Riskienhallinta

Mikä on yrittäjyyden suurin riski?

Minna Partti

Kirjoittaja on Iisalmen Alina-yrittäjä

Mikä on yrittäjyyden suurin riski?

Yrittäjän täytyy oppia tunnistamaan riskit, kirjoittaa Iisalmen Alina-yrittäjä Minna Partti.

Yrittäjyys vaatii paitsi tietynlaista kutsumusta myös riskinottokykyä. Pohdin itse jo kouluaikana, että jos perustan joskus yrityksen, teen sen alalla, jolla yrittäminen ei vaadi suurta pääomaa eikä isoja riskejä.

Olen toiminut Alina-ketjun yrittäjänä nyt viiden vuoden ajan. Hoiva-alalla yrittäminen ei tarkoita suuria alkuinvestointeja ja ajattelin alussa muutenkin, ettei tähän juuri sisälly riskejä. Esimerkiksi tekoäly tai robotit eivät voi kokonaan koskaan korvata ihmisen tekemää työtä, joten tällä alalla riittää tekemistä kyllä jatkossakin.

Vaikka isoja alkupääomia ei tarvittukaan, yrittäjänä minulta on kyllä vaadittu riskinottokykyä. Hoidin työn sitten miten hyvin tahansa, tilanne elää jatkuvasti eivätkä asiakkaat pysy ikuisesti. Tyytyväinenkin asiakas voi tällä alalla poistua luonnollisen poistuman kautta.

Omia taitojaan täytyy myös kehittää jatkuvasti. Yrittäjällä täytyy olla taloussilmää, ja esimerkiksi palkat pitää pystyä maksamaan. Jos näihin ei kykene, yrittäjyyden riskit kasvavat huomattavasti.

Riskeistä huolimatta yrittäjyys on ollut äärimmäisen opettavaista ja työntäyteistä. Itselleni suurin haaste on ollut oppia sietämään epävarmuutta. Myös ison työmäärän hallitsemista on ollut pakko opetella. Olen päättänyt, että jatkossa pidän lomapäivät ja vapaat aina, kun on mahdollista. Yrittäjän täytyy pitää terveydestään huolta.

Nyt tuntuu, että olen tehnyt niin ison työn, että tässä vaiheessa työntekoa ja yrittäjyyttä ei enää kannata lopettaa. Ketjun taustatuesta on ollut iso apu, ja koen, että se on pienentänyt yrittäjyyden riskejä entisestään. Tiedän, että saan tarvittaessa sekä tietoteknistä että markkinointitukea ketjulta. Kun riskit ovat pienet, yrittäjyys tuntuu jatkossakin helpommalta.

Kirjoittaja Minna Partti on toiminut Alina-yrittäjänä vuodesta 2015. Partin yritys Alina Iisalmi kasvatti viime vuonna liikevaihtoaan 65 prosenttia ja työllistää tällä hetkellä 15 henkilöä.

Palkittu live-kuvittaja elää unelmaansa: ”Hauska nähdä kuuden äijän firmoja, joilla on sama liikevaihto kuin itselläni”

Linda Saukko-Rauta on menestynyt yksinyrittäjä, joka teki heti tämän haastattelun jälkeen päätöksen ensimmäisen työntekijänsä palkkaamisesta.

Kymmenen vuoden jälkeen hurjaan kasvuun: Taitonetti ymmärsi markkinoinnin arvon

Käytettyjä tietokoneita huoltava ja myyvä oululaisyritys tajusi markkinoida myös naisille ja nuorille.

8 miljoonan euron investointi täyskäyttöön: Ahvenanmaalainen panimo tähtää suuriin kasvulukuihin Ruotsissa

Ahvenanmaalainen Stallhagen pyrkii ruotsalaisten kauppojen hyllyille uuden sivukonttorin voimin.

Lohenpaistosta maailmalle ja takaisin Lappiin – Niina Pietikäinen palasi erämaahan ja kasvoi perheyrityksen toimitusjohtajaksi

Kolmannen polven perheyrittäjän katse on vahvasti tulevaisuudessa. Länsi-Lappiin on tarkoitus houkutella lisää matkailijoita muutenkin kuin talvikaudella.

Koiranruokayhtiö iski tehokkaasti markkinarakoon: Vuodessa ideasta kaupan hyllyille

Dagsmark sai sopimukset Suomen suurimpien päivittäistavarakauppojen kanssa jo ennen kuin tuotteet olivat valmiina.

Hallitus ja advisory board – yhtäläisyydet, erot ja mahdollisuudet

Hallitus ja advisory board ovat kummatkin yritykselle hyödyllisiä apuvälineitä toiminnan kehittämiseen. Miten ne eroavat toisistaan?

Sukupolvenvaihdosta ei kannata karsastaa – Uusi sukupolvi tarjoaa tuoreita näkökulmia yrittäjyyteen

Perheyrityksen jatkajan on helpompi kehittää yrityksen toimintaa uusin silmin, kirjoittavat Pentisol Oy:n Jari ja Sanna Mäkinen.

Nälkä oppia vei yrittäjäkaksikon täysin uudelle alalle

Tiivis yhteys asiakkaisiin on ohjannut vertikaaliviljelyyn erikoistuneen Pinoa Foodsin toimintaa alusta pitäen. Asiakaspalaute ja data ovat tärkeitä kehityksen moottoreita.

Mikä on advisory board ja kenelle se sopii?

Advisory board tarjoaa yritykselle joustavasti tukea joko lyhyen tai pitkän aikavälin kehitystarpeisiin. Sen jäsenet tuovat vankkaa asiaosaamista omalta alaltaan.

Lataa lisää