Yrittäjyys

Mikä on advisory board ja kenelle se sopii?

Mikä on advisory board ja kenelle se sopii?

Advisory board tarjoaa yritykselle joustavasti tukea joko lyhyen tai pitkän aikavälin kehitystarpeisiin. Sen jäsenet tuovat vankkaa asiaosaamista omalta alaltaan.

| |

Advisory board on erinomainen apuväline, kun yritys tarvitsee täsmäosaamista esimerkiksi rahoituksen hankintaan, kansainvälistymiseen tai kasvuun.

Toisin kuin hallitus, advisory board ei ole juridinen elin. Se on toiminnaltaan hieman vapaamuotoisempaa, ja se voi koostua joko yhdestä tai useasta osaajasta.

Hallituspartnerit Helsingin puheenjohtaja Ilkka Wäck arvioi, että advisory-toimintaa hyödynnetään yrityksissä jopa hieman huomaamatta.

– Luulen, että virallisesti hallitustyö on yrityksissä yleisempää, mutta jos ajattelee toisin päin, niin me monesti sparraamme asioista jonkin tahon kanssa. Se on tavallaan epävirallista advisory board -toimintaa.

Tehtävänkuva mukautuu yrityksen tarpeisiin

Advisory boardin tehtävät muovautuvat joustavasti yrityksen tarpeiden mukaan, ja ne voivat olla hyvin moninaiset.

– Joissain tilanteissa se voi tukea koko ajan yhtiön toimintaa, seurata sitä ja antaa näkökulmia ja sparrata. Tai voi olla tilanne, jossa yhtiö tarvitsee juuri siihen hetkeen enemmän tietoa ja näkemystä.

Yritysoston lisäksi esimerkiksi kansainvälistyminen voi olla yhtiölle uusi asia, johon tarvitaan erityistä tietoa ja osaamista.

Advisory board tarjoaa myös asiantuntijoille mielenkiintoisen mahdollisuuden olla yrityksessä mukana epävirallisesti, jos tällä ei ole mahdollisuutta osallistua suoraan hallituksen toimintaan.

Millaisia osaajia mukaan?

Advisory boardin osaajilta vaaditaan vahvaa asiantuntijuutta. Toisin kuin hallituksen jäsenillä, heillä ei tarvitse olla niin paljon kokemusta yrityselämästä.

– Hallitukseen tarvitaan yrityselämän moniosaajia. Advisory-toimintaan sopii taas se, että on ihminen, joka on tarkasti perillä jostain asiasta ja pystyy juuri siinä kohdassa tuomaan lisäarvoa yhtiön toimintaan.

Mukaan voi pyytää jäseniä esimerkiksi omista verkostoista. Myös Hallituspartnereista löytyy osaavia tekijöitä.

Vaikka advisory-toiminta on luonteeltaan hallitustyötä vapaamuotoisempaa, myös sen työskentelystä voi olla hyvä maksaa.

– Advisory-toiminnasta kannattaa maksaa juuri niin paljon kuin kokee saavansa hyötyä. Voi olla tilanne, että joskus tarvitaan todella paljon apua ja kyseessä on merkittävä asia yhtiön kannalta. Silloin siitä kannattaa maksaa hyvinkin paljon.

Jos toiminnasta maksaa asiantuntijoille, voi myös odottaa, että he todella keskittyvät ja paneutuvat siihen. Wäckin mukaan joka kerta kannattaa miettiä erikseen, mikä on summa, joka on sovelias siihen tilanteeseen.

Advisory board ja hallitus

Parhaimmillaan advisory board täydentää osaamisellaan hallituksen toimintaa. Ne eivät siis sulje pois toisiaan. Advisor-toiminta voi myös olla Wäckin mukaan toimiva pohja testata ulkopuolista osaamista yrityksen kehittämisessä.

– Joskus voi myös olla tilanne, että yrityksellä ei ole ollut aiemmin hallitustoimintaa tai ulkopuolisia jäseniä hallituksessa. Silloin advisory-toiminta voi olla hyvä tapa testata hallitustoiminnan seuraavaa tasoa tai sitä, että ulkopuolinen tuo asiantuntemustaan yritystoimintaan ja sen kehittämiseen.

Wäck pitääkin advisory boardia erinomaisena mahdollisuutena jokaiselle yritykselle.

Korona muutti yhdessä yössä kaiken: ”Ensin tuli kiukku, nyt on uusi draivi”

Sari Väisänen on yksi niistä yksinyrittäjistä, joiden liiketoiminta on viime viikkoina mullistunut. Käsityöalan yrittäjän kalenteri tyhjeni, kun alan messut peruttiin yksi toisensa jälkeen.

Yrittäjäperheen vesa ei aikaillut toiminimen perustamista: nostetta on tullut niin Linnan juhlista kuin brittihovista

Yhden naisen yritys sai alkunsa viikossa. Reilussa vuodessa tuotevalikoima on kasvanut yli 20 tuotteeseen. Mihin kaikkeen yrittäjän oma aika riittää?

GDPR tuli ja meni, muuttuiko mikään? Yrityksillä yhä parannettavaa tietoturva-asioissa

GDPR sai yritykset kiinnostumaan henkilötietojen säilyttämisestä ja tietoturva-asioista – hetkellisesti, kirjoittaa Fennian riskipäällikkö Tommi Hirsimäki.

Pia Erlundin toinen yritys kasvoi menestystarinaksi: ”Jumankauta, nyt minä olen se musta hevonen”

Entinen parturi-kampaaja tiesi aina, että jotain suurempaa on tulossa. Hänelle on tärkeää todistaa, että muotifirmakin voi olla hyvää bisnestä. Nyt yritys hipoo 2 miljoonan euron tulosta.

Tofuyritys oli aikaansa edellä – Toiminta kääntyi kunnolla kannattavaksi vasta 20 vuoden jälkeen

Yrityksen perustaminen liian aikaisessa vaiheessa saattaa tulla kalliiksi. Varhainen panostus voi kuitenkin luoda myös hyvän perustan toiminnalle: Jalotofun valttikortti on nyt suuri etumatka kilpailijoihin.

Yrittäjä on kokenut menestyksen ja tappion – Nyt hän vetää jättiketjun hotellia

Uuden oppiminen kiehtoo Ville Virkkiä, mutta omassa yrityksessä oppimisen rajat tulivat vastaan. Siksi hän haki töihin tien toiselle puolelle maailman suurimman hotelliketjun palvelukseen.

Pullonkaulana pullot – Juomafirman piti tilata ja maksaa 250 000 lasipulloa, jotka tuotiin pihaan kolmessa merikontissa

Kuuden kaveruksen perustama Good Guys pyörii intohimosta teehen. Oleellista yritystoiminnassa on puhua kaikesta avoimesti.

Kun yhteinen matka päättyy – Yrittäjä ratkaisi lemmikinomistajien pulman

Tuhkaamoyrittäjä halusi tehdä palveluksen pääkaupunkiseudun lemmikinomistajille ja luoda samalla itselleen työpaikan.

Alussa oli lama ja vanha ompelukone – Nyt Artistiasu on Suomen johtava yksityinen puvusto

Minna Gröhnille yritys on väline oman ammattitaidon hyödyntämiseen. Asiakkaan tarpeen täyttäminen ja korkea laatu ovat pitäneet Artistiasun pinnalla erikoisella alalla vuosikymmenestä toiseen.

Lataa lisää