Riskienhallinta

Jättimäinen hyppy uudelle tasolle – Kalanviljely-yritys on 30-kertaistanut viljelymääränsä
Brändö Lax Ab haluaa kasvaa hankkimalla uusia ja suurempia kalanviljelylupia. Kehitys on tärkeä edellytys koko saaristolle, toimitusjohtaja Karl-Johan Henriksson sanoo.

Jättimäinen hyppy uudelle tasolle – Kalanviljely-yritys on 30-kertaistanut viljelymääränsä

Suuret investoinnit kalanviljelylupiin ovat auttaneet Brändö Laxin kasvamaan. Tiukennetut säännökset tekevät kalanviljelystä ympäristöystävällisempää, mutta myös vaikeampaa.

| |

Elintarvikealan yhä tiukemmat vaatimukset tekevät alasta vuosi vuodelta vaativamman. Tiukennetuista ympäristösäännöksistä ja yhä halvemmista hinnoista huolimatta ahvenanmaalainen Brändö Lax Ab on pärjännyt hyvin.

Yrityksen perustamisvuonna 1984 se viljeli noin 70 000 kiloa kalaa vuodessa. Nykyään yritys nostaa noin 2–2,5 miljoonaa kiloa ahvenanmaalaista kalaa suomalaisten ruokapöytiin. Brändö Laxin 16 miljoonan euron liikevaihto tekee siitä yhden tärkeimmistä kalanviljelijöistä Suomessa.

Kasvu ja kehitys eivät kuitenkaan ole sujuneet mutkitta.

– Olemme siirtäneet toimintaa kauemmas avomerelle, ja pienistä yksiköistä on tullut huomattavasti isompia, Brändö Laxin toimitusjohtaja Karl-Johan Henriksson kertoo.

Hän on ollut mukana yrityksessä alusta lähtien. Yrityksen kasvaessa ympäristösäännöksiä on tiukennettu. Vesilaki astui voimaan 1990-luvun puolivälissä, sitä ennen kalanviljelyn kehitys oli vapaampaa. Nykyään on vaikeaa saada lupia uusille viljelmille – siitä huolimatta, että markkinoilla olisi yhä suurempi kysyntä viljellylle kalalle, etenkin lähituotetulle.

– Ainoa tapa kasvaa on ollut fuusioituminen muiden yritysten kanssa tai olemassa olevien yritysten lupien osto, jota olemme tehneet lähinnä lähialueilla, Henriksson kertoo.

Verkkokauppa avattiin ja lopetettiin

Brändö Laxin suuri haaste on uusien viljelylupien hankkiminen. Toimitusjohtaja Henriksson käy jatkuvaa keskustelua ympäristöviranomaisten kanssa.

– Kymmenen viime vuoden aikana olemme tehneet aktiivisesti töitä uusien lupien eteen, mutta en tiedä kuinka paljon enää jaksamme.

Luvat ovat vaatineet isoja investointeja, jotka toistaiseksi ovat osoittautuneet kannattaviksi. Henriksson ei enää muista tarkkoja lukuja, mutta luvat ovat maksaneet noin miljoona euroa, tai noin euron lupakiloa kohti.

Yrittäjän on hyvä punnita eri rahoitusvaihtoehtoja tarkkaan.

Yritys: Brändö Lax
Toimiala: Elintarvikkeet
Perustettu: 1984
Liikevaihto: yli 16 miljoonaa euroa
Tulos: noin 4 miljoonaa
Työntekijät: 20–25 ympärivuotista

Muutama vuosi sitten yritys kokeili myös kalan myymistä verkkokaupan kautta, mutta verkkokauppa lopetettiin puolen vuoden jälkeen.

– Muutama henkilökunnasta halusi kokeilla kalan viemistä Turkuun, mutta ei siitä tullut mikään menestys, joten ei sitä kannattanut jatkaa, Henriksson kertoo.

Verkkokaupan perustamista suunnittelevan on hyvä tutustua verkkokaupan perustamisen polkuun.

Yhä vaikeampaa löytää pätevää henkilökuntaa

Yrityksen kehittäminen on toisaalta vaatinut rahaa, mutta eniten se on vaatinut sitä, että henkilökunta on valmis oppimaan uutta. Tulevaisuuden kasvu nojaa sen varaan, että jatkossa löytyy nuoria, jotka selviävät avomerellä tehtävistä töistä ja joilla on muodollinen pätevyys.

– Tarvitsemme parempia veneitä ja enemmän kompetenssia, kun toiminta siirtyy yhä kauemmas avomerelle. On ollut vaikeaa löytää pätevää henkilökuntaa, Henriksson sanoo.

Viime vuosina Brändö Laxia on kuitenkin onnistanut ja pätevää henkilökuntaa on pystytty palkkaamaan. Viljelmien siirtyminen kauemmas avomerelle saattaa kuitenkin aiheuttaa ongelmia.

– Viljelmät avomerellä vaativat suurempia investointeja, enemmän kompetenssia ja pääomaa.

Yrityksellä on jo konkreettisia suunnitelmia ja piirustukset tarvittavalle kalustolle, jota tarvitaan off shore -viljelmissä. Kaluston päivitys on tarpeen myös siksi, että se kattaa nykyiset vaatimukset.

– Emme voi enää tehdä niin paljoa käsin kuin entisaikoina. Yritämme seurata aikaamme ja pysyä kehityksessä mukana mahdollisimman hyvin.

Varsinkin ympäristövaatimukset ovat tiukentuneet huomattavasti Brändö Laxin perustamisen jälkeen. Henrikssonin mukaan ympäristökuormitus on pienentynyt. Samoin sekä fosforin pitoisuus että rehun määrä ovat huomattavasti pienempiä nykyään – kalanviljelyteollisuudesta tulee koko ajan ympäristöystävällisempää.

Elintarvikeala suuressa murrosvaiheessa

Brändö Laxin tavoitteena on jatkuva kasvu ja kehitys.

– Haluamme lisätä kapasiteettiamme ja parantaa laatua, Henriksson sanoo.

Hänelle kalanviljely ei ole pelkästään elanto, vaan myös tapa pitää Ahvenanmaan saaristo elinvoimaisena. Kesän turistivirrat eivät riitä turvaamaan Ahvenanmaan taloutta, mutta ovat hyvä lisä kalanviljelylle.

– En keksi mitään muuta toimintaa, joka voisi olla yhtä kannattavaa täällä saaristossa kuin kalanviljely.

Menestys ja kasvu ovat kuitenkin vaatineet kovaa työtä – sekä ennen että nykyään. Henriksson arvostaa varsinkin viime vuosina palkattua nuorempaa henkilökuntaa.

– On positiivista palkata nuoria, jotka haluavat kehittyä ja joiden mielestä työ on hauskaa. Se johtaa siihen, että minunkin mielestäni se on hauskaa.

Elintarvikeala on murrosvaiheessa ja hintoja hilataan koko ajan alaspäin. Henriksson muistuttaa kuitenkin, ettei ruoantuotantoa voi lopettaa – etenkään paikallisesti tuotettua ruokaa, jota hänen mielestään pitäisi suosia.

– Joudumme globaalilla tasolla tekemään työtä, jotta selviämme ruokatalouden vaatimuksista. Elämme mielenkiintoisia aikoja, saa nähdä miten käy.

Miten kasvun lasikatto rikotaan? Yrittäjä itse on usein kasvun suurin este

Kasvun lasikatto syntyy, kun yrittäjät eivät uskalla palkata itseään parempia kasvun johtajia.

Porilainen perheyritys kasvoi kellarista miljoonaluokkaan: ”Kannattava kasvu on yksi yrityksen perusarvoista”

Fiblon on kokenut 40 vuoden aikana lukuisia muutoksia. Vaikka maailma muuttuu, vahva yrityskulttuuri ja yhteinen suunta ovat vankka perusta kasvulle.

Milla Tarnanen luotsaa kovassa kasvussa olevaa konevuokraamo Vatupassia – ”Päätimme, ettemme halua kulkea pörssiyhtiöiden vanavedessä”

Kuukauden yrittäjä Milla Tarnanen pitää perheyrityksen valttina joustavuutta. Yritys on sopivan pieni ja ketterä, mutta samalla riittävän iso ja uskottava.

Kasvuyritys ei tingi tavoitteestaan: Liikevaihto on tarkoitus tuplata muutamassa vuodessa

Tamperelainen lasifirma Ritalasi saa vauhtia kasvutavoitteidensa toteuttamiseen pk-takauksesta.

Iso investointi vaatii juustoyrittäjältä lisää myyntiä ja nuukuutta – ”Luiden päällä ei ole paljon mitään”

Herkkujuustola suunnitteli historiansa suurinta investointia yli kymmenen vuotta. Tilinpäätöksillä oli merkittävä rooli pankkilainan saamisessa.

Juustoportti teki miljoonien investoinnin – Uusi brändi vauhdittaa Euroopan valloitusta

Viennin käynnistäminen on vaatinut tarkkaa tutkimustyötä, tuotantokapasiteetin laajentamista ja toimivan brändin kehittämistä.

Kuukauden yrittäjä: Riski oli valtava, mutta miljoonan euron investointi kannatti

Kouvolalainen Marko Hartama pyörittää yritystä kolmella alalla – ja takoo samalla hyvää tulosta.

Yrittäjä teki ensin yli miljoonan investoinnin, ja heti perään 2,3 miljoonaa lisää: ”Karkasi vähän käsistä”

Entinen liikunnanopettaja suunnittelee Lappiin jo lähemmäs kymmenen miljoonan euron hanketta.

Kova kasvu vaatii rahaa – Milloin pääomasijoittaja on hyvä vaihtoehto?

Pääomasijoittaja edellyttää yrittäjältä näyttöjä. Rahan lisäksi sijoittaja tuo yritykseen osaamista.

Lataa lisää