Johtaminen

Moni asia on muuttunut 10 vuodessa, mutta yksi pysyy: Kuukauden yrittäjä pitää valmistuksen Suomessa

Moni asia on muuttunut 10 vuodessa, mutta yksi pysyy: Kuukauden yrittäjä pitää valmistuksen Suomessa

Tamperelaisen Piruetin toimitusjohtaja Susanna Etula luottaa yrityksensä toiminnassa kotimaisuuteen. Hänen johdollaan liikevaihto ja -tulos ovat kasvaneet. Nyt yrityksessä on mukana koko perhe.

|

Tamperelaisen tanssi- ja voimistelutarvikkeita myyvän ja valmistavan Piruetin toimitusjohtaja Susanna Etula on ollut yrittäjä kymmenen vuoden ajan. Sinä aikana moni asia on muuttunut, ja yritys on lähes tuplannut liikevaihtonsa.

Yrittäjäperheessä kasvanut Etula oli toiminut aikaisemmassa työpaikassaan markkinoinnin parissa jo useamman vuoden ajan, ja vapaa-ajalla tyttären voimisteluharrastus oli vienyt mennessään. Siksi Piruetti oli Etulalle hyvinkin tuttu liike, kun vuonna 1974 perustetun yrityksen perustajat laittoivat yrityksen myyntiin.

Yrityskauppa vaatii aina suunnitelmallisuutta sekä myyjältä että ostajalta.

– Mietin omankin yrityksen perustamista, mutta etsin myös yritystä, joka olisi myynnissä. Halusin, että yritystoiminta liittyisi jollain tavalla hyvinvointiin, vaatteisiin tai urheiluvaatteisiin ja kun kuulin, että Piruetti voisi olla myynnissä, mietin heti, että siinä voisi olla potentiaalia, Etula kertoo.

Etula tiesi tyttären harrastuksen kautta, miten voimistelun harrastajamäärät olivat kasvaneet, eikä tarjolla juuri ollut kilpailevia liikkeitä.

– Ensi töikseni lähdin kehittämään juuri voimistelupuolta. Halusin muutenkin tehdä yrityksestä omannäköisen.

Iso harppaus

Yrittäjyys tempaisi mukaansa. Piruetilla oli jo tuolloin myymälä kolmessa eri kaupungissa, ja tuotanto pyöri omissa toimitiloissaan.

– Omat kuvitelmani yrittäjyydestä olivat aluksi ehkä vähän ruusuisempia mitä todellisuus on, Etula sanoo.

Kuka: Susanna Etula
Ikä: 51
Kotipaikka: Tampere
Tavoite yrittäjänä: Tehdä kannattavaa ja vastuullista liiketoimintaa, jossa valmistus ja suunnittelu pidetään jatkossakin Suomessa.

Susanna Etula

Yrittäjyyden lainalaisuudet olivat kuitenkin Etulalle lapsuudesta tuttuja.

– Meillä oli jo tuolloin 20 henkilöä töissä, joten henkilöstövastuun ja henkilöstöhallinnan määrä tuli yllätyksenä. Olin aiemmassa työssäni tottunut siihen, että voisin aina viedä asiat eteenpäin, mutta nyt ei ollutkaan enää organisaation ylempää tahoa. Asioista piti päättää itse.

Myynti ja asiakaskontaktien hankkiminen tuntuivat sen sijaan Etulasta jo heti alussa helpoilta. Myös niihin panostaminen tuntui siksi luontevalta.

– Olen kehittänyt etenkin seuramyyntiä ja myyntikanavia, ja se on näkynyt toki tuloksessakin.

Liiketulos on kasvanut liikevaihdon vanavedessä. Yritys toimii tällä hetkellä kolmella eri paikkakunnalla ja työllistää nyt jo 30 henkilöä. Yritystoiminnan kasvattamista on helpottanut se, että Piruetti on merkkinä tunnettu.

– Piruetti oli brändinä tunnettu jo entuudestaan, mutta sen arvon ja menestyksen eteen on yhä tehtävä pitkäjänteistä työtä. Menestyksen kivijalkana ovat asiantunteva palvelu, laadukkaat tuotteet sekä kotimainen suunnittelu ja valmistus.

Tuotanto pysyy Suomessa

Erityisesti Etulat ovat pyrkineet automatisoimaan yrityksen järjestelmiä ja toimintatapoja. Verkkokaupan lisäksi muun muassa kassajärjestelmä, laskutusjärjestelmä sekä tuotannonohjaus ovat helpottaneet työtä. Nyt meneillään on jo verkkokaupan uudistamisen seuraava kierros.

Myös tuotevalikoima on muuttunut vuosien varrella. Yritys valmistaa kaikki oman la Pirouette -tuotemerkin tuotteensa kokonaan Suomessa – ja aikoo tehdä niin jatkossakin.

– Teemme nykyisin entistä isompia tuotantoeriä ja olemme karsineet tuotevalikoimasta kannattamattomia tuotteita, Etula sanoo.

Yritys: Piruetti Oy
Toimiala: Tanssitarvikkeiden valmistus ja vähittäiskauppa
Perustettu: 1974
Omistajat: Susanna ja Ari Etula
Liikevaihto: 2,7 miljoonaa euroa
Liiketulos: 269 000 euroa
Henkilöstö: noin 30 henkilöä

Lajikirjo on kattava ja eri lajien mallistojen suunnittelu vaatii lajien tuntemusta. Baletin, tanssin, voimistelun ja luistelun harrastajat ovat Piruetin suurin asiakaskunta.

– Kaavoitamme, leikkaamme ja ompelemme alusta saakka Suomessa. Mallistojen suunnittelemista ja toteutusta helpottaa se, että ompelimo on Tampereella samoissa tiloissa kuin toimisto ja myymälä. Myös vastuullisuudesta on siksi helppo pitää kiinni.

Yrittäjyys on vaatinut Etulan mukaan paitsi vastuunottokykyä myös kärsivällisyyttä. Maalaisjärjellä pääsee kuitenkin yllättävän pitkälle.

– Kaikenlaisia ideoita, puhelinsoittoja ja kyselyitä heitellään jatkuvasti ilmaan. Olen oppinut, että punnitsen aina useamman yön yli, kannattaako yhteistyöhön lähteä mukaan. Kolikon kummatkin puolet täytyy puntaroida tarkkaan, ja siihen riittää onneksi usein maltti ja maalaisjärki, Etula sanoo.

Perhe täydentää

Tänä päivänä myös Etulan aviomies Ari Etula ja tytär Matilda Etula ovat mukana yritystoiminnassa. Ari Etula on ollut muutaman vuoden vastuussa Piruetin talousasioista sekä vastannut kehitysprojekteista, Matilda Etula siirtyi työntekijäksi valmistuttuaan ammattikorkeakoulusta tänä vuonna. Perheyrityksen arki sujuu, kun vaikeista asioista voi keskustella myös kotona.

– Meillä on harvoin erimielisyyksiä. Aiemmin saatoin kysyä neuvoja ja mielipiteitä yritysasioissa mieheltäni, ja se tuntui olevan raskaampaa kummallekin, sillä mies kävi kuitenkin päivätöissä. Nyt voimme jättää asiat helpommin työpaikalle ja työnjakomme on muutenkin selkeämpi.

Loma-asunnolla Pohjanmaalla työasioista ei puhuta.

– Lomat tosin jäävät nykyisin valitettavan lyhyiksi. Se on ehkä yrittäjyydessä haastavinta. En voi oikein pitää viikkoa pidempiä lomia. Kesällä toki töiden suhteen voi ottaa hieman rennommin, sillä kesä on tällä alalla vähän hiljaisempaa aikaa.

Parasta yrittäjyydessä on Etulan mielestä kuitenkin oman työn kädenjäljen näkyminen.

– Tykkään suunnitella mallistoa, ja on aina ihan mahtavaa nähdä, kun näen, että voimistelukisoissa meidän merkki on isosti esillä. Ja sekin laittaa hymyn huulille, kun kadulla vastaan kävelee joku, jolla on meidän valmistamamme vaatteet.

Tulevaisuuteen Etula suhtautuu koronakriisistä huolimatta positiivisesti.

– Keväällä myymälät olivat muutaman viikon kiinni, kun kaikki harrastustoiminta lakkasi. Syksy on ollut pirteämpi – ei ihan yhtä hyvä kuin yleensä, mutta olosuhteisiin nähden olemme tilanteeseen tyytyväisiä. Harrastamista pidetään varmasti jatkossakin tärkeänä, ja moni tarvitsee joka tapauksessa asusteita myös ensi vuodelle, Etula sanoo.

Fakta

3 x Susanna Etulan opit yrittäjyydestä

Mieti kunnolla. Moni yrittäjä innostuu liikaa ja lähtee tekemään montaa asiaa yhtä aikaa. Yrittäjän kannattaa harkita todella tarkkaan, mitkä ovat omat vahvuusalueet ja mielenkiinnon kohteet.

Panosta laatuun. Kotimaisuus ja vastuullisuus ovat merkittäviä myyntivaltteja. Työskentely ja yhteistyö ovat helpompia, kun kaikki tuotantovaiheet ovat saman katon alla aina tuotannosta myyntiin saakka.

Pidä työmäärä kohtuullisena. Yrittäjyyteen liittyvä työmäärä voi yllättää aloittelevan yrittäjän. Töitä ei voi kuitenkaan painaa vuorokauden jokaisena tuntina, ja myös loma-ajoista täytyy muistaa pitää kiinni.

Kalakauppiaan oivaltama 95 prosentin sääntö luo pohjan hyvälle työilmapiirille ja erottuvalle asiakaspalvelulle

Turkulainen kalaliike syntyi vuonna 2007 yllytyshulluuden ja järjen äänen yhdistelmästä. Yrittäjät välttelivät velkarahaa ja tekivät ensimmäiset kaksi vuotta kaiken kahdestaan.

Kilpaillulla alalla menestyy, jos tekee toisin kuin muut – Tähän luottaa Neliöt Liikkuu

Neliöt Liikkuu LKV syntyi halusta tuulettaa kiinteistönvälitysalaa. Yrityksessä välittäjä saa luoda itsestään brändin.

Miten hallitus tukee kasvua? 3 keinoa kasvun kiihdyttämiseen

Hyvä hallitus tuo yritykseen sparrausapua sekä täydentävää osaamista. Myös hallituksen jäsenten omat verkostot vievät yritystä eteenpäin kasvun tiellä.

Modulight kasvoi laseralan huipputekijäksi: Kuukauden yrittäjä avaa, miten hengissäpysymiskamppailu vaihtui menestykseen

Seppo Orsila on ollut kehittämässä laseralan huippututkimuksesta maailmalla menestyvän vientiyrityksen. Tie tiedeyhteisöstä kansainväliseen menestykseen vei yli 10 vuotta, mutta se kannatti.

Pomot alas norsunluutornista: Työilmapiiri vaatii vaalimista

Raisiolaisyrityksessä hyvän työilmapiiriin tehdään aktiivisesti töitä. Kaikkia pidetään perheenjäseninä, ja ongelmat nostetaan keskusteluun heti.

Kasvu haastaa johtajan: Vincitin Mikko Kuitunen kertoo isoimmat oivalluksensa työntekijöiden johtamisesta

Vincit on kasvanut 13 vuodessa pörssiyhtiöksi ja usean sadan henkilön työyhteisöksi. Kasvu on haastanut toimitusjohtajan miettimään työntekijöiden johtamista uudella tavalla.

Sarjayrittäjä Kim Heiniö on ollut kehittämässä yli sataa ravintolakonseptia: Olen ollut sielultani yrittäjä koko elämäni

Soupster Familyn toimitusjohtaja Kim Heiniö kertoo, että onnistumisessa keskeisiä tekijöitä ovat olleet isot riskit, tuuri, hyvät ihmiset ja ripaus uhkarohkeutta.

Miksi ideoita ei viedä käytäntöön? 4 huomiota innovaatioista

Uudenlainen ajattelukyky ja innovaatiot vaativat yritykseltä tiettyjä toimia. Yrittäjä Ari Huusko kertoo, miten pk-yrittäjät voivat tukea innovaatioiden syntyä.

21-vuotias yrittäjä tavoittelee kovaa kasvua – Miljoonan liikevaihto ylittyi jo

Lukiolaispoikien perustama firma on muutamassa vuodessa kasvanut yli miljoonan liikevaihtoa pyörittäväksi ohjelmistotaloksi, ja suunta on edelleen ylöspäin.

Lataa lisää