Johtaminen

Palkittu live-kuvittaja elää unelmaansa: ”Hauska nähdä kuuden äijän firmoja, joilla on sama liikevaihto kuin itselläni”

Palkittu live-kuvittaja elää unelmaansa: ”Hauska nähdä kuuden äijän firmoja, joilla on sama liikevaihto kuin itselläni”

Linda Saukko-Rauta on menestynyt yksinyrittäjä, joka teki heti tämän haastattelun jälkeen päätöksen ensimmäisen työntekijänsä palkkaamisesta.

|

Linda Saukko-Raudan ei ole koskaan tarvinnut varsinaisesti myydä palveluitaan. Siitä lähtien kun hän vapaaehtoisena live-kuvitti Nordic Business Forum -tapahtumaa vuonna 2010, kysyntää hänen taidoilleen on riittänyt.

Live-kuvittajan työ on sitä, että Saukko-Rauta istuu bisnesseminaarin eturivissä ja tiivistää olennaisimmat asiat esiintyjien puheista selkeäksi ja yksinkertaiseksi kuvitukseksi. Hän tekee myös esimerkiksi piirrosvideoita. Saukko-Rauta on kuvannut itseään digiajan Kylli-tädiksi.

Vuosi 2019 oli hänen uransa huippu monella tapaa. Hän livekuvitti vuoden aikana yli 250 puheenvuoroa, sai valtakunnalliseen Vuoden yksinyrittäjä -palkinnon ja sen myötä kutsun Linnan juhliin. Ylen Linnan jatkot -tv-lähetyksessä hän live-kuvitti Suomen seuratuimman tapahtuman miljoonayleisölle.

– Elän unelmaani. Vaihtoehto olisi olla ruotsin luokassa hinkkaamassa konsukiepreä, opettajataustainen Saukko-Rauta sanoo.

Hintoja pitää muistaa korottaa

Saukko-Rauta hyppäsi opettajan töistä päätoimiseksi yksinyrittäjäksi vuonna 2015. Jo silloin hän saattoi saada yhdestä kuvituskeikasta enemmän kuin kuukausipalkkansa verran rahaa.

– Kuukausilaskutus ylitti kymppitonnin jo varhaisessa vaiheessa, joten se antoi mahdollisuuden heittäytyä, hän sanoo.

Ja kun kysyntää riittää, hintoja pitää pystyä säännöllisesti nostamaan. Käytännössä se tapahtuu kokeilemalla: ainakin niin kauan, kun hintapyynnöt menevät sukkana läpi, hinnoissa voi olla korottamisen varaa. Korotuksia kannattaa tehdä säännöllisesti esimerkiksi kerran vuodessa ja vaikkapa kiiretilanteissa.

– Olen erikoistunut työskentelemään isoille firmoille. Niille on ihan se ja sama, onko hinta 500 euroa halvempi vai kalliimpi.

Julkisessa keskustelussa yksinyrittäjyyttä ei aina mielletä toimintamuodoksi, jossa voisi menestyä. Saukko-Raudaltakin kysytään silloin tällöin, elääkö hän kuvituksillaan. Hän on kuitenkin onnistunut iskemään oikeaan markkinarakoon ja kääntämään some-tykkäykset ja -jaot euroiksi.

– Välillä on hauskaa, kun näkee kuuden äijän firmoja, joissa pyörii sama liikevaihto kuin itselläni.

Työn organisointi on parantunut

Saukko-Rauta arvelee yhdeksi menestyksensä syyksi sen, että hän katselee asioita ikään kuin ulkopuolisena. Pääosa Saukko-Raudan töistä liittyy yrityksiin ja bisnekseen, vaikka hän itse on humanisti, jolla ei ole mitään hardcore-bisnestaustaa.

Toisaalta hän ei ole myöskään kouluttautunut kuvittajaksi, vaan on tullut alalle itse oppineena. Ehkä oleellisinta hänen työssään on kuitenkin osata tiivistää isoista informaatiovirroista olennainen.

Yrittäjyyden – ja nimenomaan yksinyrittäjyyden – parhaaksi puoleksi hän kokee vapauden. Hän voi kehittää yritystään täysin omilla ehdoillaan sekä hyödyntää omaa osaamistaan ja saada sillä tavoin hyvän elannon.

Yrityksensä Redanredanin kasvaessa ja töiden lisääntyessä esimerkiksi työn organisointia on pitänyt kehittää. Alkuun työt olivat paperisilla to do -listoilla, nyt käytössä on digitaalinen Trello-sovellus. Vuosien kuluessa myös tiedostojen hallinta ja arkistointi ovat parantuneet.

Live-kuvittaminen vaatii tietysti myös jonkin verran reissaamista seminaareihin ja tapahtumiin, mikä vie omat veronsa. Saukko-Rauta kertoo, että varsinkin pari vuotta sitten oli hetkiä, jolloin tekeminen oli vaarassa lipsua yötöiksi.

– Nykyään en tee töitä enää yhdeksän jälkeen. Joskus joulun alla teen pidempää päivää viikon tai kaksi, mutta enempää ei jaksa.

Uusi työntekijä yritykseen

Saukko-Raudan yrityksellä ei ole erityistä kasvusuunnitelmaa, mutta ainakin yhden uuden työntekijän palkkaamista hän suunnittelee. Tavoitteena on, että hänen ei tarvitsi jatkossa myydä tilauskuvituksissa ei-oota, vaan tarjolla olisi aina toinen, luotettava tekijä.

Samaan aikaan Saukko-Rauta kuitenkin pähkäilee niitä lukuisia kysymyksiä, joita ensimmäistä työntekijää palkkaavan yrittäjän päässä liikkuu: Pystyykö hän takaamaan työntekijälle riittävästi töitä? Pitäisikö palkata vuokratyöntekijä vai ottaa työntekijä omille palkkalistoille? Entä miten asiakkaat suhtautuvat siihen, että hän tarjoaakin itsensä sijaan jotakuta toista?

– Olen juuri siinä kynnyksellä, että pitäisi tehdä päätös.

Viisi päivää haastattelun jälkeen päätös onkin jo tehty. Saukko-Rauta tviittaa:

Yksinyrittäjän pieni suuri harppaus: pestasin tänään ensimmäisen työntekijän.

Fakta

3 x Yksinyrittäjänä menestyminen

Ole uskottava. Palkittu yksinyrittäjä Linda Saukko-Rauta sanoo, että omasta pesästä kannattaa pitää huolta. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kotisivut ja muut ulkoiset puitteet yritystoiminnalle on syytä pitää kunnossa.

Viesti oikein. Varsinkin luovalla alalla toimivan yksinyrittäjän on oleellista osata viestiä asiakkaille selkeästi mutta persoonallisesti. Kielitaitokaan ei ole pahitteeksi. Linda Saukko-Rauta kehottaa esimerkiksi somessa olemaan oma itsensä, kuitenkin ilman hörhöilyä. Hänelle itselleen se tarkoittaa esimerkiksi sopivaa määrää itseironiaa. Kun osaa nauraa itselleen, yleisö voi nauraa kanssasi. Omia palveluita ei myöskään kannata tyrkyttää liikaa.

Nosta hintoja säännöllisesti. Saukko-Raudan mukaan yksinyrittäjän ei tarvitse olla halvin, vaan hintoja kannattaa nostaa säännöllisesti. Vain kokeilemalla voi löytää oikean hintatason. Saukko-Rauta ei myöskään lähde mukaan tinkimiseen, vaan pitää kiinni hinnoistaan.

Mikä sai lähtemään yrittäjäksi? Oma yritys toi vaihtoehdon määräaikaisille työsopimuksille

Amanihoiva Kotihoidon Faisa Egge lähti yrittäjäksi kahdeksan vuotta sitten. Häntä on motivoinut yrittäjyydessä se, että yrittäjänä hän saa tehdä arvojensa mukaista työtä.

Yritysmuodot vertailussa: Kenelle sopii toiminimi? Entä osakeyhtiö tai kevytyrittäjyys?

Yrittäjän tavoitteet vaikuttavat yritysmuodon valintaan: toiminimi on hyvä valinta yksinyrittäjälle ja osakeyhtiö kasvuun tähtäävälle. Ota haltuun eri yhtiömuodot.

Yhä useampi valitsee osakeyhtiön – Onko toiminimille enää kysyntää?

Yritysneuvoja pitää toiminimeä edelleen hyvänä yritysmuotona varsinkin yksinyrittäjälle.

Yrittäjäperheen vesa ei aikaillut toiminimen perustamista: nostetta on tullut niin Linnan juhlista kuin brittihovista

Yhden naisen yritys sai alkunsa viikossa. Reilussa vuodessa tuotevalikoima on kasvanut yli 20 tuotteeseen. Mihin kaikkeen yrittäjän oma aika riittää?

Yrittäjyyden opetus: Aseta tavoitteet riittävän korkealle

Yrittäjyydessä kiehtoo se, että tekemällä yhden asian hyvin voi päätyä tekemään vaikka mitä, kirjoittaa KoruMies Arvi Martikainen.

Toiminimestä osakeyhtiö – Toimi näin, niin vältät virheet

Toiminimen vaihto osakeyhtiöksi on teknisesti helppoa. Varaa aikaa suunnitteluun ja jälkitöihin.

Kevytyrittäjänä liikkeelle – milloin kannattaa perustaa oma yritys?

Kevytyrittäjyys on tapa kokeilla siipiään yrittäjänä. Yrityksen perustaminen kannattaa kuitenkin viimeistään, kun toiminta vakiintuu ja kasvaa.

Toiminimen verotus: Mätkyt uhkaavat, jos et ole hereillä

Toiminimen verotuksessa yrittäjän yksi suuri kompastuskivi liittyy ennakkoverojen maksuun.

Hoitolayrittäjä ei kilpaile vaan palvelee: ”En osaa olla mustasukkainen asiakkaista”

Anne Vuotari on yksinyrittäjä, joka on kerännyt ympärilleen muiden yrittäjien muodostaman yhteisön.

Lataa lisää