Johtaminen

Hyvässä työyhteisössä jokaisesta työntekijästä voi löytyä sisäinen yrittäjä
Yritykseen on mahdollista luoda tekemisen meininki, jossa jokainen sparraa toisiaan ja tekee töitä yrittäjän tavoin, kirjoittaa Cervi Talotekniikan Petri Valve.
Sana alainen särähtää aina minulle korvaan.
Meillä porukka puhuu itsestään nimellä huippujengi. Lähentelee korniutta, jos yrityksen johto puhuu niin – mutta jos yrityksen 130 työntekijää on sitä mieltä ja työskentelee kuin joukkue, jossain on onnistuttu.
Käytännössä hyvä henki näkyy esimerkiksi siinä, että ketään ei jätetä pulaan vaan me kaikki cerviläiset sparraamme toinen toisiamme yhä parempiin suorituksiin.
Parhaimmillaan hyvä asenne muuttuu sisäiseksi yrittäjyydeksi, eli että työntekijät antavat työpanoksen itseohjautuvasti hieman kuin he olisivat itsekin yrittäjiä. Sen pohjana on oman ammatin arvostus ja ymmärrys siitä, että vain asiakkaiden ansiosta meillä on työtä.
Digitalisaatio antaa hyviä työkaluja ja mahdollisuuksia sisäiseen yrittäjyyteen, kuten meillä työnhallintajärjestelmä. Sen avulla asentajat pystyvät toimimaan itsenäisesti ja tehokkaasti eri puolilla maata.
Yritys on jäsentensä summa – ja toisaalta niin hyvä kuin sen heikoin lenkki. Asiakas saa mielikuvan koko yrityksestä yhden työntekijän perusteella, joten on väliä, kuinka tämä on pukeutunut, näkyvätkö yrityksen logot selkeästi ja kuinka työ hoidetaan.
Pyydämme asiakaspalautetta jokaisesta työkeikasta, ja kolmasosa asiakkaista sen antaakin. Maanantaisin aloitamme aina edellisviikon palautteella.
Hyvän kierteen syntymisen yksi edellytys on, että omistajat ovat aidosti innostuneita ja että hommia tarvitse tehdä otsa rypyssä.
Vieläkin tärkeämpää on tiedostaa, että kukaan työntekijä ei ole toivoton tapaus vaan yksilö. Itselleen luontevaa asiaa tekevä on useimmiten loistava. Väärässä hommassa oleva turhautuu, lähtee pois ja firma on ehkä menettänyt hyvän voimavaran.
Aina ei tietenkään onnistuta. Korjaavan palautteen ei kuitenkaan tarvitse olla yhtä kuin negatiivinen, vaan epäonnistuminen voidaan purkaa asioiden kautta. Mietitään yhdessä, mikä meni vikaan ja yritetään olla tekemättä virhettä uudelleen.
Hyvä hengen ylläpito vaatii jatkuvaa duunia: asioiden pöydälle ottamista ja keskustelua siitä, missä tahdomme yrityksenä olla. Avoimuus ja tieto pitää jakaa joka tasolle – olipa kyse urakoista tai projekteista tai firman taloudesta.
Onnistuessaan sisäinen yrittäjyys poikii hyvää kaikille. Kun yrityksellä menee hyvin, töitä on jatkossakin ja palkkataso voidaan pitää parempana kuin alalla keskimäärin.
Rahabonus – vaikkapa muutama sata euroa – on lyhytkestoinen sparraaja. Paremmin työntekijää voi palkita kouluttaminen, kun voidaan kehittyä kimpassa ammattilaisina tai kun voidaan viettää hyvä ilta yhdessä, jota on kiva muistella jälkeenpäin.