Yrittäjyys

Kebabista ja pihveistä syntyi menestyvä bisnes – yrittäjälle on tärkeintä laatu
Yrittäjänä kohtaa paljon tilanteita, joihin ei voi itse vaikuttaa, mutta joihin kuitenkin pitää löytyä ratkaisu, sanoo Oles Fast Foodin toimitusjohtaja Ole Snellman.

Kebabista ja pihveistä syntyi menestyvä bisnes – yrittäjälle on tärkeintä laatu

Ole Snellman on rakentanut pakastetusta lihasta menestystarinan, Oles Fast Foodin. Sukupolvenvaihdos on hänelle helpotus.

|

Yrittäjän pitää aina nähdä mahdollisuuksia ympärillään. Näin teki Ole Snellman vuosituhannen vaihteessa.

Hänellä oli takanaan pitkä ura lihatuotteita ja muita elintarvikkeita valmistavassa Snellmanissa, kun hän päätti perustaa oman yrityksen vuonna 2000. Niin sai alkunsa pietarsaarelainen Oles Fast Food ja kebablihan myynnin kehittäminen.

– Kebab oli Snellmanin ainoa pakastettu tuote eikä sopinut yritykseen logistisesti, joten ostin sen osan liiketoiminnasta, Ole Snellman kertoo.

Alkuun hän vuokrasi tilat Snellmanilta ja käytti vanhoja koneita. Yrityksessä työskenteli yrittäjän lisäksi yksi työntekijä, ja hänen vaimonsa hoiti kirjanpidon.

Neljä vuotta myöhemmin Oles Fast Foodilla oli jo neljä työntekijää. Silloin otettiin myös käyttöön ISO-laatujärjestelmä, jonka tarkoituksena on taata elintarvikkeiden turvallisuus.

– Ajatuksena on ollut alusta lähtien tuottaa hyvää laatua ja pitää prosessi hallussa.

”Pihvit osuivat hyvään saumaa.”

Snellmanin mukaan yritys kehittyi aluksi aika hitaasti, varsinkin kun miettii, miten nopeasti se voi tapahtua nykyään. Mutta juuri vakaa kehitys on ollut toiminnan kulmakivi.

Uusi tehdas vauhdittaa kasvua

Vuonna 2005 yritys otti kebablihan rinnalle uuden tuotteen: pakastetut hampurilaispihvit.

– Pihvit osuivat hyvään saumaan. Nykyään ne ovat päätuotteemme, Ole Snellman kertoo.

Vajaan kymmenen vuoden jälkeen oli seuraavan askeleen aika. Vuonna 2014 alkoi uuden tehtaan suunnittelu, ja se otettiin käyttöön keväällä 2016. Se oli Snellmanin mukaan todella suuri muutos.

– Saimme uudet koneet, joiden ansioista tuotantoprosessin hygieenisyys ja kannattavuus paranivat. Samalla päivitimme laatujärjestelmät.

Vielä silloin yrityksen liikevaihto oli noin viisi miljoonaa euroa, mutta viime vuonna jo seitsemän miljoonaa. Uusi tehdas toi mukanaan muun muassa täysin uuden tuotantolinjan valmispaistotuotteille.

– Se oli iso sijoitus. Meillä oli myös jonkin verran haasteita saada tuotantolinja toimimaan, mutta nyt olemme onnistuneet siinäkin, Ole Snellman sanoo tyytyväisenä.

Hän kertoo yrityksen tähtäävän yhdeksään miljoonan euron liikevaihtoon kuluvana vuonna.

Oles Fast Food myy tuotteitaan suoraan tukkuliikkeisiin ja suurille ketjuille, kuten pikaruokaketju Rollsille ja ravintola-alan yhtiö Restamaxille, joka vaihtoi äskettäin nimensä NoHo Partnersiksi.

– Nimeämme ei näy missään, joten kuluttajat eivät tunne meitä, Snellman huomauttaa.

Hän uskoo yrityksen toimivan alihankkijana yhä useammalle elintarviketeollisuuden toimijalle Pohjanmaalla tulevien vuosien aikana.

”Mikään ei ole pysyvää”

Vuosien saatossa Ole Snellman on oppinut paljon.

– Toimitusjohtajana pitäisi oikeastaan osata kaikki, mutta myös todeta, ettei osaa. Hyvät yhteistyökumppanit ja hyvä henkilöstö ovat tärkeitä. He tekevät duunit.

Tällä hetkellä Oles Fast Foodilla on parisenkymmentä työntekijää.

Vaikka yrityksen panostukset ovat johtaneet hyviin tuloksiin, Snellman myöntää, että kahden edellisen vuosikymmenen aikana on ollut unettomia öitä.

– Asioita tapahtuu koko ajan, mikään ei ole pysyvää. Varsinkin ruoan kanssa pitää pysyä kärryillä.

Snellman on ylpeä etenkin siitä, kuinka hyvä luottamus yrityksellä on sekä tavarantoimittajien että asiakkaiden kanssa.

– Kaikesta huolista huolimatta tämä on ollut hyvä matka, hän pohtii.

Vastuu siirtyy pojille

Oles Fast Foodissa on käynnissä sukupolvenvaihdos. Snellmannin kuudesta pojasta neljä on työskennellyt yrityksessä ja osa heistä toimii jatkossa johtotehtävissä.

”Yrittäjän pitää olla aina valmis antamaan 150 prosenttia. Jos ei itse enää jaksa, kannattaa siirtää vastuu nuoremmalle sukupolvelle.”

– Osa omistuksesta on jo siirtynyt pojille. He ottavat vastuun yrityksen johtamisesta tämän vuoden aikana, Snellman kertoo.

Poikien kiinnostus yritystä kohtaan on ollut isälle suuri helpotus. Jatkossa Ole Snellman toimii hallituksen puheenjohtajana.

– Yrittäjän pitää olla aina valmis antamaan 150 prosenttia. Jos ei itse enää jaksa, kannattaa siirtää vastuu nuoremmalle sukupolvelle, hän pohtii.

Toistaiseksi Oles Fast Foodin hallitukseen kuuluu ainoastaan Snellman-nimisiä henkilöitä.

– Siinä on ollut verotuksellisia syitä, mutta aiomme nyt laajentaa hallitusta ulkopuolisilla.

Ajatuksena on saada uusia näkökulmia, vaikka Snellmanin omassa perheessäkin on kohtuullisen laajaa osaamista. Muun muassa yksi pojista on kouluttautunut elintarvikeinsinööriksi.

– Mutta haluamme saada sitä tietoa ja kokemusta, jota meillä ei ole. Sekä markkinoihin että yrittäjyyteen liittyen, Snellman sanoo.

Fakta

4 x Ole Snellmanin opit

Luottamus. On tärkeää luoda luottamusta kaikkiin suuntiin. Ajattele asiakkaita, tavarantoimittajia ja henkilökuntaa.

Mikään ei ole pysyvää. Mitä tahansa voi tapahtua, varsinkin elintarvikealalla.

Nöyryys. Kukaan ei voi tehdä kaikkea yksin. Hyvä henkilökunta ja hyvät yhteistyökumppanit kantavat pitkälle.

Jatka hommia. Aina pitää jatkaa eteenpäin riippumatta siitä, mitä tapahtuu.