Riskienhallinta

Mika Nikula

Kirjoittaja on Maskun Talotekniikkatiimin yrittäjä.

Olen ennemmin palkkaamatta kuin palkkaan huonon

Huutava työvoimapula jarruttaa kasvua. Sitä on parempi hakea nyt maltilla, kirjoittaa Maskun Talotekniikkatiimin Mika Nikula.

|

Työvoimapula on iso ongelma LVI-alalla ja rakennusalalla laajemminkin. Ammattitaitoista, itsenäiseen työhön pystyvää asentajaa on tällä hetkellä vaikea löytää. Tilanne on pahentunut parin viime vuoden aikana, kun rakentamisen kasvuvauhti on ollut kova.

Olen päättänyt, että jos haussa ei tule tarjolle hyvää kaveria, olen mieluummin palkkaamatta kuin palkkaan huonon. Vaikka olisi hinku kasvaa, uskon, että se kannattaa tehdä nyt maltilla. En ole myöskään rekrytoinut viime vuosina montaa työntekijää kerralla, koska silloin riskit olisivat heti suuremmat.

Näin yrittäjän näkökulmasta rekrytoimiseen liittyy sellainenkin haaste kuin koeaika. Keskustelin aiheesta äskettäin monen kollegan kanssa yrittäjäpäivillä. Vaikka hallitus pidensi koeajan enimmäispituuden kuuteen kuukauteen, alamme yleissitova työehtosopimus rajoittaa sen yhä kolmeen kuukauteen.

Kolmessa kuukaudessa on todella vaikea saada kokonaiskuvaa työntekijästä, onko hänestä hommaan vai ei – varsinkin, kun hän on työmaalla työnantajan silmien ulottumattomissa. Työkavereilla on sen verran solidaarisuutta, ettei heiltä ehkä saa rehellistä palautetta. Näkisin mielelläni kuuden kuukauden koeajan valtakunnallisesti ainakin tällaisilla aloilla, joissa työnantaja ja työntekijät eivät välttämättä ole samassa osoitteessa päivittäin.

Meille on otettu työntekijöitä oppisopimuksella ja olemme palkanneet vastavalmistuneita. Heitä voi kuitenkin ottaa joukkoon vain tietyn määrän. He tarvitsevat vanhemman asentajan opettajakseen, ja menee vielä vuosia ennen kuin heidät voi laittaa tekemään hommia yksin. Jos viittä asentajaa kohti on kymmenen nuorta, yhtälö ei toimi.

Sekin mietityttää, millaisin taidoin nuoret tulevat työelämään. Jo vuosi pari on puhuttu siitä, että yrityksille siirretään lisää vastuuta kouluttamisesta. Kun työssäoppijat ottavat itse meihin yhteyttä ja sopivat harjoittelusta, emme tiedä, pitäisikö heille opettaa jotain tiettyjä hommia vai kulkevatko he vain mukana. Yrityksiin päin tarvittaisiin jo nyt enemmän tietoa siitä, mitä meiltä odotetaan. Työpaikkojen ja koulujen välistä yhteistyötä täytyy lisätä tulevaisuudessa merkittävästi, jotta kaikki hyötyvät.

Työvoimapula on ongelma, johon ei vastata hetkessä. Jatkon kannalta pitäisi miettiä, ettei koulujen aloituspaikkoja ajettaisi heti alas vaikka rakentamisessa tulisi hiljaisempiakin vuosia. Vaikka rakentaminen menee sykleissä, tekeminen ei lopu. Korjausvelkaa on niin paljon, että töitä on tiedossa vuosikymmeniksi.

Palkata vai ei? Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on iso askel

Pekka Syvänen pohti tarkkaan, palkkaako hän ensimmäisen työntekijän. Nyt sopiva työntekijä on löytynyt.

Miten kasvun lasikatto rikotaan? Yrittäjä itse on usein kasvun suurin este

Kasvun lasikatto syntyy, kun yrittäjät eivät uskalla palkata itseään parempia kasvun johtajia.

Hahmotatko palkan sivukulut? Älä putoa palkkaamisen sudenkuoppaan

Työntekijän palkkaamista harkitsevan yrittäjän pitää osata laskea palkan sivukulut. Animaatiomme tiivistää palkkauksen kokonaiskustannuksista olennaisen.

Oppisopimuskoulutus on yksi tapa saada yritykselle työntekijä kohtuullisin kustannuksin

Oppisopimuskoulutus vaatii niin yrittäjiltä kuin opiskelijoilta oma-aloitteisuutta, kertoo Meri-Lapin aluepäällikkö Kari Lilleberg Oulun Kuivaustekniikka Oy:stä.

Onko työsopimus rekrytoinnin päätepiste? ”Se on vaarallista ajattelua yrittäjiltä”

Rekrytointi ja palkkaus pitää erotella toinen toisestaan. Muuten syntyy kalliita virheitä, ja laskun maksaa aina yrittäjä.

Koska on järkevää tehdä määräaikainen työsopimus?

Määräaikainen työsopimus sitoo molempia osapuolia, eikä sitä voi irtisanoa.

Työsopimuksen ABC – Kiinnitä huomiota, mitä kirjoitat työtehtäviin

Työsopimus on syytä tehdä aina kirjallisesti. Kirjaa työsopimukseen myös koeaika.

Joskus on pakko luopua työntekijästä – Tee irtisanomisilmoitus oikein

Irtisanominen voidaan tehdä joko henkilöön liittyvillä tai tuotannollis-taloudellisilla syillä.

Kasvu koettelee kassaa – myyntifirma opetteli hinnoittelemaan oikein

Liian halvalla myyminen uhkasi Nordic Sales Crew’n toimintaa. Yrityksen on ollut pakko saada rekrytointiin tehoa.

Lataa lisää