Riskienhallinta

Yrittäjän hyvinvointi on yrityksen kriittisin voimavara – Katso video

Yrittäjän hyvinvointi on yrityksen kriittisin voimavara – Katso video

Yrittäjät jakautuvat kolmeen eri ryhmään: hyvinvoijat, tasapainoilijat ja sinnittelijät. Mihin ryhmään itse kuulut?

|

Yrittäjän hyvinvointi vaikuttaa suoraan etenkin pienten yritysten menestykseen. Esimerkiksi Y-Studion testiin vastanneista puolet ilmoittaa, että yritystoiminta keskeytyy, jos yrittäjä itse ei enää jaksa.

Työeläkeyhtiö Elon johtava asiantuntija Kari-Pekka Martimon mukaan yrittäjän hyvinvoinnissa tärkeimpiä elementtejä on oman työn merkityksellisyys ja onnistumisen tunteet. Hän puhuu uusimmassa Y-Koulun koulutuksessa myös positiivisesta työn imusta. Siitä on turha tuntea huonoa omaatuntoa.

– Positiivisen työn imusta voi nauttia niin paljon kuin pystyy. Työnarkomania ja uupumus ovat kuitenkin aivan eri asia. Niitä hiljaisia signaaleja on syytä seurata ja reagoida ajoissa. Lähipiiriltä kannattaa kysyä palautetta, hän huomauttaa.

Elon tekemän yrittäjäbarometrin perusteella yrittäjät voidaan jakaa kolmeen ryhmään: hyvinvoivat, tasapainoilijat ja sinnittelijät. Hyvinvoivia ja tasapainoilijoita on molempia noin 40 prosenttia yrittäjistä. Sinnittelijöihin kuuluu puolestaan vajaat viidennes yrittäjistä.

Voit käydä tekemässä testin täällä.