Johtaminen

Pieni firma pyörii myös ilman toimitusjohtajaa
Arki sujuu, kun omistajat ovat samanmielisiä. Tarvittaessa mennään enemmistöpäätöksellä, kirjoittaa Sähköasennus Peltolan Jari Peltola.
Yrityksessämme ei ole lainkaan toimitusjohtajaa, vaan sitä johtaa hallitus. Meitä omistajia ja hallituksen jäseniä on neljä, ja kolme meistä työskentelee yrityksessä.
Päädyimme tähän ratkaisuun vuonna 2012 tehdyn sukupolvenvaihdoksen jälkeen, kun meistä tuli yrittäjiä. Emme yksinkertaisesti kokeneet tarpeelliseksi, että joku meistä olisi nimetty toimitusjohtajaksi. Muistelen, että yrityksellä ei tainnut olla nimettyä toimitusjohtajaa sitä ennenkään.
Mietimme alun perin, mikä on firman parhaaksi ja omasta mielestämme paras ratkaisu. Päätöksestä ei tarvinnut kauheasti keskustella eikä toimitusjohtajakysymystä ole mietitty uudelleen myöhemminkään.
Omistus jakautuu niin, että minulla ja serkullani Jyrkillä on kummallakin yksi kolmasosa. Lisäksi Lehtosen Terolla ja Minnalla, joka on siskoni, on yhteensä yksi kolmasosa. Päivittäisessä tekemisessä mukana oleva Tero käytännössä edustaa heitä kumpaakin silloin, kun teemme päätöksiä arjessa. Saamme tällä kokoonpanolla päätökset ja ratkaisut aikaan helposti ja nopeasti.
Yrityksen hallitukselle on pitänyt nimetä puheenjohtaja. Sovimme alkuun, että Tero aloittaa tehtävässä ja on siinä muutaman vuoden. Jos sen jälkeen tuntuu tarpeelliselta, voimme vaihtaa ja tehdä tehtävästä kiertävän. Eipä sitä ole ollut tarvetta muuttaa.
Ilman toimitusjohtajaa oleminen sopii mielestäni pienelle yritykselle, jossa yrittäjillä ei ole varsinaisia jaettuja lokeroita. Olemme niin pieni firma, että kaikki tekevät kaikkea. Omistajilla pitää myös olla melko yhtenäinen näkemys asioista. Isommassa yrityksessä on varmasti selkeämpää, että on yksi nimetty toimitusjohtaja.
Meillä tämä on toiminut, että päätämme asioista porukalla. Ainakaan ei voi omistajana olla silloin sitä mieltä, että joku muu on tehnyt huonon ratkaisun.