Johtaminen

Itseohjautuvuudella parempiin tuloksiin – Työntekijöille kannattaa antaa niin paljon valtaa, että hirvittää

Tomi Lantto

Kirjoittaja on Antellin toimitusjohtaja

Itseohjautuvuudella parempiin tuloksiin – Työntekijöille kannattaa antaa niin paljon valtaa, että hirvittää

Yritys voi saavuttaa itseohjautuvuuteen kannustamalla mittavia hyötyjä. Sudenkuoppia on silti syytä varoa, kirjoittaa Antellin toimitusjohtaja Tomi Lantto.

Itseohjautuvuus voi olla yritykselle sekä uhka että mahdollisuus. Itseohjautuvuus vaikuttaa paitsi työntekijöiden omaan kehittymiseen, myös parantaa yrityksen tuottavuutta, työhyvinvointia ja työssä viihtymistä.

Itseohjautuvuuden ydinajatus on siinä, että jokainen ihminen haluaa päättää itse omista asioistaan. Meillä Antellilla esimiehet pyrkivät antamaan jokaiselle niin paljon valtaa, että hirvittää.

Kaikki lähtee ylimmästä johdosta. Kun me annamme tilaa ja vastuuta seuraavalle portaalle, he puolestaan seuraavalle ja he seuraavalle portaalle, asiakaspintaan jää riittävästi valtaa. Työntekijöille täytyy antaa tilaa ajatella itse, vaikka se voisi johtoa hirvittääkin.

Meillä itseohjautuvuus on yrityksen strategiassa. Koko organisaatiossa tiedetään, että se on tärkeää, ja tulokset kantavat asiakastyytyväisyyteen saakka. Koska arvostamme ammattitaitoa, ammattitaitoiset ihmiset viihtyvät meillä ja tekevät työssään parhaansa.

Palveluala ei ole ainoa ala, joka hyötyy itseohjautuvuudesta. Itseohjautuva ajatusmalli voi sopia myös teollisuuteen ja jopa terveydenhuoltoon. Kirurgikin viihtyy varmasti työssään paremmin, kun hänellä on mahdollista pohtia itse, mikä on milloinkin potilaan edun mukaista.

Autuaaksi itseohjautuvuus ei tee. Näen siinä kolme kompastuskohtaa:

  • Annetaan ihmiselle tehtävä, jota hän ei halua.
  • Annetaan tehtävä tai vastuuta, mutta ei perehdytetä, valvota, auteta. Kutsun tätä avantoon heittämiseksi. Esimiestyö vaatii oikeanlaista asennetta.
  • Annetaan ihmiselle liian paljon vastuuta liian nopeasti. On todella vaikea tietää etukäteen, kuinka paljon ihmisen siipiä voi venyttää lyhyessä ajassa. Vaatii seurantaa ja on viisasta jättää myös tilaa virheiden mahdollisuudelle.

Loppupeleissä se, miten hyvin itseohjautuvuudessa onnistutaan, lähtee luottamuksesta ihmisiin. Ajattelen, että se, joka on työssään lähinnä asiakasta, myös tietää asiakkaasta eniten.

Asiakkaita kuunnellaan, ja meillä työskentelevät kokit saavat itse päättää ne ruoat, jotka he haluavat asiakkailleen valmistaa. Tästä johtuen sekä antellilaisten työhyvinvointi että asiakkaidemme asiakastyytyväisyys ovat hyvällä tasolla (asiakkaidemme antama Maku-arvosana 2019, kaikkien vastausten keskiarvo 4,35 / asteikko 1-5).

Onko työsopimus rekrytoinnin päätepiste? ”Se on vaarallista ajattelua yrittäjiltä”

Rekrytointi ja palkkaus pitää erotella toinen toisestaan. Muuten syntyy kalliita virheitä, ja laskun maksaa aina yrittäjä.

Miten syntyy vahva yrityskulttuuri? Katso Juho Toivolan neuvot

Työpsykologi listaa, mitä yrityskulttuuri tarkoittaa, miten sitä voi kehittää ja miksi se on tärkeää.

Tahdotko esimieheksi? Mieti, pystytkö elämään näiden asioiden kanssa

Esimiehen työ on äärimmäisen antavaa. Kaikista ei kuitenkaan ole siihen, kirjoittaa Antellin toimitusjohtaja Tomi Lantto.

Yrittäjän tärkeä oppi: Johtajan pitää osata olla empaattinen

Eläinklinikka Avecin toimitusjohtajan Chita Wahlroosin mielestä hyvä johtaminen vaatii vuorovaikutustaitoja ja ihmistuntemusta.

Kasvu pakotti tarkastelemaan itseäni yrittäjänä

Jos yritys haluaa menestyä uusilla paikkakunnilla, on rekrytoinneissa onnistuminen kriittisen tärkeää, kirjoittaa Lämpökarelian Jari Könönen.

Pitsaa mokaamisesta ja levyraati fiilistä nostamaan – palkita voi muutenkin kuin rahalla

Bonus hyvästä työstä voi motivoida mutta niin myös yhteinen tekeminen. Parhaimmillaan palkitseminen lisää hyvinvointia.

Miten sinusta tulee parempi esimies? Usko palautetta – Katso koulutus

Esimiestyöllä on yksi tavoite – Se on kasvu

Esimiehen tärkein tehtävä on tunnistaa ihmisten piilevä potentiaali.

Palkkasin puolisoni ja se pelasti paljon

Kun ulkopuolisen palkkaaminen on riski, oma puoliso voi olla juuri tarvittava luottopelaaja, kirjoittaa VJ Maa-aineksen Ville Sainio.

Lataa lisää