Johtaminen

Ideasta kaupan hyllyille: Hiilineutraalin pakkausmateriaalin matka valmiiksi tuotteeksi on kestänyt jo vuosia

Ideasta kaupan hyllyille: Hiilineutraalin pakkausmateriaalin matka valmiiksi tuotteeksi on kestänyt jo vuosia

Startup-yritys Woodly on kehittänyt hiilineutraaleja pakkausmateriaaleja pitkään. Matka varsinaiseen tuotantoon on vaatinut pitkällistä tutkimustyötä.

|

Yrityksen matka ideasta kaupan hyllyillä myytäväksi tuotteeksi ei aina käy kädenkäänteessä. Sen tietää Startup-yritys Woodlyn toimitusjohtaja Jaakko Kaminen, joka on ollut mukana kehittämässä Woodlya vuodesta 2017.

Yrityksen tarina ulottuu kuitenkin vuoteen 2011, jolloin Ratkaisutoimisto Seedi perusti sen.

Woodlyn ideana on valmistaa hiilineutraalia, muovitonta tuorekelmua puusta. Toiminta-ajatus on kuitenkin muokkaantunut vuosien saatossa. Liikeidean muuttaminen hyväksi liikeideaksi vaatiikin aina idean tarkastelua fakta- ja numerotiedon pohjalta.

– Asiakastarve paljastui paljon laajemmaksi, kun kuluttajabrändit ilmaisivat halunsa korvata tavanomaista fossiilista muovia pakkauksissaan ekologisemmalla vaihtoehdolla. Taustatutkimus kesti kauan, koska olin yhtiöön tullessani sen ainut täysipäiväinen työntekijä, Kaminen sanoo.

Vetoapua megatrendistä

Kaminen hyppäsi Woodlyyn markkinoinnin ja myynnin parista ja alkoi tutkia, millaista lisäarvoa ekologiset pakkaukset voisivat tuoda kuluttajille.

Yritys: Woodly Oy
Toimiala
: Hiilineutraalien ja puupohjaisen muovin valmistus
Perustettu: 2011
Liiketulos: –135 000 euroa (2018)
Henkilöstö: 5 työntekijää

Woodly oli tutkinut eri materiaalien mahdollisuuksia yhteistyössä VTT:n kanssa jo aiemmin, mutta yrityksen perustamisen aikaan ekologisista pakkausmateriaaleista ei vielä puhuttu megatrendinä. Muutaman vuoden kuluttua tilanne muuttui.

– Ajoitus oli vihdoin puolellamme, koska vuosien 2016 ja 2017 tietämillä kuluttajat alkoivat toden teolla havahtua muun muassa merten muovijätteen aiheuttamiin ongelmiin. Pakkausmuovista tuli mörkö, ja sille alettiin kaivata vaihtoehtoja, hän kertoo.

Megatrendin ansiosta myös Woodlyn toiminta pystyi kehittymään. Kaminen huomauttaa, että etuna on ollut muun muassa se, että moni yhtiö on tehnyt isoja lupauksia, joissa ne ovat sitoutuneet siirtymään kierrätettäviin ja uusiutuviin pakkausmateriaaleihin.

Woodly

– Lupaukset on annettu, mutta riittävästi varsinaisia ratkaisuja ei ole vielä olemassa. Osuimme tähän aikaan ja paikkaan oikealla hetkellä, Kaminen sanoo.

Yhdestä ideasta moneksi

Nyt Woodly kehittää paitsi hiilineutraalia, puupohjaista pakkauskalvoa myös kovempia, ruiskupuristustekniikalla valmistettavia pakkausmateriaaleja sekä kartongin ekstruusiopäällystämiseen soveltuvaa laatua.

– Teimme ensimmäiset tuotteet laboratoriossa vuonna 2017, ja seuraavana vuonna pystyimme aloittamaan teollisen mittakaavan tuotantoajon.

Viime vuonna yritys keskittyi teollisen prosessin optimointiin eli esimerkiksi pääsemään turhasta hävikistä eroon ja saamaan laadun tasaiseksi.

Kuluva vuosi on Kamisen mukaan se, kun Woodlyn tuotteet saadaan vihdoin markkinoille.

– Lanseeraamme materiaalin tänä vuonna ja tuomme tuotteet viimein saataville. Teemme yhteistyötä nyt useiden asiakkaiden kanssa, mutta tänä vuonna lanseerattavien erilaisten pakkausten määrä jää nähtäväksi, hän kertoo.

Vaikka vuosia on kulunut, Kamisen mukaan Woodlyn tie ideasta tuotantoon on kulunut loppujen lopuksi nopeasti.

– Kohdalle ei ole osunut isoja vastoinkäymisiä, ja suurilta haasteilta näyttäneet pulmat olemme saaneet taklattua nopeasti.

Pohjatyö kannattaa

Woodlyn liiketulos on vielä negatiivinen, mutta Kaminen uskoo, että käänne parempaan suuntaan on edessä. Se tuntuu hienolta, sillä työtunteja on takana niin paljon. Liikeidea on vakuuttanut myös rahoittajat.

– Myyntiin voi panostaa enemmän, kun saamme ensimmäiset tuotteet markkinoille.

Loppujen lopuksi pitkästä odotusajasta on ollut myös hyötyä.

– Olemme pystyneet tuotekehityksessä huomioimaan paremmin viime vuosina tapahtuneet muutokset markkinoiden kysynnässä ja lainsäädännössä. Hyvin tehdystä pohjatyöstä on varmasti etua jatkossa, Kaminen uskoo.

Yhteistyökumppanit avainasemassa

Tuotteen kehittämistä on helpottanut se, että Woodlyssa on alusta saakka haluttu kehittää materiaali, jota voidaan valmistaa olemassa olevalla tuotantoteknologialla ja tuotantoprosesseilla.

– Tästä johtuen meidän ei tarvitse investoida omiin tehtaisiin tai kilpailla muoviteollisuuden kanssa, Kaminen selventää.

Kamisen mukaan avainasemassa ovat olleet myös ennakkoluulottomat ja osaavat kumppanit, joiden kanssa kehitystyötä on tehty yhdessä. Kehitystyössä ovat olleet mukana muun muassa Amerplast ja Wipak Oy.

Markkinoita on täytynyt kartoittaa koko ajan. Kaminen kertoo yllättyneensä siitä, miten nopeasti yhteistyökumppanit ovat lopulta löytyneet.

– Alussa meillä oli vain muutama powerpoint-kalvo, jota esittää potentiaalisille yhteistyökumppaneille. Suomi on kuitenkin helppo maa toimia, sillä täällä pääsee melko matalalla kynnyksellä esittämään asiansa. Kun sana lähti kirimään, ulkomailtakin alkoi tulla yhteydenottoja.

Fakta

3 x Jaakko Kamisen vinkit oman idean tuotteistamiseen

Ymmärrä asiakastarve. Selvitä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, millainen tarve tuotteelle on. Tuotetta kannattaa lähteä testaamaan mahdollisimman aikaisin potentiaalisten asiakkaiden kanssa.

Kumppanoidu. Pyri hankkimaan kumppaneita jo varhain, ja valitse yhteistyötahoiksi kumppaneita, jotka tekevät muutenkin mielellään yhteistyötä ja tuotekehitystä uusien yritysten kanssa.

Uskalla. Yrityksen pyörittämiseen tarvitaan uskallusta – etenkin silloin, kun varsinaista näyttöä tuotteista tai niiden toimivuudesta ei vielä ole.

Ämpärikokeiluista menestykseen: Lehtikuohun kasvu sai vauhtia lähiruokabuumista

Kontiolahdelta kotoisin oleva lehtikuohu on innostuneen tuotekehityksen tulos, jonka alkumetreihin liittyy ripaus sattumaa.

Vettä vientiin ja kotimaan suurimmaksi lähdeveden pullottajaksi

Finn Spring lähti aikoinaan viennin tielle, mutta viime vuosina se on tehnyt läpimurron myös kotimaassa. Tuote itsessään, sitä tukeva muotoilu sekä aitous muodostavat vahvan perustan brändille.

Porilainen perheyritys kasvoi kellarista miljoonaluokkaan: ”Kannattava kasvu on yksi yrityksen perusarvoista”

Fiblon on kokenut 40 vuoden aikana lukuisia muutoksia. Vaikka maailma muuttuu, vahva yrityskulttuuri ja yhteinen suunta ovat vankka perusta kasvulle.

Hiihtopummista kahvialan vaikuttajaksi – erikoiskahvit veivät Arttu Muukkosen menestyksen tielle

Kahvi vei Lehmus Roasteryn toimitusjohtajan Arttu Muukkosen mennessään. Samalla yrittäjyys on opettanut, että ajoitus on kaikki kaikessa.

Kasvosuojainten kysyntä johti hurjaan kasvuun: Filterpak palkkasi yli 50 uutta työntekijää ja liikevaihto vähintään tuplaantuu

Helmikuussa Filterpak mietti, pitäisikö kasvosuojaimia alkaa valmistaa. Silloin yritysjohto totesi, ettei mukaan kannata enää lähteä. Nyt kasvosuojaimia valmistetaan ympäri vuorokauden.

Turhautumisen jälkeen uuteen nousuun – Järki Särki tuplasi viime vuonna myynnin ja korona toi uuden kysyntäpiikin

Kun korona sai ihmiset hamstraamaan ruokaa, Järki Särki -säilykettä valmistettiin 1,5 kuukauden ajan lähes yötä päivää. Tie tunnetuksi ei ole käynyt hetkessä, vaan takana on vuosien työ.

Pashan markkinajohtaja tulee idästä ja tähtää länteen: Tehokas tuotekehitys on kuukauden yrittäjän kasvun reseptissä tärkein ainesosa

Lieksan Laatuherkut on kasvava elintarvikeyritys, joka ponnistaa Pohjois-Karjalasta muualle Suomeen ja pian myös ulkomaille. Toiminnan pohjavireenä on toimitusjohtajan Teijo Lyytisen mukaan kotiseuturakkaus.

Uusi strategia siivitti muumit miljoonien arvoiseen menestykseen: Yritys sanoo nykyään mieluummin kyllä kuin ei

Vuonna 2019 Moomin Characters teki yli 10 miljoonaa euroa voittoa. Tavoitteena on jatkaa kasvua, mutta se toteutetaan muumien ja Tove Janssonin arvojen mukaisesti.

Vastavirtaan kulkija: Kaiutinyritys vie tuotteitaan yli sataan maahan, mutta tuotanto pysyy Suomessa

Genelecin maailmanmenestys perustuu innovaatioihin, musiikin kuluttamisen murrokseen sekä poikkeukselliseen yritysfilosofiaan.

Lataa lisää