Johtaminen

Onko yrityksesi johtaminen ammattimaista? Hallitustyö pitää olla kunnossa

Onko yrityksesi johtaminen ammattimaista? Hallitustyö pitää olla kunnossa

Ulkopuolisten hallitusjäsenten tärkein tehtävä on antaa oma osaaminen ja verkostot yrityksen käyttöön.

|

Yrittäjät jättävät turhan usein yrityksen kehittämisen kannalta tärkeän avun hyödyntämättä. Hallitustyö on varsinkin pienemmissä ja alkuvaiheen yrityksissä olemattomassa roolissa.

Näin kävi alkuun myös rekrytointi- ja henkilöstönvuokrauskonserni Studentwork Sharperissa. Yksi perustajista ja hallituksen puheenjohtaja Lucas Geisler muistelee, että ensimmäisen 4-5 vuoden aikana hallitustyötä ei ollut käytännössä lainkaan.

– Pidimme pakolliset kokoukset. Meillä oli alkuvaiheessa niin paljon yrittäjämeininkiä, että ammattimainen hallitustyö ei ollut mielessä, Geisler sanoo.

Hän heräsi tilanteeseen kolme vuotta sitten. Vuonna 2004 perustettu Studentwork oli kasvanut jo isoksi ja kansainvälistynyt, joten yhtiön kehityksen kannalta oli tärkeää saada ulkopuolista osaamista hallitukseen kasvun turvaamiseksi.

– Isoin kysymys on aina siinä vaiheessa, että mikä se lisäarvo on meille? Mitä ulkopuolinen hallituksen jäsen tuo yritykseen ja miten hän hän sopii yrityskulttuuriin, Geisler luettelee.

Oikeiden henkilöiden etsintä kesti lopulta lähes kolme vuotta. Viimeisin heistä aloitti muutama kuukausi sitten.

Ulkopuolisten hallituksen jäsenten tärkein tehtävä on antaa oma osaaminen ja verkostot yrityksen käyttöön. Näin kävi myös Studentworkissa.

– Ensimmäinen on rahoitusalan ja toinen digitalisaation ammattilainen. Kolmas edustaa nuorta kohderyhmää ja on erittäin yrittäjäluonteinen, Geisler kertoo.

Kolmannella jäsenellä hän viittaa Slushin nykyiseen toimitusjohtajaan Marianne Vikkulaan.

– Jälkikäteen ajateltuna olisimme voineet ryhtyä toimeen 1-2 vuotta aikaisemmin, puheenjohtaja myöntää.

Keskittyminen tulevaan

Geislerin teot hallituksen puheenjohtajana on noteerattu myös muualla. Hänet palkittiin marraskuun lopulla Vuoden nuorena hallitustekijänä.

Palkinnon myönsi Future Board, joka on nuorten hallitusjäsenten verkosto. Sen tehtävä on kasvattaa nuoria osaajia suomalaisten yritysten hallituksiin.

Geislerin mukaan Studentworkin hallituksen varsinainen työ tapahtuu kokousten ulkopuolella. Hallitus kokoontuu neljästi vuodessa, jonka lisäksi se osallistuu kahden päivän strategiakokoukseen kesäisin.

– Emme käytä kokouksissa aikaa budjetin läpikäyntiin, vaan keskitymme asioihin, jotka vievät meitä aidosti eteenpäin. Yksi kysymys on se, että teemmekö asioita oikein? Hallituksen jäsenten pitää oikeasti ymmärtää arjen haasteet, Geisler sanoo.

Studentworkin hallituksessa keskitytään niihin asioihin, jotka eivät ole arkipäivää kaikissa pk-yritysten hallituksissa. Tulevan suunnittelun sijaan katse on liikaa historiassa.

Tilanne on kuitenkin parantunut merkittävästi 5-10 vuoden aikana. Esimerkiksi Kauppakamarien viime vuonna toteuttama pk-hallitusbarometri paljasti, että laskusuhdanne on pakottanut pk-yritysten hallituksia päivittämään strategiaa ja riskienhallintaa. Myös hallitusjäsenten koulutusta on lisätty.

Ei kannata olla yksin

Studentworkin liikevaihto on nykyään jo yli 30 miljoonaa euroa. Se on kooltaan jättiläinen tavalliseen pk-yritykseen verrattuna.

Siitä huolimatta Geisler kannustaa yrittäjiä pohtimaan hallitustyön merkitystä omalle liiketoiminnalle ja sen kehitykselle varhaisessa vaiheessa. Yhtenä vaihtoehtona on käyttää alussa advisory boardia.

– Tarve riippuu tietysti toimialasta ja porukasta. Hallitustyön merkitys korostuu, jos yrittäjä johtaa yritystään yksin, Geisler kertoo.

Kaiken lähtökohtana on kuitenkin yrittäjän oma ymmärrys.

– Tärkeintä on tietää, mitä omistaja haluaa. Potentiaaliset hallituksen jäsenet haluavat tietää sen ensimmäisenä. Viesti heille pitää olla selkeä.

Fakta

7 x Hallitustyö

Osaamista yritykseen. Yrityksen hallituksen jäsenten tärkein tehtävä on antaa oma osaaminen ja verkostot yrityksen käyttöön. Valintansa jälkeen heillä pitää olla tunneside yhtiöön ja heidän täytyy käyttää aikaa yhtiöön sekä markkinoihin tutustumiseen.

Tiivis hallitus. Hyvässä hallituksessa on maksimissaan kuusi jäsentä. Ideaalitilanteessa yhdellä jäsenellä on hyvä olla kokemusta toimialalta, yhdellä startup-maailmasta, yhdellä taustaa suuryritysten johtotehtävistä, yhdellä myynnistä ja yhdellä rahoituksesta.

Ulkopuolinen näkemys. Hallitusjäsenistä vähintään kaksi on hyvä olla ulkopuolisia.

Mikä rooli? Hallituksen tehtävä on auttaa yritystä eteenpäin, ei tuijottaa menneitä lukuja. Monissa hallituksissa seurataan liikevaihdon yläpuolisia lukuja, kuten myyntiaktiivisuutta. Se kertoo, miten yrityksellä menee puolen vuoden kuluttua. Tekeekö yritys asioita oikein? Mitä tapahtuu nyt ja tulevaisuudessa markkinoilla?

Mitä maksaa? Tyypillisesti ulkopuoliselle hallituksen jäsenelle maksetaan palkkiota 500-1 000 euroa kuukaudessa. Mahdollisia hallituksen jäseniä kannattaa kysyä ensin omasta verkostosta.

Kuinka kauan? Lucas Geisler arvioi, että optimaalinen aika hallituksessa on 2-10 vuotta.

Vastuut? Vastuukysymykset on syytä käydä läpi ennen sitoutumista yhtiöön.