Riskienhallinta

Kuinka paljon uskaltaa investoida? Metallifirma hakee kasvua ja kannattavuutta
Relicompin toimitusjohtaja Marko Jyllilä uskoo, että yhtiön liikevaihto kasvaa uuden investoinnin ansiosta 15,5 miljoonasta noin 17,5 miljoonaan euroon.

Kuinka paljon uskaltaa investoida? Metallifirma hakee kasvua ja kannattavuutta

Metalliteollisuusyritys Relicomp teki päätöksen historiansa suurimmasta investoinnista.

|

Milloin on oikea aika investoida ja kuinka ison investoinnin yritys uskaltaa tehdä, jotta riskit eivät nouse liian suuriksi?

Sitä on miettinyt kurikkalainen ohutlevyteknologiaan erikoistunut Relicomp Oy, joka teki hiljattain historiansa suurimman, lähes kolmen miljoonan euron investoinnin. Se on iso raha, vaikka metalliteollisuusyrityksen liikevaihto on 15,5 miljoonaa euroa.

Kolmella miljoonalla yritys laajentaa toimitilojaan ja hankkii Suomen suurimman prässin. Rakennus valmistuu vuoden alussa, ja uuden prässin on määrä olla toiminnassa maaliskuuhun 2019 mennessä.

Relicompin investointitahti on ollut viime aikoina muutenkin kova. Yhtiön on panostanut viimeisen vuoden aikana muun muassa särmäyspuristimeen sekä erilaisiin it-projekteihin, jotka liittyvät varastonhallintaan ja tuotannonsuunnitteluun.

Relicompin yrittäjän ja toimitusjohtajan Marko Jyllilän mukaan investointien takana on ollut iso työ.

– Ne ovat vaatineet pitkäjänteisyyttä. Olemme tehneet jo useamman vuoden ajan erilaisia laskelmia. Tämän investoinnin suunnittelu alkoi jo kolme vuotta sitten.

Jyllilä korostaa, että vastaavan kokoluokan investoinnit vaativat hyviä verkostoja ja avointa kommunikointia eri osapuolten välillä. Investointeihin on kuitenkin suhtauduttava positiivisesti, sillä ilman niitä yritys ei voi kasvaa.

– Kurikan kaupunki hallinnoi laajennuksen rakentamista ja me ryhdymme maksamaan sitten, kun halli on valmis. Kaupunki tukee rakentamista, ja me pysymme investoinnin avulla kehityksen kärjessä.

Saman katon alle

Juuri kehityksen aallonharjalla pysyminen on Jyllilän mukaan suurin syy siihen, miksi Relicomp panostaa niin voimakkaasti uuteen.

– Teemme kehitystyötä ohutlevyteknologian tuottavuuden ja sen laadun parantamiseksi. Tällaisen investoinnin ansiosta tuotannon tehokkuus paranee entisestään.

Relicomp työllistää parhaillaan noin 130 henkilöä. Jyllilä arvioi, että investointi luo myös uusia työpaikkoja.

– Meidän täytyy työllistää lähitulevaisuudessa useita uusia henkilöitä, jotta saamme tuotannon pyörimään haluamallamme tavalla.

Hankittava prässi on korkeudeltaan 9,5 metriä ja sen vetovoima on 1 200 tonnia.

– Se tarvitsee reilusti tilaa ympärilleen. Voimme alkaa valmistaa laitevalmistajille konepeittoja, joten jatkossa ne saavat kaikki palvelut meiltä saman katon alta.

Relicomp pienentää tuotannon riskejä, sillä yritys ei ole enää niin riippuvainen alihankkijoista.

– Ajoitus oli nyt oikea. Rahoitus alkoi olla valmiina, ja asiakkaamme haluavat koko ajan isompia vetotuotteita. Vaihtoehtona oli joko maksaa alihankkijalle työstä tai tehdä se itse, joten päädyimme jälkimmäiseen vaihtoehtoon.

Jyllilän mukaan investointi parantaa suoraan yrityksen kannattavuutta ja kasvattaa sen liikevaihtoa.

– Pystymme myös pienentämään varastotasoja, ja yrityksen hiilijalanjälkikin pienenee, kun tuotteita ei tarvitse ajeluttaa ympäri Suomea.

Riskit hallintaan

Jyllilä kertoo, että miljoonainvestointi alkaa tuottaa rahaa heti, mutta vie vuosia ennen kuin se on maksanut itsensä takaisin.

– Laskelmieni mukaan rahavirta kääntyy positiiviseksi vuonna 2024, mikäli mitään erityistä ei tapahdu.

Yrittäjä huomauttaa, että isoihin investointeihin liittyy aina riskinsä. Siitä hänellä on omakohtaista kokemusta.

– Jos talouskriisi iskee, sitten ei auta kuin ihmetellä, mitä tehdään. Esimerkiksi edellisen talouskriisin seurauksena liikevaihtomme tippui lähes 60 prosenttia. Se oli iso lasku, josta olemme onneksi sittemmin tulleet vain ylöspäin.

Riskejä pienentää se, että Relicompilla on hyvät suhteet pankin kanssa.

– Jos jotain kummallista tapahtuisi, voisimme neuvotella pankin kanssa maksuaikoja. Sama pätee tavarantoimittajiin. Välit kannattaa pitää kaikkiin suuntiin kunnossa.

Fakta

3 x Kasvua investoinnilla

Tee suunnitelma ja etsi kumppanit. Investoinnin tekeminen kannattaa aloittaa tekemällä suunnitelmat ja laskelmat, sanoo Marko Jyllilä. Tämän jälkeen on syytä olla yhteydessä esimerkiksi Tekesiin, Ely-keskukseen ja Finnveraan, joilta saa konkreettista apua ja vinkkejä investointien tekemiseen ja rahoituksen järjestämiseen. Myös oman alueen toimijoihin kannattaa olla yhteydessä. Jyllilä kertoo saaneensa apua muun muassa kaupungin yritysasiamieheltä.

Rakenna verkosto. Jyllilä korostaa, ettei investointeja ole järkevää rakentaa tyhjän päälle. Verkostot kasvavat hiljalleen, ja pitkäjänteinen yhteistyö ja avoin keskustelu avaavat ovia erilaisille mahdollisuuksille. Hyvin rakennettu verkosto minimoi myös riskejä.

Rekrytoi osaajia. Hyvä verkosto on syytä jalkauttaa myös yrityksen sisälle. Jyllilä huomauttaa, että yrittäjä ei pärjää yksin. Järkevä yrittäjä panostaa henkilöstöön, sen kouluttamiseen ja sitouttamiseen. Taloon kannattaa rekrytoida osaajia, jotka auttavat yritystä kasvamaan ja kehittymään.

Miten kasvun lasikatto rikotaan? Yrittäjä itse on usein kasvun suurin este

Kasvun lasikatto syntyy, kun yrittäjät eivät uskalla palkata itseään parempia kasvun johtajia.

Porilainen perheyritys kasvoi kellarista miljoonaluokkaan: ”Kannattava kasvu on yksi yrityksen perusarvoista”

Fiblon on kokenut 40 vuoden aikana lukuisia muutoksia. Vaikka maailma muuttuu, vahva yrityskulttuuri ja yhteinen suunta ovat vankka perusta kasvulle.

Milla Tarnanen luotsaa kovassa kasvussa olevaa konevuokraamo Vatupassia – ”Päätimme, ettemme halua kulkea pörssiyhtiöiden vanavedessä”

Kuukauden yrittäjä Milla Tarnanen pitää perheyrityksen valttina joustavuutta. Yritys on sopivan pieni ja ketterä, mutta samalla riittävän iso ja uskottava.

Kasvuyritys ei tingi tavoitteestaan: Liikevaihto on tarkoitus tuplata muutamassa vuodessa

Tamperelainen lasifirma Ritalasi saa vauhtia kasvutavoitteidensa toteuttamiseen pk-takauksesta.

Iso investointi vaatii juustoyrittäjältä lisää myyntiä ja nuukuutta – ”Luiden päällä ei ole paljon mitään”

Herkkujuustola suunnitteli historiansa suurinta investointia yli kymmenen vuotta. Tilinpäätöksillä oli merkittävä rooli pankkilainan saamisessa.

Juustoportti teki miljoonien investoinnin – Uusi brändi vauhdittaa Euroopan valloitusta

Viennin käynnistäminen on vaatinut tarkkaa tutkimustyötä, tuotantokapasiteetin laajentamista ja toimivan brändin kehittämistä.

Jättimäinen hyppy uudelle tasolle – Kalanviljely-yritys on 30-kertaistanut viljelymääränsä

Suuret investoinnit kalanviljelylupiin ovat auttaneet Brändö Laxin kasvamaan. Tiukennetut säännökset tekevät kalanviljelystä ympäristöystävällisempää, mutta myös vaikeampaa.

Kuukauden yrittäjä: Riski oli valtava, mutta miljoonan euron investointi kannatti

Kouvolalainen Marko Hartama pyörittää yritystä kolmella alalla – ja takoo samalla hyvää tulosta.

Yrittäjä teki ensin yli miljoonan investoinnin, ja heti perään 2,3 miljoonaa lisää: ”Karkasi vähän käsistä”

Entinen liikunnanopettaja suunnittelee Lappiin jo lähemmäs kymmenen miljoonan euron hanketta.

Lataa lisää