Riskienhallinta

Kuinka pitkää päivää yrittäjät tekevät? Jättimäiset tuntierot

Kuinka pitkää päivää yrittäjät tekevät? Jättimäiset tuntierot

Kääntäjä, lasiyrittäjä ja kahvilan omistaja kertovat, miten tarkkoja he ovat työajoistaan.

|

Yleisenä totuutena pidetään, että yrittäjät tekevät pitkiä päiviä. Toisten kohdalla asia on varmasti näin, mutta vastauksia on yhtä monta kuin yrittäjää. Tutkimusten perusteella yrittäjien työviikko on keskimäärin noin 45 tuntia.

Työtuntien määrään vaikuttavat muun muassa toimiala, työtehtävät, perhetilanne, mahdollinen henkilöstö, sesongit, omat mieltymykset ja tuntien laskutapa.

Aiheesta virisi vilkas keskustelu Facebookin Yrittäjät-ryhmässä kesällä. Keskusteluun osallistui noin 150 yrittäjää.

Yrittäjät kertoivat päivittäisen työmäärän vaihtelevan nollasta jopa 21 tuntiin. Yleinen vastaus oli noin 40–60 tuntia viikossa. Jotkut tosin kertoivat tekevänsä töitä jopa 90–100 tuntia viikossa.

Muutama mainitsi vähentäneensä työmäärää, jotta lapsille jää enemmän aikaa. Vastausten perusteella moni yrittäjä pyrkii pitämään viikonloput kokonaan tai osittain vapaana. Jos viikonloppuna tehdään töitä, tunteja on usein selvästi vähemmän kuin arkena.

Ilmaan heitettiin myös kysymys, kertooko tuntimäärä välttämättä tehokkuudesta? Jotkut sanoivat suoraan tekevänsä liian pitkää päivää. Myös lomat puhututtivat. Moni ei pidä lainkaan lomaa tai korkeintaan muutamia päiviä kerrallaan.

Y-Studio kysyi kolmelta yrittäjältä, miten pitkää päivää he tekevät.

”Työ ei ole tärkein asia elämässäni”

Flow Wow Works Oy:n käännösyrittäjä, diplomi-insinööri Leena Mäntynen työskentelee 4–12 tuntia päivässä arkisin.

”Teen töitä noin 30–35 tuntia viikossa. Se on sopiva kompromissi sen välillä, paljonko haluan tehdä töitä ja paljonko haluan tienata. Kun aloitin yrittäjänä, tein töitä enemmän. Pitkän aikavälin tavoitteeni on ansaita riittävän hyvin mahdollisimman pienellä työmäärällä. Pidän työstäni, mutta se ei ole elämäni koko sisältö.

Teen töitä pääasiassa vain arkisin. Kun lapset asuivat vielä kotona, työviikosta meni paljonkin aikaa heidän käytännön asioidensa hoitoon. Kolmesta lapsestani kaksi on erityislapsia. Silloin tein enemmän töitä myös viikonloppuisin.

Yksittäinen käännöstoimeksianto voi kestää viidestä minuutista puoleen vuotta. Välillä seuraan työmäärääni pitämällä kirjaa työtunneista. Olen tehnyt tätä työtä jo 20 vuotta, joten suuria yllätyksiä ei tule kovin usein. Minua ei haittaa, että välillä on kiire ja pitää tehdä pitkiäkin päiviä. Minulle sopii vaihteleva työrytmi.

Luen meilejä iltaisinkin, mutta vastaan niihin illalla äärimmäisen harvoin. En halua totuttaa asiakkaita siihen, että aina on niin kiire, että vastaus on saatava välittömästi.

Joitakin vuosia sitten ostin jääkappimagneetin, jossa luki ”Kiire on vain asenne”. Niin on kuulemma sanonut Armi Ratia. Se auttoi minua hahmottamaan yllättävänkin selvästi, että kiireinen elämäni oli omien valintojeni tulos.

Tavoitteeni on pitää 8–10 viikkoa lomaa joka vuosi. Minulle on tärkeää, että saan työputkeen pitkän yhtenäisen katkon.

Mielestäni on tärkeä ymmärtää, että elämässä on monia eri osa-alueita, joiden olisi hyvä olla tasapainossa keskenään. Esimerkiksi vakava sairastuminen voi lopettaa yrittäjyyden kuin seinään. Jos elämässä ei ole muuta sisältöä kuin oma yritys, jää aika tyhjän päälle.

Olen myös satavuotiaan perheyrityksen Kyyjärven Saha Oy:n osakas ja hallituksen jäsen. Jos olisin sen paikan päällä oleva yrittäjä, minulla ei olisi samanlaista vapautta kuin nyt yksinyrittäjänä.

Isäni joutui ottamaan paljon vastuuta perheyrityksestä hyvin nuorena. Olen nähnyt läheltä, millaista elämä on silloin, kun mennään yritys edellä. Se ei ole aina vain hyvä asia. Kukaan ei myöskään takaa sitä, missä kunnossa olet, kun eläkevuodet alkavat.”

”Olen työnarkomaani”

Kuva Sirpa Pii-KeinonenJyväskylässä sijaitsevan Kahvila Muiston yrittäjä Sirpa Pii-Keinonen tekee töitä 7–11 tuntia seitsemänä päivänä viikossa.

”Kahvila on ollut auki seitsemänä päivänä viikossa sen avaamisesta vuodesta 2013 lähtien. Sunnuntaina on pakko olla itse töissä, koska ne ovat kalliita päiviä teettää työntekijöillä. Yrittäjä on yleensä se, joka myös tuuraa muiden lomat ja vapaapäivät.

Olen työnarkomaani. Työn tekeminen ei ole minulle mikään ongelma. Mitä kiireempi on, sitä enemmän saan virtaa työn tekemisestä.

Viime viikolla kahvila oli ensimmäistä kertaa kiinni sunnuntaina. Päädyimme tähän toistaiseksi. Kun ikää alkaa tulla ja aina on tehnyt paljon töitä eikä vapaapäiviä ole juuri ollut, luvan kanssa tullut vapaapäivä teki kieltämättä hyvää. Aloimme sulkea myös arkisin tunnin aiemmin.

Arkiaamuisin käyn tukussa ja haen leipomokuorman. Teen myös myyntiä, markkinointia, keittiö- ja salivuoroja sekä hoidan taloushallintoa, jota on myös ulkoistettu. Ainoa asia, mitä en tee, jos ei ole aivan pakko, on vessojen pesu.

Minulla on kolme työntekijää. Lisäksi mieheni auttaa tarvittaessa yrityksessämme, vaikka on palkkatöissä muualla.

Ravintola-ala ei ole helppo ala. Koko päivän ollaan jaloillaan, menossa eteenpäin eikä omaa väsymystään voi näyttää asiakkaille.

Olen ollut yrittäjä pian 18 vuotta. Koko tänä aikana olemme pitäneet mieheni kanssa lomaa vain muutaman viikon vuodessa, yleensä syksyllä tai talvella. Ensimmäinen yritykseni oli hääpukuliike, jonka aikana perustettiin niin pitopalveluyritys kuin nykyinen kahvilakin. Varsinaisen kesälomaviikon pidin ensimmäistä kertaa viime vuonna. Tänä kesänä olin myös kaksi kertaa kolme päivää putkeen lomalla. Se tuntui vapauttavalta.

Aiemmin en ole antanut itselleni lupaa olla vapaalla. Työnarkomaanina olen kokenut huonoa omaatuntoa siitä, että joudun olemaan poissa ja toiset tekevät työt.”

”Jos venytän työpäivää, väsyn”

Lasitusalan erikoisliike KM-Lasin yrittäjä Tero Niemi tekee töitä yhdeksän tuntia viitenä päivänä viikossa.

”Teen nykyään töitä huomattavasti vähemmän kuin aiemmin. Kun aloitin, tein nelisen vuotta joka päivä aika pitkää päivää. Jälkeä tuli vähän mutta aikaa paloi paljon.

Lopulta kunto petti. Muisti pätki ja tunsin oloni niin väsyneeksi, etten pystynyt mihinkään. Piti miettiä, lopetanko vai teenkö asioita toisin. Päätin tehdä toisin.

Olen palkannut neljä työntekijää ja antanut heille vastuuta ja itsenäisyyttä. Yritykseni asentaa, huoltaa ja kunnostaa parvekelaseja sekä maahantuo ikkunoita ja ovia. Minun oli jätettävä asennustyöt muille.

Neljä–viisi vuotta sitten en olisi voinut kuvitella itseäni tähän asemaan ja luottamusmäärään. Yrittäjänä on minä itse -asenne, ja helposti jopa yliarvostaa omaa osaamistaan. Nyt puuhaan ja järjestän jätkille töitä. Hoidan myyntityön, tavaroiden tilaukset ja aikataulutuksen.

Yhdeksän tuntia viitenä päivänä viikossa ei ihan riitä, mutta jos venytän työpäivää, väsyn ja hommat kertyvät entistä enemmän. Pyrin siihen, etten jatka töitä enää viiden jälkeen, en edes lue sähköposteja. Olen huomannut tehokkuuden kasvavan, kun työ- ja vapaa-ajan rajan pitää selkeänä.

Työ tuppaa olemaan kausipainotteista. Näin syksyllä on kiireisintä. Olen pitänyt parina viime kesänä kaksi viikkoa lomaa. Jätkien kanssa meillä on vähän kuin perinne, että jouluviikolla ei enää tehdä töitä ja töihin palataan loppiaisen jälkeen.”

Hellapoliisi Kati Jaakonen ehti käydä pohjalla ennen kuin yritys alkoi menestyä

Ruokablogien pioneerin, Hellapoliisi Kati Jaakosen tie suosituksi yrittäjäksi on vaatinut lukemattomia työtunteja, uskoa omaan tekemiseen sekä sisua ja kykyä ideoida.

Yrittäjyys on ajanhallinnan korkeakoulu

Yrittäjyyttä kannattaa kokeilla siksi, että silloin saa ottaa vastuun omasta tekemisestä, kertoo Vihdin lukion opiskelija Kaarlo Kauriinvaha.

Vähemmän on enemmän – 4 vinkkiä ajanhallintaan

Suuremmat työtunnit eivät välttämättä tarkoita parempaa tulosta. Rauhoittuminen luo tehokkuutta, kirjoittaa M Roomin toimitusjohtaja Markku Kosonen.

Yrittäjyys sopii opiskelijalle, joka saa asioita aikaan

Yrittäjyyden ja opinnot yhdistävän täytyy osata aikatauluttaa arkeaan, kirjoittaa Agipointin Veera Niemi.

Kuinka yhdistää äitiys ja yrittäjyys?

Titta Laurinen paiski töitä läpi äitiysloman. Maija Kaukonen taas ryhtyi startup-yrittäjäksi heti vauvavuoden jälkeen.

Nuori kaipaa vaihtelevia työaikoja

Nollasopimuksella oleva voi valita, että menee ennemmin bileisiin kuin tulee töihin, kirjoittaa Restbar Groupin yrittäjä Minna Kaikkonen.

Uuden yrityksen merkkipaalu: Kuolemanlaakson ylittäminen

Yhtä huolestuttaa raha, toista jaksaminen. Sandy Talarmolla ja Tuuli Tarukanteleella on ollut hyvin erilaiset alkuvaiheen haasteet.

Haluatko eroon kiireestä? Johda oma arki stressittömäksi

Kuka vain voi oppia hallitsemaan omaa elämäänsä ja aikaansa. Kiire on asenne, josta pääsee halutessaan eroon, väittävät asiantuntijat.

Minustako yrittäjä? Kysy itseltäsi neljä kysymystä

Osaamista voi aina ostaa, mutta yrittäjähenkeä pitää olla omasta takaa, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n Jari Jokilampi.

Lataa lisää