Johtaminen

Mitä arvot kertovat yrityksestäsi? Vältä näitä sanoja

Mitä arvot kertovat yrityksestäsi? Vältä näitä sanoja

Yleisimpien fraasien julistaminen ja ”pakkovastuullisuus” ovat epäuskottavia.

| |

Arvot ovat yrityksille tärkeä aihepiiri, ja yritykset listaavat niitä aiempaa aktiivisemmin. Myös puhe vastuullisuudesta on yleistynyt. Tähän liittyy kuitenkin miina, varoittaa Vaasan yliopiston yrittäjyyden professori Annika Tidström.

Hän kyseenalaistaa arvojen merkityksen yrityksissä, jotka listaavat mekaanisesti yleisimpiä käytössä olevia adjektiiveja. Näitä ”hyvältä” kuulostavia sanoja ovat muun muassa laadukas, luotettava ja rehellinen.

– Miksi on tarpeen korostaa rehellisyyttä? Arvoissa pitäisi päästä syvemmälle ja ajatella enemmän out of the box. Niitä kannattaa kysyä myös asiakkailta. Miten yrityksessä tehdään asioita, että asiakkaalla elämä helpottuu? Asiakas todennäköisesti haluaa ainakin palvelutekijöiden olevan kunnossa, Tidström sanoo.

Hänen mukaansa asiakas voi arvostaa esimerkiksi yrityksen palvelun nopeutta, vaikka yritys itse puhuisi yleisellä tasolla laadusta. Ideaalitilanteessa yritys ja asiakas puhuvat samoista asioista.

Professori ei halua väheksyä arvojen merkitystä, vaikka hän kokee vision ja strategian tärkeämmäksi pk-yritykselle. Visio kertoo unelmasta ja strategia puolestaan antaa työkalut tavoitella unelmaa.

– Arvojen sijaan pitäisi puhua yrityskulttuurista. Vaikka arvoja ei ole kirjattu, ne näkyvät joka tapauksessa yrityksen arjen tekemisessä. Alhaalta ylös asti, Tidström kertoo.

Arvojen merkityksestä ja hyödyistä on kertonut myös taloushallinnon ja toiminnanohjauksen palveluja tarjoavan Efiman toimitusjohtaja Tero Salminen. Efimassa koko henkilöstö osallistui arvojen laatimiseen ja lopputuloksena syntyi kuusi arvoa.

Mikä vastuullisuus?

Vastuullisuus korostuu suurempien yritysten viestinnässä, mutta mitä vastuullisuus tarkoittaa pienille ja keskisuurille yrityksille?

Tidström varoittaa yrittäjiä ajattelemasta vastuullisuutta oman hyödyntavoittelun näkökulmasta. Myös ”pakkovastuullisuus” on turhaa.

– Hyötynäkökulma on vaarallinen, sillä se on itsekästä. Sen sijaan pitäisi ajatella, miten yritys voi oikeasti parantaa tulevien sukupolvien elämää.

Professorin mukaan teot ovat pk-yrityksissä käytännönläheisiä, kuten raaka-ainehankinnat, energiankulutuksen minimointi tai muoviastioista luopuminen toimistossa. Tavoitteen asettamisen jälkeen tekojen pitää näkyä jokaisella tasolla.

Hyödyt seuraavat tekoja: asiakkaat arvostavat vastuullisesti toimivia yrityksiä, samoin henkilökunta.

– Vastuullisuus ei ole vain helsinkiläisten juttu. Uskon, että maakunnissa sijaitsevat yritykset tekevät vastuullisuuden eteen yhtä paljon. Siitä ei vain puhuta, Tidström sanoo.

Taistelu ruokahävikkiä vastaan: cocktailbaari keksii uusia tuotteita

DeLorean-baaria Jyväskylässä pitävät Sampsa Tukia ja Tomi Hiltunen haluavat ravintolat mukaan minimoimaan hävikkiä.

Kalakauppias laittaa itsensä likoon joka päivä

Max Grönholmin yrityksen taustalla vaikuttavat vahva visio ja arvot.

Arvojen yhteensovittaminen on taitolaji

Yritys kuin yritys joutuu punnitsemaan, sopivatko omat arvot asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden arvoihin, kirjoittaa Pohjois-Suomen Sähkön Juha Lounatvuori.

Vastuullisuus kärsii, kun hinta täytyy painaa alas

Pyrimme siihen, että jos emme voi tehdä työtä vastuullisesti, se jätetään mieluummin muille, kirjoittaa Sparalin Mikael Sparf.

Vahvat arvot ohjaavat kyläkauppaa – Hyllyillä vain suomalaisia tuotteita

Yrittäjä uskoo pienten kauppojen uuteen tulemiseen, vaikka kyläkauppojen määrä on romahtanut.

Yrittäjä iski oikeaan aikaan: Vegaanikebab syntyi puolivahingossa

Siva Parlar uskoo, että kebabilla riittää kysyntää ympäri Eurooppaa.

Kuinka yrittäjäksi kasvetaan? Sirkku Vesasta tuli yllättäen isänsä elämäntyön jatkaja

Yrittäjähenkeä ei tarvinnut etsiä, kun Sirkku Vesa hyppäsi perheyritys Jousivesan johtoon isänsä kuoleman jälkeen.

Työvaateyritys syntyi vastauksena Wahlroosille

Ekologisia arvoja korostava TouchPoint tekee töitä kansainvälistymisen eteen.

Lataa lisää