Yrittäjyys

Mikä on advisory board ja kenelle se sopii?

Mikä on advisory board ja kenelle se sopii?

Advisory board tarjoaa yritykselle joustavasti tukea joko lyhyen tai pitkän aikavälin kehitystarpeisiin. Sen jäsenet tuovat vankkaa asiaosaamista omalta alaltaan.

| |

Advisory board on erinomainen apuväline, kun yritys tarvitsee täsmäosaamista esimerkiksi rahoituksen hankintaan, kansainvälistymiseen tai kasvuun.

Toisin kuin hallitus, advisory board ei ole juridinen elin. Se on toiminnaltaan hieman vapaamuotoisempaa, ja se voi koostua joko yhdestä tai useasta osaajasta.

Hallituspartnerit Helsingin puheenjohtaja Ilkka Wäck arvioi, että advisory-toimintaa hyödynnetään yrityksissä jopa hieman huomaamatta.

– Luulen, että virallisesti hallitustyö on yrityksissä yleisempää, mutta jos ajattelee toisin päin, niin me monesti sparraamme asioista jonkin tahon kanssa. Se on tavallaan epävirallista advisory board -toimintaa.

Tehtävänkuva mukautuu yrityksen tarpeisiin

Advisory boardin tehtävät muovautuvat joustavasti yrityksen tarpeiden mukaan, ja ne voivat olla hyvin moninaiset.

– Joissain tilanteissa se voi tukea koko ajan yhtiön toimintaa, seurata sitä ja antaa näkökulmia ja sparrata. Tai voi olla tilanne, jossa yhtiö tarvitsee juuri siihen hetkeen enemmän tietoa ja näkemystä.

Yritysoston lisäksi esimerkiksi kansainvälistyminen voi olla yhtiölle uusi asia, johon tarvitaan erityistä tietoa ja osaamista.

Advisory board tarjoaa myös asiantuntijoille mielenkiintoisen mahdollisuuden olla yrityksessä mukana epävirallisesti, jos tällä ei ole mahdollisuutta osallistua suoraan hallituksen toimintaan.

Millaisia osaajia mukaan?

Advisory boardin osaajilta vaaditaan vahvaa asiantuntijuutta. Toisin kuin hallituksen jäsenillä, heillä ei tarvitse olla niin paljon kokemusta yrityselämästä.

– Hallitukseen tarvitaan yrityselämän moniosaajia. Advisory-toimintaan sopii taas se, että on ihminen, joka on tarkasti perillä jostain asiasta ja pystyy juuri siinä kohdassa tuomaan lisäarvoa yhtiön toimintaan.

Mukaan voi pyytää jäseniä esimerkiksi omista verkostoista. Myös Hallituspartnereista löytyy osaavia tekijöitä.

Vaikka advisory-toiminta on luonteeltaan hallitustyötä vapaamuotoisempaa, myös sen työskentelystä voi olla hyvä maksaa.

– Advisory-toiminnasta kannattaa maksaa juuri niin paljon kuin kokee saavansa hyötyä. Voi olla tilanne, että joskus tarvitaan todella paljon apua ja kyseessä on merkittävä asia yhtiön kannalta. Silloin siitä kannattaa maksaa hyvinkin paljon.

Jos toiminnasta maksaa asiantuntijoille, voi myös odottaa, että he todella keskittyvät ja paneutuvat siihen. Wäckin mukaan joka kerta kannattaa miettiä erikseen, mikä on summa, joka on sovelias siihen tilanteeseen.

Advisory board ja hallitus

Parhaimmillaan advisory board täydentää osaamisellaan hallituksen toimintaa. Ne eivät siis sulje pois toisiaan. Advisor-toiminta voi myös olla Wäckin mukaan toimiva pohja testata ulkopuolista osaamista yrityksen kehittämisessä.

– Joskus voi myös olla tilanne, että yrityksellä ei ole ollut aiemmin hallitustoimintaa tai ulkopuolisia jäseniä hallituksessa. Silloin advisory-toiminta voi olla hyvä tapa testata hallitustoiminnan seuraavaa tasoa tai sitä, että ulkopuolinen tuo asiantuntemustaan yritystoimintaan ja sen kehittämiseen.

Wäck pitääkin advisory boardia erinomaisena mahdollisuutena jokaiselle yritykselle.

Sarjayrittäjä Kim Heiniö on ollut kehittämässä yli sataa ravintolakonseptia: Olen ollut sielultani yrittäjä koko elämäni

Soupster Familyn toimitusjohtaja Kim Heiniö kertoo, että onnistumisessa keskeisiä tekijöitä ovat olleet isot riskit, tuuri, hyvät ihmiset ja ripaus uhkarohkeutta.

Kriisiaikana sosiaalista vastuuta tarvitaan entistä enemmän

Yrittäjän tehtävänä on tarkistaa, että vastuullisuus on tekoja eikä pelkkää sanahelinää, kirjoittaa M Roomin toimitusjohtaja Markku Kosonen.

Konkurssista kukoistukseen – Uusi omistajaviisikko käänsi huonekalutehtaan suunnan

Nastolassa sijaitseva Selka sai yrityskaupan jälkeen uuden suunnan. Miten yrittäjät ovat johtaneet yrityksen kovaan kasvuun?

Elämysmatkailuyritys laittoi kohderyhmän ja tuotteet uusiksi, kun ulkomaalaiset turistit kaikkosivat

Korona seisautti ulkomaalaisten turistien matkailun, ja kohderyhmäajattelu oli käännettävä päälaelleen. Adventure by Designin Elina Hutton kertoo, miten yrityksen toimintaa on ajateltu uusiksi.

Työllistävä yrittäjä, hoida lomautus oikein – 5 vinkkiä

Lomauttaminen on väliaikainen toimenpide, jolla vastataan vähentyneen työn määrään. Tärkeää on hoitaa lomauttaminen oikein. Ota talteen asiantuntijan vinkit.

Kaikki alkoi pajuviljelmästä – Nyt Koiramäen Pajutalli kerää 80 000 kävijää vuodessa

Kun autotallin seinät alkoivat tulla vastaan, yritys siirtyi vanhalle maatilalle, jonka kunnostus vei vuoden päivät.

Kysyntä räjähti vuorokaudessa: näin yritykset vastasivat kovaan kysyntään

Korona tyrehdytti tuhansien yrityksien liiketoiminnan. Se loi myös kovaa kysyntää käsidesille ja kasvomaskeille. Kaksi yrittäjää kertoo, miten muutostilanteeseen reagoitiin nopeasti.

Perheyritys vei mukanaan: vahva johtajuus käänsi yrityksen tappiot voitoiksi

Kun Nina Zischka lähti Temalin toimitusjohtajaksi, moni asia uudistui. Millä keinoilla sukupolvenvaihdoksen ja uuden toimitusjohtajan aiheuttamasta muutostilasta mentiin läpi?

Yrittäjän visio sähkökiukaasta heräsi vuosien kehitystyön jälkeen eloon

Kun Aino-kiuas päätettiin uudistaa, yrittäjien ja verkostojen intohimo kiritti uuden tuotteen markkinoille vuodessa.

Lataa lisää