Riskienhallinta

Mikä on yrittäjyyden suurin riski?

Minna Partti

Kirjoittaja on Iisalmen Alina-yrittäjä

Mikä on yrittäjyyden suurin riski?

Yrittäjän täytyy oppia tunnistamaan riskit, kirjoittaa Iisalmen Alina-yrittäjä Minna Partti.

Yrittäjyys vaatii paitsi tietynlaista kutsumusta myös riskinottokykyä. Pohdin itse jo kouluaikana, että jos perustan joskus yrityksen, teen sen alalla, jolla yrittäminen ei vaadi suurta pääomaa eikä isoja riskejä.

Olen toiminut Alina-ketjun yrittäjänä nyt viiden vuoden ajan. Hoiva-alalla yrittäminen ei tarkoita suuria alkuinvestointeja ja ajattelin alussa muutenkin, ettei tähän juuri sisälly riskejä. Esimerkiksi tekoäly tai robotit eivät voi kokonaan koskaan korvata ihmisen tekemää työtä, joten tällä alalla riittää tekemistä kyllä jatkossakin.

Vaikka isoja alkupääomia ei tarvittukaan, yrittäjänä minulta on kyllä vaadittu riskinottokykyä. Hoidin työn sitten miten hyvin tahansa, tilanne elää jatkuvasti eivätkä asiakkaat pysy ikuisesti. Tyytyväinenkin asiakas voi tällä alalla poistua luonnollisen poistuman kautta.

Omia taitojaan täytyy myös kehittää jatkuvasti. Yrittäjällä täytyy olla taloussilmää, ja esimerkiksi palkat pitää pystyä maksamaan. Jos näihin ei kykene, yrittäjyyden riskit kasvavat huomattavasti.

Riskeistä huolimatta yrittäjyys on ollut äärimmäisen opettavaista ja työntäyteistä. Itselleni suurin haaste on ollut oppia sietämään epävarmuutta. Myös ison työmäärän hallitsemista on ollut pakko opetella. Olen päättänyt, että jatkossa pidän lomapäivät ja vapaat aina, kun on mahdollista. Yrittäjän täytyy pitää terveydestään huolta.

Nyt tuntuu, että olen tehnyt niin ison työn, että tässä vaiheessa työntekoa ja yrittäjyyttä ei enää kannata lopettaa. Ketjun taustatuesta on ollut iso apu, ja koen, että se on pienentänyt yrittäjyyden riskejä entisestään. Tiedän, että saan tarvittaessa sekä tietoteknistä että markkinointitukea ketjulta. Kun riskit ovat pienet, yrittäjyys tuntuu jatkossakin helpommalta.

Kirjoittaja Minna Partti on toiminut Alina-yrittäjänä vuodesta 2015. Partin yritys Alina Iisalmi kasvatti viime vuonna liikevaihtoaan 65 prosenttia ja työllistää tällä hetkellä 15 henkilöä.

Korona muutti yhdessä yössä kaiken: ”Ensin tuli kiukku, nyt on uusi draivi”

Sari Väisänen on yksi niistä yksinyrittäjistä, joiden liiketoiminta on viime viikkoina mullistunut. Käsityöalan yrittäjän kalenteri tyhjeni, kun alan messut peruttiin yksi toisensa jälkeen.

Yrittäjäperheen vesa ei aikaillut toiminimen perustamista: nostetta on tullut niin Linnan juhlista kuin brittihovista

Yhden naisen yritys sai alkunsa viikossa. Reilussa vuodessa tuotevalikoima on kasvanut yli 20 tuotteeseen. Mihin kaikkeen yrittäjän oma aika riittää?

GDPR tuli ja meni, muuttuiko mikään? Yrityksillä yhä parannettavaa tietoturva-asioissa

GDPR sai yritykset kiinnostumaan henkilötietojen säilyttämisestä ja tietoturva-asioista – hetkellisesti, kirjoittaa Fennian riskipäällikkö Tommi Hirsimäki.

Pia Erlundin toinen yritys kasvoi menestystarinaksi: ”Jumankauta, nyt minä olen se musta hevonen”

Entinen parturi-kampaaja tiesi aina, että jotain suurempaa on tulossa. Hänelle on tärkeää todistaa, että muotifirmakin voi olla hyvää bisnestä. Nyt yritys hipoo 2 miljoonan euron tulosta.

Tofuyritys oli aikaansa edellä – Toiminta kääntyi kunnolla kannattavaksi vasta 20 vuoden jälkeen

Yrityksen perustaminen liian aikaisessa vaiheessa saattaa tulla kalliiksi. Varhainen panostus voi kuitenkin luoda myös hyvän perustan toiminnalle: Jalotofun valttikortti on nyt suuri etumatka kilpailijoihin.

Yrittäjä on kokenut menestyksen ja tappion – Nyt hän vetää jättiketjun hotellia

Uuden oppiminen kiehtoo Ville Virkkiä, mutta omassa yrityksessä oppimisen rajat tulivat vastaan. Siksi hän haki töihin tien toiselle puolelle maailman suurimman hotelliketjun palvelukseen.

Pullonkaulana pullot – Juomafirman piti tilata ja maksaa 250 000 lasipulloa, jotka tuotiin pihaan kolmessa merikontissa

Kuuden kaveruksen perustama Good Guys pyörii intohimosta teehen. Oleellista yritystoiminnassa on puhua kaikesta avoimesti.

Kun yhteinen matka päättyy – Yrittäjä ratkaisi lemmikinomistajien pulman

Tuhkaamoyrittäjä halusi tehdä palveluksen pääkaupunkiseudun lemmikinomistajille ja luoda samalla itselleen työpaikan.

Alussa oli lama ja vanha ompelukone – Nyt Artistiasu on Suomen johtava yksityinen puvusto

Minna Gröhnille yritys on väline oman ammattitaidon hyödyntämiseen. Asiakkaan tarpeen täyttäminen ja korkea laatu ovat pitäneet Artistiasun pinnalla erikoisella alalla vuosikymmenestä toiseen.

Lataa lisää