Yrittäjyys

Ensin urheilu, sitten työ: Huippu-urheilun ja yrittäjyyden yhdistäminen vaatii tiukkaa aikatauluttamista
Joonas Rinne pitää omaa yritystä tärkeänä henkireikänä ja suunnitelma B:nä, jos urheilu-uran joutuisi jättämään kesken.

Ensin urheilu, sitten työ: Huippu-urheilun ja yrittäjyyden yhdistäminen vaatii tiukkaa aikatauluttamista

Keskimatkojen Suomen mestari Joonas Rinne on oppinut, että huippu-urheilijalta vaaditaan luottamusta omaan tekemiseen. Samat opit pätevät myös yrittäjyyteen.

|

Kun huippu-urheilija perustaa yrityksen, voisi kuvitella, että työpäivät venyvät pitkiksi, eikä vapaa-aikaa juuri liikene. Keskimatkojen Suomen mestari ja av-alan yrittäjä Joonas Rinne todistaa väitteen mielellään vääräksi.

– Näiden kahden yhdistäminen ei ole ollut mitenkään mahdotonta. Toki yrittäjyyden kannalta on helpompaa, kun työ on sellainen, mistä voi tarvittaessa joustaa ja jossa voi itse määrittää työaikansa, Rinne kertoo.

Kuka: Joonas Rinne
Ikä: 25
Kotipaikka: Jyväskylä
Tavoite yrittäjänä: Rakentaa ja kasvattaa firmasta valmis alusta jatkaa yrittäjänä, kun urheilu-ura päättyy. ”Haluan että firma mahdollistaisi täysipäiväisen työskentelyn useammalle henkilölle ja rahoittaisi myös tarvittaessa omia lyhytelokuviani.”

Urheilun ja yrittäjyyden yhdistäminen vaatii Rinteen mukaan ennen kaikkea aikatauluttamista. Rinne kuvaa työkseen videoita ja valokuvia yritysten ja yksityishenkilöiden visuaalisiin tarpeisiin ympäri Suomea ja erityisesti Keski-Suomessa. Työkalenteriin mahtuu niin hääkuvauksia, ilmakuvauksia kuin musiikkivideoiden kuvaamistakin.

– Kuvauspäivät ovat ne, jotka täytyy sopia asiakkaiden tarpeiden mukaan. Itse editointi ei kuitenkaan ole fyysisesti rasittavaa, ja voin tehdä sitä missä vain – vaikka urheilumatkalla. Jos päivät meinaavat venyä liian pitkäksi, minun täytyy vaan aikatauluttaa oma tekemiseni vähän paremmin, hän jatkaa.

Hääkuvauksia ja kisaviikonloppuja

Toisinaan töiden organisointi vaatii kuitenkin venymistä. Rinteen kisakausi kohdistuu kesään, ja samaan aikaan moni kaipaa hääkuvauspalveluita.

– Hääkuvaukset buukataan todella hyvissä ajoin, ja kuvaan häitä mielelläni. On kuitenkin tosi vaikea sopia tiettyjä päiviä, jos en tiedä vielä kesän kisakalenteria. Joskus on siksi pakko vastata, etten yksinkertaisesti tiedä, pääsenkö kuvaamaan häitä vai en, Joonas Rinne sanoo.

Viimeksi Rinteen kalenteri alkoi ruuhkautua ennen Kalevan kisoja.

– Ennen kisaviikonloppua oli yksi deadline, joka oli vain pakko jaksaa tehdä pois alta vähän turhan nopealla aikataululla. Asiakkaalla ei ollut niinkään kiire, mutta halusin tehdä työt hyvissä ajoin alta pois, jotta en joudu miettimään töitä kisojen aikana.

Tiiviistä aikatauluttamisesta on Rinteen mukaan kuitenkin hyötyä, sillä se pakottaa keskittymään työhyvinvointiin.

– Urheilijalle on tärkeää, ettei kuormita itseään liikaa töillä. Päiviin pitää varata aikaa rauhoittumiselle ja palautumiselle. Siinäkin mielessä urheilu ja yrittäjyys tukevat toisiaan ja toimivat eräänlaisina vastapainoina.

Yritystoiminta saa kasvaa rauhassa

Yrittäjyydestä huolimatta Rinne kertoo olevansa edelleen ennen kaikkea urheilija. Huippu-urheilu vaatii veronsa, ja kun siihen keskittyy sataprosenttisesti, muun elämän on pakko joustaa tarvittaessa.

– Ajatuksena on ollut alusta saakka se, että urheilu on ykkösjuttu, enkä edes pysty panostamaan yritykseen ihan täysillä. Syy löytyy ihan siitä, että urheilun aika on nyt, eikä huippu-urheilija voi jatkaa uransa huipulla ikuisesti.

Yrittäjyys ei ole Rinteelle kuitenkaan sivutyö, vaan oman uran sivupolku, jota on mahdollista kasvattaa hiljalleen.

– Jos ja kun yritystoiminta kasvaa hiljalleen, voin ryhtyä täysipäiväisesti yrittäjäksi sitten, kun urheilu-ura alkaa olla lopuillaan, Rinne pohtii.

Toistaiseksi suunnitelma näyttää toimineen hyvin. Vuonna 2017 perustetun JRinne Films Oy:n liikevaihto on kasvanut tasaisesti vuosi vuodelta: pienimuotoisena alkanut yritystoiminta ylitti viime vuonna ensi kertaa 25 000 euron rajapyykin.

– Olen harrastanut valokuvausta ja kuvannut videoita nuoresta saakka, ja jossain vaiheessa kiinnostus kuvaamista kohtaan alkoi kasvaa. Moni alkoi kysellä, voisinko kuvata heille työkseni, ja ajatus pienimuotoisesta yrittäjyydestä alkoi kypsyä hiljalleen, Rinne kertoo.

Rinne oli ajatellut perustavansa toiminimen, mutta suunnitelmat muuttuivat, kun tuttavat houkuttelivat tämän muutama vuosi sitten sisällöntuottajaksi omaan yritykseensä.

– Perustimmekin sitten suoraan osakeyhtiön, ja se oli näin jälkikäteen ajatellen hyvä päätös, vaikka alussa hieman hirvittikin. Tuttavat hoitivat alussa myyntiä ja paperihommia, ja itse pystyin keskittymään siihen, minkä osasin parhaiten, eli kuvaamiseen. Alkuperäinen yritys ei toimii enää aktiivisesti, mutta kehitin tästä lopulta oman juttuni, Rinne kertoo.

Rinteen mukaan huippu-urheilussa ja yrittäjyydessä on loppujen lopuksi yllättävän paljon yhteistä.

– Kummassakin täytyy luottaa omaan tekemiseensä – ja katsoa pitkäjänteisesti eteenpäin. Yrittäjänä kasvatan toimintaa tekemällä pieniä juttuja ja saavuttamalla pieniä onnistumisia. Sama pätee urheiluun. Yksi treeni ei tee vielä hyvä uraa, mutta kun hyviä treenejä kertyy paljon, alkaa syntyä myös tulosta.

Fakta

3 x Joonas Rinteen opit

Uskalla. Jos jokin asia oikeasti kiinnostaa, sitä kannattaa tavoitella rohkeasti. Rohkeudesta ja uskalluksesta on hyötyä sekä yrittäjänä että huippu-urheilijana.

Älä vatvo. Yritysideoita ei kannata hautoa turhan pitkään, vaan omia siipiä kannattaa kokeilla, kun siihen on mahdollisuus. Yrittäjyys antaa paljon.

Luota omaan juttuun. Sekä yrittäjälle että urheilijalle on tärkeää, että luottaa itseensä ja omiin tavoitteisiinsa. Pitkäjänteisyydestä ja suunnitelmallisuudesta on etua.

Yrittäjyys on ajanhallinnan korkeakoulu

Yrittäjyyttä kannattaa kokeilla siksi, että silloin saa ottaa vastuun omasta tekemisestä, kertoo Vihdin lukion opiskelija Kaarlo Kauriinvaha.

Vähemmän on enemmän – 4 vinkkiä ajanhallintaan

Suuremmat työtunnit eivät välttämättä tarkoita parempaa tulosta. Rauhoittuminen luo tehokkuutta, kirjoittaa M Roomin toimitusjohtaja Markku Kosonen.

Yrittäjyys sopii opiskelijalle, joka saa asioita aikaan

Yrittäjyyden ja opinnot yhdistävän täytyy osata aikatauluttaa arkeaan, kirjoittaa Agipointin Veera Niemi.

Kuinka yhdistää äitiys ja yrittäjyys?

Titta Laurinen paiski töitä läpi äitiysloman. Maija Kaukonen taas ryhtyi startup-yrittäjäksi heti vauvavuoden jälkeen.

Nuori kaipaa vaihtelevia työaikoja

Nollasopimuksella oleva voi valita, että menee ennemmin bileisiin kuin tulee töihin, kirjoittaa Restbar Groupin yrittäjä Minna Kaikkonen.

Uuden yrityksen merkkipaalu: Kuolemanlaakson ylittäminen

Yhtä huolestuttaa raha, toista jaksaminen. Sandy Talarmolla ja Tuuli Tarukanteleella on ollut hyvin erilaiset alkuvaiheen haasteet.

Haluatko eroon kiireestä? Johda oma arki stressittömäksi

Kuka vain voi oppia hallitsemaan omaa elämäänsä ja aikaansa. Kiire on asenne, josta pääsee halutessaan eroon, väittävät asiantuntijat.

Minustako yrittäjä? Kysy itseltäsi neljä kysymystä

Osaamista voi aina ostaa, mutta yrittäjähenkeä pitää olla omasta takaa, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n Jari Jokilampi.

Monta yritystä päällekkäin: Näin sujuu useamman bisneksen pyörittäminen

Tiina ja Heikki Lehmuskoski pyörittävät neljää yritystä yhtä aikaa. Jokaiselle yritykselle on paikkansa.

Lataa lisää