Riskienhallinta

Tulipalo tuhosi yrityksen tilat – Nyt yrittäjä ajattelee riskeistä uudella tavalla
Aatu Miettisen yrityksen tilat paloivat poroksi viime marraskuussa, mutta yrittäjä ei menettänyt toimintakykyään. Hänen ripeän toimintansa ansiosta yritys pääsi nopeasti takaisin jaloilleen.
Joensuulaisen akkuliike AkkuA:n yrittäjän Aatu Miettisen puhelin soi marraskuisena perjantaina kello 23.30. Ystävä soitti ja kertoi, että yrityksen liiketilat ovat ilmiliekeissä. Ensimmäiseksi tajuntaan iski epäusko.
– Sanoin, etten usko, ennen kuin näen omin silmin, yrittäjä kertoo.
Miettinen ehti palopaikalle kello 23.50, ja omia silmiä oli pakko uskoa. Viiden vuoden työ katosi savuna ilmaan.
Akkuliike sijaitsi noin 400-neliöisessä rakennuksessa, jossa oli lisäksi autojen itsepalvelupesula ja asuinhuoneisto. Palon sammuttaminen kesti aamuun asti, ja koko rakennus tuhoutui korjauskelvottomaksi. Tuli oli saanut alkunsa kiinteistön sähköjärjestelmistä.
AkkuA oli ehtinyt toimia vanhassa liiketilassa lähes viisi vuotta. Liekit nielivät yrityksen koko irtaimiston valomainoksia myöten ja lisäksi henkilökohtaista tavaraa, jota Miettinen oli säilyttänyt liiketilassa.
– Sellaiset 150 000 euroa kärvähti yhdessä yössä.
Omalla riskillä eteenpäin
Täystuhon jälkeen Miettinen ei lamaantunut, vaan tarttui puhelimeen jotakuinkin heti, kun viimeinen paloauto oli kaartanut pihasta.
Tärkeintä oli löytää uusi liiketila mahdollisimman nopeasti, ja sellainen löytyikin alle viikossa parinsadan metrin päästä. Pintaremontin ja toimistotilojen rakentamisen lisäksi Miettisen piti alkaa haalia tuotteita eri tavarantoimittajilta.
Miettinen kokee olevansa sikäli onnekas, että hän tuntee paljon yrittäjiä eri aloilta. Monelle yrittäjälle on vuosien varrella sattunut ja tapahtunut kaikenlaista varkauksista vesivahinkoihin. Miettinen saikin paljon käytännön neuvoja, missä järjestyksessä asioita kannattaa hoitaa ja millaisia paperitöitä korvausten saamiseksi pitää tehdä.
AkkuA avasi uudet ovensa tammikuussa lähes päivälleen kaksi kuukautta edellisten tilojen tuhoutumisen jälkeen. Talvi on akkuliikkeelle kiireisintä aikaa, eikä akkuyrittäjä halunnut menettää koko sesonkia.
– Itseäni saan kiittää nopeasta toiminnasta. Vakuutusyhtiöstä päätökset tulivat vasta pitkälti tämän vuoden puolella, joten esimerkiksi kaluston tilaukset tein omalla riskillä.
yrityksen nimi: AkkuA Oy
toimiala: moottoriajoneuvojen osien ja varusteiden vähittäiskauppa
perustamisvuosi: 2014
liikevaihto: 215 000 euroa (3/ 2020)
liiketulos: 14 000 euroa (3/2020)
henkilöstö: 2
Miettinen kertoo jälkikäteen pohtineensa, että jos tulipalo oli päättänyt iskeä jonain marraskuun yönä, onneksi se tapahtui juuri viime vuonna. Talvesta tuli nimittäin lauha, eivätkä autojen akut kaivanneet vaihtoa edeltävien talvien malliin.
Pahinta ei osaa etukäteen ajatella
Miettiselle yrittäjyys itsessään merkitsee riskienhallintaa. Eri asia on kuitenkin se, ymmärtääkö ihmismieli kaikkia mahdollisia riskejä.
Ennen tulipaloa Miettinen oli uhrannut välillä ajatuksen sille, että liiketilassa voisi mahdollisesti sattua jotain. Kaiken nieleviä liekkejä ei hänen kauhuskenaarioihinsa kuitenkaan mahtunut.
– En todellakaan olisi voinut kuvitella, että juuri minun kohdallani käy niin. Sitä samaa ajatusta pyörittää nytkin todella moni yrittäjä, ja se on pahimmillaan erittäin vahingollinen ajattelutapa.
Nykyään Miettinen tekee yrityksessään tiettyjä asioita eri tavalla kuin ennen tulipaloa. Ensinnäkään hän ei enää säilytä kaikkea yhdessä paikassa, vaan esimerkiksi kirjanpitoa on nyt sähköistetty.
Toiseksi yrittäjä kokee ymmärtävänsä vakuutuksista nyt huomattavasti enemmän kuin ennen tulipaloa.
– Vakuutuksista ajattelee helposti, että vakuutuksesta saa kaiken täysmääräisenä ja että sillä rahalla on varaa pykätä yrityksestä ihan samanlainen kuin ennen onnettomuutta. Lyhyesti sanottuna: ei se niin mene.
Yrityksessä saattaa olla päivittäisessä käytössä vuosia tai vuosikymmeniä vanhaa kalustoa, joka on täysin toimivaa. Jos esimerkiksi tulipalo tuhoaa kaluston, siitä saatava korvaus ei todennäköisesti riitä nykypäivänä uuden, vastaavan hankintaan.
Ei kaavoihin kangistumista
Viettäessään tammikuussa uusia avajaisia Miettinen pohti, mahtavatko asiakkaat löytää uuteen liiketilaan. Huoli osoittautui turhaksi, sillä tällä tilikaudella yrityksen liikevaihto näyttää kaksinkertaistuvan lähelle puolta miljoonaa.
Miettinen arvioi, että kasvun takana on monia syitä, ja tulipalolla oli osaltaan vaikutuksensa niihin. Ensinnäkin tulipalosta uutisoitiin eri medioissa, mikä toimi ilmaisena mainoksena. Lisäksi uudet liiketilat ovat näkyvämmällä paikalla kuin vanhat, ja varastossa oleva tuotemääräkin on aiempaa suurempi.
Koronakaan ei ole juuri näkynyt asiakasvirroissa.
– Ei kukaan huvikseen ostele akkuja, vaan ne tulevat aina tarpeeseen. Aurinkosähköpuolta on mennyt tavallista enemmän, sillä ihmisillä on ollut aikaa olla mökillä ja päivittää niiden sähköjärjestelmiä.
Miettinen huomasi keväällä, että oman jaksamisen rajat alkoivat tulla vastaan. Tulipalon jälkipyykki oli vienyt valtavasti energiaa, ja kasvavan yrityksen pyörittäminen yksin olisi vaatinut vuorokauteen lisää tunteja.
Yrittäjä päätti palkata yritykseensä oppisopimuskoulutettavan, eikä ole katunut päätöstä. Toinen käsipari vapauttaa yrittäjän aikaa päivittäisistä rutiineista yrityksen kasvattamiseen.
Lisäksi toinen myyjä on auttanut saamaan enemmän kauppoja.
Vajaa vuosi tulipalon jälkeen Miettinen löytää täystuhosta myös yhden myönteisen puolen.
– Ainakaan en päässyt kangistumaan kaavoihini yrittäjänä, koska viiden vuoden jälkeen piti aloittaa alusta uudella draivilla.
Fakta
3 vinkkiä yrityksen pahimpaan päivään varautumiseen
Ota kuvia muistin tueksi. Ota yrityksen jokaisen tilan sisältä vähintään kerran vuodessa kuvia. Jos kaikki syystä tai toisesta tuhoutuu, kaikkea ei löydy varastokirjanpidosta. Muistin varassa on erittäin vaikea palauttaa mieleen tilojen jokaista hyllyä ja pöytää.
Pohdi rehellisesti, voiko yrityksesi jatkaa täystuhon jälkeen. Vakuutusyhtiön kanssa menee joka tapauksessa aikaa, eikä korvaussumma kuitenkaan vastaa yksi yhteen sitä, mitä yritys oli. Lisäksi jos toimii esimerkiksi elintarvike- tai hoiva-alalla, yrityksen toimitilat täytyy rakentaa nykystandardien mukaisiksi, ja se on kallista.
Älä yritä tehdä kaikkea yksin. Jos yritys on esimerkiksi haihtunut savuna ilmaan, ei yrittäjä todennäköisesti tiedä paljoakaan siitä, mitä pitää tehdä. On siis uskallettava kysyä apua ja neuvoja, vaikka se onkin monelle suomalaiselle vaikeaa. Tätä varten kannattaa verkostoitua oman ja muiden alojen yrittäjien kanssa.
Vinkit antoi AkkuA:n yrittäjä Aatu Miettinen.