Johtaminen

Iso investointi vaatii juustoyrittäjältä lisää myyntiä ja nuukuutta – ”Luiden päällä ei ole paljon mitään”

Iso investointi vaatii juustoyrittäjältä lisää myyntiä ja nuukuutta – ”Luiden päällä ei ole paljon mitään”

Herkkujuustola suunnitteli historiansa suurinta investointia yli kymmenen vuotta. Tilinpäätöksillä oli merkittävä rooli pankkilainan saamisessa.

|

Sastamalalaisen juustovalmistaja Herkkujuustolan tuotantokapasiteetti moninkertaistui joulukuussa 2018, kun yrityksen uudet tilat avattiin Tampere–Pori-valtatien varressa. Yritys avasi samalla myös ravintolan, ja henkilökunnan määrä tuplaantui.

Uuteen tilanteeseen sopeutuminen on vaatinut Herkkujuustolan yrittäjältä Peter Dörigiltä oman ajattelun päivittämistä. Investointi näkyi yrityksen koossa osin jo viime tilikaudella, kun liikevaihto pomppasi vajaasta 600 000 eurosta lähelle miljoonaa euroa.

– Nyt kaikki pitää ajatella numeroa isommin. Esimerkiksi palkkapäivänä pitää olla ihan eri määrä rahaa tilillä kuin aiemmin, Dörig sanoo.

Samalla yrittäjyyden riskit ovat aiempaa konkreettisempia. Dörigin mukaan Herkkujuustolan liikevaihdon pitää kasvaa 2–2,5 miljoonaan euroon, jotta yritys selviää investointia varten otetusta lainasta ja muista velvoitteista. Se tarkoittaa myyntiin panostamista ja entistä isompien yhteistyökumppanuuksien solmimista.

Pitkä tie uusiin toimitiloihin

Liki neljän miljoonan euron investointia edelsi yli kymmenen vuotta kestänyt suunnittelu- ja valmisteluvaihe, josta ei puuttunut pettymyksiäkään.

Dörig ajatteli jo vuonna 2007, että hänen viisi vuotta aiemmin perustamansa juustofirman tilat Mouhijärvellä eivät riitä, jos lähiruokabuumi ja yrityksen kasvu jatkuvat. Yritys toimi vuokrakiinteistössä, mutta Dörigin silmissä siinsi oman toimitilan rakennuttaminen.

YRITYS: HERKKUJUUSTOLA OY
TOIMIALA: JUUSTOKAUPPA
PERUSTETTU: 2002
LIIKEVAIHTO: 946 000 € (TILIKAUDELLA, JOKA PÄÄTTYI 6/2019)
LIIKETULOS: 2 000 € (TILIKAUDELLA, JOKA PÄÄTTYI 6/2019)
HENKILÖSTÖ: 12

Mouhijärvi liittyi vuoden 2009 alussa Sastamalaan, ja kaupunki osoitti lopulta vuonna 2011 Herkkujuustolalle tontin Häijään Kyröntien varresta ja antoi poikkeusluvan rakentamiselle.

Kaiken piti olla valmiina investointiin, mutta yrittäjän yllätykseksi Ely-keskus torppasi hankkeen vedoten alueen kaavoituksen keskeneräisyyteen ja maisemallisiin arvoihin.

Tilanne viivästytti hanketta vuosilla, sillä uuden tontin löytämisen jälkeen rakentaminen alkoi vuonna 2017. Sitä ennen investoinnin koko rahoitus piti Dörigin mukaan neuvotella uusiksi, ja lainan myöntänyt pankkikin vaihtui.

Herkkujuustola investointi

Vaikka alkuperäisten suunnitelmien kariutuminen on aiheuttanut valtavasti ylimääräistä vaivaa ja väsymystä, Dorig näkee asiassa myös hyvää. Lopullisessa suunnitelmassa uusia tiloja esimerkiksi hieman pienennettiin rahoittajien toiveesta.

– Jälkikäteen ajatellen sanoisin, että se oli vain hyvä asia. Nyt meillä oli hyvin aikaa suunnitella kokonaisuutta.

Monien yhteistyökuvioiden summa

Investoinnista reilut miljoona euroa kattoi EU:n Maaseudun kehittämisrahasto. Suurin osa on kuitenkin rahoitettu pankkilainalla.

Dörig sanoo, että yrityksen tilinpäätökset olivat ratkaisevassa osassa lainaneuvotteluissa. Niiden avulla Herkkujuustola pystyi osoittamaan, että sen liiketoiminta on kannattavaa.

Pankki halusi tietysti myös tarkan liiketoimintasuunnitelman, jotta se pystyi varmistamaan, että yrityksellä on rahkeita maksaa laina takaisin. Lisäksi näkemystä pyydettiin ulkopuoliselta konsultilta.

Lainan takaajaksi tuli Finnvera, ja myös Ely-keskus oli Dörigin mukaan äärimmäisen tärkeässä roolissa kokonaisuudessa. Dörig sanoo pitävänsä haasteista ja riskeistä, ja niitä totisesti laajennuksen jälkeen riittää.

– Luiden päällä ei tällaisessa hankkeessa ole paljon mitään. Siksi on mentävä nuukasti ja tarkasti eteenpäin, hän sanoo.

Kapasiteetti loppui jo vuosia sitten

Dörigin mukaan Herkkujuustolan tuotantokapasiteetin rajat tulivat vastaan jo 2010-luvun alkupuolella. Siitä hetkestä lähtien uusien toimitilojen aukeamiseen saakka Herkkujuustola todennäköisesti menetti myyntiä, koska ei yksinkertaisesti pystynyt valmistamaan niin paljon juustoa kuin sille olisi ollut kysyntää.

– Onhan se riski sanoa asiakkaille pitkän aikaa, että ”meillä ei ole” tai ”emme pysty toimittamaan”, Dörig puntaroi.

Tällä hetkellä kuitenkin näyttää Dörigin mukaan siltä, että yritys ei ole menettänyt mitään, vaan pikemminkin se on vahvistunut. On kuitenkin selvää, että vuosikausia mielessä pyörinyt laajennus ja siihen liittyvä byrokratia ovat vieneet voimia yrityksen pyörittämiseltä.

– Kyllä sellaiseen turhautumiseen väsyy, kun tuntuu, että vain polkee paikallaan, eikä pääse eteenpäin.

Nyt uusi rakennus on kuitenkin tehty, eikä sen toteuttamiseen liittynyt yllätyksiä. Dörig kuitenkin kokee, että hänen on onnistuttava yritystoiminnan kasvattamisessa.

– Välillä käy mielessä, että mitä jos en onnistu. Anteeksi ei tavallaan saa.

Dörig on sveitsiläisen juustomestarin poika, ja hän haluaa myös omassa yrityksessään vaalia laatua. Ensimmäinen vuosi uusissa toimitiloissa meni tuotannon hiomisessa huippuunsa.

– Tämäntyyppisillä juustoilla on sielu, ja viime vuonna kaikki ylimääräiset panokset pantiin siihen, että laatu saadaan sille mallille kuin halutaan, Dörig kertoo.

– Nyt pitää ruveta panostamaan myyntiin.

Fakta

3 x Ison investoinnin tekeminen

Selvitä hyödyt ja riskit. Peter Dörigin Herkkujuustola teki ison toimitilainvestoinnin. Dörigin mukaan oli olennaista tehdä etukäteen itselleen selväksi, onko hänellä riittävästi poltetta toiminnan laajentamiseen eli vuosikausien stressiin ja pitkiin työpäiviin. Toinen vaihtoehto olisi ollut valita helpompi elämä ja jättää laajennus tekemättä.

Puhu asiat etukäteen läheisten kanssa. Dörigin mukaan ison investoinnin läpiviennissä olennaista oli puhua perheen kanssa jo etukäteen läpi, mitä raskaat vuodet konkreettisesti tarkoittavat. Ilman perheen tukea yrittäjän olisi vaikea toimia.

Huolehdi brändistä ja tuloksesta. Herkkujuustolan investoinnin toteutumiselle olennaista olivat kannattavat tilinpäätökset sekä toimiva brändi, jonka varaan tulevaisuutta voi rakentaa. Dörig näkee, että kotimaiselle juustontuotannolle on kasvavat markkinat.

Miten kasvun lasikatto rikotaan? Yrittäjä itse on usein kasvun suurin este

Kasvun lasikatto syntyy, kun yrittäjät eivät uskalla palkata itseään parempia kasvun johtajia.

Porilainen perheyritys kasvoi kellarista miljoonaluokkaan: ”Kannattava kasvu on yksi yrityksen perusarvoista”

Fiblon on kokenut 40 vuoden aikana lukuisia muutoksia. Vaikka maailma muuttuu, vahva yrityskulttuuri ja yhteinen suunta ovat vankka perusta kasvulle.

Milla Tarnanen luotsaa kovassa kasvussa olevaa konevuokraamo Vatupassia – ”Päätimme, ettemme halua kulkea pörssiyhtiöiden vanavedessä”

Kuukauden yrittäjä Milla Tarnanen pitää perheyrityksen valttina joustavuutta. Yritys on sopivan pieni ja ketterä, mutta samalla riittävän iso ja uskottava.

Kasvuyritys ei tingi tavoitteestaan: Liikevaihto on tarkoitus tuplata muutamassa vuodessa

Tamperelainen lasifirma Ritalasi saa vauhtia kasvutavoitteidensa toteuttamiseen pk-takauksesta.

Juustoportti teki miljoonien investoinnin – Uusi brändi vauhdittaa Euroopan valloitusta

Viennin käynnistäminen on vaatinut tarkkaa tutkimustyötä, tuotantokapasiteetin laajentamista ja toimivan brändin kehittämistä.

Jättimäinen hyppy uudelle tasolle – Kalanviljely-yritys on 30-kertaistanut viljelymääränsä

Suuret investoinnit kalanviljelylupiin ovat auttaneet Brändö Laxin kasvamaan. Tiukennetut säännökset tekevät kalanviljelystä ympäristöystävällisempää, mutta myös vaikeampaa.

Kuukauden yrittäjä: Riski oli valtava, mutta miljoonan euron investointi kannatti

Kouvolalainen Marko Hartama pyörittää yritystä kolmella alalla – ja takoo samalla hyvää tulosta.

Yrittäjä teki ensin yli miljoonan investoinnin, ja heti perään 2,3 miljoonaa lisää: ”Karkasi vähän käsistä”

Entinen liikunnanopettaja suunnittelee Lappiin jo lähemmäs kymmenen miljoonan euron hanketta.

Kova kasvu vaatii rahaa – Milloin pääomasijoittaja on hyvä vaihtoehto?

Pääomasijoittaja edellyttää yrittäjältä näyttöjä. Rahan lisäksi sijoittaja tuo yritykseen osaamista.

Lataa lisää