Yrittäjyys

Kuinka yhdistää äitiys ja yrittäjyys?
Maija Kaukoselle oli selvää, ettei hän ryhdy yrittäjäksi vielä äitiyslomansa aikana.

Kuinka yhdistää äitiys ja yrittäjyys?

Titta Laurinen paiski töitä läpi äitiysloman. Maija Kaukonen taas ryhtyi startup-yrittäjäksi heti vauvavuoden jälkeen.

|

Yrittäjyyden ja äitiyden yhdistäminen on yhtälö, joka vaatii tasapainoilua.

Yrittäjä saattaa pohtia, voiko äitiyslomalle jäädä lainkaan. Yritystä pystyy harvoin laittamaan pöytälaatikkoon äitiysvapaan ajaksi, eikä yksinyrittäjä voi edes delegoida töitään työntekijöille.

”En ollut missään vaiheessa kokonaan pois töistä”

Kauneushoitolayrittäjä Titta Laurinen, Adalia Salon & Solarium

”Esikoiseni syntyi kaksi vuotta sitten, ja jäin samalla nimellisesti äitiyslomalle omasta yrityksestäni Adalia Salonista. Yrityksessä työskenteli tuolloin neljä muuta yrittäjää kahdessa eri toimipisteessä, ja etsin lisäksi vielä yhden äitiyslomasijaiseksi. He hoitivat äitiyslomani ajan käytännön asioita, minä tein kotoa käsin sen, minkä pystyin.

Tein kuitenkin hoitoja vakituisille asiakkailleni koko äitiysloman ajan, enkä ollut missään vaiheessa kokonaan pois töistä. Rakastan työtäni, enkä tavallaan edes halunnut olla kokonaan poissa. Tällä alalla se olisi ollut myös haastavaa, sillä en voi hoitaa asiakkaitani etänä.

Yrittäjyyden ja äitiyden yhdistäminen oli varsinkin alussa raskasta, sillä vauva nukkui vähän, enkä itsekään saanut ensimmäisen vuoden aikana liiemmin unta. Kun vauvalla diagnosoitiin ruoka-aineyliherkkyyksiä, meidän kummankin unen laatu alkoi parantua pikkuhiljaa.

Jälkikäteen ajateltuna minun olisi pitänyt yrittää kovemmin rauhoittaa arkeamme jo aiemmin, niin olisin itsekin jaksanut töissä paremmin. Vasta äitiysloman loputtua lopetin kauneushoitolan toisen toimipisteen, mikä osoittautui oikeaksi päätökseksi oman jaksamiseni kannalta.

Titta Laurinen
Titta Laurinen on toiminut pyörittänyt yritystään Adalia Salon & Solariumia jo seitsemän vuoden ajan.

Lisähaasteita aiheutti myös se, että tukiverkkomme asuivat kaukana, eikä lastenhoitoapua ollut aina tarjolla. Vaihdoimme lapsen isän kanssa hoitovuoroja usein läpsystä.

Haastavasta vauvavuodesta huolimatta koen, että yrittäjänä olen voinut olla enemmän läsnä lapselleni kuin jos olisin palkkatöissä. Harvaan työpaikkaan voi palata hoitovapaalta siten, että tekee vain parin tunnin työvuoron silloin kun itse huvittaa.

Yrittäjänä pystyn tekemään lyhyempiä työpäiviä, ja lapsen hoitopäivät jäävät edelleen hieman normaalia lyhyemmiksi. Yrittäjyyden ansiosta pystyin myös siirtämään päiväkodin aloittamista.”

”Lykkäsin yrityksen perustamista pikkuvauva-ajan yli”

Startup-yrittäjä Maija Kaukonen, Wowanders

”Nuorin lapseni oli vuoden ikäinen, kun perustin ystäväni Taru Aallon kanssa Wowanders-nimisen startup-yrityksen kesällä 2017. Yrityksemme kehittää matkailupäiväkirja-sovellusta.

Olin jo pitkään tähdännyt yrittäjäksi, ja äitiyslomalla oli aikaa suunnitella tulevan yrityksen toimintaa.

Lykkäsin yrityksen perustamista tietoisesti siihen saakka, että pikkuvauva-aika oli ohitse.  Tiesin, että vauvavuosi vie voimia, vaikka isommat lapseni olivatkin jo päiväkodissa.

Äitiyden ja yrittäjyyden yhdistämisessä on yllättänyt se, miten kokonaisvaltaista yrittäjyys on. Olen tavallaan koko ajan töissä ja saavutettavissa, ja se vaatii veronsa. Teen usein töitä vielä illallakin, kun lapset ovat jo nukkumassa. Tällä alalla se on onneksi mahdollista.

”Hyvästä tukiverkostosta, miehen joustavista työajoista ja kotiin palkatusta lastenhoitoavusta on ollut valtavasti hyötyä.”

Toisaalta arvostan sitä, että yrittäjänä voin joustaa lasten hoitoajoissa ja vaikka käyttää heitä neuvolassa tai lääkärissä kesken työpäivän, jos se on tarpeen. Pienet lapset voivat sairastella paljon. Yrittäjänä en joudu potemaan huonoa omaatuntoa siitä, että joudun hakemaan lapset kotiin kesken päivän.

Startup-yrityksen kasvattaminen on vaativaa, sillä kilpailua on paljon ja rahoituksen saaminen on haastavaa. Hyvästä tukiverkostosta, miehen joustavista työajoista ja kotiin palkatusta lastenhoitoavusta on ollut valtavasti hyötyä.

Lisäksi olen yrittäjänä voinut itse vaikuttaa toimiston sijaintiin ja työmatkojen pituuteen, joten arki rullaa tietyllä tapaa helpommin kuin silloin, kun olin palkkatöissä.

En kuitenkaan usko, että äitiys tekee kenestäkään parempaa yrittäjää. Perheettömän startup-yrittäjän olisi varmasti helpompi puskea yritystään maailmalle. Uskon silti vahvasti, että perheellisenkin startup-yrittäjän on mahdollista menestyä.”

Fakta

Yrittäjyys + äitiys – huomioi ainakin nämä


Yrittäjä-äiti
voi jäädä äitiysvapaalle 30–50 arkipäivää ennen lapsen laskettua aikaa niin kuin muissakin elämäntilanteissa olevat tulevat äidit.

Muista, että yrittäjän äitiyspäiväraha määräytyy yrittäjän eläkevakuutuksen eli YEL-vakuutuksen mukaan. Äitiyslomalle tai vanhempainvapaalle jäävän yrittäjän kannattaa huolehtia siitä, että YEL-vakuutusmaksut ovat todenmukaisia.

Mieti, miten pitkäksi aikaa voit jäädä äitiyslomalle ja suunnittele sille jääminen sen mukaan. Pohdi, tarvitseeko yritykseen palkata sijainen ja jos ei, sujuuko käytännön töiden pyörittäminen myös kotoa käsin.

Suunnittele lapsen hoitojärjestelyt jo ennakkoon. Kunnallisen päivähoidon voi aloittaa Suomessa yleisesti ottaen vasta yhdeksän kuukauden iässä. Sitä ennen täytyy turvautua esimerkiksi sukulaisten ja tuttavien hoitoapuun.

Hellapoliisi Kati Jaakonen ehti käydä pohjalla ennen kuin yritys alkoi menestyä

Ruokablogien pioneerin, Hellapoliisi Kati Jaakosen tie suosituksi yrittäjäksi on vaatinut lukemattomia työtunteja, uskoa omaan tekemiseen sekä sisua ja kykyä ideoida.

Yrittäjyys on ajanhallinnan korkeakoulu

Yrittäjyyttä kannattaa kokeilla siksi, että silloin saa ottaa vastuun omasta tekemisestä, kertoo Vihdin lukion opiskelija Kaarlo Kauriinvaha.

Vähemmän on enemmän – 4 vinkkiä ajanhallintaan

Suuremmat työtunnit eivät välttämättä tarkoita parempaa tulosta. Rauhoittuminen luo tehokkuutta, kirjoittaa M Roomin toimitusjohtaja Markku Kosonen.

Yrittäjyys sopii opiskelijalle, joka saa asioita aikaan

Yrittäjyyden ja opinnot yhdistävän täytyy osata aikatauluttaa arkeaan, kirjoittaa Agipointin Veera Niemi.

Nuori kaipaa vaihtelevia työaikoja

Nollasopimuksella oleva voi valita, että menee ennemmin bileisiin kuin tulee töihin, kirjoittaa Restbar Groupin yrittäjä Minna Kaikkonen.

Uuden yrityksen merkkipaalu: Kuolemanlaakson ylittäminen

Yhtä huolestuttaa raha, toista jaksaminen. Sandy Talarmolla ja Tuuli Tarukanteleella on ollut hyvin erilaiset alkuvaiheen haasteet.

Haluatko eroon kiireestä? Johda oma arki stressittömäksi

Kuka vain voi oppia hallitsemaan omaa elämäänsä ja aikaansa. Kiire on asenne, josta pääsee halutessaan eroon, väittävät asiantuntijat.

Minustako yrittäjä? Kysy itseltäsi neljä kysymystä

Osaamista voi aina ostaa, mutta yrittäjähenkeä pitää olla omasta takaa, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n Jari Jokilampi.

Monta yritystä päällekkäin: Näin sujuu useamman bisneksen pyörittäminen

Tiina ja Heikki Lehmuskoski pyörittävät neljää yritystä yhtä aikaa. Jokaiselle yritykselle on paikkansa.

Lataa lisää