Yrityksen kasvu

Pariskunta myi talonsa perustaakseen ketjuravintolan – ja laittoi sitten paukut kasvuun
Yrityksen kasvua voi pyrkiä vauhdittamaan muun muassa yrityskaupoin. Salot tarttuivat tähän tilaisuuteen.

Pariskunta myi talonsa perustaakseen ketjuravintolan – ja laittoi sitten paukut kasvuun

Franchising-yrittäjyys vei Tarja ja Tomi Salon mennessään. Nyt heillä on neljä ravintolaa sekä liikenneasema.

| |

Kaikki pottiin – all-in. Niin ajattelivat Tarja ja Tomi Salo vuonna 2012, kun he myivät velattoman omakotitalonsa ja laittoivat rahat Subway-ravintolan avaamiseen.

– Riskit olivat silloin suurimmat, kun ei ollut kokemusta alalta ja aloitimme yritykselle aivan uudella paikkakunnalla. Talo meni mutta sehän oli vain talo, Tarja Salo kuittaa naurahtaen.

Vahvaa uskoa pariskunnalla riitti.

Franchising-yrittäjyys vakuutti

Kun Valkeakoskelle alettiin rakentaa kauppakeskus Torikeskusta, Salo sai idean: sinne voisi tulla myös Subway-ravintola.

Hän oli toiminut joitakin vuosia kauneudenhoitoalan yrittäjänä. Puoliso Tomi taas oli ollut koko ikänsä palkkatöissä tehtaalla. Yrittäminen oli heidän yhteinen haaveensa.

Pariskunta lähti innolla franchising-yrittäjiksi. Ravintolan toiminta lähti käyntiin hyvin, samoin yrittäjyys. Se kannusti laajentamaan toimintaa.

– Todettiin bisnes ja ketju hyväksi. Tein aluksi paljon töitä tiskin takana. Jossain kohtaa osasin homman vaikka unissani ja ajattelin, että tämänhän voi monistaa.

Kun tilaisuus laajenemiseen aukesi liiketoimintakaupan avulla, yrittäjät tarttuivat siihen. Pirkkalassa ja Tampereen Lielahdessa sijaitsevat Subway-ravintolat hankittiin puolen vuoden välein. Pariskunta laittoi omaisuutensa taas likoon, kun uusi talo pantattiin lainojen vastineeksi.

Kiitosta ketjun tuelle

Nyt Salot pyörittävät neljää Subway-ravintolaa ja toimivat Teboil Pirkanhovi -liikenneaseman kauppiaina. Lisäksi he tekevät pienimuotoisesti vartiointia ja kiinteistönhuoltoa.

Tampereen seudun Uusyrityskeskus Ensimetri valitsi pariskunnan Pirkanmaan Vuoden uusyrittäjäksi vuonna 2017.

Heidän yritystensä yhteenlaskettu liikevaihto oli viime tilikaudella yli 7 miljoonaa euroa. Uudet toimipisteet ovat vauhdittaneet ravintoloiden toiminnasta vastaavan TS-Yhtiöiden kasvua. Sen liikevaihto oli viime tilikaudella 1,7 miljoonaa euroa, kun se vielä vuonna 2012 oli alle 300 000 euroa.

Salon mukaan oli luonnollista jatkaa kasvua franchising-periaatteella.

– Subway-yrittäjällä on hyvä ketjun tuki. Lisäksi on mahtava yrittäjäporukka, joka tukee ja auttaa toisiaan tarvittaessa.

Tärkeä puoli kasvussa on myös työllistäminen. Yrityksissä työskentelee yhteensä noin 80 henkeä.

– Koemme luonnollisesti vastuuta työntekijöistämme ja olemme iloisia, että voimme tarjota työpaikan monelle ihmiselle, Salo sanoo.

Kaduttaisiko 80-vuotiaana?

Salon mielestä yrittäjä tarvitsee palavaa halua ja intoa tehdä. Jos niitä ei ole, hyvälläkään mallilla oleva liiketoiminta ei välttämättä pysy sellaisena kovin pitkään.

Toisaalta on punnittava tarkkaan, mihin lähtee mukaan. Pariskunta on hylännyt moninkertaisesti enemmän kohteita kuin mihin ovat tarttuneet. Vaakakupissa ovat painaneet muun muassa luvut, sijainti ja tunne.

– Olemme esimerkiksi jättäneet ”kaukokohteet” kuten pääkaupunkiseudun ja Pohjanmaan muille. Meidän näkemyksen ja kokemuksen mukaan paras tulos saavutetaan, kun ollaan lähellä toimipisteitä – käydään ja toimitaan niissä aktiivisesti.

Salon mukaan joukossa on myös ollut kohteita, joiden numerot eivät ole vakuuttaneet tai joista ei ole tullut oloa, että tähän on pakko tarttua.

– Kun puntaroin jotain, ajattelen usein myös sitä, kuinka paljon harmittaisi 80-vuotiaana, jos ei lähtisi tekemään tätä asiaa.

Esimerkiksi Helsinki-Tampere-moottoritien varressa Lempäälässä sijaitsevasta Pirkanhovista Salot innostuivat heti, kun sille haettiin uutta kauppiasyrittäjää muutama vuosi sitten.

Tarja Salo sanoo olevansa parista se, jolla on paljon ideoita ja halua toteuttaa niitä.

– Tomi on yleensä meillä niin sanottu järjen ääni. Toki kun tehdään yhdessä, mihin tahansa lähteminen vaatii molempien innostuksen. Muuten sen voi kuopata heti.

Yrittäjien rooli muuttui

Yrittäjäparille on tärkeää näkyä työntekijöille ja olla näiden saatavilla eri toimipisteissä. Heillä on tapana kiertää tervehtimässä kaikki ja vaihtamassa kuulumiset ennen oman työn aloittamista.

Kolmas ravintola muutti yrittäjien oman roolin lopullisesti. Sen jälkeen he eivät ole enää olleet sidottuja varsinaisiin työvuoroihin. He kuitenkin tekevät toimipisteissä kaikkea mahdollista.

– Jos tarve vaatii, tiskataan, hypätään tiskille tai pestään lattiaa.

Yrittäjyys antaa paitsi toimeentulon, parhaimmillaan myös hyviä onnistumisen tunteita. Salo kertoo esimerkkinä eräästä liikenneasemalla vierailleesta ryhmästä.

– He kävivät halaamassa henkilökuntaa lähtiessä, kun oli ollut niin hyvää palvelua. Olivat ilmeisen tyytyväisiä.

Yrittäjä, opi katkaisemaan stressikierre – avainasemassa on oman vallan ja hallinnan vähentäminen

Yrittäjän kannattaa opetella erottamaan, mitä on pakko hoitaa itse ja mitä voi delegoida, kertoo nurmijärveläisen VJ Maa-aineksen perustaja ja omistaja Ville Sainio.

Insinööri halusi palavasti yrittäjäksi – Ruumiskylmiö vaihtui salaatiksi

Kuukauden yrittäjä Samuli Laurikainen viljelee salaattia espoolaisessa teollisuushallissa. Menestys on vaatinut positiivista elämänasennetta ja epämukavuusalueella viihtymistä.

Itseohjautuvuudella parempiin tuloksiin – Työntekijöille kannattaa antaa niin paljon valtaa, että hirvittää

Yritys voi saavuttaa itseohjautuvuuteen kannustamalla mittavia hyötyjä. Sudenkuoppia on silti syytä varoa, kirjoittaa Antellin toimitusjohtaja Tomi Lantto.

Omistaja-ajattelu tuo hyötyjä sekä yrittäjälle että yhteiskunnalle

Yrittäjyys on kaiken taloudellisen toiminnan ytimessä, mutta yrittäjyyden punaisena lankana on kuitenkin tärkeää nähdä myös yrityksen omistajan näkökulma, korostaa Aho Groupin toisen polven omistaja Kari Jussi Aho.

Mikä on advisory board ja kenelle se sopii?

Advisory board tarjoaa yritykselle joustavasti tukea joko lyhyen tai pitkän aikavälin kehitystarpeisiin. Sen jäsenet tuovat vankkaa asiaosaamista omalta alaltaan.

Miten voin sitouttaa nuoren sukupolven yritykseen?

Nuorten työntekijöiden sitouttamisessa kehitysmahdollisuuksien tarjoaminen on keskeistä, kirjoittaa Rainmakerin osakas Mika Aittamäki.

Mikä on yrittäjyyden suurin riski?

Yrittäjän täytyy oppia tunnistamaan riskit, kirjoittaa Iisalmen Alina-yrittäjä Minna Partti.

Konkurssipesästä kukoistukseen – Yrittäjäpariskunnan suunnitelmissa kolme uutta hotellia

Rovaniemeläisen Santa Parkin omistaja Ilkka Länkinen vannoo hyvän liiketoimintasuunnitelman ja palautteen keräämisen nimiin.

Yrityskaupalla yrittäjäksi? Harjoittelu tai palkkatyö on hyvä pohja

Ostamalla olemassa olevan yrityksen ei tarvitse aloittaa kaikkea nollasta, huomauttaa Salpakankaan Lääkintävoimistelu Oy:n yrittäjä ja Vuoden kuntoutusyrittäjäksi valittu Kirsi Miss.

Lataa lisää