Riskienhallinta

Palkkaatko työntekijän? Näin paljon tarvitset lisää myyntiä

Palkkaatko työntekijän? Näin paljon tarvitset lisää myyntiä

Yksinyrittäjän liikevaihdon pitää nousta yli kaksinkertaiseksi, jotta työntekijään palkkaaminen kannattaa.

|

Työntekijöiden palkkaaminen on kaikille yrityksille kasvun avain, mutta samalla se vaatii yrittäjiltä isoa henkistä ja taloudellista panostusta.

Panokset ovat erityisen korkealla yksinyrittäjillä, joita on Suomessa noin 180 000. Raumalaisen tilitoimisto Finansian yrittäjä Riikka Lehtinen listaa useita kynnyksiä, jotka heidän pitää ylittää. Yksi tärkeimmistä liittyy talouteen.

– Yksinyrittäjien liikevaihto on keskimäärin 60 000-70 000 euroa vuodessa toimialasta riippuen. Esimerkiksi yhden hengen kampaamoissa liikevaihto voi olla paljon matalampikin. Kaupassa taas liikevaihto voi olla isompi, mutta kate jotain ihan muuta. Yhden keskipalkkaisen työntekijän palkkaaminen vaatisi pelkästään liikevaihdon yli kaksinkertaistamista. Mistä se tulee? Lehtinen kysyy.

Hänen mukaansa liikevaihdon tuplaaminen esimerkiksi kivijalkakaupassa ei ole yksinkertaista.

Laskukaava palkkakustannusten osalta on yksinkertainen.

Keskipalkkainen palkansaaja tienaa bruttona noin 3 500 euroa kuukaudessa. Työnantaja maksaa sen lisäksi muun muassa työeläke-, sosiaaliturva- ja työttömyysvakuutusmaksut. Myös työterveydestä, koneista, laitteista ja vuokrista syntyy kuluja.

Lisäksi työnantajan on huomioitava lomista aiheutuvat kustannukset.

– Bruttopalkka on hyvä kertoa 1,6-1,7:llä, jotta päästään todellisiin kustannuksiin. Mieluummin kahdella. Joskus olen kohdannut yrittäjiä, jotka ovat työntekijöitä palkatessaan laskeneet kuluiksi vain bruttopalkan, Lehtinen kertoo.

Vuokratyövoimasta apua

Yksinyrittäjät eivät pääsääntöisesti halua edes palkata työntekijöitä. Lehtisen mukaan se on ymmärrettävää ja itsensä työllistämisellä on iso arvo, jota pitää kunnioittaa.

Pelko rekrytoinnin epäonnistumisesta on nimittäin iso henkinen kynnys monelle yksinyrittäjälle.

– Yrittäjät tekevät töitä verkostoissa ja jonkun verran käytetään vuokratyövoimaa. Sitä pitäisi tuoda enemmän esille, sillä vuokratyövoima on pehmeä lasku työllistäjäksi, Lehtinen pohtii.

Yhtenä palkkaamisen kynnyksenä yrittäjä nostaa esimiesroolin.

– Se ei ole lainkaan itsestään selvä asia. Varsinkin, jos on ollut 20 vuotta yrittäjänä ja yhtäkkiä siihen tulee työntekijä, josta täytyy huolehtia.

Lehtinen näkee, että yksinyrittäjien kannustaminen työnantajiksi erilaisin verokannustein on täysin epärealistista. Hän keskittäisi enemmän apua yrityksiä perustaviin yrittäjiin.

– He tarvitsevat ammatillista tukea. Moni hakkaa turhaan päätään seinään, kun ei tiedä miten pitäisi toimia. Tarvitaan isompia verkostoja ja kummitoimintaa.

Murros iski

Sisustusalan yrittäjä Johanna Herbertsson-Blom oli aiemmin työnantajana 2,5 työntekijälle, kunnes seinä tuli vastaan. Nyt hän toimii yksinyrittäjänä.

– Stressikäyrä laski. Ei ole helppo ilmoittaa työntekijöille, että vaihtoehtona on kilometritehdas tai oma firma. Nyt ei tarvitse huolehtia kuin itsestä, Herbertsson-Blom sanoo.

Yksi entisistä työntekijöistä pyörittää samassa rakennuksessa entisöintiverstasta. Molemmat yrittäjät markkinoivat toistensa palveluja ristiin.

Herbertsson-Blomin mukaan kivijalkayrittäjänä oleminen ei ole helppoa. Hänen omistamallaan Sisustus Sagan –nimisellä yrityksellä on myös verkkokauppa, mutta asiakkaiden ostotottumuksessa on tapahtunut muutos.

– Verkkokaupassa on hirvittävä kilpailu. Lisäksi isot halpakaupat ja Facebook-kirppisryhmät houkuttelevat asiakkaita. Yritän erottautua hyvällä palvelulla, mutta kuinka moni sitä osaa arvostaa. Kanta-asiakkaat pitävät rattaat pyörimässä, Herbertsson-Blom sanoo.

– Liikevaihdon tuplaaminen ei ole kyllä lähelläkään. Työllistäminen vaatisi lottovoiton, hän jatkaa.

 

Fakta

FAKTA: Näin lasket, paljonko tarvitset lisää myyntiä

Yksityisellä sektorilla työskentelevän palkansaajan keskipalkka on noin 3 500 euroa kuukaudessa.

Nyrkkisääntönä on, että keskipalkkaisen uuden työntekijän pitää tuoda yritykselle myyntikatetta vähintään 84 000 euroa, jotta hänen kulunsa tulee katettua. Jos myyntikate on esimerkiksi 80 prosenttia, pitää yrityksen liikevaihdon olla 105 000 euroa.

Työnantajan kuluihin lasketaan palkkakulut sivukuluineen, lomista aiheutuvat kulut sekä kiinteät kulut.

Toinen nyrkkisääntö on, että työntekijän bruttopalkka on hyvä kertoa kahdella, jotta pystytään arvioimaan todellisia kustannuksia.

Laskelmat vaihtelevat toimialoittain.