Yrittäjyys

Hyppy peliyrittäjiksi vei kaverukset todella kiviselle tielle
Jussi Rautio (vas.) ja Markus Syrjänen perustivat opetuspelejä kehittävän SyraWisen vuonna 2015.

Hyppy peliyrittäjiksi vei kaverukset todella kiviselle tielle

SyraWisen perustajat Jussi Rautio ja Markus Syrjänen tukevat toisiaan vaikeina hetkinä. Nyt yritys käy kiinnostavia neuvotteluja.

|

Kun lähtee yrittäjäksi ennalta tuntemattomalle alalle, on varauduttava yllättäviinkin käänteisiin. Opetuspelejä kehittävä SyraWise on joutunut miettimään suuntaansa moneen otteeseen, ja suunnitelmia on pitänyt muuttaa välillä nopeastikin.

Yritys sai alkunsa, kun Akaalla asuva ja Pirkanmaan pelastuslaitoksen palveluksessa työskentelevä pelastaja Jussi Rautio mietti, miten kouluissa annettavaa turvallisuusopetusta voisi parantaa.

Vuosien mittaan juontui ajatus mobiilipelistä, jossa opetettaisiin pelastustaitoja. Keväällä 2015 hän perusti peliyrityksen yhdessä lukioaikaisen ystävänsä Markus Syrjäsen kanssa.

Syrjäsellä oli entuudestaan kokemusta myynti- ja markkinointialalta, joten hänestä tuli toimitusjohtaja. Rautio otti hallituksen puheenjohtajan roolin ja hän vastaa ennen kaikkea Rescuebusters-pelin sisältöjen kehittämisestä yhdessä animaatiostudio Nopian kanssa.

Yrittäjien tiivis suhde mahdollistaa nopeat suunnanmuutokset, joita SyraWise on joutunut tekemään.

– Pulmatilanteissa on ollut tärkeää osata tehdä päätöksiä siitä, mitä asioita jätetään pois, Rautio sanoo.

Rankkoja vuosia

Aluksi Rescuebusters piti julkaista myös tietokoneella, mutta loppujen lopuksi se on nyt julkaistu pelkästään mobiilissa. Pelin kehittämisen aikana sen sisältö muuttui enemmän mobiilia tukevaksi ja myös tietokonejulkaisu olisi Raution mukaan sekoittanut ja hidastanut kehitystyötä.

Seuraava ongelma tuli, kun yrittäjät tajusivat, että pääkohdemarkkina eli koulut eivät osta peliä. Varauksia ja kiinnostusta oli jonkin verran muttei riittävästi. Koulujen budjetit eivät lopulta taipuneet laajamittaisiin hankintoihin.

Konseptia piti jälleen muuttaa. Pelistä tehtiinkin freemium-versio eli sitä saa pelata ilmaiseksi, ja SyraWisen on tarkoitus saada tuloja esimerkiksi mainoksista.

– Sitten tajusimme, että peli ei ole riittävän monipuolinen. Emme saa sen sisään kaikkea materiaalia, mitä haluaisimme, Rautio kertoo.

Niin syntyi idea nettiportaalista, jonka avulla koulut ja yritykset voivat kouluttaa henkilöstöään toimimaan hätätilanteissa. Portaalin sisältö valmistuu piakkoin, ja myös sitä on tarkoitus alkaa myydä pelin ohella.

Kolmessa vuodessa SyraWisella ei ole ollut vielä myyntiä, koska tuotteet eivät ole olleet valmiita.

Syrjäsen kontaktien kautta SyraWiseen on sijoittanut muun muassa entisen NHL-pelaaja Toni Lydmanin sijoitusyhtiö, mutta muuten yritys on pitänyt kulut kurissa. Rautio ei ole nostanut yrityksestä palkkaa, eikä SyraWisella ole esimerkiksi toimistotiloja, johon uppoaisi rahaa.

Vuodet eivät ole olleet helppoja, sillä samaan aikaan Rautio on ollut kokopäivätöissä.

– Kyllä tässä perhekin on joutunut koville, hän sanoo.

Yhdessä vahvempia yrittäjiä

Syrjänen ja Rautio asuvat eri paikkakunnilla sadan kilometrin päässä toisistaan. He soittelevat yrityksen asioissa päivittäin jopa 4–5 kertaa ja ovat muutenkin paljon tekemisissä.

– Olemme vahvempia kahdestaan. Pystymme tuomaan omat hyvät puolemme esiin, Syrjänen sanoo.

Hyvä ystävä yhtiökumppanina on vahvuus myös siksi, että toisen suruja ja huolia voi kuunnella eri tavalla.

– Se tuo rentoutta. Ei ole mitään puku päällä jäpittämistä.

Syrjäsen mielestä yrittäjyys on juuri niin vaikeaa kuin jollaiseksi sen itselleen tekee. Hän ajattelee, että kun noudattaa lakeja ja maksaa veronsa, hommat sujuvat.

– Jos haluaa metelöidä Facebookissa, kuinka vaikeaa kaikki on, se on mahdollista, jos ei tajua itse hakea jeesiä. Google on kuitenkin hyvä kaveri: sieltä löytyy tarvittavat virastot ja ihmiset.

Ilman kokemusta pelialalle lähteminen ei silti ole ollut helppo rasti, sen ovat yrittäjät saaneet huomata.

– Pelipuolella opetuspelejä ei pidetä kovin seksikkäinä, vaikka ne ovat iso bisnes maailmalla. Olemme muun muassa kuulleet, että emmeköhän luule itsestämme vähän liikoja. Ja sen sanoi taho, jonka ei sellaista pitäisi sanoa, Syrjänen kertoo.

Raution mukaan tuntemattomilta ihmisiltä tullut huono palaute on tuntunut kurjalta.

– Kyllä se muutaman päivän on mielessä, että miksi joku sanoo niin pahasti, kun olemme tärkeällä asialla.

Nyt on tulosten aika

Viime vuoden lopulla SyraWise sai yhteisellä sopimuksella hallintaansa Nesteen kehittämän ilmastopeli EduCyclen. Se sopi Rescuebustersin konseptiin hyvin, koska Rautiolta oli kyselty peliin ilmasto- ja ympäristönäkökulmaa.

– Tällä alalla huomaa, että vauhtia on eri suuntiin kuin mihin on alun perin lähtenyt. Pitää vain olla muuntautumiskykyä, Rautio sanoo.

SyraWisen tavoitteet ovat edelleen maailmalla, kuten pelialalla pitääkin. Toukokuun alussa Rautio ja Syrjänen matkasivat Dubaihin neuvottelemaan kansainvälisistä sopimuksista. Jos neuvottelut tuottavat tulosta, yritys ei tarvitse enää uusia sijoituksia.

– Nyt alkaa olla aika saada tästä jotain valmista, Rautio sanoo.

Fakta

3 x Tuntemattomalle alalle lähteminen

Tiimi. Ympärille pitää rakentaa joukko, jolla on osaamista niillä aloilla, joilla yrittäjällä itsellään ei ole. Esimerkiksi pelialan yrittäjän ei välttämättä tarvitse itse osata koodata. Tärkeintä on, että ympärillä oleva porukka tukee yrittäjän visiota.

Sisältöosaaminen. Pelastusalan opetuspeliä on mahdotonta tehdä, jos ei ole kokemusta ja osaamista pelastusalalta. Rautio esimerkiksi on mallintanut oikeanlaista elvyttämistä peliä varten.

Tukiverkot. Kun sisältö ja visio ovat selkeät, tarvitaan enää rohkeutta toteutukseen. Raution mukaan liiketoiminnan eri osa-alueisiin löytyy auttajia, ja Suomessa ylipäätään liiketoiminnan aloittamiseen saa hyvin apua. SyraWise on saanut apua ja tukea esimerkiksi Teksistä ja Uusyrityskeskuksesta.

Kahden miljoonan tuotekehitys – mistä yritys löytää sellaiset rahat?

Paikanninlaitetta kehittävällä Emergencellä on paineet onnistua tuotekehityksessä. Sijoittajat ovat mukana isolla riskillä.

Yrittäjän mielessä on jo exit – mutta ensin tuote pitää saada valmiiksi

Marko Höynälän startup-yritys Kipuwex kehittää kipumittaria. Tärkein tavoite on sen markkinoille tuominen.

Tästäkö seuraava hittituote? Papujäätelö syntyi vahingossa

Kipinä oman yrityksen perustamiseen lähti tuotekehityskurssilla ideoidusta härkäpapupohjaisesta jäätelöstä.

Palvelun kehittäminen vaatii sisua ‒ varaudu muuttamaan kaikki

Alkuperäistä visiota ei saa unohtaa, vaikka vastaan tulisi minkälaisia yllätyksiä, sanoo hyvinvointipalvelu Heltiä kehittävä Heiman Khalil.

Missiona maailman pelastaminen – liikeidea syntyi halusta vaikuttaa

Minna Vidgrénin yritys sai alkunsa, kun hän havahtui ilmastomuutoksen haittoihin.

Yrittäjä iski oikeaan aikaan: Vegaanikebab syntyi puolivahingossa

Siva Parlar uskoo, että kebabilla riittää kysyntää ympäri Eurooppaa.

Kokemus vai nuoruuden into? Oululainen startup ei olisi syntynyt ilman pitkää työuraa

Kaltio Technologies sai alkunsa Microsoftin jäljiltä. Palkkatöissä hankittu osaaminen on ollut yritykselle vahvuus.

Erilainen polku: Yliopistosta ponnisti yritys, joka on harvinaisuus koko maailmassa

Taideteosten aitoutta tutkiva Recenart valloittaa uutta markkinaa. Yritystä edelsi parin vuoden tutkimushanke.

Taivaalla syntynyt idea vaati vuosien tutkimustyön – ”Riskejä on hamaan tappiin”

Panu Vapaavalta kehitti kylmähoitolaitteen kotikäyttöön. Hän varoittaa liiallisesta optimismista tuotekehitysvaiheessa.

Lataa lisää