Yrittäjyys

16-vuotias viheralueiden hoitaja on ollut yrittäjä jo puolet elämästään
– En ole koskaan ollut kesätöissä ulkopuolisella, paitsi että tänä kesänä aliurakoin turvesuolla ja harjasin koneella katuja Karstulassa, Vili Varis kertoo.

16-vuotias viheralueiden hoitaja on ollut yrittäjä jo puolet elämästään

Vili Varis herää kesäisin niihin aikoihin, kun monet muut nuoret menevät vasta nukkumaan. Nyt hän työllistää jo muitakin.

| |

Kimingin kylässä asuva karstulalainen Vili Varis nousee kesäisin ylös aamuneljältä. Hän tekee aamutoimet ja hyppää mönkijän selkään. Menopelin perässä olevassa kärryssä on ruohonleikkuri ja muuta viheralueiden hoidossa tarvittavaa välineistöä.

Matka Kyyjärvelle tai Karstulaan vie parikymmentä minuuttia. Aamukahvi huoltamolla, ja pihojen kimppuun.

– On herättävä aikaisin, jotta tunnit riittävät. Palaan takaisin siinä kello 23, joten yleensä ehdin nukkua 6–7 tuntia yössä, Varis kertoo.

Ajoittaista univelkaa hän kuittaa viikonloppuisin. Arkenakin uni tulee samantien, kun nuorukainen pistää pään tyynyyn.

Välillä koneita hajoaa kesken työpäivän. Niiden korjaamisessakin nuorukainen on jo pätevä, sillä hän on purkanut ja koonnut niitä lapsesta saakka. Kun kaverit leikkivät kaivureilla hiekkalaatikolla, Varis sai tuntumaa kaivurin käyttöön isänsä ohjauksessa oikeasti.

KUKA: VILI VARIS
IKÄ: 16
KOTIPAIKKA: 
KARSTULa
TAVOITE YRITTÄJÄNÄ: ”Yrityksen liiketoiminnan kasvattaminen ja muuttaminen vähitellen osakeyhtiöksi.”
YRITYS: PihatYöpalvelu v.varis
TOIMIALA: 
viheralueiden hoito
PERUSTETTU: 2016

Töitä muillekin nuorille

Pihatyöpalvelu V.Variksella on noin 100 asiakasta, joten työ vaatii organisointia.

– Yritän hoitaa pihat niin, että matkoihin kuluu mahdollisimman vähän aikaa. Vähitellen siitä on tullut oma rytminsä, Varis kertoo.

Kaikkea ei ehdi yksin, joten hän on alkanut työllistää muita nuoria, joista osa kokeilee itsekin yrittäjyyttä 4h-yrityksen avulla. Siinä toki tienataan rahaa, mutta elinkeinotoiminnasta ei ole kyse.

Nuorukainen kouluttaa apukädet ja antaa välineet käyttöön mutta vaatii työssä hyvää työnjälkeä. Toimeksiantajana hän kokee olevansa tiukka.

– Nurmikon leikkuu kuulostaa helpolta, mutta ei sitä ole. Nurmikkojen ajosuunnat pitää ottaa huomioon, jotta jälki on siisti. Työvälineet vaativat opettelua, erityisesti ammattikäyttöön tarkoitettu sauvaleikkuri.

Laitteita on vanhempien maatilalla sijaitsevassa varastossa kymmenientuhansien eurojen arvosta. Kolmen päältä ajettavan leikkurin lisäksi siellä on trimmereitä, tavallisia leikkureita, raivaussahoja ja lehtipuhaltimia.

Varis myöntää, että joskus viheralueen urakka tulee annettua työmääräänsä nähden liian halvalla. Silloinkin hän pitää kunnia-asiana, että työ on aina priimaa. Näin palaute kiirii suusta suuhun, ja uusia tilauksia tulee.

– Tuntuu hyvältä, kun asiakas kehuu lopputulosta. Vain niin pystyy kilpailemaan suurten toimijoiden kanssa. Jos jotain tehdään, se tehdään millilleen.

Juuri tällä asenteella hän saanut uskollisen asiakaskunnan.

Yrittäjän mieli syntyi jo 8-vuotiaana

Variksen bisnesmiehen vaistot heräsivät jo ala-asteella Pihtiputaalla.

Kahdeksanvuotiaana hän pääsi luokkatovereiden kanssa myymään karkkeja ovelta ovelle. Kauppa kävi, mutta karkkien kuljettaminen pyörällä oli hankalaa. Niinpä Varis rakensi teknisen työn opettajan kanssa peräkärryn pyörän perään.

Kärrylle tuli pian muuta käyttöä, kun hänen pappansa osti pikkumiehelle siimaleikkurin. Vili alkoi siistiä sillä naapureiden pihoja taskurahaa vastaan. Sana levisi, ja trimmeri kiersi polkupyörän perässä aina vain suurempaa kehää.

Vähitellen Varis otti tuotevalikoimaan myös ruohonleikkuun sekä ryhtyi pesemään autoja ja polkupyöriä.

– Se oli vain hauskaa, sillä kesäisin oli vain luppoaikaa, hän muistelee.

Vili Varis
Vili otti lapsena tuntumaa kaivinkoneeseen isänsä sylissä.

12-vuotiaana Varis muutti äitinsä mukana Karstulaan. Supliikkimiehenä hän onnistui sielläkin keräämään uuden asiakaskunnan.

Ensimmäisenä kesänä nuorukainen hoiti 20:tä pihaa. Silloin hän perusti virallisesti ensimmäisen yrityksen 4H-yhdistyksen kautta.

Viimeiset kaksi kesää on mennyt toiminimen alla jo ammattimaisesti. 15-vuotiaana Varis ryhtyi vetämään työvälineitä peräkärryssä mönkijän perässä ja alkoi osallistua viheralueiden hoidon kilpailutuksiin. Asiakkaiksi tuli rivitaloyhtiöitä ja seurakunnan alueita.

– Toiminta on laajentunut jo niin paljon, että olen ryhtynyt pohtimaan, pitäisikö toiminimi muuttaa osakeyhtiöksi.

Mies kertoo hoitavansa pitkälti itse firmansa raha-asiat. Apua tulee äidiltä, jolla on kokemusta kirjanpidosta ja tilinpäätöksistä.

Kaikki lähtee halusta auttaa

Pitkäaikainen unelma kävi toteen, kun mies aloitti syksyllä 2019 opiskelut Seinäjoella Sedussa, ensihoitajan perustutkinnossa.

– Viikonlopuiksi palaan kotiin hoitamaan viheralueita, joiden urakat kestävät syyskuun loppuun saakka. Onneksi syksyisin niiden hoito harvenee muutenkin.

Pelastusala on jatkumoa asenteelle, josta hän on ammentanut voimia nousta varhain kesäaamuisin.

– Ihmisten auttaminen ja ihmisten tyytyväisyys on asia, mikä puhuttelee minua. Raha ei tee onnelliseksi eikä voi olla ainut motiivi, vaikka se on tietenkin tärkeää.

Yrittäjyys jatkuu opiskelusta huolimatta. Varis on alkanut katsella Seinäjoen pihoja ”sillä silmällä”, mutta toisaalta Keski-Suomessa on jo olemassa oleva asiakaskunta.

Tarjouskilpailut ovat pian käsillä, joten luultavasti ensi kesänäkin Varis nousee Karstulassa ylös aamuneljältä. Aamutoimien jälkeen hän hyppää mönkijän selkään ja juo aamukahvit huoltamolla.

Edellinen Kuukauden yrittäjämme Pasi Kaskinen on sähköalan yksinyrittäjä, joka tunnetaan tinkimättömästä asenteestaan.

Fakta

Vili Variksen 3 oppia yrittäjyydestä

1. Kommunikointi asiakkaiden kanssa on tärkeää. Asiakkaiden kanssa kannattaa silloin tällöin jutella muutama sana töistä tai ihan muuten vain. Näin syntyy hyvä asiakaskokemus.

2. Sosiaalinen media, erityisesti Facebook on verraton markkinointikanava. Varis on järjestänyt siellä muun muassa arpajaisia, joissa on voinut voittaa lahjakortteja nurmikonleikkuuseen.

3. Ajanhallintaa on pitänyt opetella, koska nuoren elämässä on paljon muutakin, kuten opiskelu ja urheilu.

Vahva visio siivitti eteenpäin – Kampaamoyrittäjien ensimmäinen vuosi ei takunnut koronaan

Laura Santasen ja Tiina Junnon perustama matkailuteemainen kampaamo Aroha Helsinki syntyi pikavauhdilla, jotta maailmanmatkaajat ehtivät matkoilleen.

Millaista on hyvä asiakaspalvelu? Koronan aikana aito kohtaaminen ja yhteisöllisyys korostuvat

Yrittäjä ovat huomanneet, että asiakkailla on nyt tarve arkisille kohtaamisille. Kaksi kivijalkayrittäjää kertoo, mitä hyvä asiakaspalvelu on ja mikä on sen rooli poikkeusoloissa.

Laura Salonen aloitti yrittäjänä kolme kuukautta ennen koronaa: Ei kaduta

Juustoansan vetäjä kannustaa yrittäjiä yhdessä etsimään uusia ratkaisuja myyntiin.

Kun yhteinen matka päättyy – Yrittäjä ratkaisi lemmikinomistajien pulman

Tuhkaamoyrittäjä halusi tehdä palveluksen pääkaupunkiseudun lemmikinomistajille ja luoda samalla itselleen työpaikan.

Alussa oli lama ja vanha ompelukone – Nyt Artistiasu on Suomen johtava yksityinen puvusto

Minna Gröhnille yritys on väline oman ammattitaidon hyödyntämiseen. Asiakkaan tarpeen täyttäminen ja korkea laatu ovat pitäneet Artistiasun pinnalla erikoisella alalla vuosikymmenestä toiseen.

Verkkokaupan edelläkävijä: Vaikka kauppaa käydään verkossa, ei asiakaskontaktia saa unohtaa

Oma verkkokauppa on Dermoshopille tärkeä myyntikanava. Hyvät tuotteet ja tyytyväiset asiakkaat ovat kuitenkin pääasia.

Kutsumus ajaa eteenpäin: Meri Saarinen rakentaa haaveidensa hoivakotia

Tuoreen hoivakotiyrittäjän filosofiaan kuuluu, että asiakkaan tarpeita kunnioitetaan ja että hoitajat keskittyvät hoitotyöhön. Kipinä hoitotyöhön roihahti jo vuosia sitten.

Miksi rakas muisto ei voisi kulkea aina mukana? Anna Koskimäen oivalluksesta syntyi moderni käsityötuote

Huttaroon yrittäjien käsissä käsityö kohtaa teknologian. Koruiksi ja avaimenperiksi taipuvat niin piirrokset kuin äänetkin.

Yrittäjä on palveluammattilainen – jos sitä ei ymmärrä, menettää rahaa

Asiakaspalvelun aika on aina, kirjoittaa Stream Industries Oy:n toimitusjohtaja Lauri Kröger.

Lataa lisää