Johtaminen

Miten kasvuyritys voi yhdistää työmäärän ja palautumisen? Aikatauluta kaikki, neuvoo Slushin Miika Huttunen
Miika Huttunen uskoo, että startup-ekosysteemi keskustelee nykyään paljon enemmän työstä palautumisesta.
Slushin toimitusjohtaja Miika Huttusella on ollut hankala alkuvuosi.
Slush ilmoitti jo huhtikuussa, että syksylle kaavailtu perinteinen startup-päätapahtuma Helsingissä joudutaan koronan takia perumaan. Sitä seurasivat yt-neuvottelut.
– Jouduimme toistaiseksi lomauttamaan ison osan meille läheisistä ja rakkaista työkavereista. Alkuvuosi on ollut todella haastava, mutta sitäkin opettavaisempi, Huttunen kertoo.
Hän aloitti pestissään tammikuussa. Tuolloin uusi toimitusjohtaja sanoi haluavansa luoda yritykseen terveen työkulttuurin. Startup-bisnes perustuu kovalle työnteolle ja Slushissa se oli mennyt yli. Yritys nousi otsikoihin viime vuodesta, ja alkuvuonna työkulttuurissa tehtiin korjausliikkeitä.
– Työkulttuurissa oli paljon korjattavaa, se on ihan selvää, Huttunen sanoo.
Kuka: Miika Huttunen, 28
Kotipaikka: Helsinki
Tavoite yrittäjänä: Luoda sekä maailmaa muuttavia tuotteita että poikkeuksellisen hyviä tiimejä.
Kun päätapahtuma päätettiin peruuttaa, valtaosa yrityksen liikevaihdosta haihtui ilmaan. Pienentynyt tiimi oli tilanteessa, jossa oli keksittävä nopeasti jotain muuta. Syntyi Node by Slush, eli verkkoalusta ja kuratoitu yhteisö, joka sparraa alkuvaiheen kasvuyrityksiä sijoittajakeskusteluissa.
– Meille oli selvää, että haluamme auttaa startupeja kaikin tavoin tänäkin vuonna. Aika oli rajallista ja jouduimme pohtimaan, mikä on olennaista. Uusi tuote oli lopulta valmis neljässä kuukaudessa, Huttunen kertoo.
Kovapäinen usko voi uuvuttaa
Huttunen tarkastelee kasvuyrittäjyyttä milleniaalin silmin. Hän on edennyt Slushin organisaatiossa kuudessa vuodessa vapaaehtoisesta ensin operatiiviseksi johtajaksi ja nyt toimitusjohtajaksi.
Se, miten töitä startupeissa tehdään, on Huttusen mielestä muutoksessa.
– Koko startup-ekosysteemi on nykyään tietoisempi ja keskustelee enemmän esimerkiksi töistä palautumisesta. En osaa sanoa, onko se sukupolvikysymys. Moni milleniaali arvostaa vapaa-aikaa ja on rakentanut paljon asioita myös uran ympärille, Huttunen sanoo.
Toisaalta startup-kulttuurissa on edelleen voimissaan survivorship biaseli selviytymisharha. Sen ytimessä on kova työnteko ja usko siitä, että jatkuvalla puurtamisella yritys tulee menestymään.
Ilmiössä on paljon hyvää ja paljon huonoa.
– Loppupeleissä oman yrityksen menestys on kiinni lujasta uskosta, kovasta työstä ja siitä, että tuotteelle on aitoa kysyntää. Se voi hämärtää sitä, minkälainen työmäärä on järkevää ja mikä ei, Huttunen kertoo.
Kovapäinen usko omaan visioon voi lopulta näyttäytyä supermiesharhana. Tutkimusten mukaan osa kasvuyrittäjistä kokee oman työkykynsä edelleen hyväksi, vaikka tosiasiassa mennään jo työkyvyn menettämisen rajoilla.
– Siinä on edelleen paljon kehitettävää, jotta nämä kaksi asiaa saataisiin startup-maailmassa sovitettua yhteen. En usko, että startup-kulttuuri koskaan tulee olemaan sen osalta täydellinen tai valmis, Huttunen sanoo.
Suunnittelu edistää palautumista
Huttusen oma havainto alkuvuodelta on, että Slushissa ja muissa kasvuyrityksissä on tosiaankin mahdollista olla jatkuvasti töissä. Työssä edistyminen motivoi, ja se voi hämärtää todellista työmäärää.
– Ihminenhän pystyy ajoittain tekemään paljonkin työtä, jos kokee sen merkitykselliseksi. Mutta toki työstä on myös palauduttava ja sitä intensiteettiä on vähennettävä aika ajoin. Myös omasta hyvinvoinnista pitää olla rehellinen, toimitusjohtaja arvioi.
Priorisointi, aikatauluttaminen ja itsensä johtaminen ovat Huttusen keinot kiireen tunteen torjumiseen. Hän uskoo, että tarkalla työn suunnittelulla on yhteys työstä palautumiseen.
– Merkityksettömyyden tunne ja tunne siitä, että kalenterisi ohjaa sinua etkä sinä kalenteria, on kaikista kuluttavinta. Se johtaa uupumiseen ja heikkoon palautumiseen, Huttunen sanoo.
Hänen mielestään on tärkeää myös pohtia, onko käytetty aika aidosti yhteydessä siihen, että omissa tavoitteissa mennään eteenpäin. Tätä keskustelua on pyritty käymään myös Slushissa.
– Keskustelen paljon ihmisten kanssa ja pyrin ymmärtämään vastapuolen huolia, mikä voi ajoittain olla kuluttavaakin. Oma työni on sen verran sosiaalista, että itse tiedostan palautuvani parhaiten yksin tai tyttöystävän seurassa.
Fakta
4 x Miika Huttusen tärkeimmät opit
Suunnittele viikot etukäteen. Suunnittele viikon aikataulut asettamasi päätavoitteen ympärille. Suunnittele myös palautumiseen käytettävä aika. Jätä tilaa yllätysten varalle.
Opi sanomaan ei. Opi kieltäytymään kohteliaasti tai aikatauluta tapaamispyynnöt rohkeasti pidemmälle, mikäli ne eivät ole välttämättömiä.
Tunnista palautumiskeinot. Tunnista omat keinosi palautua. Minulle riittävät riittävä uni, vesi, hiki ja yksin oleminen.
Määrittele tavoitteet. Ja pilko tavoitteet osiin, sillä edistyminen motivoi.