Johtaminen

Milla Tarnanen luotsaa kovassa kasvussa olevaa konevuokraamo Vatupassia – ”Päätimme, ettemme halua kulkea pörssiyhtiöiden vanavedessä”

Milla Tarnanen luotsaa kovassa kasvussa olevaa konevuokraamo Vatupassia – ”Päätimme, ettemme halua kulkea pörssiyhtiöiden vanavedessä”

Kuukauden yrittäjä Milla Tarnanen pitää perheyrityksen valttina joustavuutta. Yritys on sopivan pieni ja ketterä, mutta samalla riittävän iso ja uskottava.

| |

Joensuulaisen konevuokraamo Vatupassin toimitusjohtaja Milla Tarnanen on tiennyt aina, että hänestä tulee yrittäjä. Mitä muita vaihtoehtoja oikeastaan edes oli, sillä hän on äitinsä puolelta naisyrittäjä neljännessä ja isänsä puolelta yrittäjä kolmannessa polvessa.

Tarnaselle yrittäjyys tarkoittaa rankkaa työtä ja suuria riskejä. Hänen isänsä teki konkurssin 1990-luvun lamassa, joten hän on nähnyt läheltä myös yrittäjyyden huonommat puolet.

Toisaalta perhe pystyi aina viettämään lomansa yhdessä, koska vanhemmilla oli yrittäjinä mahdollisuus järjestää aikataulujaan.

– Näin aina, että riskin ja kovan työn vastapainona on vapaus, mahdollisuus onnistua ja mahdollistaa erilaisia asioita, Tarnanen sanoo.

Lukioaikana Tarnanen työskenteli McDonald’silla, mutta ajokortin saatuaan alkoi ajatella, että mäkkärihomma riittää. Hän harkitsi kesätyömahdollisuuksia äidin huoltoaseman ja isän konevuokraamon välillä ja päätyi konevuokraamoon, koska siellä olisi ”vain isä”. Huoltoasemalla olisi työskennellyt myös mummi, veli, serkkuja ja setä.

– Se olisi tuntunut liialle perheelle. Isä tuntui pienemmältä pahalta, Tarnanen sanoo.

Vuodesta 2001 lähtien Tarnanen työskenteli Vatupassissa kesätöissä, opiskeli kauppatieteitä Joensuun yliopistossa ja siirtyi pikkuhiljaa yritykseen vakituisemmin. Noin 15 vuotta sitten sovittiin, että hän jatkaa yritystä isänsä jalanjäljissä.

Kasvustrategian mukaan eteenpäin

Tultuaan toimitusjohtajaksi vuonna 2011 Tarnanen ei ole tehnyt massiivisia muutoksia tai uudistuksia, mutta yritys on kasvanut kovaa vauhtia.

YRITYS: Vatupassi Törmälä Oy
TOIMIALA: Konevuokraus
PERUSTETTU: 1992
OMISTAJAT: 52 % Milla Tarnasella, 23 % hänen vanhemmillaan, 10 % hänen miehellään Jarkolla ja veljellään Anssilla, 5 % Sampsa Tanskasella.
LIIKEVAIHTO: 8,8 milj. euroa (1/2020)
LIIKETULOS: 719 260 euroa (1/2020)
HENKILÖSTÖ: 40

Vuoteen 2018 saakka Vatupassi kasvoi ilman sen kummempaa suunnitelmaa sitä mukaa, kun tilaisuuksia avautui. Pari vuotta sitten konevuokraamomarkkinoille tuli uusi kilpailija, joten Vatupassissakin istuttiin alas ja ryhdyttiin pohtimaan yrityksen suuntaa. Avuksi pyydettiin yritysstrategioiden asiantuntija Toivo Äijö.

– Pörssiyhtiöihin nähden olemme pieni yritys. Päätimme, ettemme vain halua kulkea isompien vanavedessä, vaan kirjoitimme kasvustrategian.

Sen seurauksena Vatupassi avaa tänä kesänä myymälän Ouluun. Tästä eteenpäin uusia liikkeitä on tarkoitus avata kasvukeskuksiin parin–kolmen vuoden välein.

Suin päin uusia liikkeitä ei perusteta, vaan taustalla on vuosien taustatyö, esimerkiksi sopivan liikepaikan ja -tilan kartoitus sekä henkilökuntakysymykset. Ouluun lähtee talon sisältä kaksi henkilöä avaamaan uutta myymälää ja lisäksi on palkattu yksi uusi paikallinen myyjä.

– Emme halua antaa kilpailijoille etumatkaa, emmekä toisaalta tulla maitojunalla pois, Tarnanen sanoo.

Sopivan pieni, riittävän iso

Tarnanen näkee Vatupassin vahvuudeksi kilpailussa sen, että yritys on sopivan pieni, jotta ketteryys säilyy, mutta kuitenkin riittävän iso uskottavaksi ja laadukkaaksi toimijaksi.

– Vuokrattavat koneet ovat kaikilla aika samoja ja markkina määrittää hinnoitteluakin aika pitkälle. Palvelulla on mahdollisuus erottua, ja me olemme tosi paljon satsanneet esimerkiksi henkilökunnan hyvinvointiin.

NIMI: Milla Tarnanen
IKÄ: 38
KOTIPAIKKA: Joensuu
TAVOITE YRITTÄJÄNÄ: ”Unelmoi isosti.”

Tarnasen kädenjälki toimitusjohtajana näkyykin konkreettisesti juuri työhyvinvointiin panostamisessa. Vatupassissa kannustetaan erilaisilla bonuksilla esimerkiksi liikuntaan ja tupakoimattomuuteen. Lisäksi Tarnanen haluaa olla työntekijöiden tavoitettavissa mahdollisimman matalalla kynnyksellä.

– Ja jos jokin asia on huonosti, haluan olla siitä tietoinen, että voimme nopeasti reagoida. Ei meidän tarvitse miettiä, että otetaan asia esiin sitten seuraavassa hallituksen kokouksessa.

Perheyrityksessä ei tarvitse olla yksin

Kasvun ja yrityksen kehittämisen lisäksi Tarnasta motivoi suuresti myös yrittäjyys itsessään. Se, että näkee konkreettisesti oman kätensä jäljen yrityksen tekemisessä.

Tarnanen ei kerta kaikkiaan näe itseään istumassa toimistolla kahdeksasta neljään. Hän ei esimerkiksi stressaa tai menetä yöuniaan, jos iltaisin pitää vastata työpuheluihin tai viikonloppuna venyä johonkin työhommaan.

– On myös mukava ottaa vastuuta ja kohdata haasteet, eikä laittaa päätä pensaaseen, hän sanoo.

Työn mielekkyydessä tärkeää on se, että ympärillä on hyvä tiimi. Viime syksynä Tarnanen palkkasi veljensä Anssi Törmälän hoitamaan yrityksen taloushallintoa, jota hän oli siihen asti tehnyt itse.

Hänen isänsä Jukka Törmälä on edelleen yrityksen hallituksen puheenjohtaja ja samalla toimitusjohtajalle tuki, turva ja selkänoja myös päivittäisessä työssä. Tarnasen mies Jarkko puolestaan on yrityksen operatiivinen johtaja, ja myyntijohtajana toimii Tarnasen lapsesta lähtien tuntema Sampsa Tanskanen.

 

Kuukauden yrittäjänä Milla Tarnanen
Kuvassa vasemmalta oikealle Sampsa Tanskanen, Jarkko Tarnanen, Jukka Törmälä, Anssi Törmälä ja Milla Tarnanen.

Perheyrityksessä toimimisessa tärkeää on määrittää kaikille omat vastuualueet ja pysyä omilla tonteilla. Toisaalta perheyrityksen vahvuus on juuri se, että yrittäjä tai toimitusjohtaja ei koskaan ole yksin, vaan aina lähellä on läheisiä ihmisiä, joiden kanssa keskustella myös yritystoiminnasta.

– Minulla on yrittäjäkavereita, joilla on aika yksinäinen tontti. Työntekijät katsovat asioita eri vinkkelistä kuin yrittäjä, eivätkä omat ystävät välttämättä ole kovin sisällä yrityksessä.

Tarnanen sanoo, että hänellä ei ole tapana jäädä märehtimään haasteita tai laskukausia. Esimerkiksi koronakevät oli kaikille hankalaa ja epävarmaa aikaa, mutta siitä selviämiseksi piti murehtimisen sijaan nopeasti kääntää ajatukset siihen, miten tilanteesta selvitään.

Yrittäjyyden hienoista hetkistä taas Tarnasen mieleen on jäänyt erityisesti hiljattain tullut valinta Euroopan kolmen parhaan pienen konevuokraamon joukkoon European Rental Associationin kilpailussa. Hyvä tekemisen meininki näkyy toki arjessa ilman pokaalejakin.

– Kun henkilökunta voi hyvin ja yritys kasvaa, palkinto tulee joka päivä.

Fakta

4 x Yrittäjän opit

Älä takerru epäonnistumisiin. Epäonnistumisia ei pidä pelätä eikä niitä toisaalta kannata jäädä murehtimaan. Vatupassin toimitusjohtaja Milla Tarnanen muistuttaa, että jos ei unelmoi isosti, tavoitteet eivät toteudu.

Älä tingi vapaa-ajasta. Yrittäjä voisi helposti olla töissä 24 tuntia vuorokaudessa, mutta harva jaksaa sellaista tahtia. Tarnanen muistuttaa, että välillä on syytä muistaa vaihtaa vapaalle ja unohtaa työasiat.

Tee pohjatyöt hyvin. Vaikka isosti unelmointi on tärkeää, pohjatyöt kannattaa tehdä hyvin. Esimerkiksi uuden liikkeen perustamisessa on tärkeää kartoittaa sijaintia, markkinatilannetta ja henkilökuntaa. Myös pohjatyössä voi kuitenkin luottaa omaan intuitioon.

Luota, niin sinuun luotetaan. Kun henkilökunnalle antaa vastuuta ja luottaa siihen, että hommat hoituvat, luottamuksen ilmapiiri tarttuu koko yritykseen. Myös yrittäjän läsnäolo ja matalan kynnyksen tavoitettavuus ovat tärkeitä tekijöitä luottamuksen rakentumisessa.

Kalakauppiaan oivaltama 95 prosentin sääntö luo pohjan hyvälle työilmapiirille ja erottuvalle asiakaspalvelulle

Turkulainen kalaliike syntyi vuonna 2007 yllytyshulluuden ja järjen äänen yhdistelmästä. Yrittäjät välttelivät velkarahaa ja tekivät ensimmäiset kaksi vuotta kaiken kahdestaan.

Kilpaillulla alalla menestyy, jos tekee toisin kuin muut – Tähän luottaa Neliöt Liikkuu

Neliöt Liikkuu LKV syntyi halusta tuulettaa kiinteistönvälitysalaa. Yrityksessä välittäjä saa luoda itsestään brändin.

Miten hallitus tukee kasvua? 3 keinoa kasvun kiihdyttämiseen

Hyvä hallitus tuo yritykseen sparrausapua sekä täydentävää osaamista. Myös hallituksen jäsenten omat verkostot vievät yritystä eteenpäin kasvun tiellä.

Modulight kasvoi laseralan huipputekijäksi: Kuukauden yrittäjä avaa, miten hengissäpysymiskamppailu vaihtui menestykseen

Seppo Orsila on ollut kehittämässä laseralan huippututkimuksesta maailmalla menestyvän vientiyrityksen. Tie tiedeyhteisöstä kansainväliseen menestykseen vei yli 10 vuotta, mutta se kannatti.

Pomot alas norsunluutornista: Työilmapiiri vaatii vaalimista

Raisiolaisyrityksessä hyvän työilmapiiriin tehdään aktiivisesti töitä. Kaikkia pidetään perheenjäseninä, ja ongelmat nostetaan keskusteluun heti.

Kasvu haastaa johtajan: Vincitin Mikko Kuitunen kertoo isoimmat oivalluksensa työntekijöiden johtamisesta

Vincit on kasvanut 13 vuodessa pörssiyhtiöksi ja usean sadan henkilön työyhteisöksi. Kasvu on haastanut toimitusjohtajan miettimään työntekijöiden johtamista uudella tavalla.

Moni asia on muuttunut 10 vuodessa, mutta yksi pysyy: Kuukauden yrittäjä pitää valmistuksen Suomessa

Tamperelaisen Piruetin toimitusjohtaja Susanna Etula luottaa yrityksensä toiminnassa kotimaisuuteen. Hänen johdollaan liikevaihto ja -tulos ovat kasvaneet. Nyt yrityksessä on mukana koko perhe.

Sarjayrittäjä Kim Heiniö on ollut kehittämässä yli sataa ravintolakonseptia: Olen ollut sielultani yrittäjä koko elämäni

Soupster Familyn toimitusjohtaja Kim Heiniö kertoo, että onnistumisessa keskeisiä tekijöitä ovat olleet isot riskit, tuuri, hyvät ihmiset ja ripaus uhkarohkeutta.

Miksi ideoita ei viedä käytäntöön? 4 huomiota innovaatioista

Uudenlainen ajattelukyky ja innovaatiot vaativat yritykseltä tiettyjä toimia. Yrittäjä Ari Huusko kertoo, miten pk-yrittäjät voivat tukea innovaatioiden syntyä.

Lataa lisää