Riskienhallinta

Yrittäjät muistelevat vaaran paikkoja: Silloin riski oli suurin
Yrittäjä Olli Möttösellä on pitkä kokemus kelosta rakennusmateriaalina.

Yrittäjät muistelevat vaaran paikkoja: Silloin riski oli suurin

Yrittäjän uralla tulee vastaan aikoja, jolloin jälkeen päin ajateltuna olisi voinut käydä huonosti. Kolme yrittäjää kertoo, millaisen riskin he ovat ottaneet.

|

Lähes jokainen yrittäjä joutuu ottamaan riskejä – usein firman alkumetreillä, toisinaan vasta myöhemmin.

Yksi kiinnittää omaisuutensa, toinen toimii uusilla markkinoilla. Kolme yrittäjää paljastaa suurimman riskin, jonka he ovat ottaneet.

”Maariski oli todellinen”

Kelopuuhun erikoistuneen Huliswoodin toimitusjohtaja Olli Möttönen, Karstula

”Jälkeenpäin ajateltuna oli riski lähteä puubisnekseen Venäjällä vuonna 1995. Joillain lähti siellä henki, mutta itsellä ei ollut edes uhkaavia tilanteita.

Taloudellisesti olisi voinut tulla pahasti takkiin. Venäjä oli sekasorron tilassa, oikea villi itä. Aloin ensin ostaa Petroskoista koivua ja tukkia, ja sitten siirryin kelobisnekseen.

Riskinä oli, että tavaraa ei olisi tullutkaan maksuista huolimatta. Silloin Venäjän byrokratia oli aitoa Neuvostoliittoa, mutta raha liikkui jostain New Yorkin pankkimaailman kautta. Onneksi mitkään riskit eivät toteutuneet.”

”Laajensin pelkällä tulorahoituksella”

Oulunseudun Fysioterapian yrittäjä Sirpa Erho, Oulu

”Joku pitää varmasti suurena riskinä, että olen laajentanut yhteensä kuuteen toimipisteeseen ja palkannut niihin nykyiset 13 työntekijää pelkästään tulorahoituksella. Kun toimii näin, kassa saattaa välillä olla melkein tyhjä eikä uudella paikkakunnalla ole vielä vakiintunutta asiakaskuntaa. Ongelmia olisi voinut tulla, jos olisin joutunut yhtäkkiä palkkaamaan vaikkapa kaksi sijaista.

Olen ottanut lainaa firmaani, Oulunseudun Fysioterapiaa varten ainoastaan firmani alkutaipaleella vuonna 1992, kun pienten lasten äitinä ostin tämän konkurssiin menneen yrityksen syvimmässä lamassa, irtisanouduin palkkatyöstä ja ryhdyin yrittäjäksi. Jonkinlainen riski varmasti sekin oli.”

”Luovuin työpaikasta ja kiinnitin asuntoni”

Kotipalveluketju Alinan yrittäjä Minna Partti, Iisalmi

”Yrittäjän elämä on täynnä isoja ja pieniä riskejä aina rekrytoinneista lähtien. Riskeistäni suurin oli, kun jätin vuonna 2015 jätin työni hoivakodin johtajana ja perustin Kertun Kotihoiva Oy:n. Luovuin turvallisesta työpaikasta ja kiinnitin Lapinlahdella sijaitsevan rivitaloasuntoni lainaa vastaan.

Toki investointini olivat pienempiä kuin monen muun yrittäjän, vain muutamia kymmeniätuhansia euroja. Rahaa kuluu kuitenkin yllättävän paljon koneiden hankintaan aina tietokoneista ja tulostimista kahvinkeittimiin. Asunnon kiinnittäminen lisää kummasti motivaatiota ja saa potkimaan itseään liikkeelle, ettei koti mene alta.”

Huijari iskee useimmiten tekaistulla laskulla – Tunnista vaara

Jokainen voi tulla huijatuksi, ja erityisesti identiteettivarkaudet ovat kasvussa. Toimi nopeasti ja varoita muita yrittäjiä.

Uuden yrityksen merkkipaalu: Kuolemanlaakson ylittäminen

Yhtä huolestuttaa raha, toista jaksaminen. Sandy Talarmolla ja Tuuli Tarukanteleella on ollut hyvin erilaiset alkuvaiheen haasteet.

Vuosi paketissa – seuraavalta toivotaan läpimurtoa ja isompaa vaihdetta

Neljän yrityksen vetäjät niputtavat yhteen menneen vuoden ja odotukset tulevalle.

Haluatko perustaa yrityksen? Torju vaaran paikat – Katso video

Uusin Y-Koulu paneutuu kuolemanlaakson ylittämiseen. Hyvin tehty liiketoimintasuunnitelma on tärkeä työkalu ennen yrityksen perustamista.

Yrityksen liiketoimintasuunnitelma on punainen lanka

Hyvin tehty liiketoimintasuunnitelma toimii yritystoiminnan runkona myös myöhemmin.

Mikä tekee hyvän yhtiökumppanin?

Vahva luottamus ja hyvä vuorovaikutus luovat pohjan markkinointitoimiston perustajien yhtiökumppanuudelle.

Yrittäjäksi uudelle alalle: Liikeidea kumpusi puhjenneesta renkaasta

Vapaus Bikes Finlandin Mikko Ampujan liikeidea on mullistaa suomalainen työmatkapyöräily.

Uusi yrittäjä jää helposti liian nopeasti yksin

Pienikin lisäpotku voisi auttaa yrittäjiä pärjäämään ensimmäisinä vuosina, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n Jari Jokilampi.

Yrittäjän tärkeät opit kuolemanlaaksosta: Oppirahat eivät ole pikkujuttu

Ola Sundell ajattelee nyt, ettei uskaltanut tehdä ensimmäisinä vuosina riittävän isoja muutoksia.

Lataa lisää