Johtaminen

Menestyjissä yhdistyy nöyryys ja ylpeys

Tommi Tervanen

Kirjoittaja on Kotipizza Groupin toimitusjohtaja.

Menestyjissä yhdistyy nöyryys ja ylpeys

Hyvä yrittäjä ymmärtää, että hänen yrityksensä on olemassa asiakkaita varten, kirjoittaa Kotipizzan Tommi Tervanen.

Kotipizza-ketjuun kuuluu tätä kirjoittaessani 272 ravintolaa ja sinun tätä lukiessasi ehkä jo vähän enemmänkin.

Jo reippaasti yli viidennes ravintoloistamme on multiyrittäjillä eli yrittäjillä, jotka vastaavat kahden tai useamman ravintolan toiminnasta. Monissa ravintoloissa yrittäjävastuu taas jakautuu usean yrittäjän kesken. Monet yhtiökumppanuksista ovat pariskuntia, mutta joukossa on myös esimerkiksi sisaruksia. Näin laskettuna Kotipizza-yrittäjiä on yhteensä yli 300.

Yrittäjiä yhdistää eniten asenne. Erityisesti kaikkein menestyksekkäimmistä yrittäjistä paistaa ainutlaatuinen yhdistelmä nöyryyttä ja ylpeyttä.

Hyvä yrittäjä on riittävän nöyrä ymmärtääkseen, ettei kukaan voi osata kaikkea ja että asiat voi aina tehdä vielä vähän paremmin. Hän kouluttautuu, ottaa oppia yrittäjäkollegoistaan ja kysyy neuvoa ketjulta. Tehtyään virheen hän korjaa toimintaansa – ja jakaa kokemuksensa niin, että muutkin voivat oppia siitä. Ennen kaikkea hän ymmärtää, että hänen yrityksensä on olemassa asiakkaita varten eikä päinvastoin.

Toisaalta hyvä yrittäjä on ylpeä. Hän luottaa itseensä ja henkilöstöönsä ja antaa sen näkyä toiminnassaan niin, että asiakkaankin on helppo viihtyä ravintolassa. Huonoina aikoina hän osoittaa sinnikkyyttä ja hyvinä aikoina osaa nauttia menestyksestään.

Kotipizza-yrittäjillä on asenteen lisäksi muutakin yhteistä. He kaikki ovat esimerkiksi saaneet tarjoamamme alkukoulutuksen ja useimmat ovat osallistuneet sen jälkeen myös vapaaehtoisiin koulutuksiin. Useimmat pitävät erittäin aktiivisesti yhteyttä oman alueensa muihin Kotipizza-yrittäjiin esimerkiksi epävirallisen WhatsApp-viidakkorummun välityksellä.

On selvää, että mihin tahansa kolmesataapäiseen joukkoon mahtuu monenlaisia ihmisiä. Nuorimmat Kotipizza-yrittäjät ovat vain vähän päälle parikymppisiä ja vanhimmat yli kuudenkymmenen. Eteläisin asuu Hangossa ja pohjoisin Kittilässä.

Yhdellä yrittäjistä on kaksi akateemista loppututkintoa, kun taas jotkut ovat suorittaneet perusopintonsa elämänkoulussa. Äidinkielenään yrittäjät puhuvat suomen tai ruotsin lisäksi yhä useammin esimerkiksi venäjää, arabiaa, somalia tai farsia.

On helppo yhtyä ajatukseen siitä, että yrittäjät ovat taloutemme sankareita, jotka rakentavat työtä ja hyvinvointia. Jokainen yrittäjä ei tietenkään voi kantaa koko kansantaloutta hartioillaan. Minun silmissäni jokainen yrittäjä on kuitenkin vähintään oman elämänsä sankari.

Kuinka varautua työttömyyteen? 5 kysymystä yrittäjän työttömyysturvasta

Myös yrittäjä voi varautua jo ennalta työttömyyteen. Nykyään noin 30 000 yrittäjää kuuluu työttömyyskassaan.

Pia Erlundin toinen yritys kasvoi menestystarinaksi: ”Jumankauta, nyt minä olen se musta hevonen”

Entinen parturi-kampaaja tiesi aina, että jotain suurempaa on tulossa. Hänelle on tärkeää todistaa, että muotifirmakin voi olla hyvää bisnestä. Nyt yritys hipoo 2 miljoonan euron tulosta.

Tofuyritys oli aikaansa edellä – Toiminta kääntyi kunnolla kannattavaksi vasta 20 vuoden jälkeen

Yrityksen perustaminen liian aikaisessa vaiheessa saattaa tulla kalliiksi. Varhainen panostus voi kuitenkin luoda myös hyvän perustan toiminnalle: Jalotofun valttikortti on nyt suuri etumatka kilpailijoihin.

Yrittäjä on kokenut menestyksen ja tappion – Nyt hän vetää jättiketjun hotellia

Uuden oppiminen kiehtoo Ville Virkkiä, mutta omassa yrityksessä oppimisen rajat tulivat vastaan. Siksi hän haki töihin tien toiselle puolelle maailman suurimman hotelliketjun palvelukseen.

Muutosjohtaminen on kasvuyrityksessä arkipäivää – ”Vanhan toiminnan pitää muuttua uudeksi”

Yrittäjyyden professori Jarna Heinonen sanoo, että kasvuun ei voi vastata vain tekemällä enemmän.

Yrittäjä, opi katkaisemaan stressikierre – avainasemassa on oman vallan ja hallinnan vähentäminen

Yrittäjän kannattaa opetella erottamaan, mitä on pakko hoitaa itse ja mitä voi delegoida, kertoo nurmijärveläisen VJ Maa-aineksen perustaja ja omistaja Ville Sainio.

Insinööri halusi palavasti yrittäjäksi – Ruumiskylmiö vaihtui salaatiksi

Kuukauden yrittäjä Samuli Laurikainen viljelee salaattia espoolaisessa teollisuushallissa. Menestys on vaatinut positiivista elämänasennetta ja epämukavuusalueella viihtymistä.

Itseohjautuvuudella parempiin tuloksiin – Työntekijöille kannattaa antaa niin paljon valtaa, että hirvittää

Yritys voi saavuttaa itseohjautuvuuteen kannustamalla mittavia hyötyjä. Sudenkuoppia on silti syytä varoa, kirjoittaa Antellin toimitusjohtaja Tomi Lantto.

Omistaja-ajattelu tuo hyötyjä sekä yrittäjälle että yhteiskunnalle

Yrittäjyys on kaiken taloudellisen toiminnan ytimessä, mutta yrittäjyyden punaisena lankana on kuitenkin tärkeää nähdä myös yrityksen omistajan näkökulma, korostaa Aho Groupin toisen polven omistaja Kari Jussi Aho.

Lataa lisää