Yrittäjyys

Firma pystyyn lukiossa – nyt tavoitteena on jo miljoonan liikevaihto
Verticsin perustajat Max Kalhama (vas.) ja Atte Pohjanmaa aikovat valloittaa seuraavaksi Youtuben. "Avaamme kanavan, jossa puhumme ensisijaisesti yrittäjyydestä. Haluamme kertoa siitä ammattimaisesti nuorille katsojille”, Pohjanmaa kertoo.

Firma pystyyn lukiossa – nyt tavoitteena on jo miljoonan liikevaihto

Vuonna 2017 perustetun Verticsin perustajat tietävät, että nopea kasvu vaatii onnistuneita rekrytointeja ja vakaan rahoitusmallin.

|

Ohjelmistotalo Verticsin tarinaa voisi pitää malliesimerkkinä siitä, miten pienen yrityksen saa kasvamaan nopeasti.

Atte Pohjanmaan ja Max Kalhaman perustama yritys on kasvanut parissa vuodessa lukiolaispoikien startupista 15 henkilöä työllistäväksi firmaksi, joka tavoittelee tänä vuonna jopa miljoonan euron liikevaihtoa.

Nopea kasvu on vaatinut paitsi kunnianhimoa ja osaamista, myös ripauksen hyvää tuuria.

Suurin syy kasvuun löytyy Pohjanmaan mukaan yrityksen rekrytointimallista. Yrittäjät päättivät jo varhaisessa vaiheessa, että hyviä työntekijöitä palkataan niin sanotun rekrytointiputken kautta.

– Rekrytointiputki toimii niin, että koulutamme osaajia valmiiksi. Kun saamme myytyä projektin, palkkaamme heidät töihin. Meillä on jatkuvasti kymmenisen henkeä jonossa tulossa, Pohjanmaa kertoo.

Suurin osa työntekijöistä aloittaa puolen vuoden harjoittelujaksolla. Kun työt sujuvat sen jälkeen, tarjolla on vakituinen työpaikka.

Hyvä maine kantaa

Osaavaa työvoimaa on toistaiseksi löytynyt suhteellisen helposti, vaikka moni samalla alalla toimiva yritys valittelee työvoimapulaa. Pohjanmaa uskoo, että Verticsin maineesta on ollut apua.

Yritys: Vertics Oy
Toimiala: Ohjelmistojen suunnittelu, kehitys ja valmistus
Perustettu: 2017
Liikevaihto: 250 000 (2018)

– Vaikutamme kansainväliseltä yritykseltä, ja meillä sekä perustajat että työntekijät tekevät tätä työtä isolla intohimolla. Väitän, että teemme myös huomattavasti enemmän töitä kuin muissa firmoissa. Olemme kaikki tosi omistautuneita, ja meidät saa kiinni myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Pohjanmaan mukaan työntekijät saa innostumaan, kun yrityksellä on tarina ja työntekijät tietävät, mihin yritys tähtää.

– Meillä kaikki työntekijät tietävät tarkkaan, missä mennään ja mihin seuraavaksi pyritään.

Rahoitus mahdollistaa riskit

Onnistuneiden rekrytointien lisäksi yrityksen kasvua on vauhdittanut Business Finlandilta ja Ely-keskukselta saatu rahoitus.

– Koska rahoitus on ollut kunnossa, olemme voineet ottaa riskejä. Rahoituksen saaminen vaati paljon töitä, ja siinä meillä oli onneksi apuna osaava konsultti. Meidän oma aika ei olisi mitenkään riittänyt hyvien rahoitushakemusten kirjoittamiseen, Pohjanmaa kertoo.

Yksi syy menestykseen lienee siinä, että nuoret yrittäjät eivät ole kaihtaneet pyytää apua. Konsultteja he ovat hyödyntäneet muutenkin tarpeen tullen.

Viimeisimpänä kaksikko palkkasi vuosia myyntityötä tehneen Timo Moilasen vauhdittamaan myyntiä ja tuomaan yritykseen lisää kokemusta.

Kalhama ja Pohjanmaa johtavat yritystä yhdessä, mutta kaikilla on johdossa oma roolinsa.

– Minä ja Timo myymme ja hoidamme pr-asioita, Max taas tekee enemmän teknistä konsultointia ja myyntiä siinä sivussa. Yrityksen kasvattamiseen tarvitaan jatkossakin voimakasta myyntiä, Pohjanmaa visioi.

Suuret suunnitelmat odottavat

Yrittäjyyskokemusta Pohjanmaalla ja Kalhamalla on nuoresta iästään huolimatta monen vuoden ajalta. Pohjanmaa käynnisti ensimmäisen yrityksensä 15-vuotiaana, ja lukiossa kaksikko perusti yhteisen startupin.

– Teimme verkkosivuja yrityksille, koska se oli hauskaa. Lopulta päädyimme yhdistämään startup-maailman ajatusmaailman ohjelmistomaailmaan.

Vertics tarjoaa ohjelmistokehityksen lisäksi palvelumuotoilua ja liiketoimintakonsultointia. Asiakkaina on sekä isoja firmoja että startup-yrityksiä.

Yrittäjien aika on ollut kortilla, kun työpäivät ovat venyneet pitkiksi. Nyt he pysyvät jo nostamaan palkkaa, ja työmääräkin on kohtuullistunut.

Alussa palkkaa sai vain ensimmäinen työntekijä, jonka Pohjanmaa ja Kalhama palkkasivat melko pian yrityksen perustamisen jälkeen. Seuraavat työntekijät he palkkasivat yrityksen toisena vuonna, samaan aikaan, kun liikevaihto alkoi kasvaa voimakkaasti.

– Vasta kun rahaa alkoi tulla tarpeeksi sisään, aloimme maksaa palkkaa myös itsellemme. Se oli raskasta, mutta se aika maksoi itsensä moninkertaisena takaisin, Pohjanmaa kertoo.

Tänä vuonna häämöttävä miljoonan euron liikevaihdon rajapyykki on vain pisara meressä, jos kaksikon suunnitelmat yrityksen kasvattamisesta toteutuvat.

– Juuri nyt meidän isoin tavoite on se, että jatkamme yhtä voimakasta kasvua jatkossakin. Haluaisimme luoda Verticsistä eräänlaisen muita ketterämmän it-talo 2.0:n, eli haluamme tehdä ohjelmistoalalle saman mitä Apple teki aikanaan kännyköille.

Fakta

Kasvu vaatii kassanhallintaa

Muista rahoitus. Nopea kasvu vaatii rahoitusta. Jotta rahoitusta saa, yritys tarvitsee hyvän liiketoimintasuunnitelman. Kun liiketoimintasuunnitelma on kunnossa, rahoitusta voi hakea esimerkiksi valtion innovaatiorahoittaja Business Finlandilta (entinen Tekes ja Finpro).

Myy ensin, rekrytoi sitten. Kassaa ei kannata tyhjentää rekrytoimalla yritykseen isoa joukkoa työntekijöitä ennen kuin myyntiä ja töitä on varmasti tiedossa. Yrittäjän täytyy varautua siihen, että palkkaa voi nostaa itselleen vasta sitten, kun kassanhallinta on varmasti kunnossa.

Seuraa kassaraportointia. Yrittäjän täytyy ymmärtää kassaraportteja ja mitkä erät vaikuttavat kassavirtalaskelmaan. Mistä esimerkiksi johtuu, jos kassaraportit ovat eri kuukausina hyvin erilaiset? Kassatapahtumat on erotettava suoriteperusteisista ja arvionvaraisista eristä. Lisäksi yrittäjän on oltava perillä yrityksen tunnusluvuista.

Palkata vai ei? Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on iso askel

Pekka Syvänen pohti tarkkaan, palkkaako hän ensimmäisen työntekijän. Nyt sopiva työntekijä on löytynyt.

Miten kasvun lasikatto rikotaan? Yrittäjä itse on usein kasvun suurin este

Kasvun lasikatto syntyy, kun yrittäjät eivät uskalla palkata itseään parempia kasvun johtajia.

Hahmotatko palkan sivukulut? Älä putoa palkkaamisen sudenkuoppaan

Työntekijän palkkaamista harkitsevan yrittäjän pitää osata laskea palkan sivukulut. Animaatiomme tiivistää palkkauksen kokonaiskustannuksista olennaisen.

Oppisopimuskoulutus on yksi tapa saada yritykselle työntekijä kohtuullisin kustannuksin

Oppisopimuskoulutus vaatii niin yrittäjiltä kuin opiskelijoilta oma-aloitteisuutta, kertoo Meri-Lapin aluepäällikkö Kari Lilleberg Oulun Kuivaustekniikka Oy:stä.

Onko työsopimus rekrytoinnin päätepiste? ”Se on vaarallista ajattelua yrittäjiltä”

Rekrytointi ja palkkaus pitää erotella toinen toisestaan. Muuten syntyy kalliita virheitä, ja laskun maksaa aina yrittäjä.

Koska on järkevää tehdä määräaikainen työsopimus?

Määräaikainen työsopimus sitoo molempia osapuolia, eikä sitä voi irtisanoa.

Työsopimuksen ABC – Kiinnitä huomiota, mitä kirjoitat työtehtäviin

Työsopimus on syytä tehdä aina kirjallisesti. Kirjaa työsopimukseen myös koeaika.

Joskus on pakko luopua työntekijästä – Tee irtisanomisilmoitus oikein

Irtisanominen voidaan tehdä joko henkilöön liittyvillä tai tuotannollis-taloudellisilla syillä.

Kasvu koettelee kassaa – myyntifirma opetteli hinnoittelemaan oikein

Liian halvalla myyminen uhkasi Nordic Sales Crew’n toimintaa. Yrityksen on ollut pakko saada rekrytointiin tehoa.

Lataa lisää