Johtaminen

Ovatko arvot ja vastuullisuus vain sanahelinää? Yrittäjä nostaa esille tärkeät hyödyt

Ovatko arvot ja vastuullisuus vain sanahelinää? Yrittäjä nostaa esille tärkeät hyödyt

Arvot tukevat Efimaa päätöksentekotilanteissa, vastuullisuus auttaa yrittäjää nukkumaan yönsä hyvin.

| |

Arvot ja vastuullisuus mielletään usein suurten yritysten tehtäväksi, vaikka todellisuudessa jokainen pk-yritys hyötyy niistä yhtä lailla.

Esimerkiksi keskisuurten yritysten taloushallinnon ja toiminnanohjauksen digikumppani Efima on löytänyt kuusi arvoa, joista jokainen on tärkeä osa yrityskulttuuria ja jokapäiväistä elämää.

– Alussa varmasti perustajien arvot muodostivat Efiman arvomaailman, mutta kasvettuamme yli 50 työntekijän yritykseksi halusimme ymmärtää, mikä se arvomaailma on, mihin yrityskulttuurimme oli siinä vaiheessa rakentunut.  Kiteytimme arvojamme yhdessä työntekijöidemme kanssa ja niitä löytyi lopulta kuusi, taustoittaa toimitusjohtaja Tero Salminen.

Efiman arvot ovat: yhdessä eteenpäin, omana itsenä, tahto kuunnella, totutun haastaminen, aikaansaaminen ja rohkeus onnistua.

Salminen pelkäsi eniten, että kiteytykset jäävät vain tyhjiksi sanoiksi. Pelko oli kuitenkin turhaa. Yksi toimiva mittari on se, kuinka hyvin kaikki työntekijät ottavat arvot vastaan.

– Ne ohjaavat aidosti meidän toimintaamme ja auttavat päätöksentekotilanteissa. Niistä saa aina tukea.

Yrittäjän mukaan arvot näkyvät ja kuuluvat jatkuvasti Efiman arjessa. Ne ovat mukana muun muassa sisäisessä viestinnässä, tapahtumien teemoina ja kehityskeskusteluissa.

Efima on kasvanut nopeasti koko kymmenvuotisen historiansa ajan. Yrityksen liikevaihto on yli 15 miljoonaa euroa ja seuraava tavoite on kansainvälistyä ja kasvattaa yritystä 50 miljoonaan euroon. Työntekijöitä on 150.

Vastuullisuus takaa yöunet

Vastuullisuus on noussut viime aikoina varsinaiseksi muotisanaksi.

Salmiselle vastuullisuus ei tarkoita isoja vastuullisuusohjeita, vaan käytännön toimia arjessa. Yhteiskunnallisella tasolla vastuullisuutta on kasvuun investoiminen, työllistäminen ja työntekijöiden palkkaus. Vastuullisuus linkittyy voimakkaasti myös visioon ja missioon.

– Meidän olemassaolon tarkoitus tulee yrityksen nimestä eli nimi velvoittaa. Efima on kreikkaa ja tarkoittaa hyvämaineista ja kunniallista. Se ohjaa meidän toimintaamme. Kaikki lähtee siitä, minkälaista työpaikkaa halutaan rakentaa. Minkälaista on esimiestyö, jotta ihmiset voivat hyvin, ja miten toimitaan asiakkaisiin päin, Salminen luettelee.

Hän näkee vastuullisuuden hyödyttävän pk-yritystä monella tapaa.

– Suurimpana hyötynä on se, että yrittäjä voi nukkua yönsä hyvin, kun on rehellinen joka suuntaan. Vastuullinen toimintamme on välittynyt myös ulospäin ja olemme aika haluttu työnantaja. Lisäksi asiakkaat osaavat arvostaa tekemiämme valintoja, Salminen sanoo.

Taistelu ruokahävikkiä vastaan: cocktailbaari keksii uusia tuotteita

DeLorean-baaria Jyväskylässä pitävät Sampsa Tukia ja Tomi Hiltunen haluavat ravintolat mukaan minimoimaan hävikkiä.

Kalakauppias laittaa itsensä likoon joka päivä

Max Grönholmin yrityksen taustalla vaikuttavat vahva visio ja arvot.

Arvojen yhteensovittaminen on taitolaji

Yritys kuin yritys joutuu punnitsemaan, sopivatko omat arvot asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden arvoihin, kirjoittaa Pohjois-Suomen Sähkön Juha Lounatvuori.

Vastuullisuus kärsii, kun hinta täytyy painaa alas

Pyrimme siihen, että jos emme voi tehdä työtä vastuullisesti, se jätetään mieluummin muille, kirjoittaa Sparalin Mikael Sparf.

Vahvat arvot ohjaavat kyläkauppaa – Hyllyillä vain suomalaisia tuotteita

Yrittäjä uskoo pienten kauppojen uuteen tulemiseen, vaikka kyläkauppojen määrä on romahtanut.

Yrittäjä iski oikeaan aikaan: Vegaanikebab syntyi puolivahingossa

Siva Parlar uskoo, että kebabilla riittää kysyntää ympäri Eurooppaa.

Kuinka yrittäjäksi kasvetaan? Sirkku Vesasta tuli yllättäen isänsä elämäntyön jatkaja

Yrittäjähenkeä ei tarvinnut etsiä, kun Sirkku Vesa hyppäsi perheyritys Jousivesan johtoon isänsä kuoleman jälkeen.

Työvaateyritys syntyi vastauksena Wahlroosille

Ekologisia arvoja korostava TouchPoint tekee töitä kansainvälistymisen eteen.

Lataa lisää