Yrityksen kasvu

Pariskunta myi talonsa perustaakseen ketjuravintolan – ja laittoi sitten paukut kasvuun
Yrityksen kasvua voi pyrkiä vauhdittamaan muun muassa yrityskaupoin. Salot tarttuivat tähän tilaisuuteen.

Pariskunta myi talonsa perustaakseen ketjuravintolan – ja laittoi sitten paukut kasvuun

Franchising-yrittäjyys vei Tarja ja Tomi Salon mennessään. Nyt heillä on neljä ravintolaa sekä liikenneasema.

| |

Kaikki pottiin – all-in. Niin ajattelivat Tarja ja Tomi Salo vuonna 2012, kun he myivät velattoman omakotitalonsa ja laittoivat rahat Subway-ravintolan avaamiseen.

– Riskit olivat silloin suurimmat, kun ei ollut kokemusta alalta ja aloitimme yritykselle aivan uudella paikkakunnalla. Talo meni mutta sehän oli vain talo, Tarja Salo kuittaa naurahtaen.

Vahvaa uskoa pariskunnalla riitti.

Franchising-yrittäjyys vakuutti

Kun Valkeakoskelle alettiin rakentaa kauppakeskus Torikeskusta, Salo sai idean: sinne voisi tulla myös Subway-ravintola.

Hän oli toiminut joitakin vuosia kauneudenhoitoalan yrittäjänä. Puoliso Tomi taas oli ollut koko ikänsä palkkatöissä tehtaalla. Yrittäminen oli heidän yhteinen haaveensa.

Pariskunta lähti innolla franchising-yrittäjiksi. Ravintolan toiminta lähti käyntiin hyvin, samoin yrittäjyys. Se kannusti laajentamaan toimintaa.

– Todettiin bisnes ja ketju hyväksi. Tein aluksi paljon töitä tiskin takana. Jossain kohtaa osasin homman vaikka unissani ja ajattelin, että tämänhän voi monistaa.

Kun tilaisuus laajenemiseen aukesi liiketoimintakaupan avulla, yrittäjät tarttuivat siihen. Pirkkalassa ja Tampereen Lielahdessa sijaitsevat Subway-ravintolat hankittiin puolen vuoden välein. Pariskunta laittoi omaisuutensa taas likoon, kun uusi talo pantattiin lainojen vastineeksi.

Kiitosta ketjun tuelle

Nyt Salot pyörittävät neljää Subway-ravintolaa ja toimivat Teboil Pirkanhovi -liikenneaseman kauppiaina. Lisäksi he tekevät pienimuotoisesti vartiointia ja kiinteistönhuoltoa.

Tampereen seudun Uusyrityskeskus Ensimetri valitsi pariskunnan Pirkanmaan Vuoden uusyrittäjäksi vuonna 2017.

Heidän yritystensä yhteenlaskettu liikevaihto oli viime tilikaudella yli 7 miljoonaa euroa. Uudet toimipisteet ovat vauhdittaneet ravintoloiden toiminnasta vastaavan TS-Yhtiöiden kasvua. Sen liikevaihto oli viime tilikaudella 1,7 miljoonaa euroa, kun se vielä vuonna 2012 oli alle 300 000 euroa.

Salon mukaan oli luonnollista jatkaa kasvua franchising-periaatteella.

– Subway-yrittäjällä on hyvä ketjun tuki. Lisäksi on mahtava yrittäjäporukka, joka tukee ja auttaa toisiaan tarvittaessa.

Tärkeä puoli kasvussa on myös työllistäminen. Yrityksissä työskentelee yhteensä noin 80 henkeä.

– Koemme luonnollisesti vastuuta työntekijöistämme ja olemme iloisia, että voimme tarjota työpaikan monelle ihmiselle, Salo sanoo.

Kaduttaisiko 80-vuotiaana?

Salon mielestä yrittäjä tarvitsee palavaa halua ja intoa tehdä. Jos niitä ei ole, hyvälläkään mallilla oleva liiketoiminta ei välttämättä pysy sellaisena kovin pitkään.

Toisaalta on punnittava tarkkaan, mihin lähtee mukaan. Pariskunta on hylännyt moninkertaisesti enemmän kohteita kuin mihin ovat tarttuneet. Vaakakupissa ovat painaneet muun muassa luvut, sijainti ja tunne.

– Olemme esimerkiksi jättäneet ”kaukokohteet” kuten pääkaupunkiseudun ja Pohjanmaan muille. Meidän näkemyksen ja kokemuksen mukaan paras tulos saavutetaan, kun ollaan lähellä toimipisteitä – käydään ja toimitaan niissä aktiivisesti.

Salon mukaan joukossa on myös ollut kohteita, joiden numerot eivät ole vakuuttaneet tai joista ei ole tullut oloa, että tähän on pakko tarttua.

– Kun puntaroin jotain, ajattelen usein myös sitä, kuinka paljon harmittaisi 80-vuotiaana, jos ei lähtisi tekemään tätä asiaa.

Esimerkiksi Helsinki-Tampere-moottoritien varressa Lempäälässä sijaitsevasta Pirkanhovista Salot innostuivat heti, kun sille haettiin uutta kauppiasyrittäjää muutama vuosi sitten.

Tarja Salo sanoo olevansa parista se, jolla on paljon ideoita ja halua toteuttaa niitä.

– Tomi on yleensä meillä niin sanottu järjen ääni. Toki kun tehdään yhdessä, mihin tahansa lähteminen vaatii molempien innostuksen. Muuten sen voi kuopata heti.

Yrittäjien rooli muuttui

Yrittäjäparille on tärkeää näkyä työntekijöille ja olla näiden saatavilla eri toimipisteissä. Heillä on tapana kiertää tervehtimässä kaikki ja vaihtamassa kuulumiset ennen oman työn aloittamista.

Kolmas ravintola muutti yrittäjien oman roolin lopullisesti. Sen jälkeen he eivät ole enää olleet sidottuja varsinaisiin työvuoroihin. He kuitenkin tekevät toimipisteissä kaikkea mahdollista.

– Jos tarve vaatii, tiskataan, hypätään tiskille tai pestään lattiaa.

Yrittäjyys antaa paitsi toimeentulon, parhaimmillaan myös hyviä onnistumisen tunteita. Salo kertoo esimerkkinä eräästä liikenneasemalla vierailleesta ryhmästä.

– He kävivät halaamassa henkilökuntaa lähtiessä, kun oli ollut niin hyvää palvelua. Olivat ilmeisen tyytyväisiä.

Yritysjohtajan opit kriisinhallinnasta: Älä luule tietäväsi kaikkea, opi nopeasti uutta ja sopeudu tilanteeseen

Kriisit ovat usein arvaamattomia. 35 vuoden ura on opettanut Bengt Westerholmia varautumaan myös odottamattomaan. Hän jakaa oppinsa.

Näin johdat henkilöstöä kriisitilanteessa – 4 vinkkiä haastavassa tilanteessa selviämiseen

Koronakriisi pakottaa pohtimaan henkilöstön johtamista uudella tavalla. Yrittäjän on helpompi ottaa haastava tilanne haltuun, kun tietyt peruspilarit ovat kunnossa.

Pashan markkinajohtaja tulee idästä ja tähtää länteen: Tehokas tuotekehitys on kuukauden yrittäjän kasvun reseptissä tärkein ainesosa

Lieksan Laatuherkut on kasvava elintarvikeyritys, joka ponnistaa Pohjois-Karjalasta muualle Suomeen ja pian myös ulkomaille. Toiminnan pohjavireenä on toimitusjohtajan Teijo Lyytisen mukaan kotiseuturakkaus.

Selkeät suunnitelmat, sopimukset ja työnjaot veivät ohjelmistotalon gaselliksi – Tulevaa kasvua himmentää korona

Tamperelainen Unikie on kehittynyt viidessä vuodessa 250 henkilön kannattavaa kasvua tekeväksi yritykseksi. Koronavirus on ensimmäinen kasvuennusteisiin odottamattomasti vaikuttava tekijä.

Ideasta kaupan hyllyille: Hiilineutraalin pakkausmateriaalin matka valmiiksi tuotteeksi on kestänyt jo vuosia

Startup-yritys Woodly on kehittänyt hiilineutraaleja pakkausmateriaaleja pitkään. Matka varsinaiseen tuotantoon on vaatinut pitkällistä tutkimustyötä.

Kuinka varautua työttömyyteen? 5 kysymystä yrittäjän työttömyysturvasta

Myös yrittäjä voi varautua jo ennalta työttömyyteen. Nykyään noin 30 000 yrittäjää kuuluu työttömyyskassaan.

Pia Erlundin toinen yritys kasvoi menestystarinaksi: ”Jumankauta, nyt minä olen se musta hevonen”

Entinen parturi-kampaaja tiesi aina, että jotain suurempaa on tulossa. Hänelle on tärkeää todistaa, että muotifirmakin voi olla hyvää bisnestä. Nyt yritys hipoo 2 miljoonan euron tulosta.

Tofuyritys oli aikaansa edellä – Toiminta kääntyi kunnolla kannattavaksi vasta 20 vuoden jälkeen

Yrityksen perustaminen liian aikaisessa vaiheessa saattaa tulla kalliiksi. Varhainen panostus voi kuitenkin luoda myös hyvän perustan toiminnalle: Jalotofun valttikortti on nyt suuri etumatka kilpailijoihin.

Yrittäjä on kokenut menestyksen ja tappion – Nyt hän vetää jättiketjun hotellia

Uuden oppiminen kiehtoo Ville Virkkiä, mutta omassa yrityksessä oppimisen rajat tulivat vastaan. Siksi hän haki töihin tien toiselle puolelle maailman suurimman hotelliketjun palvelukseen.

Lataa lisää