Yrittäjyys

Joni Jaakkola oppi kantapään kautta: Mieti, mihin työaikaasi käytät
Joni Jaakkola muistuttaa, että yrittäjän täytyy pitää huolta myös omasta hyvinvoinnistaan. Liian täyteen ahdettu kalenteri ei toimi pidemmän päälle.

Joni Jaakkola oppi kantapään kautta: Mieti, mihin työaikaasi käytät

Kuukauden yrittäjä varoittaa, että alussa innostuu helposti kaikesta. Sparraajat palauttivat Jaakkolan takaisin maan pinnalle.

|

Joni Jaakkola löysi muutama vuosi sitten itsensä haastavan paikan edestä.

Hyvinvointiyritys Optimal Performancen toimitusjohtajalla ja valmentajalla tuntui olevan yhä useampi rauta tulessa, sillä alun perin valmennustoiminnasta liikkeelle lähtenyt liiketoiminta laajeni nopeasti. Jaakkolalla oli yhtäkkiä myös kuntosali- ja valmennuskeskus Helsingin Pasilassa. Lisäksi hän oli luennoitsija ja tietokirjailija.

Pian vuorokauden tunnit alkoivat loppua kesken, eikä yritys tuottanut tulosta.

– Kulurakenne oli ihan pielessä, koska aloimme rönsyillä ihan liikaa. Lähdimme sellaisiin projekteihin mukaan, jotka veivät hirveästi aikaa ja energiaa, mutta jotka eivät olleet kannattavia. Yrittäjän täytyy osata heittäytyä, mutta tuolloin opin, että ennen sitä on hyvä istua hetkeksi alas ja pohtia paperilla, toimiiko idea, Jaakkola pohtii.

Suunnitelmallisuutta oli pakko opetella. Ajanhallinta on yksi tärkeimmistä opeista Jaakkolan yrittäjänuralla. Hän perusti Optimal Performancen yhdessä vaimonsa Kaisan kanssa kymmenen vuotta sitten.

– Suurimmat sudenkuopat pystyy hahmottamaan, kun laskee ensin, onko toiminta kannattavaa. Alussa oli mukava innostua vähän kaikesta, mutta liika innostuminen oli kääntää toiminnan tappiolliseksi.

Kuka: Joni Jaakkola, 40
Kotipaikka: Helsinki
Tavoite yrittäjänä: Rakentaa työkavereille hyvä paikka tulla joka aamu töihin, ja asiakkaille tuotteet ja palvelut, jotka tuottavat toivottuja tuloksia. Lisäksi tavoitteena on rakentaa siinä samalla itselle mielekäs elämäntapa yrittäjänä.

Onnistumisiin on vaadittu myös talouden hallinnan opettelua.

– Tämän kokoluokan yrityksen pyörittäminen ei lopulta vaadi kovin erikoisia excel-laskelmia. Asioista on pakko pitää huolta jo siitäkin syystä, että olemme vastuussa niin monen ihmisen toimeentulosta, Jaakkola sanoo.

– Yrittäjänä sitä innostuisi mieluiten omasta ydinosaamisalueestaan. Talouspuolesta innostumista on täytynyt opetella erikseen, hän jatkaa.

Suursiivous ja monta sparraajaa

Haastavasta tilanteesta selviämisessä Jaakkolaa auttoi verkosto. Sparrausavuksi kiirehti muutama tuttu yrittäjä. Yksi heistä oli tunnettu sarjayrittäjä ja sijoittaja Kim Väisänen.

– Valmennusta ja sparrailua oli hyvä hakea itseä viisaammilta ja kokeneemmilta. Osa mentoreista löytyi sattumalta, osa kirjanpitäjän kautta. Huomasin pian, että kaikki puhuivat samoista asioista, vaikka he eivät tunteneetkaan toisiaan, Jaakkola pohtii.

Lopulta hän päätyi tekemään yrityksen suhteen eräänlaisen suursiivouksen.

Yritys: Optimal Performance Oy
Toimiala: Hyvinvointi
Perustettu: 2010
Omistajat: Joni ja Kaisa Jaakkola
Liikevaihto: 305 000 euroa (2019)
Liiketulos: 16 000 euroa (2019)
Henkilöstö: 3.

Yritys: Optimal Performance Center Finland Oy
Toimiala: Liikuntapalvelut
Perustettu: 2014
Omistajat: Joni ja Kaisa Jaakkola
Liikevaihto: 582 000 euroa (2019)
Liiketulos: 35 000 euroa (2019)
Henkilöstö: 3.

– Meillä oli varmaan 120 rautaa tulessa koko ajan, ja päädyin siihen, että resurssit riittävät kolmeen asiaan. Suljimme joitakin toimintoja. Keskitymme nyt yritysvalmennuksiin, luentoihin, verkkovalmennuksiin ja kuntosalin sekä valmennuskeskuksen pyörittämiseen, Jaakkola listaa.

Kokeilunhalusta ja innostumisesta on ollut Jaakkolan mukaan myös hyötyä. Ennen kaikkea se on rohkaissut ja motivoinut yrittäjyyteen.

– Olin aiemmassa työssäni eräällä tavalla umpikujassa, enkä päässyt kehittymään työssäni siihen suuntaan, mihin halusin. Turhautuminen kasvoi niin isoksi, että päätin kokeilla siipiäni yrittäjänä, Jaakkola muistelee.

Korona pakotti oppimaan uutta

Nykyisin Optimal Performancen ja Optimal Performance Center Finlandin liiketulokset jäävät jo reilusti plussan puolelle. Yrittäjä kiittelee onnistumisesta asiakkaita ja hyvää tiimiä ympärillä.

– Meidät on pelastanut se, että kauppa on käynyt koko ajan melko hyvin ja kysyntää on kaikesta huolimatta riittänyt, Jaakkola arvioi.

Keväällä puhjennut ja yhä jatkuva korona-aika ollut Jaakkolan mukaan opettavainen kokemus. Haastava tilanne on pakottanut opettelemaan lisää paineensietokykyä ja kykyä sietää epävarmuutta.

Koronakriisin keskellä luoviminen on ottanut koville, koska tilanteeseen on ollut hankala valmistautua etukäteen. Poikkeustilanteella ei ole myöskään takarajaa näkyvissä.

– En ole ennen kohdannut kriisiä, jossa rahantulo loppuu kuin seinään. Tässä on auttanut se, että pankkitililtä on löytynyt säästöjä ja että olemme olleet valmiita skaalaamaan toimintaa tarvittaessa alaspäin. Jokainen lasku on täytynyt käydä läpi ja tarkistaa, voisiko kuluissa jatkossa säästää, Jaakkola pohtii.

Korona on pakottanut myös keksimään uusia toimintatapoja.

– Se on välttämätöntä, koska tällä alalla iso osa liikevaihdosta koostuu siitä, että ihmiset tapaavat toisiaan. Olemme lisänneet uusien verkkovalmennuksien määrää, ja osa pienryhmävalmennuksista on siirretty ulos, Jaakkola kertoo.

Hänen mukaansa haasteista selvitään jatkossakin vahvalla asenteella.

– Kun näen jonkin ongelman, tartun siihen ja teen niin pitkään erilaisia toimenpiteitä, että tulosta alkaa syntyä. Opiskelen, luen ja testailen mielelläni niin kauan, että ongelma on ratkaistu. Se ajatus on kaiken toiminnan taustalla, Jaakkola sanoo.

Fakta

3 x Joni Jaakkolan tärkeimmät opit

Suunnittele kunnolla. Sääntö siitä, miten hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, pätee myös yrittäjyyteen. Tee laskelmat jo yrittäjyyden alkuvaiheessa, jotta toiminta pysyy kannattavana. Opettele samalla luopumaan sellaisista toiminnoista, jotka eivät tuota tulosta.

Hanki apua ajoissa. Sparrausta ja mentorointia kannattaa hankkia mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, eikä avun pyytämistä kannata empiä. Yllättävän moni kokenut yrittäjä auttaa aloittelevaa yrittäjää kahvipalkalla. Näkemystä on hyvä pyytää erityisesti sellaisilta yrittäjiltä, joille on jo kertynyt menestystä.

Muista oma hyvinvointi.Hyvinvointialalla on äärimmäisen tärkeää muistaa pitää huolta myös omasta hyvinvoinnistaan. Omaa kalenteria ei kannata täyttää niin täyteen, että yrittäjänä joutuu luovimaan jatkuvasti veitsenterällä. Jaksamiseen tarvitaan puskuria, ja palautumisesta täytyy pitää huolta.

Yrittäjyys ei päättynyt yrityskauppaan: Uusi suunta löytyi yrittäjyyden edistäjänä ja enkelinä

Matias Mäenpää kertoo, että yrityskauppa toi ison muutoksen omaan identiteettiin. Uusi suunta löytyi kuitenkin pian.

Kunnia-asia: Sukuyhtiön konkurssi ajoi Mika Väyrysen perustamaan oman leipomon

Pöly ei ehtinyt kunnolla laskeutua perheyritys Primulan konkurssin jäljiltä, kun leipomosuvussa lähdettiin jo käynnistelemään uutta yritystoimintaa.

Äkkihypyllä toimitusjohtajaksi ja keskelle koronakriisiä – Miikka Väänänen ryhtyi luotsaamaan perheyhtiötä poikkeusoloissa

Tutustumisvaiheen jälkeen Miikka Väänänen suunnittelee jo kiinteistöihin ja rakentamiseen keskittyneen Master Yhtiöiden kehittämistä ja yritysostoja.

Yhtiökokous haltuun: Yrittäjä, perehdy ainakin näihin 5 seikkaan

Yhtiökokousaika lähestyy vauhdilla. Yrittäjän on syytä olla tietoinen ainakin yhtiökokouksia koskevista säännöksistä – lisäksi kokoukseen kannattaa varautua huolella. Asiantuntija kertoo vinkkinsä.

130-vuotias perheyritys on kohdannut sotia sekä talouskriisejä ja aikoo selvitä myös koronasta

Uudet tuotekategoriat, omistautunut henkilökunta ja valmius reagoida nopeasti ovat kantaneet Knorringin kriisien yli.

Omistaja-ajattelu tuo hyötyjä sekä yrittäjälle että yhteiskunnalle

Yrittäjyys on kaiken taloudellisen toiminnan ytimessä, mutta yrittäjyyden punaisena lankana on kuitenkin tärkeää nähdä myös yrityksen omistajan näkökulma, korostaa Aho Groupin toisen polven omistaja Kari Jussi Aho.

Konkurssipesästä kukoistukseen – Yrittäjäpariskunnan suunnitelmissa kolme uutta hotellia

Rovaniemeläisen Santa Parkin omistaja Ilkka Länkinen vannoo hyvän liiketoimintasuunnitelman ja palautteen keräämisen nimiin.

Hyvässä työyhteisössä jokaisesta työntekijästä voi löytyä sisäinen yrittäjä

Yritykseen on mahdollista luoda tekemisen meininki, jossa jokainen sparraa toisiaan ja tekee töitä yrittäjän tavoin, kirjoittaa Cervi Talotekniikan Petri Valve.

Sarjayrittäjän 5 oppia: Näin yritys välttää karikot ja seilaa myötätuulessa

Entinen huippu-urheilija Jussi Forsman näkee purjehduksessa ja yritystoiminnassa paljon samaa. Virheitä tulee, mutta ne on pyrittävä minimoimaan.

Lataa lisää