selvittävät, olisiko uusille tuotteille tarvetta.

Oma yritystoiminta on jatkuvan kehityksen alla.

– Kaiken logiikan mukaan meidän pitäisi olla parempia kuin viime vuonna, koska olemme oppineet niin paljon, Borgström kiteyttää.

Fakta

3 x uuden toteuttaminen

Tee se. Pals-yrittäjien podcastilla ei ole mitään tekemistä itse yritystoiminnan kanssa, mutta he olivat uteliaita, kutsuivat vieraita, saivat useamman suostumaan haastatteluun ja nyt heillä on podcast.

Kaikki on mahdollista. Koronavirus on osoittanut, että yritykset kyllä osaavat ja pystyvät tekemään muutoksia ja parannuksia pakon edessä. Pitää uskaltaa ajatella isosti ja testata eri asioita.

Pyydä palautetta. Pals pyytää säännöllisesti palautetta asiakkailtaan: miten he voisivat toimia paremmin? Moni idea on syntynyt palautteen pohjalta. Käyttämällä palautetta toiminnan kehittämiseen voi myös varmistaa, että asiakkaiden tarpeet huomioidaan.

Vinkit perustuvat haastatteluun Robin Borgströmin kanssa.

Menestyvän yksinyrittäjän opit: Kuinka hioa yritystoiminta huippuunsa?

Juho Toivola on saavuttanut nopeasti kovan laskutustason. Keskeisiä onnistumisen elementtejä ovat olleet hyvin tehdyt pohjatyöt, tarkkaan mietitty hinnoittelu ja näkyminen somessa.

Kalakauppiaan oivaltama 95 prosentin sääntö luo pohjan hyvälle työilmapiirille ja erottuvalle asiakaspalvelulle

Turkulainen kalaliike syntyi vuonna 2007 yllytyshulluuden ja järjen äänen yhdistelmästä. Yrittäjät välttelivät velkarahaa ja tekivät ensimmäiset kaksi vuotta kaiken kahdestaan.

Kilpaillulla alalla menestyy, jos tekee toisin kuin muut – Tähän luottaa Neliöt Liikkuu

Neliöt Liikkuu LKV syntyi halusta tuulettaa kiinteistönvälitysalaa. Yrityksessä välittäjä saa luoda itsestään brändin.

Vaasalaisyritys takoo listahittejä Japanissa: Musiikkivienti vaatii taustatietoa ja riskinottoa

Musiikkikustantamo Sugar House Publishing tehtailee listahittejä pääosin Aasian-markkinoille. Sen käsialaa on peräti 50 listaykköstä Japanissa.

Asiakaspalvelun ulkoistaminen ei kannattanutkaan – Kokemus kirkasti yrityksen kilpailuvaltin

Kun korona-aika kiihdytti Weekendbee-verkkokaupan myyntilukuja, yrittäjien oli aika hankkia auttavia käsiä. Asiakaspalvelun ulkoistus ei kuitenkaan sujunut suunnitellusti.

21-vuotias yrittäjä tavoittelee kovaa kasvua – Miljoonan liikevaihto ylittyi jo

Lukiolaispoikien perustama firma on muutamassa vuodessa kasvanut yli miljoonan liikevaihtoa pyörittäväksi ohjelmistotaloksi, ja suunta on edelleen ylöspäin.

Palkata vai ei? Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on iso askel

Pekka Syvänen pohti tarkkaan, palkkaako hän ensimmäisen työntekijän. Nyt sopiva työntekijä on löytynyt.

Medkit Finland täräytti läpi hurjan kasvutavoitteen: Nyt horisontissa siintää 30 miljoonan raja

Kuinka menestyä yhdellä maailman kilpailluimmista toimialoista? Ensihoitotuotteisiin erikoistunut oululainen yritys on onnistunut siinä.

Ämpärikokeiluista menestykseen: Lehtikuohun kasvu sai vauhtia lähiruokabuumista

Kontiolahdelta kotoisin oleva lehtikuohu on innostuneen tuotekehityksen tulos, jonka alkumetreihin liittyy ripaus sattumaa.

Lataa lisää