Johtaminen

Miten yrittäjä voi ratkaista riidat työpaikalla? Puutu nopeasti ja puhu
Hyvän työyhteisön merkki on se, miten konfliktitilanteet pystytään käsittelemään.
Riidat työpaikalla voivat olla yritykselle niin uhka kuin myös mahdollisuus. Kyky ratkaista riitoja kertoo työyhteisön kypsyydestä tai käänteisesti kypsymättömyydestä.
– Hyvät tiimit syntyvät vain konfliktien kautta. Iso kysymys on se, pystyykö työyhteisö sietämään ja käsittelemään niitä. Kaikkia tyydyttävä ratkaisu antaa mahdollisuuden nousta seuraavalle tasolle. Toisaalta olen nähnyt tilanteita, joissa konflikteista on tullut pysyviä, sanoo työpsykologi ja yrittäjä Juho Toivola.
Hänen mukaansa pitkittyneet konfliktit heijastuvat koko yritykseen, jolloin työyhteisön lisäksi sijaiskärsijöiksi joutuvat myös asiakkaat.
– Kommunikointi on yksi avaintekijöistä ongelmien ratkaisemisessa. Riitatilanteisiin pitää puuttua nopeasti. On erittäin tärkeää, ettei kukaan koe tulleensa nöyryytetyksi tai häväistyksi ratkaisua haettaessa, Toivola painottaa.
Yleisimmät riidat työpaikalla
Työpsykologi listaa kolme yleisintä konfliktin tasoa työyhteisössä. Ensimmäinen niistä on kahden työntekijän välinen riitatilanne, toinen puolestaan tiimien välinen konflikti ja kolmantena työntekijälle sekä työantajalle syntyy erimielisyys.
Riitojen taustalla on ihmisten erilaiset tarpeet ja työntekemiseen liittyvät kysymykset. Esimerkiksi tiimien väliset ristiriidat johtuvat usein siitä, että tiimien jäsenet ajattelevat asioita ensisijaisesti oman työnsä kautta. Silloin hämärtyy toisen tiimin tarpeellisuus, ja tavoitteet koko yrityksen kannalta.
Toivolan mukaan työntekeminen on vuosikymmenten aikana muuttunut. Mekaanisen työn rinnalle on tullut paljon asiantuntijatyötä ja samalla työtehtävien vaatimustaso on kasvanut.
– Vuorovaikutuksella on isompi rooli ja ihmisten erilaisuus johtaa konflikteihin. Henkilöstön pitäisi pystyä johtamaan paremmin myös itse itseään, eikä esimiehellä ole välttämättä sitä suurinta asiantuntemusta. Se luo painetta, Toivola listaa.
Vahva yrityskulttuuri auttaa ennaltaehkäisemään konfliktitilanteita. Sen syntyminen vaatii yrittäjältä ja koko henkilökunnalta yhteistyötä.
– Yrityskulttuuri osoittaa, miten työyhteisöä johdetaan, miten se käyttäytyy, mitä yrityksessä arvostetaan, mitä sallitaan ja mitä ihannoidaan. Yrittäjän kannattaa miettiä, minkälaisessa yrityksessä työntekijät viihtyvät ja tekevät työtä parhaalla mahdollisella tavalla, Toivola sanoo.