Riskienhallinta

Mikä on yrittäjyyden suurin riski?

Minna Partti

Kirjoittaja on Iisalmen Alina-yrittäjä

Mikä on yrittäjyyden suurin riski?

Yrittäjän täytyy oppia tunnistamaan riskit, kirjoittaa Iisalmen Alina-yrittäjä Minna Partti.

Yrittäjyys vaatii paitsi tietynlaista kutsumusta myös riskinottokykyä. Pohdin itse jo kouluaikana, että jos perustan joskus yrityksen, teen sen alalla, jolla yrittäminen ei vaadi suurta pääomaa eikä isoja riskejä.

Olen toiminut Alina-ketjun yrittäjänä nyt viiden vuoden ajan. Hoiva-alalla yrittäminen ei tarkoita suuria alkuinvestointeja ja ajattelin alussa muutenkin, ettei tähän juuri sisälly riskejä. Esimerkiksi tekoäly tai robotit eivät voi kokonaan koskaan korvata ihmisen tekemää työtä, joten tällä alalla riittää tekemistä kyllä jatkossakin.

Vaikka isoja alkupääomia ei tarvittukaan, yrittäjänä minulta on kyllä vaadittu riskinottokykyä. Hoidin työn sitten miten hyvin tahansa, tilanne elää jatkuvasti eivätkä asiakkaat pysy ikuisesti. Tyytyväinenkin asiakas voi tällä alalla poistua luonnollisen poistuman kautta.

Omia taitojaan täytyy myös kehittää jatkuvasti. Yrittäjällä täytyy olla taloussilmää, ja esimerkiksi palkat pitää pystyä maksamaan. Jos näihin ei kykene, yrittäjyyden riskit kasvavat huomattavasti.

Riskeistä huolimatta yrittäjyys on ollut äärimmäisen opettavaista ja työntäyteistä. Itselleni suurin haaste on ollut oppia sietämään epävarmuutta. Myös ison työmäärän hallitsemista on ollut pakko opetella. Olen päättänyt, että jatkossa pidän lomapäivät ja vapaat aina, kun on mahdollista. Yrittäjän täytyy pitää terveydestään huolta.

Nyt tuntuu, että olen tehnyt niin ison työn, että tässä vaiheessa työntekoa ja yrittäjyyttä ei enää kannata lopettaa. Ketjun taustatuesta on ollut iso apu, ja koen, että se on pienentänyt yrittäjyyden riskejä entisestään. Tiedän, että saan tarvittaessa sekä tietoteknistä että markkinointitukea ketjulta. Kun riskit ovat pienet, yrittäjyys tuntuu jatkossakin helpommalta.

Kirjoittaja Minna Partti on toiminut Alina-yrittäjänä vuodesta 2015. Partin yritys Alina Iisalmi kasvatti viime vuonna liikevaihtoaan 65 prosenttia ja työllistää tällä hetkellä 15 henkilöä.

Yhtiökokous haltuun: Yrittäjä, perehdy ainakin näihin 5 seikkaan

Yhtiökokousaika lähestyy vauhdilla. Yrittäjän on syytä olla tietoinen ainakin yhtiökokouksia koskevista säännöksistä – lisäksi kokoukseen kannattaa varautua huolella. Asiantuntija kertoo vinkkinsä.

Perinteinen pyöräliike toteutti digiloikan juuri ennen kuin korona sulki Suomen – Nyt verkkokauppa tukee kivijalkaa

Yli 30-vuotiaan Pyöräpalvelu Berggrenin digiloikka osui hyvään hetkeen. Verkkokauppa ja uudet verkkosivut olivat valmiit juuri ennen kun korona iski.

Yrittäjät kertovat arjestaan: Takana kaksi kuukautta koronaa

Kun korona iski maaliskuun puolessavälissä, kysyimme yrittäjien ensikäden tuntemuksia. Nyt poikkeusolot ovat jatkuneet pari kuukautta. Soitimme samoille yrittäjille ja kysyimme, mitä heille kuuluu nyt.

Kuka auttaisi yrittäjää? Jo keskusteluavulla ja vertaistuella on valtava merkitys

Yrittäjät kaipaavat nyt enemmän tukea kuin ehkä koskaan aiemmin, kirjoittaa Yrityskummien hallituksen puheenjohtaja Kaarlo Nurmiranta.

130-vuotias perheyritys on kohdannut sotia sekä talouskriisejä ja aikoo selvitä myös koronasta

Uudet tuotekategoriat, omistautunut henkilökunta ja valmius reagoida nopeasti ovat kantaneet Knorringin kriisien yli.

Kuukauden yrittäjä toi it-alan opit perinteikkääseen vaatetehtaaseen: ”Jos yritys ei muutu maailman mukana, se kuolee hiljalleen”

Tuomo Saarni uudisti yli 90-vuotiaan Tam-Silkin toimintatavat ja markkinoinnin. Nyt kasvu-uralle kiihdyttänyt yritys on entistä useammalle tuttu tekijä, joka haastaa rohkeasti myös alan suuria yrityksiä.

Liikenteen uudistaja Pekka Möttö koronan vaikutuksista: ”Nyt pitäisi minimoida jo kertynyt jättiläismäinen isku”

Pekka Möttö uudisti joukkoliikenteen hinnoittelun ja kehittää nyt uudenlaista, joustavaa joukkoliikennettä. Vaikka ratkaisuja vasta etsitään koronatilanteeseen, tulisi hänestä ajatella jo pandemian jälkeistä aikaa.

Koronashokki pakotti reagoimaan ennätysnopeasti – Jo tehdystä digiloikasta oli iso apu

Poikkeustila on vähitellen muuttunut uudeksi normaaliksi. Tilanteesta tekee helpomman hyväksyä se, että se on aivan yhtä epäreilu kaikille osapuolille, kirjoittaa MRoomin toimitusjohtaja Markku Kosonen.

Ota etätyö haltuun – Neljä vinkkiä toimivampaan etätyöhön

Vahinkoja sattuu myös etätöissä. Katso animaatioltamme, millaiset työntekijän tapaturmat lakisääteinen työtapaturmavakuutus korvaa.

Lataa lisää