Johtaminen

Menestys on tiimipeliä: toimitusjohtaja elää tässä hetkessä ja hallitus katsoo pitkälle tulevaisuuteen

Menestys on tiimipeliä: toimitusjohtaja elää tässä hetkessä ja hallitus katsoo pitkälle tulevaisuuteen

Naantalin Muumimaailmassa on lähes yhtä sopuisaa kuin Muumilaaksossa. Hallitus ja toimitusjohtaja käyvät aktiivista keskustelua – kompromisseja tehdään tarpeen mukaan.

|

Hallituksen ja toimitusjohtajan välinen yhteistyö vaihtelee yrityksittäin. Joissain yrityksissä on vahva hallitus ja heikko toimitusjohtaja, kun taas toisissa yrityksissä asetelma on toisinpäin.

– Olennaista on löytää tasapaino, sanoo Muumimaailma Oy:n toimitusjohtaja Tomi Lohikoski.

Perheyritys on perustamisvuodesta 1993 lähtien palkannut ulkopuolisia toimitusjohtajia. Yrityksen perustaja Dennis Livson asui ulkomailla ja halusi keskittyä muihin työtehtäviin.

Lohikoski on työskennellyt toimitusjohtajana vuodesta 2007 lähtien. Yrityksen hallituksen ja toimitusjohtajan työnjako on selkeä: Lohikoski vastaa yrityksen arjesta, kun taas hallitus vastaa pitkän linjan projekteista.

– Hallituksen ja toimitusjohtajan ero on, että toimitusjohtaja on operatiivisempi, kun taas hallitus keskittyy strategiaan ja vastaa kaikesta, jolla on suurempi taloudellinen merkitys. Hallitus päättää myös tulevaisuuden asioista.

Lohikoski kuvaa omaa työtään monipuoliseksi ja pyrkiikin olemaan aktiivinen yritysjohtaja.

Yritys: Muumimaailma Oy
Toimiala: Matkailuala
Perustettu: 1993
Liikevaihto: 7,4 miljoonaa euroa
Liiketulos: noin 900 000 euroa
Työntekijät: 12 ympäri vuoden sekä yli 200 sesonkityöntekijää

Konkreettisella tasolla se tarkoittaa, että Lohikoski vastaa hallinnollisista asioista, palkoista, henkilökunnasta, yrityksen kehittämisestä sekä yhteydenpidosta yhteistyökumppaneihin, kuten Naantalin kaupunkiin ja Visit Finlandiin.

Hallitus puolestaan keskittyy pitkäjänteisiin päätöksiin – mutta haluaa totta kai tietää, miten myynti ja asiakastyytyväisyys kehittyvät.

– Taakse ei kuitenkaan auta katsoa, hallituksen tehtävä on viedä eteenpäin. Arkisessa työssä näkökulmani on rajallinen, mutta hallituksella on helikopterinäkymä, Lohikoski selittää.

Hallituksen tuki tärkeää

Muumimaailmassa ei synny hallituksen ja toimitusjohtajan välisiä valtataisteluita, vaan päätökset tehdään yhteisymmärryksessä. Lohikoski sanoo oppineensa argumentoimaan paremmin ja pitämään pintansa.

– Meillä on joskus ollut pitkiä keskusteluita, joissa kumpikin osapuoli on hieman korjannut ajatuksiaan, mutta emme ikinä ole oikeasti riidelleet. Olemme lähinnä argumentoineet ja yrittäneet päästä yhteiseen lopputulokseen.

Keskusteluja käydään lähinnä kokouksissa tai suunnittelupäivillä. Joskus yksi hallituksen kokous vuodessa riittää, joinain vuosina niitä on ollut 10–12.

– Niiden määrä riippuu yrityksen silloisesta vaiheesta.

Kaiken kaikkiaan hallituksen tuki on Lohikoskelle keskeistä.

– On hyvä olla joku, jolta voi kysyä, pitäisikö mennä oikealle vai vasemmalle. Myös aktiivisia päätöksiä tehdessäni tiedän, että nautin hallituksen luottamusta.

Lohikoski painottaa, kuinka tärkeää hallituksen on osoittaa toimitusjohtajalle, että hän tekee oikeita päätöksiä.

– Mielestäni hallitus on toimitusjohtajan tuki, ja niin kauan kuin toimitusjohtaja nauttii hallituksen luottamusta hän myös saa tukea, Lohikoski sanoo.

Lyhyt sesonki vaatii rautaista osaamista

Lohikoski kokee pitkän uran yhtiössä edukseen. Yhteistyö Dennis Livsonin kanssa sujui aina hyvin ja on jatkunut samaa rataa, kun pojat Tim ja Ted Livson siirtyivät yrityksen johtoon heidän isänsä kuoleman jälkeen.

Yhteistyön onnistumisessa keskeistä on Lohikosken mukaan se, että myös hallituksen jäsenet  ymmärtävät yrityksen erityispiirteet.

– Meillä on erittäin lyhyt sesonki ja paljon työntekijöitä. Harvalla on tuntemusta tästä.

Lyhyt sesonki on myös taloudellinen haaste. Rahaa kuluu vuokriin, palkkoihin ja sähköön ympäri vuoden, mutta rahaa tulee vain muutaman kuukauden ajan.

– Varsinkin keväällä on vaikeaa. Silloin kuluu paljon rahaa työntekijöiden kouluttamiseen ja teatterin käsikirjoituksen tekemiseen, uuden rakentamiseen ja vanhan ylläpitoon sekä markkinointiin. On kuluja kulujen perään, mutta meillä on hyvät suhteet pankkiin, Lohikoski sanoo.

Muumien perintö näkyy työssä

Naantalin Muumimaailma toimii lisenssillä, joka antaa yritykselle yksinoikeuden käyttää muumeja teemapuistoissa koko Euroopassa.

Yrityksellä on suunnitelmia laajentaa toimintaansa sekä sisä- että ulkoilmapuistoilla. Parhaillaan on käynnissä hanke uudesta ulkoilmapuistosta Ruotsiin.

– Uskon että tulevaisuutemme on työntäyteinen. Haluamme kasvaa ja kansainvälistyä, joten tekemistä on paljon, Lohikoski sanoo.

Sekä toimitusjohtajan ja hallituksen välisessä yhteistyössä että yhteistyössä muiden tahojen kanssa Lohikoski painottaa kahta asiaa: pitää arvostaa toista ja osata kuunnella.

– Teemme töitä muumien kanssa ja siihen liittyy tietty perintö. Olisi katastrofi, jos käyttäytyisimme eri tavalla kuin muumit. Elämme vuorovaikutuksessa luonnon kanssa, ymmärrämme erilaisia ihmisiä ja olemme avoimia uusille ideoille.

Fakta

4 x Näin saat hallituksen ja toimitusjohtajan yhteistyön sujumaan

Luottamus. Vankka luottamus hallituksen ja toimitusjohtajan välillä on tärkein asia yhteistyön toimivuuden kannalta.

Mahdollisuus avoimeen keskusteluun. Pitää osata argumentoida, mutta myös kuunnella toista ja tehdä kompromisseja, jos mielipiteet eroavat.

Selkeät roolit. Mikä on hallituksen vastuulla, mikä toimitusjohtajan? On tärkeää olla astumatta toisen varpaille.

Kompetenssin hankkiminen ja hyödyntäminen. Sekä hallituksen että toimitusjohtajan on osattava hyödyntää oikeaa kompetenssia, oli sitten kyse taloudesta tai juridiikasta.

Vinkit perustuvat haastatteluun Tomi Lohikosken kanssa.

Pieni firma pyörii myös ilman toimitusjohtajaa

Arki sujuu, kun omistajat ovat samanmielisiä. Tarvittaessa mennään enemmistöpäätöksellä, kirjoittaa Sähköasennus Peltolan Jari Peltola.

Terveysyritys heitti statukset romukoppaan ja luopui esimiehistä

Helttiä johtavan Timo Lapin johtamisfilosofiassa luottamus tuo luotettavuutta. Hän on riisunut myös omaa valtaansa.

Klassinen makeisyritys palkkasi ulkopuolisen vetäjän – Sitten alkoi tapahtua

Brunberg on löytänyt oman keinonsa kasvaa ja uusiutua kilpailluilla markkinoilla.

Omistajuus on enemmän kuin työskentelyä kädet savessa

Omistajuus on aktiivista hallitustyötä, uusien mahdollisuuksien ja pääoman tarjoamista yrityksen kasvattamiseksi, kirjoittaa Rukakeskuksen Kari Jussi Aho.

Yrityksen uusi vetäjä ansaitsee työrauhan

Pohdin kolmea kysymystä, kun minua kysyttiin työntekijästä toimitusjohtajaksi, kirjoittaa Korson Sähkö-Yksikön Sami Haatanen.

Mika Sutisen opit menestykseen: Hyvä johto vakuuttaa ennen ideaa

Musti ja Mirrin entinen toimitusjohtaja tarkastelee ennen sijoituspäätöstä erityisesti yrittäjien motiiveja.

Ulkopuoliselle osaamiselle isompi painoarvo – hallituksen jaettava yrittäjän arvot

Tietyn alan erikoisosaaminen päihittää jopa pitkän kokemuksen, kun yritykselle haetaan ulkopuolisia hallitusjäseniä.

Mikä saa ottamaan ison riskin aina uudelleen? Konkurssi ei pelota sijoittajaa

Mika Marjalaakson mielestä riskiä on uskallettava ottaa, jos haluaa edes mahdollisuuden onnistua.

Kasvu opetti: Yrittäjän ei pidä jäädä kukoksi tunkiolle

Yrityksen kasvu on muuttanut Smartumin Jarmo Hyökyvaaran roolia johtajana.

Lataa lisää