Yrittäjyys

Hoitolayrittäjä ei kilpaile vaan palvelee: ”En osaa olla mustasukkainen asiakkaista”
Anne Vuotari ihaili jo teinityttönä kohtaamiaan yrittäjänaisia ja oli innostunut heidän tavastaan työllistää itsensä.

Hoitolayrittäjä ei kilpaile vaan palvelee: ”En osaa olla mustasukkainen asiakkaista”

Anne Vuotari on yksinyrittäjä, joka on kerännyt ympärilleen muiden yrittäjien muodostaman yhteisön.

| |

Yrittäjyyden voi nähdä kilpailuna, jonka tavoitteena on päihittää muut, kasvaa ja menestyä. 24 vuotta yrittäjänä toimineelle Anne Vuotarille yrittäminen merkitsee kuitenkin kaikkea muuta kuin kilpailemista.

– Yrittäjyys on minulle tapa toteuttaa palveluammattiani ja auttaa siten asiakkaitani voimaan hyvin. Jos esimerkiksi tavoittelisin koko ajan korkeampaa liikevaihtoa, tinkisin lomista. Oma hyvinvointini ja onnellisuuteni ovat minulle tärkeämpiä, Vuotari sanoo.

Hän on koulutettu hieroja, vyöhyketerapeutti ja homeopaatti, jolla on nimeään kantava luontaishoitola Helsingin Vallilassa.

Toiset yrittäjät Vuotari näkee korvaamattomana tukena ja voimavarana, joiden kanssa voi kasvaa ja kehittyä yhdessä.

– Olen nähnyt kollegoita, jotka ovat lähteneet liikkeelle liian erakkoina. He eivät ole jaksaneet pidemmän päälle. Pitää olla joku, jonka kanssa jakaa asioita. Vain toinen yrittäjä ymmärtää täysin.

Yhteisön ympäröimänä

Vuotari on tehnyt aina mielellään yhteistyötä toisen yrittäjien kanssa, ja hoitolassa on ollut vuosien varrella useita alivuokralaisia. Hän ajattelee, että voi tarjota tällä tavoin uusille hierojille ja vyöhyketerapeuteille matalan kynnyksen tavan kokeilla työtä ja yrittäjyyttä.

– Olen huomannut, että turvallisesta päivätyöstä irtisanoutuminen ja nollasta liikkeelle lähteminen pelottaa monia. Riskiä ei uskalleta siksi ottaa.

Kuka: Anne Vuotari
Ikä: 46
Kotipaikka: Helsinki
Tavoite yrittäjänä: Auttaa ihmisiä voimaan paremmin

Yritys: Luontaishoitola Anne Vuotari
Toimiala:
Hieronta, vyöhyketerapia, homeopatia
Perustettu: 1995

Tällä hetkellä kahta hoitohuonetta käyttää Vuotarin lisäksi kolme muuta yrittäjää. Heistä pitkäaikaisin on kehoterapeutti ja energiahoitaja Kari Paulus, joka on ollut alivuokralaisena jo 18 vuotta. Kaksi muuta toimivat yrittäjinä sivutoimisesti oman päivätyönsä ohella.

Jotkut alivuokralaisista ovat todenneet kokeiltuaan, ettei heistä ole esimerkiksi vyöhyketerapeutin työhön, jossa ollaan tekemisissä kehon tunnelukkojen kanssa. Eräs yrittäjä taas otti mallia ja perusti oman hoitolan, johon tuli myös alivuokralainen.

– Minulta kyseltiin silloin, eikö häiritse, että hän hoiti minun asiakkaitani ja markkinoi jo omaa hoitolaansa. En osaa olla mustasukkainen asiakkaista. Pääasia on, että he saavat avun. Jokainen tekee oman työnsä niin hyvin kuin pystyy, Vuotari pohtii.

Yrittäjyys ei epäilyttänyt

Oman toiminimen Vuotari perusti vuonna 1995 hierontaterapeutiksi valmistumisen jälkeen. Hän haki sitä ennen starttirahaa, muttei saanut sitä. Se sai miettimään hetkeksi, miten taloudellinen puoli järjestyy.

Vuotari ei silti epäröinyt hetkeäkään. Hän ryhtyi markkinoimaan koti- ja yrityskäyntejä. Se toi keikkaa esimerkiksi päiväkoteihin henkilökuntaa hieromaan.

– Piti ottaa koppi tilanteesta. Ei ollut järkeä, että vien lapset päiväkotiin ja menen sen jälkeen kotiin odottamaan, soittaako joku.

”Aivan alussa yli 20 vuotta sitten oli asennetta, että hieronta voi olla kiva sivuduuni mutta ei sillä kukaan elä.”

Tuloja oli alkuvaiheessa vähän, mutta niin myös kuluja. Tuore yrittäjä oli luottavaisin mielin. Arjen sovittaminen tarkoitti hänelle lähinnä sitä, että matkustelu oli tauolla.

– Ymmärsin, että pitää elää tilanteen mukaan. Mikään kärsimysnäytelmä se ei missään nimessä ollut. En ole esimerkiksi koskaan ajatellut luovuttavani, Vuotari sanoo.

Intohimo kantaa

Vuotarille on ollut tärkeää kehittää itseään ja ammattitaitoaan. Hän opiskeli hierojan työn ohella vyöhyketerapeutiksi ja myöhemmin vielä homeopaatiksi.

– Aivan alussa yli 20 vuotta sitten oli asennetta, että hieronta voi olla kiva sivuduuni mutta ei sillä kukaan elä. Maalta, mistä olen kotoisin, sillä ei olisikaan menestynyt. Ajattelin, että kun avaan hoitolan Helsingissä, siitä kulkee aina joku ohi.

Vuotari on rohkaissut myös muita yrittäjiä ja yrittäjyydestä haaveilevia. Hän uskoo, että oma intuitio ja intohimo kantavat.

– Kun on lisäksi luovuutta ja halua toteuttaa itseensä, koen yrittäjyyden hyväksi ja helpoksi vaihtoehdoksi.

Haastavimpia tilanteita yrittäjäuralla on ollut, kun omassa elämässä on ollut jokin kriisi. Vuosia sitten Vuotarille esimerkiksi saapui asiakas vain viisi minuuttia sen jälkeen, kun hän oli kuullut isänsä kuolleen. Asiakkaalle hän ei sitä kertonut.

– Omat huolet eivät kuulu asiakkaille. On asiakaspalvelua ja yrittäjyyttä, ettei avaa itseään liikaa niissä tilanteissa, Vuotari pohtii.

Anne Vuotari
Anne Vuotarilla on ollut oma hoitola Helsingin Sturenkadulla vuodesta 1998 lähtien. Nykyiseen liiketilaan yrittäjät muuttivat 3,5 vuotta sitten.

”Itsensä kanssa pitää olla tasapainossa”

Vyöhyketerapeutin ja homeopaatin työt vaativat paljon henkisesti. Joillakin asiakkailla on esimerkiksi vakavia sairauksia. Hoidoissa käsitellään myös usein tunnepuolen asioita. Vuotari on oppinut, että oma herkkyys ja tunteellisuus ovat voimavaroja.

– On tosi tärkeää, että on itsensä kanssa tasapainossa.

Luontaishoitoja voidaan käyttää monenlaisiin fyysisiin ja henkisiin vaivoihin. Vyöhyketerapialla hoidetaan esimerkiksi kiputiloja, stressiä ja unettomuutta.

Vyöhyketerapiaan kuuluu manuaalista, käsin tehtävää hoitoa, kun taas homeopatiassa käytetään homeopaattisia lääkeaineita.

Vuotari ei ota paineita siitä, etteivät kaikki usko luontaishoitoihin.

– En julista, että kaikkien pitäisi käydä hoidoissa. En myöskään näe kilpa-asetelmaa niiden ja lääkärillä käymisen välillä.

Kiitollisuus asiakkaista

Asiakkaistaan Vuotari kokee kiitollisuutta. Työ ei tunnu koskaan yksinäiseltä, ja tyytyväiset asiakkaat palkitsevat päivittäin.

– Laskin kerran, että yhdenkin henkilön kautta on tullut 30 muuta vakioasiakasta. Hän on ollut aivan ensimmäisiä asiakkaitani.

Yrittäjän kalenteri on täynnä noin kuukaudeksi eteenpäin. Se on toinen syy hoitolan alivuokralaisille: heidän avullaan yhä useampi uusikin asiakas pääsee hoitoon kohtuullisessa ajassa.

”Innostun vieläkin, kun uusi asiakas ottaa yhteyttä ja tulee hoitoon. En pidä sitä itsestään selvänä, että minulta varataan aikoja.”

Alkuaikoina asiakkaana kävi etenkin keski-ikäisiä ja sitä vanhempia. Nykyisin nuorimmat ovat vauvoja. Monet asiakkaista ovat itsekin yrittäjiä.

– Innostun vieläkin, kun uusi asiakas ottaa yhteyttä ja tulee hoitoon. En pidä sitä itsestään selvänä, että minulta varataan aikoja.

Vuotari kertoo olevansa sikäli vanhanaikainen, ettei hän ole ottanut käyttöön nettiajanvarausta. Ajan saa joko puhelimella tai sähköpostilla.

– Asiakassuhde lähtee jo siitä, kun varataan aika. Haluan kohdata asiakkaat itse. Silloin pystyn myös katsomaan, mikä on sopiva hetki kullekin asiakkaalle ja hoidolle. Asiakkaalle ei saa tulla hoitolassa kiireen tunnetta.

Vuotari nauttii siitä, että voi yrittäjänä valita aikataulunsa, työmäärän ja esimerkiksi sen, että työpaikka on kävelymatkan päässä kotoa. Oma yritys tuo hyvät, säännölliset tulot, joilla yrittäjä toteuttaa muita unelmiaan, kuten matkustelua.

– Olen tosi kiitollinen siitä, että voin elää sellaista elämää kuin haluan. Saan iloa siitä, että työlläni on merkitys. Se tuo myös siihen kunnianhimoa.

Lue myös juttu Y-Studion Kuukauden yrittäjästä Max Grönholmista, jolla on oma kalakauppa Espoon Kauklahdessa.

Fakta

Anne Vuotarin tärkeimmät opit

Luota intuitioon. Kuuntele, mikä oma intohimosi on ja toteuta sitä mahdollisuuksien mukaan. Ole rehellinen itsellesi. Elä itsesi ja arvojesi näköistä elämää.

Yrittäjä tarvitsee rohkeutta ja itsevarmuutta. Monella aloittavalla yrittäjällä on pelko, mitä jos tästä ei tulekaan mitään. Aika menee silloin pelätessä. Yrittäjäksi ryhtyessä on hyväksyttävä se, että siihen liittyy aina jokin riski. Usko siihen, mitä teet.

Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen. Itselleen täytyy asettaa jonkinlaiset rajat, ettei työ valtaa kaikkea elämää. Jos kalenteria täyttää maanantaista asti pitkillä päivillä, on viikon loppuun mennessä aivan poikki. Vapaapäivät ja lomat auttavat jaksamaan. Myös läheisistä ihmissuhteista pitää huolehtia.

Vahva visio siivitti eteenpäin – Kampaamoyrittäjien ensimmäinen vuosi ei takunnut koronaan

Laura Santasen ja Tiina Junnon perustama matkailuteemainen kampaamo Aroha Helsinki syntyi pikavauhdilla, jotta maailmanmatkaajat ehtivät matkoilleen.

Millaista on hyvä asiakaspalvelu? Koronan aikana aito kohtaaminen ja yhteisöllisyys korostuvat

Yrittäjä ovat huomanneet, että asiakkailla on nyt tarve arkisille kohtaamisille. Kaksi kivijalkayrittäjää kertoo, mitä hyvä asiakaspalvelu on ja mikä on sen rooli poikkeusoloissa.

Laura Salonen aloitti yrittäjänä kolme kuukautta ennen koronaa: Ei kaduta

Juustoansan vetäjä kannustaa yrittäjiä yhdessä etsimään uusia ratkaisuja myyntiin.

Kun yhteinen matka päättyy – Yrittäjä ratkaisi lemmikinomistajien pulman

Tuhkaamoyrittäjä halusi tehdä palveluksen pääkaupunkiseudun lemmikinomistajille ja luoda samalla itselleen työpaikan.

Alussa oli lama ja vanha ompelukone – Nyt Artistiasu on Suomen johtava yksityinen puvusto

Minna Gröhnille yritys on väline oman ammattitaidon hyödyntämiseen. Asiakkaan tarpeen täyttäminen ja korkea laatu ovat pitäneet Artistiasun pinnalla erikoisella alalla vuosikymmenestä toiseen.

Verkkokaupan edelläkävijä: Vaikka kauppaa käydään verkossa, ei asiakaskontaktia saa unohtaa

Oma verkkokauppa on Dermoshopille tärkeä myyntikanava. Hyvät tuotteet ja tyytyväiset asiakkaat ovat kuitenkin pääasia.

Kutsumus ajaa eteenpäin: Meri Saarinen rakentaa haaveidensa hoivakotia

Tuoreen hoivakotiyrittäjän filosofiaan kuuluu, että asiakkaan tarpeita kunnioitetaan ja että hoitajat keskittyvät hoitotyöhön. Kipinä hoitotyöhön roihahti jo vuosia sitten.

Miksi rakas muisto ei voisi kulkea aina mukana? Anna Koskimäen oivalluksesta syntyi moderni käsityötuote

Huttaroon yrittäjien käsissä käsityö kohtaa teknologian. Koruiksi ja avaimenperiksi taipuvat niin piirrokset kuin äänetkin.

Yrittäjä on palveluammattilainen – jos sitä ei ymmärrä, menettää rahaa

Asiakaspalvelun aika on aina, kirjoittaa Stream Industries Oy:n toimitusjohtaja Lauri Kröger.

Lataa lisää