Riskienhallinta

Mika Nikula

Kirjoittaja on Maskun Talotekniikkatiimin yrittäjä.

Olen ennemmin palkkaamatta kuin palkkaan huonon

Huutava työvoimapula jarruttaa kasvua. Sitä on parempi hakea nyt maltilla, kirjoittaa Maskun Talotekniikkatiimin Mika Nikula.

|

Työvoimapula on iso ongelma LVI-alalla ja rakennusalalla laajemminkin. Ammattitaitoista, itsenäiseen työhön pystyvää asentajaa on tällä hetkellä vaikea löytää. Tilanne on pahentunut parin viime vuoden aikana, kun rakentamisen kasvuvauhti on ollut kova.

Olen päättänyt, että jos haussa ei tule tarjolle hyvää kaveria, olen mieluummin palkkaamatta kuin palkkaan huonon. Vaikka olisi hinku kasvaa, uskon, että se kannattaa tehdä nyt maltilla. En ole myöskään rekrytoinut viime vuosina montaa työntekijää kerralla, koska silloin riskit olisivat heti suuremmat.

Näin yrittäjän näkökulmasta rekrytoimiseen liittyy sellainenkin haaste kuin koeaika. Keskustelin aiheesta äskettäin monen kollegan kanssa yrittäjäpäivillä. Vaikka hallitus pidensi koeajan enimmäispituuden kuuteen kuukauteen, alamme yleissitova työehtosopimus rajoittaa sen yhä kolmeen kuukauteen.

Kolmessa kuukaudessa on todella vaikea saada kokonaiskuvaa työntekijästä, onko hänestä hommaan vai ei – varsinkin, kun hän on työmaalla työnantajan silmien ulottumattomissa. Työkavereilla on sen verran solidaarisuutta, ettei heiltä ehkä saa rehellistä palautetta. Näkisin mielelläni kuuden kuukauden koeajan valtakunnallisesti ainakin tällaisilla aloilla, joissa työnantaja ja työntekijät eivät välttämättä ole samassa osoitteessa päivittäin.

Meille on otettu työntekijöitä oppisopimuksella ja olemme palkanneet vastavalmistuneita. Heitä voi kuitenkin ottaa joukkoon vain tietyn määrän. He tarvitsevat vanhemman asentajan opettajakseen, ja menee vielä vuosia ennen kuin heidät voi laittaa tekemään hommia yksin. Jos viittä asentajaa kohti on kymmenen nuorta, yhtälö ei toimi.

Sekin mietityttää, millaisin taidoin nuoret tulevat työelämään. Jo vuosi pari on puhuttu siitä, että yrityksille siirretään lisää vastuuta kouluttamisesta. Kun työssäoppijat ottavat itse meihin yhteyttä ja sopivat harjoittelusta, emme tiedä, pitäisikö heille opettaa jotain tiettyjä hommia vai kulkevatko he vain mukana. Yrityksiin päin tarvittaisiin jo nyt enemmän tietoa siitä, mitä meiltä odotetaan. Työpaikkojen ja koulujen välistä yhteistyötä täytyy lisätä tulevaisuudessa merkittävästi, jotta kaikki hyötyvät.

Työvoimapula on ongelma, johon ei vastata hetkessä. Jatkon kannalta pitäisi miettiä, ettei koulujen aloituspaikkoja ajettaisi heti alas vaikka rakentamisessa tulisi hiljaisempiakin vuosia. Vaikka rakentaminen menee sykleissä, tekeminen ei lopu. Korjausvelkaa on niin paljon, että töitä on tiedossa vuosikymmeniksi.

Terveysyritys heitti statukset romukoppaan ja luopui esimiehistä

Helttiä johtavan Timo Lapin johtamisfilosofiassa luottamus tuo luotettavuutta. Hän on riisunut myös omaa valtaansa.

Firma pystyyn lukiossa – nyt tavoitteena on jo miljoonan liikevaihto

Vuonna 2017 perustetun Verticsin perustajat tietävät, että nopea kasvu vaatii onnistuneita rekrytointeja ja vakaan rahoitusmallin.

Rekry päällä? 9 vinkkiä työsopimuksen tekoon

Työsopimus on suositeltavaa tehdä kirjallisesti. Sovi työsuhteen ehdoista mahdollisimman yksiselitteisesti.

Luota, kehity, myötäelä ‒ kuka vain voi kasvaa hyväksi johtajaksi

Työyhteisö voi paremmin, kun johtaja asettuu alaisen asemaan, pyytää palautetta ja oppii siitä.

Palkkasin puolisoni ja se pelasti paljon

Kun ulkopuolisen palkkaaminen on riski, oma puoliso voi olla juuri tarvittava luottopelaaja, kirjoittaa VJ Maa-aineksen Ville Sainio.

Palkittu bloggaaja ei selviäisi ilman assistenttia: ”Yksin pakertamalla menee mielenterveys”

Osa-aikaisen työntekijän palkkaaminen on auttanut Jenni Häyristä kasvattamaan yrityksensä liikevaihtoa.

Kovin paikka yrittäjänä: Irtisanomiset tuntuvat aina pahalta

Haasteet ja riskit kuuluvat yrittäjyyteen. Timo Saranpää suhtautuu niihin ratkaisuja hakien.

Kuinka paljon uskaltaa investoida? Metallifirma hakee kasvua ja kannattavuutta

Metalliteollisuusyritys Relicomp teki päätöksen historiansa suurimmasta investoinnista.

Palkkaatko työntekijää? Oikeat eväät lisäkäsiin – Katso video

Uusin Y-Koulu pureutuu työntekijöiden palkkaamiseen Eminen Susanna Rantasen johdolla.

Lataa lisää