Tilaa uudistunut yrittäjäkirje

Kirjeessä kootusti Kuukauden teema ja paljon yrittäjille hyödyllistä tietoa.

Johtaminen

Kasvun johtaminen vaatii vallasta luopumista

Kasvun johtaminen vaatii vallasta luopumista

Juustoportin Timo Keski-Kasari pyrkii johtamaan omalla esimerkillään.

|

Kasvavan yrityksen johtajan on oltava kaiken aikaa valmis päivittämään johtamistapojaan.

Jalasjärveläinen meijerituotteita valmistava kahvila- ja perheyritys Juustoportti työllistää tällä hetkellä noin 250 henkeä. Yritys on 25 vuoden ajan kasvanut tasaisesti noin 15 prosentin vuosivauhtia.

Toimitusjohtaja Timo Keski-Kasarin mukaan yrityksen nahka on vuosien varrella jouduttu luomaan monta kertaa uudelleen, ja se on asettanut omat haasteensa myös johtamiselle.

– Kun työtehtävät ovat monimutkaistuneet ja henkilöstöä on tullut paljon lisää, alkuperäiset systeemit eivät enää toimi, vaan niitä on tarvittu monta erilaista, Keski-Kasari sanoo.

– Kokonaan uusiutuminen on myös kerta kerran jälkeen vaikeampaa.

Johtajan haasteena on esimerkiksi se, että koko henkilöstölle pitää pystyä kertomaan aina selkeästi, miten ja miksi yritys uudistuu. Tämä on tehtävä mieluiten niin, että henkilöstö myös sitoutuu tavoitteeseen. Se vaatii hyvää esimiestyötä.

Rekrytointiin kannattaa panostaa

Keski-Kasarista tuli Juustoportin toimitusjohtaja 1980–1990-luvun taitteessa. Vielä silloin yrityksen koko henkilöstö mahtui saman kahvipöydän ääreen pitämään aamupalaveria. Niissä sovittiin, kuka tekee päivän aikana mitäkin. Johtajan näkökulmasta viestiminen oli helppoa, kun tekijöitä oli vähän ja tavoitteet olivat selkeitä ja konkreettisia.

Kun yrityksen työntekijämäärä alettiin laskea kymmenissä, toimintaa piti organisoida uudelleen. Keski-Kasarin ajatusmaailmassa kyse on vastuun antamisesta ja vastuun ottamisesta. Hänelle ”vallasta luopuminen” ei ole koskaan ollut tuskallista.

– Sitä on kuitenkin tehty päivästä yksi lähtien. Tehtäviä on koko ajan annettu tehtäväksi eteenpäin.

Yrityksen toimipaikkojen ja toimintojen lisääntyessä on pitänyt rekrytoida vastuullisia ihmisiä. Yksi toimitusjohtajan tärkeimmistä tehtävistä firman kasvaessa onkin ollut kerätä ympärilleen ihmisiä, jotka osaavat toimia itsenäisesti ja hallita laajoja kokonaisuuksia.

Juustoportin ja Keski-Kasarin johtamisfilosofiaan kuuluu, että työntekijöillä on laajat vapaudet tehdä itsenäisiä päätöksiä. Koko firman toimintakulttuuri tähtää tilanteeseen, jossa jopa kesätyöntekijöillä on valmiudet toimia itsenäisesti.

– Pyrimme siihen, että porukka pystyy firman arvojen ja tavoitteiden mukaisesti vaikuttamaan tekemiseen kaikilla tasoilla mahdollisimman paljon.

Se taas tarkoittaa, että perehdytys pitää hoitaa hyvin ja keskustelukulttuuri pitää avoimena.

Viesti menee perille kasvokkain

Jokainen ihminen vaatii erilaista johtamista, Keski-Kasari muistuttaa.

– Tiedän, että olen hyvä johtaja aktiiviselle ihmiselle, joka kontaktoi minua oma-aloitteisesti ja esittää omia ratkaisujaan.

– Mutta jos joku odottaa selkeitä ohjeita seuraaviksi kahdeksi vuodeksi niin, että mitään muutoksia ei tule, olen tosi huono johtaja. Sentyyppistä henkilöä en pysty tukemaan, Keski-Kasari sanoo.

Hänen mukaansa Juustoportin kulttuurina on kokeilla ja oppia nopeasti, eikä epäonnistumisia pelätä. Firmassa on totuttu siihen, ettei laakereilla levätä, vaan uutta kehitetään kaiken aikaa.

Toimitusjohtajan tehtävä on vaalia tätä kulttuuria ennen kaikkea esimerkkiä näyttämällä. Työntekijöiden sitoutumisasteesta kertoo, että Juustoportin henkilöstön vaihtuvuus on todella pientä.

Toimitusjohtajana Keski-Kasari keskittyy ensisijaisesti miettimään ja rakentamaan yhtiön tulevaisuutta. Koska toimipaikkoja ja yhteistyökumppaneita on paljon, runsaasti aikaa kuluu autossa tien päällä. Siitä huolimatta Keski-Kasari pyrkii pitämään yhteyttä eri osastojen johtajiin mieluiten kasvotusten. Sähköpostikeskusteluista hän ei pidä ollenkaan.

Kasvokkain viesti menee usein paremmin perille.

– Kehitettävät ja opeteltavat asiat pitää pystyä purkamaan päälausetasolle, jotta kaikki ymmärtävät ne samalla tavalla.

Omistaja on aina läsnä

52-vuotias Keski-Kasari kertoo, ettei tee enää ainuttakaan pitkälle tulevaisuuteen tähtäävää päätöstä ilman, että työn jatkajat ovat mukana vaikuttamassa niihin. Yleisemminkin hän uskoo johtajana siihen, että kaikille toimille on oltava johtoryhmän yksimielinen hyväksyntä.

– On rikkaus olla eri mieltä, mutta siitä, mihin sitoudutaan, on kaikkien oltava samaa mieltä. Silloin hommaa on helppo viedä eteenpäin.

Perheyrityksen johtamisessa on joka tapauksessa omat mausteensa, niin hyvässä kuin pahassa.

– Hyvä puoli on, että omistaja on aina läsnä ja vastaukset kysymyksiin tulevat äkkiä, Keski-Kasari sanoo.

– Huono puoli on, että omistaja on aina läsnä ja vastaukset tulevat äkkiä.

Fakta

3 x Kasvun johtaminen

Juustoportin toimitusjohtaja Timo Keski-Kasari listaa kolme tärkeää asiaa kasvun johtamiseen:

Ihmiset. Vaikka tätä yleisesti pidetään kliseenä, Keski-Kasarin mukaan se on silti totta: hyvä ja osaava henkilöstö on kasvun tärkein edellytys. Rekrytointiin kannattaa panostaa ja henkilöstölle antaa luottoa ja vastuuta.

Esimerkin näyttäminen. Rakennukset, koneet ja ihmisetkin ovat usein eri firmoissa samanlaisia, mutta toimintakulttuurit vaihtelevat. Kun kasvu on koodattu yhtiön sisäiseen toimintakulttuuriin, sen tavoitteleminen on kaikille selvää. Johtajan pitää näyttää omalla toiminnallaan esimerkkiä.

Priorisointi. Kaikilla on aikaa yhtä paljon, mutta jotkin asiat ovat tärkeämpiä kuin toiset. Johtajan kannattaa käyttää aikansa tärkeisiin asioihin.

Pariskunta myi talonsa perustaakseen ketjuravintolan – ja laittoi sitten paukut kasvuun

Franchising-yrittäjyys vei Tarja ja Tomi Salon mennessään. Nyt heillä on neljä ravintolaa sekä liikenneasema.

Kasvu pakotti tarkastelemaan itseäni yrittäjänä

Jos yritys haluaa menestyä uusilla paikkakunnilla, on rekrytoinneissa onnistuminen kriittisen tärkeää, kirjoittaa Lämpökarelian Jari Könönen.

Startup-konkari Jussi Muurikaisen oppi: Uskon pitää riittää takaiskujen yli

Fintech-yritys Balancionin tarinan päätös oli perustajalle pettymys. Käteen jäi kuitenkin paljon arvokkaita oppeja.

Pomo, älä astu tähän miinaan: Hauskuuden korostaminen pilaa työilmapiirin

Pk-yrittäjä ei saa unohtaa työrooliaan. Liika kaveeraaminen voi johtaa eripuraan työpaikalla.

Vuosi paketissa – seuraavalta toivotaan läpimurtoa ja isompaa vaihdetta

Neljän yrityksen vetäjät niputtavat yhteen menneen vuoden ja odotukset tulevalle.

Haluatko eroon kiireestä? Johda oma arki stressittömäksi

Kuka vain voi oppia hallitsemaan omaa elämäänsä ja aikaansa. Kiire on asenne, josta pääsee halutessaan eroon, väittävät asiantuntijat.

Muutosta ei pidä pantata – anna se kaikkien sulateltavaksi

Kun yrityksessä etsitään ratkaisuja, sen kertominen työntekijöille on vahva luottamuksen osoitus, kirjoittaa Antellin Tomi Lantto.

Miten sinusta tulee parempi esimies? Usko palautetta – Katso koulutus

Esimiestyöllä on yksi tavoite – Se on kasvu

Esimiehen tärkein tehtävä on tunnistaa ihmisten piilevä potentiaali.

Lataa lisää