Yrittäjyys

Mitä yrittäjyys merkitsee? Kaksi yrittäjää kertoo

Mitä yrittäjyys merkitsee? Kaksi yrittäjää kertoo

Yrittäjyys haastaa tekijänsä joka päivä. Se on myös keino edistää itselle tärkeitä asioita. Suomessa sadattuhannet ovat valinneet yrittäjyyden tien.

| |

Lauantaina 5. syyskuuta juhlistetaan Yrittäjän päivää. Kysyimme kahdelta yrittäjältä, mitä yrittäjyys merkitsee heille.

Ajatuksistaan ja omasta tiestään yrittäjäksi kertovat varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi ja Finn-Savotta Systemsin toimitusjohtaja Teemu Pohjonen.

Varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi: ”Yrittäjyys on ongelmien ratkomista”

  • Sarjayrittäjä vuodesta 2002
  • Sijoittamisen ja valmentamisen ammattilainen
  • Tunnetaan siitä, että on saanut suomalaiset naiset sijoittamaan

”Isäni oli työtön 1990-luvulla. Jo silloin huomasin, että vakituinen työsuhde ei takaa, että töitä riittäisi aina. Valmistuttuani kauppakorkeakoulusta vuonna 2002 elettiin taantumaa ja työpaikkoja oli kovin vähän tarjolla. Työttömyys ei tullut kysymykseen, joten piti keksiä jotain. Minusta tuli sijoitustuotteiden myyjä toiminimiyrittäjänä.

Aluksi kauppaa oli pakko saada, jotta sai itsellensä ruokaa ja katettua oman talouden kiinteät kustannukset. Nyt yrittäjyys on minulle sitä, että maailmassa voisi periaatteessa tehdä mitä vain. Mietin tarkkaan, mikä on se oma juttu, johon haluaa laittaa aikaa ja energiaa.

Terhi Majasalmi
Kuvaaja: Marica Rosengård

Yrittäjyys on ongelmien ratkaisua. Niitä tulee vastaan joka päivä. Jos jokin projekti loppuu, on keksittävä uutta. Nyt mietin etukäteen, mitä ongelmia haluan elämääni ja mihin bisnekseen lähden mukaan.

Bisneksen kautta pystyy vaikuttamaan maailmaan, muuttamaan ihmisten elämää ja ajattelutapoja ja sitä, miten maailmaa viedään eteenpäin. Ajattelen liiketoiminnan siten, että sillä voi oikeasti auttaa.

Yrittäjyyden kautta olen saanut paljon ystäviä ja olen tutustunut ihmisiin, joihin ei muuten välttämättä tutustuisi.

Yrittäjyys on myös henkistä kasvamisprosessia. Se haastaa koko ajan. Yrittäjä levittää siivet ja katsoo, kantavatko ne. Se on kunnioitettavaa ja iso juttu ihmiselle. Sivustakatsoja ei voi millään arvostella sitä. Jos ei ole koskaan ollut yrittäjänä, mitä siitä tietää?

Yleisessä keskustelussa painottuvat liikaa sellaisten henkilöiden mielipiteet, jotka eivät ole koskaan olleet yrittäjiä. Yhteiskunnallisesti on tärkeää tuoda esille, että on tällainen ryhmä, joka tekee tärkeää työtä.

Uskon siihen, että ihmisellä on mahdollisuus vaikuttaa omaan elämäänsä. Yrittäjyys on yksi tapa tehdä ja vaikuttaa itselle tärkeisiin asioihin.

Ajauduin yrittäjyyteen vahingossa, mutta olen varma, että kukaan ei varmastikaan enää palkkaisi minua työntekijäksi, koska olen tottunut tekemään asiat omalla tavallani.”

Toimitusjohtaja Teemu Pohjonen, Finn-Savotta Systems Oy: ”Tämä polku on ollut yrittäjälle todella kasvattava”

  • Takana 10 yrittäjävuotta
  • Vuonna 2013 perusti veljensä Joona Pohjosen kanssa Pohjonen Group Oy:n kehittämään miehittämättömiä ilma-aluksia ja niiden teknologiaa puolustus- ja viranomaiskentälle
  • On kokenut lähes konkurssin, velkajärjestelyn ja sulautumisen isompaan yritykseen
Joona Pohjonen (vas.) ja Teemu Pohjonen.

”Perustin 15-vuotiaana toiminimen valokuvauspalveluja varten. Sitä pyöritin pari vuotta koulun ohella. Vuonna 2013 perustin veljeni kanssa osakeyhtiön ja sillä tiellä olen yhä.

Pari vuotta sitten tilanne oli hyvin haastava. Ajauduimme akuuttiin kassakriisiin, kun menetimme yhden merkittävän asiakkaan. Kriisin seurauksena jouduimme lomauttamaan koko henkilökuntamme ja puoli vuotta myöhemmin mietimme omistajien kesken, haemmeko yhtiön konkurssiin.

Emme halunneet luovuttaa, vaan siirsimme liiketoiminnan painopisteen ilma-aluksista robotiikkaan ja teolliseen automaatioon. Pari vuotta kestäneen kulukurin aikana hoidimme velkoja ja rakensimme liiketoiminnalle kestävämpää pohjaa.

Yhtiöömme aiemmin kiinteistöyhtiönsä sijoittaneet Finn-Savotan omistajat tiedustelivat vuosi sitten halukkuuttamme yritysjärjestelyyn, jossa Finn-Savotta hankkisi osakevaihdolla enemmistön Pohjonen Groupin osakekannasta. Ajatus oli houkutteleva ja hyödyttäisi aidosti molempia osapuolia. Yrityksestämme tuli alkuvuodesta tuotannon kehityksestä ja teknologiasta vastaava Savotta-konsernin yksikkö, Finn-Savotta Systems Oy.

Tämä polku on ollut yrittäjälle todella kasvattava, ja se on antanut useita eri näkökulmia ympäröivään yhteiskuntaan. Olen nähnyt startup- ja sijoituspiirejä, olen ollut asiantuntijana mukana lainsäädännön valmistelussa ja päässyt näkemään myös kansainvälistä yrityskenttää. Haasteita kohdatessa olen saanut kokea liiketoiminnan synkemmänkin puolen.

On kasvattavaa, että liiketoiminta kasvaa ja kehittyy. Omalla kohdalla vielä kasvattavampaa on ollut, kun yrityksellä on ollut todella vaikeaa, kassa on tiukoilla ja odottelee, milloin käräjäoikeudesta tai ulosotosta soitetaan.

Avoin ja rehellinen kommunikaatio velkojien kanssa on mahdollistanut liiketoiminnan jatkumisen. Nyt veloista on selvitty ja liiketoiminta on taas paremmassa vaiheessa.

Verrattuna yliopiston antamaan liiketaloudelliseen tietopääomaan yrittäjyys on kehittänyt omaa osaamista huomattavasti laaja-alaisemmin.

Omien kokemusteni perusteella yhteiskunnan järjestelmät tukevat yrityksiä. Ennemmin on kyse siitä, onko yrittäjillä osaamista ja resursseja hyödyntää yhteiskunnan tarjoamia palveluja.

Yrittäjät pitävät osaltaan yhteiskunnan rattaat pyörimässä, ylläpitävät palveluita ja tuotantoketjuja omalla riskillään ja työpanoksellaan. Se on syytä muistaa korona-aikanakin.”

Kalakauppiaan oivaltama 95 prosentin sääntö luo pohjan hyvälle työilmapiirille ja erottuvalle asiakaspalvelulle

Turkulainen kalaliike syntyi vuonna 2007 yllytyshulluuden ja järjen äänen yhdistelmästä. Yrittäjät välttelivät velkarahaa ja tekivät ensimmäiset kaksi vuotta kaiken kahdestaan.

Kilpaillulla alalla menestyy, jos tekee toisin kuin muut – Tähän luottaa Neliöt Liikkuu

Neliöt Liikkuu LKV syntyi halusta tuulettaa kiinteistönvälitysalaa. Yrityksessä välittäjä saa luoda itsestään brändin.

Miten hallitus tukee kasvua? 3 keinoa kasvun kiihdyttämiseen

Hyvä hallitus tuo yritykseen sparrausapua sekä täydentävää osaamista. Myös hallituksen jäsenten omat verkostot vievät yritystä eteenpäin kasvun tiellä.

Modulight kasvoi laseralan huipputekijäksi: Kuukauden yrittäjä avaa, miten hengissäpysymiskamppailu vaihtui menestykseen

Seppo Orsila on ollut kehittämässä laseralan huippututkimuksesta maailmalla menestyvän vientiyrityksen. Tie tiedeyhteisöstä kansainväliseen menestykseen vei yli 10 vuotta, mutta se kannatti.

Pomot alas norsunluutornista: Työilmapiiri vaatii vaalimista

Raisiolaisyrityksessä hyvän työilmapiiriin tehdään aktiivisesti töitä. Kaikkia pidetään perheenjäseninä, ja ongelmat nostetaan keskusteluun heti.

Kasvu haastaa johtajan: Vincitin Mikko Kuitunen kertoo isoimmat oivalluksensa työntekijöiden johtamisesta

Vincit on kasvanut 13 vuodessa pörssiyhtiöksi ja usean sadan henkilön työyhteisöksi. Kasvu on haastanut toimitusjohtajan miettimään työntekijöiden johtamista uudella tavalla.

Moni asia on muuttunut 10 vuodessa, mutta yksi pysyy: Kuukauden yrittäjä pitää valmistuksen Suomessa

Tamperelaisen Piruetin toimitusjohtaja Susanna Etula luottaa yrityksensä toiminnassa kotimaisuuteen. Hänen johdollaan liikevaihto ja -tulos ovat kasvaneet. Nyt yrityksessä on mukana koko perhe.

Sarjayrittäjä Kim Heiniö on ollut kehittämässä yli sataa ravintolakonseptia: Olen ollut sielultani yrittäjä koko elämäni

Soupster Familyn toimitusjohtaja Kim Heiniö kertoo, että onnistumisessa keskeisiä tekijöitä ovat olleet isot riskit, tuuri, hyvät ihmiset ja ripaus uhkarohkeutta.

Miksi ideoita ei viedä käytäntöön? 4 huomiota innovaatioista

Uudenlainen ajattelukyky ja innovaatiot vaativat yritykseltä tiettyjä toimia. Yrittäjä Ari Huusko kertoo, miten pk-yrittäjät voivat tukea innovaatioiden syntyä.

Lataa lisää