Riskienhallinta

Koko vuoden tulot tammikuussa: Lyytin bisnesmalli vaatii hyvää kassanhallintaa

Koko vuoden tulot tammikuussa: Lyytin bisnesmalli vaatii hyvää kassanhallintaa

Turkulaisyritys oli kassakriisissä vuonna 2010. Nyt suunnitelmissa on kansainvälinen kasvu.

|

Elokuussa 2010 turkulaisen Lyyti Oy:n toiminta oli vaakalaudalla. Yrityksen kassassa oli pahimmillaan vain 3 000 euroa rahaa, eivätkä yrittäjät Petri Hollmén ja Rami Peltonen voineet nostaa itselleen palkkoja.

– Sellaista oli kassanhallinta siinä kohtaa, muistelee nyt jo huvittuneena yrityksen talousjohtaja Peltonen.

Lyyti on vuonna 2007 perustettu yritys, joka on kehittänyt tapahtumien hallintaan tarkoitetun ohjelmiston. Yritys on ollut alusta saakka kasvuhakuinen. Peltonen sanoo, että ensimmäisinä toimintavuosina yritys joutui ottamaan pankista luottolimiittejä, jotta kassa riitti vuodenvaihteeseen saakka.

YRITYS: LYYTI OY
TOIMIALA: OHJELMISTOJEN SUUNNITTELU JA VALMISTUS
PERUSTETTU: 2007
LIIKEVAIHTO: 4,1 MILJOONAA EUROA (2018)
LIIKETULOS: 813 000 EUROA (2018)
HENKILÖSTÖ: 35 HENKILÖÄ

Vuoden 2010 kassakriisinsä Lyyti selvitti, kun yrittäjät ryhtyivät yksinkertaisesti haalimaan lisää asiakkaita ja myymään kuin viimeistä päivää. He myivät jopa paistinpannuja yrityksen toimitusjohtajan Hollménin kirjoittaman ruokablogin tilaajille.

– Silloin selkä seinää vasten -tilanteessa myimme varmaan enemmän kuin koskaan sitä ennen tai sen jälkeen, Peltonen sanoo.

Poikkeava bisnesmalli

Sittemmin vastaavia kriisejä ei ole ollut. Kassan riittävyyttä ei silti voi ottaa itsestäänselvyytenä varsinkaan, kun Lyyti on vuosi toisensa jälkeen investoinut isoja summia kasvuun.

– Kassan riittävyys on bisneksessä kuin bisneksessä kriittistä turvata ja ymmärtää tosi tarkkaan. Mallinsin jo yrityksen ensimmäisinä vuosina viikkotasolla, miten homma tulee menemään.

Keskeistä on tarkka kassanhallinta. Lyytissä kassavirtalaskelmaa seurataan ja päivitetään säännöllisesti. Peltonen sanoo, että esimerkiksi myyntisaamisiin on kassavirtalaskelmassa syytä varata hieman puskuria, koska joku maksaa laskunsa aina myöhässä maksuehdoista huolimatta.

Rami Peltonen ja Petri Hollmén

Lyytin liiketoimintamalli perustuu palvelun lisenssimyyntiin eli vuokraamiseen asiakkaille vuodeksi kerrallaan. Se tarkoittaa, että suurin osa vuoden tuloista tulee alkuvuonna. Tämä tarkoittaa, että kassanhallinta vaatii tarkkuutta.

– Yrityksen historian alussa teimme päätöksen, että laskutamme asiakkailta 12 kuukauden palvelun etukäteen. Se on ollut kassanhallinnan näkökulmasta elinehto, mutta myös mahdollistanut kasvun ilman ulkopuolista rahaa, Peltonen kertoo.

Hän sanoo, että tammikuussa tulevan ison kassaruiskeen vuoksi on oleellista seurata liiketoimintaa suoriteperusteisella tuloslaskelmalla, jossa myynnit jaksotetaan tilikauden eri kuukausille.

– Se on meidän keinomme seurata operatiivista kassavirtaa.

Kasvu vaatii kassalta kestävyyttä

Lyytillä on nyt vajaat 800 asiakasta, eikä esimerkiksi myyntisaatavien kanssa ole koskaan ollut ongelmia. Osin tilanne saattaa johtua siitä, että asiakkaat ovat usein vakavaraisia pörssiyhtiöitä tai julkisia organisaatioita.

Tällä hetkellä Lyytin kassa on erittäin vahva, koska yritys on tehnyt hyvää tulosta viime vuosina. Seuraavaksi tavoitteena on kansainvälinen kasvu. Uusille markkina-alueille meneminen ei välttämättä tuo tuloja kovin nopeasti, joten tilanne vaatii kassalta kestävyyttä.

– Käytännössä jonkin aikaa mennään negatiivisella kassavirralla per maa ja markkina, joten se pitää tietysti mallintaa etukäteen, Peltonen sanoo.

Kassanhallinnan näkökulmasta Peltonen pitää hyvänä talouden suunnittelua jopa viideksi vuodeksi eteenpäin. Tilannetta kannattaa seurata ja päivittää kuukausittain.

Esimerkiksi mahdollisesta rahoituksen tarpeesta on syytä neuvotella hyvissä ajoin ennen kuin kassa on menossa pakkaselle.

– Rahoittajatkin arvostavat sitä, että ollaan liikkeellä hyvissä ajoin eikä niin, että kassa on menossa negatiiviseksi ensi kuussa.

Lyyti on ottanut edellisen pankkilainansa vuonna 2013. Kesällä yrityksen omistajapohjaa laajennettiin, kun pääomasijoittaja Vaaka Partners tuli yrityksen enemmistöomistajaksi.

– Sitä kautta meillä on myös isommat resurssit takana, jos jatkossa tulee rahoitustarpeita.

Fakta

4 x Rami Peltosen vinkit kassanhallintaan

Ymmärrys. Ensimmäinen oleellinen asia kassanhallinnassa on ymmärtää, milloin verot ja muut maksut pitää maksaa ja millainen vaikutus kassaan milläkin maksulla on. Kassanhallintaa voi suunnitella kunnolla vain sisäistämällä tulojen ja menojen ajoituksen.

Laskuta tehokkaasti ja etupainotteisesti. Peltonen antaa kaikille yrittäjille yleisen neuvon huolehtia tehokkaasta laskutusprosessista ja laskuttaa niin etupainotteisesti kuin mahdollista. Hänen kokemuksensa mukaan projektit eivät kaadu siihen, että asiakas ei suostuisi maksamaan laskuja päivästä yksi alkaen.

Anna Excelin laulaa. Kassaa ei voi hallita mututuntumalla, vaan oleellista on osata pyörittää taulukkolaskentaohjelmaa niin, että tulevaisuutta on mahdollista mallintaa realistisesti.

Pidä puskuria. Kassassa on aina hyvä olla ylimääräistä käyttöpääomaa ylimääräisten menojen varalle. Yleispätevää neuvoa käyttöpääoman määrästä voi kuitenkin olla vaikea antaa, sillä se riippuu yrityksestä ja liiketoiminnan luonteesta.

Liiketoimintaa vuoristoradalla – Kuljetinvalmistaja tietää, millaista on olla suhdanteiden armoilla

Voitosta tappioon ja takaisin nousuun. 37 vuotta syklisellä toimialalla on opettanut Ferroplania tasoittamaan laskuja ja hyödyntämään nousuja.

Iso investointi vaatii juustoyrittäjältä lisää myyntiä ja nuukuutta – ”Luiden päällä ei ole paljon mitään”

Herkkujuustola suunnitteli historiansa suurinta investointia yli kymmenen vuotta. Tilinpäätöksillä oli merkittävä rooli pankkilainan saamisessa.

Tulorekisteri-ilmoittamisen lievennykset helpottavat etenkin pk-yrittäjää

Ensimmäinen vuosi tulorekisterin kanssa oli harjoittelua – toinen vuosi tekee ilmoittamisen etenkin pk-yrittäjille ja yhdistyksille hieman helpommaksi, kirjoittaa Taloushallintoliiton henkilöstöhallinnon johtava asiantuntija Eija Männistö.

Mitä tilinpäätös tarkoittaa ja miten sitä tulkitaan? Tässä vastaukset

Tilinpäätös koostaa tilikauden tapahtumat yhteen. Yrittäjälle se on tärkeä keino arvioida myös yrityksen tulevaa kehitystä.

Laskutatko valtiota? Nyt on korkea aika päivittää verkkolaskutus kuntoon

Sähköinen laskutus yleistyy yhä kiihtyvää tahtia. Varsinkin valtiota laskuttavien yritysten on hyvä laittaa verkkolaskutus ajan tasalle, kirjoittaa Taloushallintoliiton johtava asiantuntija Janne Fredman.

Vinkkejä tilitoimiston valintaan – varmista ammattitaito ja luota muiden kokemuksiin

Yrityksen johto vastaa kirjanpidon ja tilinpäätöksen oikeellisuudesta, joten tilitoimisto kannattaa valita huolellisesti, kirjoittaa Aldian Tiina Raatikainen.

Mitä uusi verkkolaskulaki tarkoittaa?

Jos yrityksen asiakkaana on suomalaisia suuryrityksiä tai julkishallintoa, tilannetta kannattaa seurata rauhassa, kirjoittaa Taloushallintoliiton Janne Fredman.

Muuttuuko arvonlisäveron ilmoittaminen? Selvitys herättää huolta

Yrittäjät pelkäävät työmäärän ja kustannusten kasvavan, jos arvonlisäverotietoja ryhdytään antamaan tulevaisuudessa laskukohtaisesti.

Maksuehdolla on väliä: Yli 30 päivää vaatii jo toimenpiteitä

Tarpeisiin sopiva maksuehto on yrityksen elinehto, yritysneuvoja Teemu Vähätalo muistuttaa.

Lataa lisää