Johtaminen

Miten voin sitouttaa nuoren sukupolven yritykseen?

Mika Aittamäki

Kirjoittaja on Rainmakerin osakas

Miten voin sitouttaa nuoren sukupolven yritykseen?

Nuorten työntekijöiden sitouttamisessa kehitysmahdollisuuksien tarjoaminen on keskeistä, kirjoittaa Rainmakerin osakas Mika Aittamäki.

Vielä 1980-luvulla syntyneille työ on elinehto. Nuoremmalle sukupolvelle se on ennemminkin vaihtoehto. Perinteisen työn rinnalla on paljon muuta, ja itsensä pystyy elättämään harrastusten kautta.

Netti, Instagram, blogit ja kevytyrittäjyys tarjoavat kaikki mahdollisuuksia. Alle 30-vuotiaiden suhde työn tekemiseen onkin aika lailla erilainen, ehkä jopa vapautuneempi.

Modernille nuorelle asiantuntijalle pitää kyetä antamaan riittävä määrä autonomiaa. Perinteinen ohjaaminen ja mikromanageeraus ovat mennyttä maailmaa.

Myös halu oppia ja kehittyä on nuorille tärkeää. Jos vertaa aikaisempaan maailmaan, aika usein pitkä työura tai työsuhde oli itseisarvo. Nyt näyttää siltä, että tämä itseisarvo on siirtynyt kehittymiseen ja oppimiseen.

Eli töissä viihtyy niin kauan, kun siellä oppii ja kehittyy. Kun se lakkaa, lakkaa kiinnostus työtehtävää kohtaan.

Nuorille kolmas tärkeä elementti on riittävä sosiaalinen konteksti. Työssä halutaan verkottua ja hankkia uusia kontakteja ja toisaalta saada tukea, kun sitä tarvitsee.

Nuori sukupolvi ei myöskään välttämättä tahdo taipua sellaiseen ajatteluun, että pidetään tämä palaveri tässä kohtaa joka viikko, vaan asioista kommunikoidaan, kun ne ovat akuutteja.

Vanhemmalle sukupolvelle motivaatiota on luotu esimerkiksi palkitsemisella ja tavoitteilla. Nuoremmille kannattaa ennemminkin pyrkiä luomaan olosuhteita, jossa he motivoituvat.

Itse voi valita asiat, jotka kiinnostavat, eikä sanota, että motivaatiotekijämme ovat nämä. Nuorilla kehittymisen halu ja mahdollisuus siihen luovat sitoutumista.

Työnantajan kannattaakin ottaa individuaalimpi katsonta työsuhteeseen ja työntekijään. Ihmiset ovat entistä enemmän yksilöitä. He eivät ole työnantajansa jatke tai edustaja. He ovat ennen kaikkea yksilöitä ja odottavat, että heitä kohdellaan sellaisina.

Varsinkin, jos pk-yrittäjä on 40–50-vuotias, nuorten näkemystä työn tekoon ei kannata peilata omiin kokemuksiin. Vaikka oma pää sanoisi, että tämä vaikuttaa siltä, että henkilö ei ole samalla tavalla sitoutunut työhön kuin minä, on syytä ymmärtää individuaali näkökulma.

Todennäköisesti nuorempien tekijöiden ensisijainen tavoite on kehittyä itse, ei saada vain työpaikka. Kokemus palkkaamisesta saattaakin olla siten erilainen kuin jos palkkaa oman sukupolven edustajan.

Onko työsopimus rekrytoinnin päätepiste? ”Se on vaarallista ajattelua yrittäjiltä”

Rekrytointi ja palkkaus pitää erotella toinen toisestaan. Muuten syntyy kalliita virheitä, ja laskun maksaa aina yrittäjä.

Miten syntyy vahva yrityskulttuuri? Katso Juho Toivolan neuvot

Työpsykologi listaa, mitä yrityskulttuuri tarkoittaa, miten sitä voi kehittää ja miksi se on tärkeää.

Tahdotko esimieheksi? Mieti, pystytkö elämään näiden asioiden kanssa

Esimiehen työ on äärimmäisen antavaa. Kaikista ei kuitenkaan ole siihen, kirjoittaa Antellin toimitusjohtaja Tomi Lantto.

Yrittäjän tärkeä oppi: Johtajan pitää osata olla empaattinen

Eläinklinikka Avecin toimitusjohtajan Chita Wahlroosin mielestä hyvä johtaminen vaatii vuorovaikutustaitoja ja ihmistuntemusta.

Kasvu pakotti tarkastelemaan itseäni yrittäjänä

Jos yritys haluaa menestyä uusilla paikkakunnilla, on rekrytoinneissa onnistuminen kriittisen tärkeää, kirjoittaa Lämpökarelian Jari Könönen.

Pitsaa mokaamisesta ja levyraati fiilistä nostamaan – palkita voi muutenkin kuin rahalla

Bonus hyvästä työstä voi motivoida mutta niin myös yhteinen tekeminen. Parhaimmillaan palkitseminen lisää hyvinvointia.

Miten sinusta tulee parempi esimies? Usko palautetta – Katso koulutus

Esimiestyöllä on yksi tavoite – Se on kasvu

Esimiehen tärkein tehtävä on tunnistaa ihmisten piilevä potentiaali.

Palkkasin puolisoni ja se pelasti paljon

Kun ulkopuolisen palkkaaminen on riski, oma puoliso voi olla juuri tarvittava luottopelaaja, kirjoittaa VJ Maa-aineksen Ville Sainio.

Lataa lisää