Johtaminen

Hyvässä työyhteisössä jokaisesta työntekijästä voi löytyä sisäinen yrittäjä

Petri Valve

Kirjoittaja on helsinkiläisen ilmanvaihtoalan yritys Cervi Talotekniikka Oy:n osakas ja toimitusjohtaja.

Hyvässä työyhteisössä jokaisesta työntekijästä voi löytyä sisäinen yrittäjä

Yritykseen on mahdollista luoda tekemisen meininki, jossa jokainen sparraa toisiaan ja tekee töitä yrittäjän tavoin, kirjoittaa Cervi Talotekniikan Petri Valve.

Sana alainen särähtää aina minulle korvaan.

Meillä porukka puhuu itsestään nimellä huippujengi. Lähentelee korniutta, jos yrityksen johto puhuu niin – mutta jos yrityksen 130 työntekijää on sitä mieltä ja työskentelee kuin joukkue, jossain on onnistuttu. 

Käytännössä hyvä henki näkyy esimerkiksi siinä, että ketään ei jätetä pulaan vaan me kaikki cerviläiset sparraamme toinen toisiamme yhä parempiin suorituksiin. 

Parhaimmillaan hyvä asenne muuttuu sisäiseksi yrittäjyydeksi, eli että työntekijät antavat työpanoksen itseohjautuvasti hieman kuin he olisivat itsekin yrittäjiä. Sen pohjana on oman ammatin arvostus ja ymmärrys siitä, että vain asiakkaiden ansiosta meillä on työtä. 

Digitalisaatio antaa hyviä työkaluja ja mahdollisuuksia sisäiseen yrittäjyyteen, kuten meillä työnhallintajärjestelmä. Sen avulla asentajat pystyvät toimimaan itsenäisesti ja tehokkaasti eri puolilla maata. 

 Yritys on jäsentensä summa – ja toisaalta niin hyvä kuin sen heikoin lenkki. Asiakas saa mielikuvan koko yrityksestä yhden työntekijän perusteella, joten on väliä, kuinka tämä on pukeutunut, näkyvätkö yrityksen logot selkeästi ja kuinka työ hoidetaan.

Pyydämme asiakaspalautetta jokaisesta työkeikasta, ja kolmasosa asiakkaista sen antaakin. Maanantaisin aloitamme aina edellisviikon palautteella.

Hyvän kierteen syntymisen yksi edellytys on, että omistajat ovat aidosti innostuneita ja että hommia tarvitse tehdä otsa rypyssä. 

Vieläkin tärkeämpää on tiedostaa, että kukaan työntekijä ei ole toivoton tapaus vaan yksilö. Itselleen luontevaa asiaa tekevä on useimmiten loistava. Väärässä hommassa oleva turhautuu, lähtee pois ja firma on ehkä menettänyt hyvän voimavaran.

Aina ei tietenkään onnistuta. Korjaavan palautteen ei kuitenkaan tarvitse olla yhtä kuin negatiivinen, vaan epäonnistuminen voidaan purkaa asioiden kautta. Mietitään yhdessä, mikä meni vikaan ja yritetään olla tekemättä virhettä uudelleen. 

Hyvä hengen ylläpito vaatii jatkuvaa duunia: asioiden pöydälle ottamista ja keskustelua siitä, missä tahdomme yrityksenä olla. Avoimuus ja tieto pitää jakaa joka tasolle – olipa kyse urakoista tai projekteista tai firman taloudesta. 

Onnistuessaan sisäinen yrittäjyys poikii hyvää kaikille. Kun yrityksellä menee hyvin, töitä on jatkossakin ja palkkataso voidaan pitää parempana kuin alalla keskimäärin. 

Rahabonus – vaikkapa muutama sata euroa – on lyhytkestoinen sparraaja. Paremmin työntekijää voi palkita kouluttaminen, kun voidaan kehittyä kimpassa ammattilaisina tai kun voidaan viettää hyvä ilta yhdessä, jota on kiva muistella jälkeenpäin. 

Joni Jaakkola oppi kantapään kautta: Mieti, mihin työaikaasi käytät

Kuukauden yrittäjä varoittaa, että alussa innostuu helposti kaikesta. Sparraajat palauttivat Jaakkolan takaisin maan pinnalle.

Yrittäjyys ei päättynyt yrityskauppaan: Uusi suunta löytyi yrittäjyyden edistäjänä ja enkelinä

Matias Mäenpää kertoo, että yrityskauppa toi ison muutoksen omaan identiteettiin. Uusi suunta löytyi kuitenkin pian.

Kunnia-asia: Sukuyhtiön konkurssi ajoi Mika Väyrysen perustamaan oman leipomon

Pöly ei ehtinyt kunnolla laskeutua perheyritys Primulan konkurssin jäljiltä, kun leipomosuvussa lähdettiin jo käynnistelemään uutta yritystoimintaa.

Äkkihypyllä toimitusjohtajaksi ja keskelle koronakriisiä – Miikka Väänänen ryhtyi luotsaamaan perheyhtiötä poikkeusoloissa

Tutustumisvaiheen jälkeen Miikka Väänänen suunnittelee jo kiinteistöihin ja rakentamiseen keskittyneen Master Yhtiöiden kehittämistä ja yritysostoja.

Yhtiökokous haltuun: Yrittäjä, perehdy ainakin näihin 5 seikkaan

Yhtiökokousaika lähestyy vauhdilla. Yrittäjän on syytä olla tietoinen ainakin yhtiökokouksia koskevista säännöksistä – lisäksi kokoukseen kannattaa varautua huolella. Asiantuntija kertoo vinkkinsä.

130-vuotias perheyritys on kohdannut sotia sekä talouskriisejä ja aikoo selvitä myös koronasta

Uudet tuotekategoriat, omistautunut henkilökunta ja valmius reagoida nopeasti ovat kantaneet Knorringin kriisien yli.

Omistaja-ajattelu tuo hyötyjä sekä yrittäjälle että yhteiskunnalle

Yrittäjyys on kaiken taloudellisen toiminnan ytimessä, mutta yrittäjyyden punaisena lankana on kuitenkin tärkeää nähdä myös yrityksen omistajan näkökulma, korostaa Aho Groupin toisen polven omistaja Kari Jussi Aho.

Konkurssipesästä kukoistukseen – Yrittäjäpariskunnan suunnitelmissa kolme uutta hotellia

Rovaniemeläisen Santa Parkin omistaja Ilkka Länkinen vannoo hyvän liiketoimintasuunnitelman ja palautteen keräämisen nimiin.

Sarjayrittäjän 5 oppia: Näin yritys välttää karikot ja seilaa myötätuulessa

Entinen huippu-urheilija Jussi Forsman näkee purjehduksessa ja yritystoiminnassa paljon samaa. Virheitä tulee, mutta ne on pyrittävä minimoimaan.

Lataa lisää