Johtaminen

Onko yrityksesi houkutteleva työnantaja? Kolme vinkkiä

Tomi Lantto

Kirjoittaja on perheyrittäjä ja Antell-konsernin toimitusjohtaja. Antell on Suomen parhaat työpaikat -tutkimuksessa Suomen kolmanneksi paras suuri työpaikka. Twitter: TomiLantto

Onko yrityksesi houkutteleva työnantaja? Kolme vinkkiä

Yrityksen houkuttelevuus työntekijöiden silmissä lähtee hyvästä johtajuudesta, kirjoittaa Antell-konsernin Tomi Lantto.

|

Työntekijöiden sitouttamisesta puhutaan paljon. Sitouttaminen juontaa sanasta sitoa. Haluamme siis sitoa työntekijät yritykseen. Mielestäni koko ajatus sitomisesta on väärä.

Oikeasti kysymys kuuluu, mihin ihminen haluaa liittyä? Hän haluaa liittyä hyvään tiimiin, olla voittajajoukkueessa ja seurata hyvää esimiestä.

Kaikki lähtee hyvästä johtamisesta. Hyvä esimies on reilu, selkärankainen ja oikeudenmukainen. Jos joku moittii tiimin suoritusta, esimies ottaa hyökkäyksen vastaan ja suodattaa sen. Oikea arvostus ansaitaan teoilla.

Esimiehen on lunastettava paikkansa alaisten silmissä. Hyvä esimies antaa reilusti palautetta niin hyvistä kuin huonoista asioista. Hän ei pakene ikäviä töitä. Hän näyttää esimerkkiä ja elää, kuten itse opettaa.

Toiseksi: Antellilla puhumme paljon siipien kasvattamisesta. Miten yritys tukee työntekijää kasvamaan?

Kun henkilö osaa tehtävänsä, esimies voi auttaa häntä kasvattamaan siipiään. Kyse on uusien tehtävien ja vastuiden antamisesta. Tällöin työntekijä saa lentää korkeammalle kuin koskaan aiemmin ja kokea kehittyvänsä ihmisenä.

Esimiehen tehtävä on myös tukea: lentää vierellä ja ottaa vastaan, kun työntekijä tulee alas pyrstölleen. Tällaiseen esimieheen ”sitoudutaan”.

Kolmanneksi ihmiset haluavat tehdä töitä ympäristössä, joka auttaa heitä elämään sellaista elämää kuin he haluisivat elää. Ihmiset haluavat lähtökohtaisesti tehdä oikeita valintoja, menestyä ja onnistua.

Yksinkertaisimmillaan ihmisiä voi auttaa tekemään hyviä valintoja esimerkiksi henkilöstöravintolalla, jossa on tarjolla monipuolisesti houkuttelevan maukkaita ja terveellisiä vaihtoehtoja.

Yritykseltä houkuttelevuutensa lisääminen vaatii huolellista esimiesten rekrytointia. Ennen kaikkea se vaatii kuitenkin aikaa, halua ja esimerkkiä. Suomi on pieni maa. Hyvä kello kauas kuuluu.