Yrittäjyys

Mitä yrittäjyys merkitsee? Kaksi yrittäjää kertoo

Mitä yrittäjyys merkitsee? Kaksi yrittäjää kertoo

Yrittäjyys haastaa tekijänsä joka päivä. Se on myös keino edistää itselle tärkeitä asioita. Suomessa sadattuhannet ovat valinneet yrittäjyyden tien.

| |

Lauantaina 5. syyskuuta juhlistetaan Yrittäjän päivää. Kysyimme kahdelta yrittäjältä, mitä yrittäjyys merkitsee heille.

Ajatuksistaan ja omasta tiestään yrittäjäksi kertovat varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi ja Finn-Savotta Systemsin toimitusjohtaja Teemu Pohjonen.

Varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi: ”Yrittäjyys on ongelmien ratkomista”

  • Sarjayrittäjä vuodesta 2002
  • Sijoittamisen ja valmentamisen ammattilainen
  • Tunnetaan siitä, että on saanut suomalaiset naiset sijoittamaan

”Isäni oli työtön 1990-luvulla. Jo silloin huomasin, että vakituinen työsuhde ei takaa, että töitä riittäisi aina. Valmistuttuani kauppakorkeakoulusta vuonna 2002 elettiin taantumaa ja työpaikkoja oli kovin vähän tarjolla. Työttömyys ei tullut kysymykseen, joten piti keksiä jotain. Minusta tuli sijoitustuotteiden myyjä toiminimiyrittäjänä.

Aluksi kauppaa oli pakko saada, jotta sai itsellensä ruokaa ja katettua oman talouden kiinteät kustannukset. Nyt yrittäjyys on minulle sitä, että maailmassa voisi periaatteessa tehdä mitä vain. Mietin tarkkaan, mikä on se oma juttu, johon haluaa laittaa aikaa ja energiaa.

Terhi Majasalmi
Kuvaaja: Marica Rosengård

Yrittäjyys on ongelmien ratkaisua. Niitä tulee vastaan joka päivä. Jos jokin projekti loppuu, on keksittävä uutta. Nyt mietin etukäteen, mitä ongelmia haluan elämääni ja mihin bisnekseen lähden mukaan.

Bisneksen kautta pystyy vaikuttamaan maailmaan, muuttamaan ihmisten elämää ja ajattelutapoja ja sitä, miten maailmaa viedään eteenpäin. Ajattelen liiketoiminnan siten, että sillä voi oikeasti auttaa.

Yrittäjyyden kautta olen saanut paljon ystäviä ja olen tutustunut ihmisiin, joihin ei muuten välttämättä tutustuisi.

Yrittäjyys on myös henkistä kasvamisprosessia. Se haastaa koko ajan. Yrittäjä levittää siivet ja katsoo, kantavatko ne. Se on kunnioitettavaa ja iso juttu ihmiselle. Sivustakatsoja ei voi millään arvostella sitä. Jos ei ole koskaan ollut yrittäjänä, mitä siitä tietää?

Yleisessä keskustelussa painottuvat liikaa sellaisten henkilöiden mielipiteet, jotka eivät ole koskaan olleet yrittäjiä. Yhteiskunnallisesti on tärkeää tuoda esille, että on tällainen ryhmä, joka tekee tärkeää työtä.

Uskon siihen, että ihmisellä on mahdollisuus vaikuttaa omaan elämäänsä. Yrittäjyys on yksi tapa tehdä ja vaikuttaa itselle tärkeisiin asioihin.

Ajauduin yrittäjyyteen vahingossa, mutta olen varma, että kukaan ei varmastikaan enää palkkaisi minua työntekijäksi, koska olen tottunut tekemään asiat omalla tavallani.”

Toimitusjohtaja Teemu Pohjonen, Finn-Savotta Systems Oy: ”Tämä polku on ollut yrittäjälle todella kasvattava”

  • Takana 10 yrittäjävuotta
  • Vuonna 2013 perusti veljensä Joona Pohjosen kanssa Pohjonen Group Oy:n kehittämään miehittämättömiä ilma-aluksia ja niiden teknologiaa puolustus- ja viranomaiskentälle
  • On kokenut lähes konkurssin, velkajärjestelyn ja sulautumisen isompaan yritykseen
Joona Pohjonen (vas.) ja Teemu Pohjonen.

”Perustin 15-vuotiaana toiminimen valokuvauspalveluja varten. Sitä pyöritin pari vuotta koulun ohella. Vuonna 2013 perustin veljeni kanssa osakeyhtiön ja sillä tiellä olen yhä.

Pari vuotta sitten tilanne oli hyvin haastava. Ajauduimme akuuttiin kassakriisiin, kun menetimme yhden merkittävän asiakkaan. Kriisin seurauksena jouduimme lomauttamaan koko henkilökuntamme ja puoli vuotta myöhemmin mietimme omistajien kesken, haemmeko yhtiön konkurssiin.

Emme halunneet luovuttaa, vaan siirsimme liiketoiminnan painopisteen ilma-aluksista robotiikkaan ja teolliseen automaatioon. Pari vuotta kestäneen kulukurin aikana hoidimme velkoja ja rakensimme liiketoiminnalle kestävämpää pohjaa.

Yhtiöömme aiemmin kiinteistöyhtiönsä sijoittaneet Finn-Savotan omistajat tiedustelivat vuosi sitten halukkuuttamme yritysjärjestelyyn, jossa Finn-Savotta hankkisi osakevaihdolla enemmistön Pohjonen Groupin osakekannasta. Ajatus oli houkutteleva ja hyödyttäisi aidosti molempia osapuolia. Yrityksestämme tuli alkuvuodesta tuotannon kehityksestä ja teknologiasta vastaava Savotta-konsernin yksikkö, Finn-Savotta Systems Oy.

Tämä polku on ollut yrittäjälle todella kasvattava, ja se on antanut useita eri näkökulmia ympäröivään yhteiskuntaan. Olen nähnyt startup- ja sijoituspiirejä, olen ollut asiantuntijana mukana lainsäädännön valmistelussa ja päässyt näkemään myös kansainvälistä yrityskenttää. Haasteita kohdatessa olen saanut kokea liiketoiminnan synkemmänkin puolen.

On kasvattavaa, että liiketoiminta kasvaa ja kehittyy. Omalla kohdalla vielä kasvattavampaa on ollut, kun yrityksellä on ollut todella vaikeaa, kassa on tiukoilla ja odottelee, milloin käräjäoikeudesta tai ulosotosta soitetaan.

Avoin ja rehellinen kommunikaatio velkojien kanssa on mahdollistanut liiketoiminnan jatkumisen. Nyt veloista on selvitty ja liiketoiminta on taas paremmassa vaiheessa.

Verrattuna yliopiston antamaan liiketaloudelliseen tietopääomaan yrittäjyys on kehittänyt omaa osaamista huomattavasti laaja-alaisemmin.

Omien kokemusteni perusteella yhteiskunnan järjestelmät tukevat yrityksiä. Ennemmin on kyse siitä, onko yrittäjillä osaamista ja resursseja hyödyntää yhteiskunnan tarjoamia palveluja.

Yrittäjät pitävät osaltaan yhteiskunnan rattaat pyörimässä, ylläpitävät palveluita ja tuotantoketjuja omalla riskillään ja työpanoksellaan. Se on syytä muistaa korona-aikanakin.”

Miten kasvun lasikatto rikotaan? Yrittäjä itse on usein kasvun suurin este

Kasvun lasikatto syntyy, kun yrittäjät eivät uskalla palkata itseään parempia kasvun johtajia.

Hiihtopummista kahvialan vaikuttajaksi – erikoiskahvit veivät Arttu Muukkosen menestyksen tielle

Kahvi vei Lehmus Roasteryn toimitusjohtajan Arttu Muukkosen mennessään. Samalla yrittäjyys on opettanut, että ajoitus on kaikki kaikessa.

Nuorten sitouttamisessa korostuu kuuntelun taito: 4 huomiota nuorten johtamisesta

Nuorten taitava johtaminen on tärkeä keino sitouttaa tekijöitä yrityksiin. Asiantuntija kertoo tärkeimmät huomiot nuorten tekijöiden johtamisesta.

Milla Tarnanen luotsaa kovassa kasvussa olevaa konevuokraamo Vatupassia – ”Päätimme, ettemme halua kulkea pörssiyhtiöiden vanavedessä”

Kuukauden yrittäjä Milla Tarnanen pitää perheyrityksen valttina joustavuutta. Yritys on sopivan pieni ja ketterä, mutta samalla riittävän iso ja uskottava.

Miten vahvistaa yhteishenkeä? 4 vinkkiä tiiviimpään työyhteisöön

Etätyön lisääntyessä me-hengen tärkeys kasvaa entisestään. Hyvät esimiestaidot ovat sen keskeinen peruspilari, mutta myös kollegoiden välistä vuorovaikutusta kannattaa edistää.

Matti Ruuska on silliyrittäjä henkeen ja vereen: Palasi vielä kerran yrittäjäksi johtamaan Suomen ainoaa sillitehdasta

Kun sillikonkari Matti Ruuska myi omistamansa Boyfood-silliyhtiön, hän katui sitä heti. Nyt hän johtaa Suomen Sillikonttoria ja aikoo palauttaa kotimaisen sillinjalostuksen kunnian.

Lapualta Amazoniin – Jukka-Pekka Kallio kasvattaa vauhdilla lattiabisnestä verkossa ja haaveilee ”lattioiden Ikean” perustamisesta

Kuukauden yrittäjä Jukka-Pekka Kallio uskoo kasvuun koronakriisinkin keskellä. Nyt lapualaista lattiaa saa myös Amazon-verkkokaupasta.

Kahden päivän lamaannus vaihtui toimintaan: Minna Parikka hyppäsi lentokoneeseen, otti ohjat omiin käsiinsä ja ratkaisi koko yrittäjäuransa vaikeimman tilanteen

Tunnetun kenkäsuunnittelijan 15 vuoden yrittäjäuran vaikein hetki osui yrityksen ensimmäisiin vuosiin. Valmistajan takia kokonainen kenkämallisto oli jäädä tekemättä.

Kaaoksen keskelle hyvää: Korona innosti yrittäjät lahjoittamaan yli 5 000 suojavisiiriä

Keskisuomalaiset yrittäjät lahjoittivat 60 000 eurolla suojavisiireitä hoivakodeille ympäri Suomea. Tempaus sai alkunsa, kun yrittäjät huolestuivat vanhusten turvallisuudesta korona-aikana.

Lataa lisää