Johtaminen

Pieni firma pyörii myös ilman toimitusjohtajaa

Jari Peltola

Kirjoittaja on Säkylässä toimivan perheyritys Sähköasennus Peltolan yrittäjä.

Pieni firma pyörii myös ilman toimitusjohtajaa

Arki sujuu, kun omistajat ovat samanmielisiä. Tarvittaessa mennään enemmistöpäätöksellä, kirjoittaa Sähköasennus Peltolan Jari Peltola.

|

Yrityksessämme ei ole lainkaan toimitusjohtajaa, vaan sitä johtaa hallitus. Meitä omistajia ja hallituksen jäseniä on neljä, ja kolme meistä työskentelee yrityksessä.

Päädyimme tähän ratkaisuun vuonna 2012 tehdyn sukupolvenvaihdoksen jälkeen, kun meistä tuli yrittäjiä. Emme yksinkertaisesti kokeneet tarpeelliseksi, että joku meistä olisi nimetty toimitusjohtajaksi. Muistelen, että yrityksellä ei tainnut olla nimettyä toimitusjohtajaa sitä ennenkään.

Mietimme alun perin, mikä on firman parhaaksi ja omasta mielestämme paras ratkaisu. Päätöksestä ei tarvinnut kauheasti keskustella eikä toimitusjohtajakysymystä ole mietitty uudelleen myöhemminkään.

Omistus jakautuu niin, että minulla ja serkullani Jyrkillä on kummallakin yksi kolmasosa. Lisäksi Lehtosen Terolla ja Minnalla, joka on siskoni, on yhteensä yksi kolmasosa. Päivittäisessä tekemisessä mukana oleva Tero käytännössä edustaa heitä kumpaakin silloin, kun teemme päätöksiä arjessa. Saamme tällä kokoonpanolla päätökset ja ratkaisut aikaan helposti ja nopeasti.

Yrityksen hallitukselle on pitänyt nimetä puheenjohtaja. Sovimme alkuun, että Tero aloittaa tehtävässä ja on siinä muutaman vuoden. Jos sen jälkeen tuntuu tarpeelliselta, voimme vaihtaa ja tehdä tehtävästä kiertävän. Eipä sitä ole ollut tarvetta muuttaa.

Ilman toimitusjohtajaa oleminen sopii mielestäni pienelle yritykselle, jossa yrittäjillä ei ole varsinaisia jaettuja lokeroita. Olemme niin pieni firma, että kaikki tekevät kaikkea. Omistajilla pitää myös olla melko yhtenäinen näkemys asioista. Isommassa yrityksessä on varmasti selkeämpää, että on yksi nimetty toimitusjohtaja.

Meillä tämä on toiminut, että päätämme asioista porukalla. Ainakaan ei voi omistajana olla silloin sitä mieltä, että joku muu on tehnyt huonon ratkaisun.

Entistä paremmaksi – Hyvä hallitus sparraa yhtiöitä menestykseen

Hyvä hallitus on yrityksen toiminnan edistäjä ja kehityskohtien tunnistaja. Hallitusammattilainen kertoo, mitkä asiat hallitusta perustavan on syytä tietää.

Terveysyritys heitti statukset romukoppaan ja luopui esimiehistä

Helttiä johtavan Timo Lapin johtamisfilosofiassa luottamus tuo luotettavuutta. Hän on riisunut myös omaa valtaansa.

Klassinen makeisyritys palkkasi ulkopuolisen vetäjän – Sitten alkoi tapahtua

Brunberg on löytänyt oman keinonsa kasvaa ja uusiutua kilpailluilla markkinoilla.

Omistajuus on enemmän kuin työskentelyä kädet savessa

Omistajuus on aktiivista hallitustyötä, uusien mahdollisuuksien ja pääoman tarjoamista yrityksen kasvattamiseksi, kirjoittaa Rukakeskuksen Kari Jussi Aho.

Yrityksen uusi vetäjä ansaitsee työrauhan

Pohdin kolmea kysymystä, kun minua kysyttiin työntekijästä toimitusjohtajaksi, kirjoittaa Korson Sähkö-Yksikön Sami Haatanen.

Mika Sutisen opit menestykseen: Hyvä johto vakuuttaa ennen ideaa

Musti ja Mirrin entinen toimitusjohtaja tarkastelee ennen sijoituspäätöstä erityisesti yrittäjien motiiveja.

Ulkopuoliselle osaamiselle isompi painoarvo – hallituksen jaettava yrittäjän arvot

Tietyn alan erikoisosaaminen päihittää jopa pitkän kokemuksen, kun yritykselle haetaan ulkopuolisia hallitusjäseniä.

Mikä saa ottamaan ison riskin aina uudelleen? Konkurssi ei pelota sijoittajaa

Mika Marjalaakson mielestä riskiä on uskallettava ottaa, jos haluaa edes mahdollisuuden onnistua.

Kasvu opetti: Yrittäjän ei pidä jäädä kukoksi tunkiolle

Yrityksen kasvu on muuttanut Smartumin Jarmo Hyökyvaaran roolia johtajana.

Lataa lisää