Johtaminen

Strategia vastaa tärkeään kysymykseen – Älä suhtaudu siihen ylimielisesti
Vaasan yliopiston yrittäjyyden professori Annika Tidström on tehnyt yhteistyötä useiden yritysten kanssa.

Strategia vastaa tärkeään kysymykseen – Älä suhtaudu siihen ylimielisesti

Yrittäjyyden professori korostaa, ettei strategia ole vain sanahelinää vaan konkreettisia tekoja tavoitteiden saavuttamiseksi.

|

Yritysten strategiat jäävät helposti liian yleiselle tasolle tai ne ovat liian monimutkaisia. Moni myös sekoittaa tavoitteet ja strategian eli puhuu niistä samana asiana. Tällaisia havaintoja on tehnyt Vaasan yliopiston yrittäjyyden professori Annika Tidström.

Strategia antaa toiminnalle suunnan ja auttaa priorisoimaan. Sen pitää näkyä konkreettisina toimina.

– Strategia vastaa kysymykseen miten. Se kertoo, mitä tehdään, jotta yritys saavuttaa tavoitteensa ja visionsa, Tidström sanoo.

Tidström on paitsi tutkija, myös kouluttaja ja konsultti. Hän on tehnyt yhteistyötä useiden yritysten, kuten Wärtsilän, LähiTapiola Pohjanmaan ja ruotsalaisen vaatteita ja sisustustuotteita valmistavan Odd Mollyn kanssa.

Tidström huomauttaa, etteivät yrityksen visio, missio, tavoitteet ja strategia voi olla vain hienoja termejä.

– On helppo sanoa, että esimerkiksi laatu, asiakastyytyväisyys ja tehokkuus ovat meille tärkeitä, mutta se jää liian yleiselle tasolle. Se ei vielä kerro käytännöstä, mitä niiden eteen tehdään.

Strategiaa tehdään arjessa

Tidströmin mielestä jokainen yritys tarvitsee strategian, aina yksinyrittäjistä lähtien.

– Se tuo pienellekin yritykselle määrätietoisuutta ja tehokkuutta, hän korostaa.

Tidström puhuu strategisen johtamisen puolesta. Se koostuu kolmesta osasta: strategian analysoimisesta, valitsemisesta ja toteuttamisesta.

Ensiksi pitää analysoida toimintaympäristöä ja toimialaa. Paikallaan on myös sisäinen analyysi omista resursseista ja kyvykkyydestä eli mihin yritys pystyy. Seuraavaksi valitaan esimerkiksi tuote- tai kilpailustrategia. Sitä seuraa toteutus.

Liikkeelle pitää tosin lähteä vähän kauempaa. Ensiksi on mietittävä yrityksen kilpailuvaltit ja menestystekijät. Sitten on määriteltävä visio, eli tulevaisuudennäkymä ja päämäärä, sekä missio, joka kertoo, mikä yrityksen tehtävä ja rooli on yhteiskunnassa.

Niiden jälkeen tulevat tavoitteet, joiden pitää olla mitattavissa. Ja vasta sitten päästään strategiaan.

Hyvä strategia

Yksi Tidströmin keskeinen viesti on, ettei strategiaa kannata ajatella liian monimutkaisesti.

– Periaatteessa strategia on sitä, mitä yrityksessä tehdään, ei vain jotakin, mitä lukee powerpointissa. Rutiinit, käytänteet, vuorovaikutus, puhuminen ja tekeminen ovat tärkeintä.

Hyvä strategia on Tidströmin mielestä sopivan tarkka, yksityiskohtainen, selkeä ja helposti ymmärrettävä. Plussaa on, jos se on myös erilainen, ainutlaatuinen, rohkea ja houkutteleva. Lisäksi strategian pitäisi olla toteutettavissa käytännössä.

Osaksi päivittäistä työtä

Tidströmin mielestä strategia viedään riittävän konkreettiselle tasolle vasta silloin kun jokainen yrityksen työntekijä tietää, mikä hänen roolinsa on sen toteuttamisessa.

– Pitää tietää, mikä oman tiimin tehtävä on, jotta tietyt tavoitteet saavutetaan, mutta myös omat tehtävät, joihin itse pitää keskittyä.

Tidström on kuullut monesti ihmettelyä, pitääkö strategiaa tosiaan miettiä näin yksityiskohtaisesti. Hän uskoo sen kannattavan.

Sanaa jalkauttaminen professori karsastaa. Hän ajattelee, että yrityksen johto voi asettaa raamit ja tavoitteet, mutta sen jälkeen koko henkilökunta pitää ottaa mukaan ajatustyöhön.

– Kaikki pitää saada osallistumaan ja kommentoimaan, jotta heidät saadaan sitoutumaan siihen, mitä ollaan tekemässä, miten ja miksi. Ei voi vain lyödä strategiaa ja koko pakettia lukkoon ja lähettää sähköpostia, että tehkää näin.

Vaikka strategia perustuu suunnitelmiin, Tidström ajattelee, että tilaa pitää jättää myös joustavuudelle. Asiat kun eivät aina toteudu käytännössä niin kuin on suunniteltu.

Fakta

3 x Strategiaa rakentamassa

1. Mieti, miten erottaudut muista. Kun Annika Tidström tekee yhteistyötä yritysten kanssa, he lähtevät usein miettimään asiaa sinisen meren strategia -teorian kautta. Perinteinen kilpailutilanne nähdään siinä punaisina merinä, joissa kilpailu on ”verisen” kovaa. Vaihtoehtona on, että yritys pyrkii luomaan itselleen vähän kilpaillun uuden markkinatilan eli sinisen meren.

2. Visio + missio + tavoitteet. Visio on yrityksen tulevaisuuden näkemys ja tahtotila, missä yritys pyrkii olemaan esimerkiksi viiden tai kymmenen vuoden kuluttua. Vision pitää olla ymmärrettävä ja houkutteleva.

Missio kertoo yrityksen yhteiskunnallisen merkityksen, mitä se esimerkiksi haluaa antaa yhteiskunnalle. Niiden jälkeen tulevat tavoitteet, jotka kertovat, mitä yritys haluaa saavuttaa. Tavoitteiden pitää olla mitattavissa.

3. Strategia vastaa kysymykseen ”kuinka”? Mitä pitää tehdä, jotta yritys saavuttaa tavoitteensa, missionsa ja visionsa? Strategian pitää toteutua jokapäiväisessä käytännön työssä. Se syntyy työyhteisössä tekemällä ja keskustelemalla. Annika Tidströmin mielestä jokaisen yrityksessä pitäisi tietää, miten edistää yhteistä strategiaa omalla työllään.

Hallitus ja advisory board – yhtäläisyydet, erot ja mahdollisuudet

Hallitus ja advisory board ovat kummatkin yritykselle hyödyllisiä apuvälineitä toiminnan kehittämiseen. Miten ne eroavat toisistaan?

Härmän kylpylän 3 miljoonan euron brändiuudistus kosiskelee pariskuntia

Kylpyläkään ei voi enää rakentaa tulevaisuutta lapsiperheiden varaan, sillä laskeva syntyvyys muuttaa väistämättä asiakaskunnan rakennetta.

Kiinnostaako pääomasijoittaja? Tällainen on sijoituksen polku

Pääomasijoituksen polku rakentuu karkeasti neljästä osasta. Tavoitteena on aina exit.

Mikä on unelmasi ja miten sen voi saavuttaa?

Visio ja strategia täytyy miettiä huolella ja välttää turhia latteuksia.

Miksi visio on tärkeä? Katso yrittäjän upea tarina – Koko porukka päätyi Kreikkaan

Visio on iso unelma, jonka jokainen yrittäjä ja yritys haluaa saavuttaa.

Strategia on enemmän kuin suunnitelma: se kirkastaa myös kilpailuedut

Yritysvalmentaja kertoo, mikä vision ja strategian rooli on yrityksen elinkaaren eri vaiheissa.

Kalsarifirma tarvitsi uuden alun: ”Rahaa paloi kuin krematoriossa”

The other danish guy houkutteli sijoittajaksi Supercell-miljonäärin ja tähtää edelleen 300 miljoonan euron myyntiin.

Pikkukylän kino pyörii rakkaudesta elokuviin – 17 asiakasta ratkaisee

Ylistarolainen elokuvateatteri Matin-Tupa luottaa tunnelmaan ja hyvään palveluun. Perheyritys on toiminut pian 80 vuotta.

Perheyritys uudistui ilman pakkoa: Uusi bisnes löytyi valaisimista

Purso alkoi tutkia uusia mahdollisuuksia pienin askelin. Sitä ei kannattanut tehdä vanhan, kannattavan bisneksen kustannuksella.

Lataa lisää