Riskienhallinta

Uskallatko palkata kolmekymppisen naisen?

Uskallatko palkata kolmekymppisen naisen?

Moni yrittäjä pohtii, onko kolmikymppisen naisen tai pienten lasten äidin palkkaaminen riski.

|

Yritykset pelkäävät työntekijöiden äitiyslomista aiheutuvia kuluja.

Tutkimusten mukaan yksittäisestä äitiyslomasta syntyy jopa yli 12 000 euron kulut yritykselle. Huhtikuun alusta lähtien äidin työnantajalla on ollut oikeus 2 500 euron suuruiseen kertakorvaukseen perhevapaista aiheutuvista kustannuksista. Lakimuutoksen tavoite on tukea yrittämisen tasa-arvoa ja nuorten naisten työllistymistä.

Hoitovapaalla tai kotona lasten kanssa oleville asiantuntijoille keikkatyötä välittävän Mamwork-yhteisön perustaja Pia Lemmetty pitää nuorten naisten palkkaamiseen liittyviä riskejä liioiteltuna.

Palkkaaminen ylipäätään on riski. Kyse on ihmisistä, eikä koskaan ole varmaa mitä kenellekin sattuu ja tapahtuu. Se, että naisten palkkaamista kaihdetaan, on osittain totta ja osittain myytti.

Lemmetyn mielestä nuoren miehen palkkaaminen saattaa olla yhtäläinen riski yritykselle.

– Menestyksen nälkä saattaa ajaa hyvän tekijän vaihtamaan pian työpaikkaa. Toisaalta matalankin riskiprofiilin henkilö saattaa sairastua vakavasti, jolloin työnantajalle kaatuvat kustannukset voivat olla todella suuret.

Lemmetty uskoo, että naisten palkkaamisen karttaminen on alakohtaista.

– Työskentelen paljon korkeasti koulutettujen asiantuntijapalvelujen kanssa, eikä se tällä alalla näy. Naisvaltaisilla aloilla, kuten esimerkiksi hoitoalalla, tilanne saattaa olla hyvinkin erilainen.

Se, että naisten palkkaamista ylipäätään pohditaan yrityksissä, saattaa Lemmetyn mukaan johtua työelämän muutoksesta.

– Ennen moni pysyi vuosikymmeniä samassa työpaikassa ja vauvan saamisesta aiheutuva lasku oli vain yksi kulu sairauslomien ja muiden työntekijästä aiheutuvien kulujen lomassa, Lemmetty pohtii.

Ruotsissa vanhempainvapaa on kiintiöity osin isien käyttöön. Tämän on todettu tasaavan riskiä ja parantavan nuorten naisten työllistymistä. Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen THL:n mukaan Suomessa isyysvapaista käytetään yhä hieman alle kymmenen prosenttia, Ruotsissa jo neljännes.

– Riski tasaantuu Suomessakin. Nykyisin myös isät jäävät yhä enemmän pois töistä, joten paine siirtyy enemmän kolmekymppisten miesten suuntaan, Lemmetty sanoo.

Ennakointi pienentää laskua

Se, paljonko vanhempainvapaista kertyy oikeasti kustannuksia, riippuu Lemmetyn mielestä alan lisäksi työtehtävistä.

– Jos alalle on vaikea löytää korvaavaa osaamista ja henkilö jää pitkäksi pois, lasku on kalliimpi. Tällaisten tilanteiden ennakoiminen pienentää laskua, joten yritysten kannattaisi ottaa tämä huomioon kassavirtaa analysoidessa. Pahan paikan tullen yritys voi hakea apua sijaisista.

Lemmetyn mukaan hallituksen 2 500 euron suuruinen kertakorvaus on hyvä kädenojennus yrittäjille, vaikka se ei kata koko laskua.

– Kyseessä on hyvä ele oikeaan suuntaan. Totuus on joka tapauksessa se, että tähän maahan tarvitaan lisää lapsia.

Äiti on mainio organisaattori

Äideille äitiystäviä etsivän Momzie-sovelluksen kehittäjä Hanna Lilja kehottaa pohtimaan naisten rekrytoimista henkilölähtöisesti.

– Jokainen rekrytointi on työnantajalle riski. On toki ikävää, jos työnantaja joutuu maksumieheksi, oli kyseessä sitten sairausloma, äitiysloma tai vaikka vaan ylipäätään epäonnistunut rekrytointi. Tehtävään kannattaa palkata ensisijaisesti henkilö, joka on motivoitunut tekemään kyseistä työtä, oli hän sitten minkä ikäinen tahansa, Lilja sanoo.

Lilja päätyi kehittämään Momzien, kun hän huomasi, että hänen lapsia saaneiden ystävien oli vaikea löytää seuraa toisista äideistä.

– Olen huomannut monen äidin pyörittävän sellaista palettia elämässään, että he ovat varmasti todella hyviä työntekijöitä.

Pia Lemmetty on Liljan kanssa samaa mieltä.

– Olen työskennellyt satojen pienten lasten äitien kanssa. Mielestäni siinä on ihmisryhmä, jolla on prioriteetit kohdallaan: heillä on usein mahtava kyky priorisoida ja organisoida asioita. He todella keskittyvät työntekoon ja siihen, mihin heidät on palkattu.

Lemmetty huomauttaa, että äitiys voi opettaa taitoja, joita ei muuten voi oppia.

– Parhaassa tapauksessa äitiyslomalta voi palata henkilö, jolla on parempia taitoja kuin äitiyslomalle jäädessä. Monella äitiyslomalla palaavalla onkin mieletön motivaatio työntekoon. Tällaisessa asetelmassa voittavat kaikki, myös yritys.

Fakta

Paljonko vauva maksaa?

Vauvan saaminen maksaa tulevan äidin työnantajalle kokonaisuudessaan vähintään 10 000 euroa, joillain aloilla jopa 12 000 euroa.

Työnantajalla on ollut 1.4.2017 alkaen oikeus 2 500 euron kertakorvaukseen perhevapaista aiheutuvista kustannuksista.

Oikeus kertakorvaukseen toteutuu, jos työntekijän äitiysrahakauden ensimmäinen päivä on ollut 1.4. tai sen jälkeen, työsuhde työnantajaan on kestänyt vähintään kolme kuukautta ennen äitiysrahakauden alkua ja työsuhde perustuu vähintään vuodeksi tehtyyn työsopimukseen. Lisäksi työajan on oltava äitiysrahakauden alkaessa vähintään 80 prosenttia alan kokoaikaisen työntekijän säännöllisestä työajasta.

Yritys voi hakea korvausta, kun äitiyslomalle jäävälle henkilölle on maksettu palkkaa vähintään yhdeltä kuukaudelta ennen äitiysrahakauden alkua. Uudistuksesta aiheutuvat kustannukset rahoitetaan työtulovakuutuksesta työnantajien rahoittamalla vakuutusmaksuosuudella.

Lähteet: Finlex, Naisyrittäjien keskusliitto

Palkata vai ei? Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on iso askel

Pekka Syvänen pohti tarkkaan, palkkaako hän ensimmäisen työntekijän. Nyt sopiva työntekijä on löytynyt.

Miten kasvun lasikatto rikotaan? Yrittäjä itse on usein kasvun suurin este

Kasvun lasikatto syntyy, kun yrittäjät eivät uskalla palkata itseään parempia kasvun johtajia.

Hahmotatko palkan sivukulut? Älä putoa palkkaamisen sudenkuoppaan

Työntekijän palkkaamista harkitsevan yrittäjän pitää osata laskea palkan sivukulut. Animaatiomme tiivistää palkkauksen kokonaiskustannuksista olennaisen.

Oppisopimuskoulutus on yksi tapa saada yritykselle työntekijä kohtuullisin kustannuksin

Oppisopimuskoulutus vaatii niin yrittäjiltä kuin opiskelijoilta oma-aloitteisuutta, kertoo Meri-Lapin aluepäällikkö Kari Lilleberg Oulun Kuivaustekniikka Oy:stä.

Onko työsopimus rekrytoinnin päätepiste? ”Se on vaarallista ajattelua yrittäjiltä”

Rekrytointi ja palkkaus pitää erotella toinen toisestaan. Muuten syntyy kalliita virheitä, ja laskun maksaa aina yrittäjä.

Koska on järkevää tehdä määräaikainen työsopimus?

Määräaikainen työsopimus sitoo molempia osapuolia, eikä sitä voi irtisanoa.

Työsopimuksen ABC – Kiinnitä huomiota, mitä kirjoitat työtehtäviin

Työsopimus on syytä tehdä aina kirjallisesti. Kirjaa työsopimukseen myös koeaika.

Joskus on pakko luopua työntekijästä – Tee irtisanomisilmoitus oikein

Irtisanominen voidaan tehdä joko henkilöön liittyvillä tai tuotannollis-taloudellisilla syillä.

Kasvu koettelee kassaa – myyntifirma opetteli hinnoittelemaan oikein

Liian halvalla myyminen uhkasi Nordic Sales Crew’n toimintaa. Yrityksen on ollut pakko saada rekrytointiin tehoa.

Lataa lisää