Johtaminen

Sitkeys kannatti – Alpa kasvoi yhden miehen yrityksestä miljoonaliikevaihtoon
Nuoruudenhulluus auttoi Heikki Timliniä yrittäjyyden alkutaipaleella. Kun yritys kasvoi, hyvä palaute on kannustanut jatkamaan.
Jos usko yritystoiminnan tulevaisuuteen horjuu, Alpan perustaja Heikki Timlin käy lukemassa yrityksen verkkokaupan kautta saapuneita asiakaspalautteita. Ne ovat lähes järjestään positiivisia ja innostavia, ja kannustavat Timlinin mukaan jatkamaan yrityksen pyörittämistä.
Yhtä helppoa kannustuspuhetta ei ole ollut aina saatavilla. Timlin perusti alpakanvillaneuleita ja -asusteita valmistavan Alpan vain 21-vuotiaana. Elettiin vuotta 2012, ja Timlin oli ihastunut alpakkaneuleisiin Etelä-Amerikan matkallaan. Nuori mies perusti yrityksen pian matkan jälkeen, ilman kokemusta muotialasta.
– Se ei jännittänyt tai pelottanut, koska olin aina ajatellut seuraavani vanhempieni jalanjälkiä ja ryhtyväni yrittäjäksi. En opiskellut peruskoulun jälkeen mitään, ja yrittäjyys tuntui ainoalta keinolta edetä uralla, Timlin kertoo.
Myös liikeidea innosti toteuttamaan yrittäjyyshaaveet. Alpakanvillaneuleet tuntuivat ylivoimaisilta vaihtoehdoilta perinteisille neuleille, sillä alpakanvilla on kestävämpää ja pehmeämpää kuin lampaanvilla.
Alku täynnä hankaluuksia
Ensimmäiset vuodet yrittäjänä olivat vaikeita, ja Timlin kertoo sinnitelleensä lähinnä nuoruudenhulluuden ansiosta.
– En tienannut käytännössä mitään. Ensimmäiset neljä vuotta kuluivat lähinnä tuotekehityksen parissa. Tuotanto oli Perussa, mikä oli haastavaa jo kulttuurierojen takia.
Kuka: Heikki Timlin
Ikä: 29
Kotipaikka: Jyväskylä
Apuvoimia Timlin sai perheeltään, sillä tekstiilialan ammattilaisena sisko Ainomaria teki suunnittelutyön.
– Yritys vei kuitenkin kaiken ajan, ja se tuntui vievän enemmän rahaa kuin toi sitä sisään.
Alussa haasteita lisäsi myös se, että moni piti neuleita sesonkituotteina.
– Ensin jälleenmyyjät halusivat pitää tuotteitamme myynnissä vain talviaikaan. Olemme tehneet ison työn siinä, että mielikuvat ovat muuttuneet ja neuleet mielletään myös kesätuotteiksi. Lisäksi alpakanvilla on haastava materiaali työstää, joten sopivien tuotantotapojen löytäminen ei ole käynyt käden käänteessä, Timlin kertoo.
Ratkaiseva askel
Kun haasteita kasautui riittävästi, lopulta Timlin siirsi tuotannon Eurooppaan. Nyt suurin osa Alpan tuotteista valmistetaan Liettuassa. Asusteet valmistetaan Suomessa. Tuotannon siirtäminen lähemmäksi oli lopulta ratkaiseva askel Timlinin uralla ja Alpan kasvutaipaleella.
– Sen jälkeen pystyin pyytämään mukaan lisää osakkaita ja itselleni apukäsiä. Nyt meitä on töissä jo 11, Timlin kertoo.
Alpan liikevaihtokin on kivunnut viime vuosina reilusti yli miljoonan. Myös tulos on kasvanut tasaista vauhtia vuosi vuodelta. Etenkin muutama vuosi sitten avattu verkkokauppa on tuonut ison osan kasvusta.
– Verkkokauppa on menestynyt varmaan siksi, että olemme olleet rohkeita ja uskaltaneet palkata oikeita henkilöitä oikeaan aikaan. Olemme ottaneet isoja riskejä markkinoinnissa ja monessa muussakin asiassa. Kantavana ajatuksena on ollut koko ajan se, että kokeilemme rohkeasti uutta.
Yritys: AlpaFinlandia Oy
Toimiala: neuletuotteiden valmistus
Perustettu: 2012
Omistajat: Ilari Kinnunen, Lauri Hilliaho, Joona Penttilä, Jaakko Taipale
Liikevaihto: 1,85 miljoonaa euroa
Liiketulos: 137 000 euroa
Henkilöstö: 11
Timlin huomauttaa, että kasvuun on tarvittu jokaista työntekijää.
– Tämä ei ole yhden miehen luomus, vaan kaikki mitä ollaan saavutettu, on tehty tiimityönä.
Riskien ottaminen on kannattanut, sillä Alpalla on pelkästään Facebookissa 20 000 tykkääjää.
– Lisäksi puskaradio toimii markkinointikanavana mainiosti. Todella moni meidän tuotteita ostanut on suositellut tuotteita myös muille. Hyvä palaute tuo uskottavuutta koko toiminnalle ja kannustaa meitä jatkamaan, Timlin kertoo.
Tavoitteena johtava neulebrändi
Timlinin mukaan Alpan tavoitteena on kasvaa ensin Suomessa suuremmaksi ja sen jälkeen panostaa myös kansainvälisyyteen. Kansainvälistyminen ei saa kuitenkaan muuttua itseisarvoksi.
– Pyrimme johtavaksi neulebrändiksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kun asiakas keksii tarvitsevansa uuden neuletuotteen, hän etsii sen ensisijaisesti meidän valikoimastamme. Tuotteita myydään jo nyt Ruotsissa, joten isompien kansainvälistymishaaveiden aika on vasta myöhemmin, hän kertoo.
Koronapandemia ei ole hidastanut kasvusuunnitelmia.
– Verkkokaupan ansiosta kasvu on jatkunut tosi kovana, vaikka kaikki messut ovatkin peruuntuneet eivätkä jälleenmyyjät ole tehneet entiseen tapaan tilauksia. Koronan takia olen joutunut stressaamaan lähinnä tuotantoa. Olisi katastrofaalista, jos tuotanto jouduttaisiin laittamaan koronatartuntojen takia kokonaan kiinni, Timlin pohtii.
Verkkokaupassa Heikki Timlin kertoo panostavansa asiakaspalveluun.
– Se on muutenkin meidän toimintamme punainen lanka. Pyrkimyksenä on se, että jokainen asiakastilanne ja reklamaatio hoidetaan niin, että asiakas on tyytyväinen. Palautteiden perusteella näyttää siltä, että olemme onnistuneet tässä, Timlin kertoo.
Fakta
3 x Heikki Timlinin tärkeimmät opit
Älä luovuta. Yrittäjän täytyy pysyä sinnikkäänä, vaikka välillä tilanne näyttäisikin haastavalta. Jos hanskat lyö tiskiin liian aikaisin, ei yritys voi kasvaa.
Päästä irti. Jos jokin asia ei toimi, siitä on päästettävä irti ja toimintaa muutettava. Alpan tapauksessa tämä on tarkoittanut muun muassa tuotannon siirtämistä lähemmäksi.
Erota työ ja vapaa-aika. Yrittäjän vapaus on ihanaa, mutta asiat jäävät helposti pyörimään päässä. Yrittäjän täytyy opetella katkaisemaan ajatus työasioista, muuten vaarana on, ettei lopulta enää jaksa yrittää.