Johtaminen

Yrittäjä, opettele luopumista

Tomi Lantto

Kirjoittaja on perheyrittäjä ja Antell-konsernin toimitusjohtaja.

Yrittäjä, opettele luopumista

On surullista, jos yrittäjä hairahtuu ”sitten kun” -elämään, kirjoittaa Antellin Tomi Lantto.

|

Yrittäjän yksi keskeinen ominaisuus on terve uteliaisuus. Sen kautta tulee halu oppia koko ajan uutta. Yrittäjä lähtee alaspäin sinä päivänä, kun hän kokee osaavansa aivan kaiken. Tämä johtuu siitä, että ympärillä muut jatkavat itsensä ja yrityksensä kehittämistä.

Yrittäjä ei voi laittaa aivoja narikkaan. Kun minä leipomo-, kahvila- ja henkilöstöravintolayrittäjänä lomamatkallani poikkean kahvilassa, aivan varmasti rekisteröin koko ajan kaikkea näkemääni ja kokemaani lomasta huolimatta. Jonkin tärkeäksi kokemansa asian tekeminen ei tunnu työltä.

Yrittäjän oman osaamisen kehittämisessä tärkeintä on mielestäni luopuminen. Sitä kannattaa opetella.

Kun yritys menestyy ja kasvaa, yrittäjän pitäisi palkata lisää ihmisiä töihin. Jos hän yrittää tehdä kaiken itse, firma kuristuu yrittäjän heikkouksiin. On tärkeää palkata päteviä ihmisiä ja luovuttaa osa tehtävistä muille. Vain siten yritys voi kasvaa yrittäjän heikkouksien ohi. Sillä tavoin annetaan myös työntekijöiden kasvattaa siipiään.

Kirjoitin viimeksi yrittäjän motivaatiosta ja sen säilyttämisestä. Motivaation ylläpidossa haastavat, mutta silti saavutettavissa olevat tavoitteet ovat tärkeitä. Kun ne on saavuttanut, on lupa taputtaa itseään olalle. Hyvin harva tulee tekemään sitä yrittäjälle.

Tavoitteiden on oltava mitattavia. Ei kuitenkaan riitä, että tavoitteena on kasvattaa X määrä liikevaihtoa tai saada X määrä kasvua. Näissä ongelmana on, että kun tavoitteen saavuttaa, on ikään kuin maalissa. Yrittäjän pitäisi kuitenkin mennä koko ajan eteenpäin – ei tulla maaliin.

Tavoitteiden pitäisi mielestäni olla yrittäjälle välietappeja matkalla eteenpäin. Siksi on viisaampaa asettaa maali tiettyyn ajankohtaan mennessä, jolloin tavoite ei ole lopullinen vaan onnistunut kierros pitkässä kisassa.

Joskus kuulee, että yrittäjän tavoitteena on jäädä eläkkeelle 55-vuotiaana tai myydä yritys miljoonalla. Mielestäni ne ovat merkkejä ”sitten kun” -elämästä. Aivan kuin henkilö ajattelisi, että sitten kun tämä on tehty, voin vihdoin tehdä mitä haluan.

Jos tavoitteen asettaa näin, pitäisi katsoa peiliin ja alkaa tehdä asioita, joita aidosti haluaa tehdä. Mielestäni on surullista, jos yrittäjän tavoitteena on vain päästä pois siitä, mitä tekee.

Elämä on täällä tänään. Siksi siitä pitäisi osata nauttia juuri nyt. Huomisesta emme tiedä.

Miten voin sitouttaa nuoren sukupolven yritykseen?

Nuorten työntekijöiden sitouttamisessa kehitysmahdollisuuksien tarjoaminen on keskeistä, kirjoittaa Rainmakerin osakas Mika Aittamäki.

Onko työsopimus rekrytoinnin päätepiste? ”Se on vaarallista ajattelua yrittäjiltä”

Rekrytointi ja palkkaus pitää erotella toinen toisestaan. Muuten syntyy kalliita virheitä, ja laskun maksaa aina yrittäjä.

Miten syntyy vahva yrityskulttuuri? Katso Juho Toivolan neuvot

Työpsykologi listaa, mitä yrityskulttuuri tarkoittaa, miten sitä voi kehittää ja miksi se on tärkeää.

Tahdotko esimieheksi? Mieti, pystytkö elämään näiden asioiden kanssa

Esimiehen työ on äärimmäisen antavaa. Kaikista ei kuitenkaan ole siihen, kirjoittaa Antellin toimitusjohtaja Tomi Lantto.

Yrittäjän tärkeä oppi: Johtajan pitää osata olla empaattinen

Eläinklinikka Avecin toimitusjohtajan Chita Wahlroosin mielestä hyvä johtaminen vaatii vuorovaikutustaitoja ja ihmistuntemusta.

Kasvu pakotti tarkastelemaan itseäni yrittäjänä

Jos yritys haluaa menestyä uusilla paikkakunnilla, on rekrytoinneissa onnistuminen kriittisen tärkeää, kirjoittaa Lämpökarelian Jari Könönen.

Pitsaa mokaamisesta ja levyraati fiilistä nostamaan – palkita voi muutenkin kuin rahalla

Bonus hyvästä työstä voi motivoida mutta niin myös yhteinen tekeminen. Parhaimmillaan palkitseminen lisää hyvinvointia.

Miten sinusta tulee parempi esimies? Usko palautetta – Katso koulutus

Esimiestyöllä on yksi tavoite – Se on kasvu

Esimiehen tärkein tehtävä on tunnistaa ihmisten piilevä potentiaali.

Lataa lisää