Yrittäjyys

Mikä on advisory board ja kenelle se sopii?

Mikä on advisory board ja kenelle se sopii?

Advisory board tarjoaa yritykselle joustavasti tukea joko lyhyen tai pitkän aikavälin kehitystarpeisiin. Sen jäsenet tuovat vankkaa asiaosaamista omalta alaltaan.

| |

Advisory board on erinomainen apuväline, kun yritys tarvitsee täsmäosaamista esimerkiksi rahoituksen hankintaan, kansainvälistymiseen tai kasvuun.

Toisin kuin hallitus, advisory board ei ole juridinen elin. Se on toiminnaltaan hieman vapaamuotoisempaa, ja se voi koostua joko yhdestä tai useasta osaajasta.

Hallituspartnerit Helsingin puheenjohtaja Ilkka Wäck arvioi, että advisory-toimintaa hyödynnetään yrityksissä jopa hieman huomaamatta.

– Luulen, että virallisesti hallitustyö on yrityksissä yleisempää, mutta jos ajattelee toisin päin, niin me monesti sparraamme asioista jonkin tahon kanssa. Se on tavallaan epävirallista advisory board -toimintaa.

Tehtävänkuva mukautuu yrityksen tarpeisiin

Advisory boardin tehtävät muovautuvat joustavasti yrityksen tarpeiden mukaan, ja ne voivat olla hyvin moninaiset.

– Joissain tilanteissa se voi tukea koko ajan yhtiön toimintaa, seurata sitä ja antaa näkökulmia ja sparrata. Tai voi olla tilanne, jossa yhtiö tarvitsee juuri siihen hetkeen enemmän tietoa ja näkemystä.

Yritysoston lisäksi esimerkiksi kansainvälistyminen voi olla yhtiölle uusi asia, johon tarvitaan erityistä tietoa ja osaamista.

Advisory board tarjoaa myös asiantuntijoille mielenkiintoisen mahdollisuuden olla yrityksessä mukana epävirallisesti, jos tällä ei ole mahdollisuutta osallistua suoraan hallituksen toimintaan.

Millaisia osaajia mukaan?

Advisory boardin osaajilta vaaditaan vahvaa asiantuntijuutta. Toisin kuin hallituksen jäsenillä, heillä ei tarvitse olla niin paljon kokemusta yrityselämästä.

– Hallitukseen tarvitaan yrityselämän moniosaajia. Advisory-toimintaan sopii taas se, että on ihminen, joka on tarkasti perillä jostain asiasta ja pystyy juuri siinä kohdassa tuomaan lisäarvoa yhtiön toimintaan.

Mukaan voi pyytää jäseniä esimerkiksi omista verkostoista. Myös Hallituspartnereista löytyy osaavia tekijöitä.

Vaikka advisory-toiminta on luonteeltaan hallitustyötä vapaamuotoisempaa, myös sen työskentelystä voi olla hyvä maksaa.

– Advisory-toiminnasta kannattaa maksaa juuri niin paljon kuin kokee saavansa hyötyä. Voi olla tilanne, että joskus tarvitaan todella paljon apua ja kyseessä on merkittävä asia yhtiön kannalta. Silloin siitä kannattaa maksaa hyvinkin paljon.

Jos toiminnasta maksaa asiantuntijoille, voi myös odottaa, että he todella keskittyvät ja paneutuvat siihen. Wäckin mukaan joka kerta kannattaa miettiä erikseen, mikä on summa, joka on sovelias siihen tilanteeseen.

Advisory board ja hallitus

Parhaimmillaan advisory board täydentää osaamisellaan hallituksen toimintaa. Ne eivät siis sulje pois toisiaan. Advisor-toiminta voi myös olla Wäckin mukaan toimiva pohja testata ulkopuolista osaamista yrityksen kehittämisessä.

– Joskus voi myös olla tilanne, että yrityksellä ei ole ollut aiemmin hallitustoimintaa tai ulkopuolisia jäseniä hallituksessa. Silloin advisory-toiminta voi olla hyvä tapa testata hallitustoiminnan seuraavaa tasoa tai sitä, että ulkopuolinen tuo asiantuntemustaan yritystoimintaan ja sen kehittämiseen.

Wäck pitääkin advisory boardia erinomaisena mahdollisuutena jokaiselle yritykselle.

Yhtiökokous haltuun: Yrittäjä, perehdy ainakin näihin 5 seikkaan

Yhtiökokousaika lähestyy vauhdilla. Yrittäjän on syytä olla tietoinen ainakin yhtiökokouksia koskevista säännöksistä – lisäksi kokoukseen kannattaa varautua huolella. Asiantuntija kertoo vinkkinsä.

Perinteinen pyöräliike toteutti digiloikan juuri ennen kuin korona sulki Suomen – Nyt verkkokauppa tukee kivijalkaa

Yli 30-vuotiaan Pyöräpalvelu Berggrenin digiloikka osui hyvään hetkeen. Verkkokauppa ja uudet verkkosivut olivat valmiit juuri ennen kun korona iski.

Yrittäjät kertovat arjestaan: Takana kaksi kuukautta koronaa

Kun korona iski maaliskuun puolessavälissä, kysyimme yrittäjien ensikäden tuntemuksia. Nyt poikkeusolot ovat jatkuneet pari kuukautta. Soitimme samoille yrittäjille ja kysyimme, mitä heille kuuluu nyt.

Kuka auttaisi yrittäjää? Jo keskusteluavulla ja vertaistuella on valtava merkitys

Yrittäjät kaipaavat nyt enemmän tukea kuin ehkä koskaan aiemmin, kirjoittaa Yrityskummien hallituksen puheenjohtaja Kaarlo Nurmiranta.

130-vuotias perheyritys on kohdannut sotia sekä talouskriisejä ja aikoo selvitä myös koronasta

Uudet tuotekategoriat, omistautunut henkilökunta ja valmius reagoida nopeasti ovat kantaneet Knorringin kriisien yli.

Kuukauden yrittäjä toi it-alan opit perinteikkääseen vaatetehtaaseen: ”Jos yritys ei muutu maailman mukana, se kuolee hiljalleen”

Tuomo Saarni uudisti yli 90-vuotiaan Tam-Silkin toimintatavat ja markkinoinnin. Nyt kasvu-uralle kiihdyttänyt yritys on entistä useammalle tuttu tekijä, joka haastaa rohkeasti myös alan suuria yrityksiä.

Liikenteen uudistaja Pekka Möttö koronan vaikutuksista: ”Nyt pitäisi minimoida jo kertynyt jättiläismäinen isku”

Pekka Möttö uudisti joukkoliikenteen hinnoittelun ja kehittää nyt uudenlaista, joustavaa joukkoliikennettä. Vaikka ratkaisuja vasta etsitään koronatilanteeseen, tulisi hänestä ajatella jo pandemian jälkeistä aikaa.

Koronashokki pakotti reagoimaan ennätysnopeasti – Jo tehdystä digiloikasta oli iso apu

Poikkeustila on vähitellen muuttunut uudeksi normaaliksi. Tilanteesta tekee helpomman hyväksyä se, että se on aivan yhtä epäreilu kaikille osapuolille, kirjoittaa MRoomin toimitusjohtaja Markku Kosonen.

Ota etätyö haltuun – Neljä vinkkiä toimivampaan etätyöhön

Vahinkoja sattuu myös etätöissä. Katso animaatioltamme, millaiset työntekijän tapaturmat lakisääteinen työtapaturmavakuutus korvaa.

Lataa lisää