Johtaminen

Kasvu muutti yrittäjän roolin: Asennustyöt vaihtuivat firman pyörittämiseen
Jonne Kurikka on palkannut yritykseensä esimerkiksi entisiä opiskelukavereitaan, joiden osaamiseen voi luottaa. Kuva: Emil Bobyrev

Kasvu muutti yrittäjän roolin: Asennustyöt vaihtuivat firman pyörittämiseen

Yksinyrittäjänä aloittaneesta Jonne Kurikasta on tullut lähes 20 ihmistä työllistävä toimitusjohtaja ja esimies.

|

Ylöjärveläisen LVI-Kurikan omistajan ja yrittäjän Jonne Kurikan päätä ei huimaa.

Kurikka aloitti yksinyrittäjänä vuonna 2011. Sen jälkeen kasvutahti on ollut huima. Nyt hän työllistää jo 18 työntekijää ja firman liikevaihto on kavunnut 2,7 miljoonaan euroon.

Se on tarkoittanut myös yrittäjän oman roolin muuttumista. Enää Kurikka ei itse ehdi juurikaan asennustöihin, vaan aika menee työnjohdollisiin asioihin ja firman pyörittämiseen. Päivät kuluvat esimerkiksi työmaakierroksilla, kokouksissa ja tarjouslaskentaa tehdessä.

– Välillä asentaisin mieluummin putkia kuin istuisin kokouksissa, Kurikka myöntää.

Koska työntekijöitä on paljon ja vastuuta on muistakin kuin itsestä, yrittäjän on osattava ennakoida tulevaisuutta eri tavalla kuin ennen. Kurikka kokee olevansa vastuussa myös työntekijöidensä taloudesta.

– Ainakin puoli vuotta tai vuosi eteenpäin pitää koko ajan katsoa.

Nopeasti työnantajaksi

Kurikka sai jo teini-ikäisenä kokemusta LVI-alasta työskenneltyään sukulaisensa firmassa. Kokopäivätöissä hän on ollut 16-vuotiaasta lähtien. Omien opintojen jälkeen hänellä oli polte ”tehdä itsellensä ja haastaa itseään”. Ensimmäisen vuoden Kurikka toimi yksinään.

– Mitään älyttömiä tavoitteita ei ole ollut. Vuosi kerrallaan on menty.

Toisena toimintavuonna hän palkkasi ensimmäisen työntekijänsä ja heti perään toisen. Se oli yrittäjälle iso riski, mutta toisaalta firman talous kesti sen hyvin.

– Tiesin, että töitä on. Sen asian takia ei tarvinnut täristä.

Kurikka on palkannut lisää työntekijöitä tasaisesti joka vuosi.

LVI-Kurikka tekee erityisesti käyttövesi- ja lämpöverkkoremontteja. Ylöjärveläinen yritys hoitaa kaikki remontit itse alusta loppuun. Kurikan mukaan niin säästyy sekä aikaa että rahaa. Samalla se vaatii hyvää ennakkosuunnittelua ja esimerkiksi tuotteiden tilaamista ajoissa.

Kurikan lisäksi firmassa on nyt kaksi työnjohtajaa, joilla on vastuullaan tietty määrä asentajia.

Kasvaminen tietysti myös maksaa. Työkaluihin, autoihin ja muihin yllättäviin menoihin kuluu enemmän rahaa, ja kassassa pitää olla puskuria. Joidenkin urakoiden pitkät maksuajat vaikeuttavat kassan kiertoa.

– Maksuerätaulukot pitää tehdä sen mukaisiksi, että kassa pyörii hyvin.

Opiskelukavereita työntekijöiksi

Kurikan on pitänyt myös päivittää omaa ajatteluaan yksinyrittäjästä esimieheksi.

– Ei riitä, että on maailman paras putkimies. 18 hengen firman pyörittäminen vaatii paljon muutakin.

Kurikka listaa hyvän johtajan ominaisuuksiksi erityisesti kyvyn katsoa riittävän pitkälle eteenpäin ja osata hoitaa firman taloutta niin, että kassa pyörii.

Johtajana hän pyrkii olemaan avoin. LVI-Kurikan työntekijöiden keski-ikä on kolmenkymmenen paikkeilla, ja Kurikka on palkannut esimerkiksi useita opiskelukavereitaan. Hän ei koe työroolien muuttumisen vaikuttaneen työilmapiiriin.

Alaistensa työhyvinvoinnista Kurikka huolehtii esimerkiksi järjestämällä virkistyspäivän neljä kertaa vuodessa.

– Aika avoimesti meidän firmassa toimitaan. Kuuntelen myös asentajien palautetta, mutta tietyissä asioissa en jousta yhtään. Jos esimerkiksi olen päättänyt, että joku työmaa tehdään tietyllä tavalla, se tehdään niin.

Nuoren yrittäjän työpäivät ovat pitkiä, ja välillä nopeastikin muuttuvat tilanteet vaativat joustavaa reagointia. Sen vastapainoksi Kurikka yrittää muistaa pitää huolta myös omasta jaksamisestaan.

– Koitan urheilla ja välillä päästä pois tästä oravanpyörästä.

Kannattavasti eteenpäin

Yrityksen kasvaessa Kurikka on luonnollisesti törmännyt myös monenlaiseen byrokratiaan, esimerkiksi rakennuspuolella tiedonantovelvollisuuksiin ja työntekijätietojen ilmoittamiseen verottajalle.

– Ne vievät paljon aikaa ja ovat haasteellisia. Mutta ne ovat myös asioita, jotka täytyy hoitaa ensimmäisenä ja kunnolla, koska siitähän kaikki lähtee liikkeelle. Lupa-asioissa ja muissa pitää toimia niin kuin yrityksen kuuluu toimia.

Kurikka sanoo, että voisi halutessaan kasvattaa firmaa nykyiseen tahtiin myös tulevaisuudessa. Toinen kysymys on, onko se järkevää.

– Silloin kannattavuus heikkenisi. Ei se liikevaihdon kasvattaminenkaan kaikkea tee.

Fakta

3 x Yrityksen kasvattaminen

Työntekijöiden valinta. Jos yritys kasvaa nopeasti, työntekijöiden valinnassa on syytä osua nappiin. Jonne Kurikka on palkannut esimerkiksi entisiä opiskelukavereitaan, joiden osaamiseen hän voi luottaa.

Varaudu yllätyksiin. Kurikan mielestä yrittäjän on osattava katsoa ja sopia projekteja vähintään puolen vuoden päähän tulevaisuuteen. Samalla on varauduttava laskennassakin siihen, että kaikki asiat eivät etene suunnitellusti.

Ole realisti. Vaikka muut ovat intoilleet LVI-Kurikan nopeasta kasvutahdista, yrittäjä itse ei pidä tahtia mitenkään erikoisena. Hän on edennyt vuosi kerrallaan ja palkannut lisää työntekijöitä kun on tarvittu. Kurikan mukaan yrittäjän ei pidä olla ylioptimisti.

Kasvu pakotti tarkastelemaan itseäni yrittäjänä

Jos yritys haluaa menestyä uusilla paikkakunnilla, on rekrytoinneissa onnistuminen kriittisen tärkeää, kirjoittaa Lämpökarelian Jari Könönen.

Pitsaa mokaamisesta ja levyraati fiilistä nostamaan – palkita voi muutenkin kuin rahalla

Bonus hyvästä työstä voi motivoida mutta niin myös yhteinen tekeminen. Parhaimmillaan palkitseminen lisää hyvinvointia.

Miten sinusta tulee parempi esimies? Usko palautetta – Katso koulutus

Esimiestyöllä on yksi tavoite – Se on kasvu

Esimiehen tärkein tehtävä on tunnistaa ihmisten piilevä potentiaali.

Palkkasin puolisoni ja se pelasti paljon

Kun ulkopuolisen palkkaaminen on riski, oma puoliso voi olla juuri tarvittava luottopelaaja, kirjoittaa VJ Maa-aineksen Ville Sainio.

Yrittäjyys on jopa kansalaisvelvollisuus

Parasta yrittämisessä on vapaus. Sen rinnalla tulee vastuu, kirjoittaa Kutomon Fysioterapian ja Liikuntakeskuksen Minna Penttilä.

Monta yritystä päällekkäin: Näin sujuu useamman bisneksen pyörittäminen

Tiina ja Heikki Lehmuskoski pyörittävät neljää yritystä yhtä aikaa. Jokaiselle yritykselle on paikkansa.

Miten hyvät tyypit pidetään yrityksessä? Joustavuus on taikasana

Lelukauppias ja ravintolayrityksen vetäjä pyrkivät toteuttamaan työntekijöidensä toiveita, on kyse sitten työvuoroista tai urapolusta.

Pidätkö huolta porukastasi? Sillä on valtava merkitys

Työhyvinvointi syntyy kolmella tasolla. Jos ensimmäisen laiminlyö, muilla ei ole väliä, kirjoittaa Antellin Tomi Lantto.

Lataa lisää