Yrittäjyys

Mitä yrittäjyys merkitsee? Kaksi yrittäjää kertoo

Mitä yrittäjyys merkitsee? Kaksi yrittäjää kertoo

Yrittäjyys haastaa tekijänsä joka päivä. Se on myös keino edistää itselle tärkeitä asioita. Suomessa sadattuhannet ovat valinneet yrittäjyyden tien.

| |

Lauantaina 5. syyskuuta juhlistetaan Yrittäjän päivää. Kysyimme kahdelta yrittäjältä, mitä yrittäjyys merkitsee heille.

Ajatuksistaan ja omasta tiestään yrittäjäksi kertovat varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi ja Finn-Savotta Systemsin toimitusjohtaja Teemu Pohjonen.

Varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi: ”Yrittäjyys on ongelmien ratkomista”

  • Sarjayrittäjä vuodesta 2002
  • Sijoittamisen ja valmentamisen ammattilainen
  • Tunnetaan siitä, että on saanut suomalaiset naiset sijoittamaan

”Isäni oli työtön 1990-luvulla. Jo silloin huomasin, että vakituinen työsuhde ei takaa, että töitä riittäisi aina. Valmistuttuani kauppakorkeakoulusta vuonna 2002 elettiin taantumaa ja työpaikkoja oli kovin vähän tarjolla. Työttömyys ei tullut kysymykseen, joten piti keksiä jotain. Minusta tuli sijoitustuotteiden myyjä toiminimiyrittäjänä.

Aluksi kauppaa oli pakko saada, jotta sai itsellensä ruokaa ja katettua oman talouden kiinteät kustannukset. Nyt yrittäjyys on minulle sitä, että maailmassa voisi periaatteessa tehdä mitä vain. Mietin tarkkaan, mikä on se oma juttu, johon haluaa laittaa aikaa ja energiaa.

Terhi Majasalmi
Kuvaaja: Marica Rosengård

Yrittäjyys on ongelmien ratkaisua. Niitä tulee vastaan joka päivä. Jos jokin projekti loppuu, on keksittävä uutta. Nyt mietin etukäteen, mitä ongelmia haluan elämääni ja mihin bisnekseen lähden mukaan.

Bisneksen kautta pystyy vaikuttamaan maailmaan, muuttamaan ihmisten elämää ja ajattelutapoja ja sitä, miten maailmaa viedään eteenpäin. Ajattelen liiketoiminnan siten, että sillä voi oikeasti auttaa.

Yrittäjyyden kautta olen saanut paljon ystäviä ja olen tutustunut ihmisiin, joihin ei muuten välttämättä tutustuisi.

Yrittäjyys on myös henkistä kasvamisprosessia. Se haastaa koko ajan. Yrittäjä levittää siivet ja katsoo, kantavatko ne. Se on kunnioitettavaa ja iso juttu ihmiselle. Sivustakatsoja ei voi millään arvostella sitä. Jos ei ole koskaan ollut yrittäjänä, mitä siitä tietää?

Yleisessä keskustelussa painottuvat liikaa sellaisten henkilöiden mielipiteet, jotka eivät ole koskaan olleet yrittäjiä. Yhteiskunnallisesti on tärkeää tuoda esille, että on tällainen ryhmä, joka tekee tärkeää työtä.

Uskon siihen, että ihmisellä on mahdollisuus vaikuttaa omaan elämäänsä. Yrittäjyys on yksi tapa tehdä ja vaikuttaa itselle tärkeisiin asioihin.

Ajauduin yrittäjyyteen vahingossa, mutta olen varma, että kukaan ei varmastikaan enää palkkaisi minua työntekijäksi, koska olen tottunut tekemään asiat omalla tavallani.”

Toimitusjohtaja Teemu Pohjonen, Finn-Savotta Systems Oy: ”Tämä polku on ollut yrittäjälle todella kasvattava”

  • Takana 10 yrittäjävuotta
  • Vuonna 2013 perusti veljensä Joona Pohjosen kanssa Pohjonen Group Oy:n kehittämään miehittämättömiä ilma-aluksia ja niiden teknologiaa puolustus- ja viranomaiskentälle
  • On kokenut lähes konkurssin, velkajärjestelyn ja sulautumisen isompaan yritykseen
Joona Pohjonen (vas.) ja Teemu Pohjonen.

”Perustin 15-vuotiaana toiminimen valokuvauspalveluja varten. Sitä pyöritin pari vuotta koulun ohella. Vuonna 2013 perustin veljeni kanssa osakeyhtiön ja sillä tiellä olen yhä.

Pari vuotta sitten tilanne oli hyvin haastava. Ajauduimme akuuttiin kassakriisiin, kun menetimme yhden merkittävän asiakkaan. Kriisin seurauksena jouduimme lomauttamaan koko henkilökuntamme ja puoli vuotta myöhemmin mietimme omistajien kesken, haemmeko yhtiön konkurssiin.

Emme halunneet luovuttaa, vaan siirsimme liiketoiminnan painopisteen ilma-aluksista robotiikkaan ja teolliseen automaatioon. Pari vuotta kestäneen kulukurin aikana hoidimme velkoja ja rakensimme liiketoiminnalle kestävämpää pohjaa.

Yhtiöömme aiemmin kiinteistöyhtiönsä sijoittaneet Finn-Savotan omistajat tiedustelivat vuosi sitten halukkuuttamme yritysjärjestelyyn, jossa Finn-Savotta hankkisi osakevaihdolla enemmistön Pohjonen Groupin osakekannasta. Ajatus oli houkutteleva ja hyödyttäisi aidosti molempia osapuolia. Yrityksestämme tuli alkuvuodesta tuotannon kehityksestä ja teknologiasta vastaava Savotta-konsernin yksikkö, Finn-Savotta Systems Oy.

Tämä polku on ollut yrittäjälle todella kasvattava, ja se on antanut useita eri näkökulmia ympäröivään yhteiskuntaan. Olen nähnyt startup- ja sijoituspiirejä, olen ollut asiantuntijana mukana lainsäädännön valmistelussa ja päässyt näkemään myös kansainvälistä yrityskenttää. Haasteita kohdatessa olen saanut kokea liiketoiminnan synkemmänkin puolen.

On kasvattavaa, että liiketoiminta kasvaa ja kehittyy. Omalla kohdalla vielä kasvattavampaa on ollut, kun yrityksellä on ollut todella vaikeaa, kassa on tiukoilla ja odottelee, milloin käräjäoikeudesta tai ulosotosta soitetaan.

Avoin ja rehellinen kommunikaatio velkojien kanssa on mahdollistanut liiketoiminnan jatkumisen. Nyt veloista on selvitty ja liiketoiminta on taas paremmassa vaiheessa.

Verrattuna yliopiston antamaan liiketaloudelliseen tietopääomaan yrittäjyys on kehittänyt omaa osaamista huomattavasti laaja-alaisemmin.

Omien kokemusteni perusteella yhteiskunnan järjestelmät tukevat yrityksiä. Ennemmin on kyse siitä, onko yrittäjillä osaamista ja resursseja hyödyntää yhteiskunnan tarjoamia palveluja.

Yrittäjät pitävät osaltaan yhteiskunnan rattaat pyörimässä, ylläpitävät palveluita ja tuotantoketjuja omalla riskillään ja työpanoksellaan. Se on syytä muistaa korona-aikanakin.”

21-vuotias yrittäjä tavoittelee kovaa kasvua – Miljoonan liikevaihto ylittyi jo

Lukiolaispoikien perustama firma on muutamassa vuodessa kasvanut yli miljoonan liikevaihtoa pyörittäväksi ohjelmistotaloksi, ja suunta on edelleen ylöspäin.

Välivuosi venyi ja vei perheyrityksen johtoon: Nyt Toni Keinänen pyörittää kansainvälistä romukauppaa

Kuukauden yrittäjä on työskennellyt lähes puolet elämästään perheyrityksessä. Hänen johdollaan Romu Keinänen Oy tekee noin 36 miljoonan euron liikevaihtoa.

Medkit Finland täräytti läpi hurjan kasvutavoitteen: Nyt horisontissa siintää 30 miljoonan raja

Kuinka menestyä yhdellä maailman kilpailluimmista toimialoista? Ensihoitotuotteisiin erikoistunut oululainen yritys on onnistunut siinä.

Kuukauden yrittäjä vei Rautalammin takaisin maailmankartalle ja paikalliset herkut merikonteissa muualle Suomeen

Konttiravintola Morton on kasvanut Jarna Kaplaksen johdolla 3 000 asukkaan paikkakunnalta valtakunnalliseksi miljoonaliikevaihtoa tekeväksi yritykseksi.

Miten kasvuyritys voi yhdistää työmäärän ja palautumisen? Aikatauluta kaikki, neuvoo Slushin Miika Huttunen

Miika Huttunen uskoo, että startup-ekosysteemi keskustelee nykyään paljon enemmän työstä palautumisesta.

5 vinkkiä yrityksen maineenhallintaan

Maineenhallinta on pitkäjänteistä työtä, joka kantaa yrityksen vaikeuksien yli. Viestintävalmentaja Katleena Kortesuo kertoo, miten maine otetaan haltuun.

5 oppia yrittäjän eläkkeelle siirtymisestä

Tyypillisiä eläköityvän yrittäjän kompastuskiviä ovat liian vähäinen suunnittelu ja uran aikana minimissä pidetty YEL.

Miten kasvun lasikatto rikotaan? Yrittäjä itse on usein kasvun suurin este

Kasvun lasikatto syntyy, kun yrittäjät eivät uskalla palkata itseään parempia kasvun johtajia.

Hiihtopummista kahvialan vaikuttajaksi – erikoiskahvit veivät Arttu Muukkosen menestyksen tielle

Kahvi vei Lehmus Roasteryn toimitusjohtajan Arttu Muukkosen mennessään. Samalla yrittäjyys on opettanut, että ajoitus on kaikki kaikessa.

Lataa lisää