Yrittäjyys

Nuori kaipaa vaihtelevia työaikoja

Minna Kaikkonen

Kirjoittaja on yksi perheyhtiö Restbar Groupin yrittäjistä. Restbar Groupilla on Pirkanmaalla kolme Pepper-ravintolaa, Olutravintola Konttori ja pitopalveluyritys Pepper Catering.

Nuori kaipaa vaihtelevia työaikoja

Nollasopimuksella oleva voi valita, että menee ennemmin bileisiin kuin tulee töihin, kirjoittaa Restbar Groupin yrittäjä Minna Kaikkonen.

|

Ravintola-ala on hyvin joustava työsopimusten ja työaikojen suhteen. Se on etu, jota meidän kannattaa korostaa nuorille. Alalle kun kaivataan kipeästi uutta työvoimaa.

Toinen valtti on, että töihin pääsee tosi nuorena ja vähäiselläkin koulutuksella. Kouluja ei tarvitse olla käyty vielä loppuun asti.

Työsopimusten ja työaikojen joustavuus on hyödyksi niin työnantajalle kuin työntekijälle. Työajan pystyy sopimaan periaatteessa mihin vain nollan ja 112,5 tunnin välille, kun puhutaan kolmen viikon jaksoista. Tunteja voi olla 30, 65 tai 90. Työntekijän kanssa tietysti aina keskustellaan, mitä hän pystyy tekemään ja mitä työnantajalla on tarjota.

Meillä Restbarissa on useita työntekijöitä, jotka ovat halunneet nollatuntisopimuksen itse. He siis ovat tarvittaessa työhön kutsuttavia. Esimerkiksi opiskelijat haluavat pitää tietyn vapauden siitä, mitkä viikonloput he tekevät töitä. Nollasopimus ei velvoita kumpaakaan. Työntekijä voi sanoa suoraan, että menen mieluummin kaverin bileisiin kuin tulen tarjottuun vuoroon.

Meillä on myös armeijassa olevia nuoria miehiä ja hoitovapaalla olevia äitejä. He eivät pysty sanomaan tarkasti, milloin pääsevät töihin. Minulle saatetaan ilmoittaa, että armeijasta on vapaa viikonloppu kahden viikon kuluttua – jos silloin on töitä tarjolla, tulen. Tämä toimii tosi hyvin. Ongelmia ei ole, kun asiasta on yhteinen sopimus.

Työnantajana joutuu tietysti miettimään, miten omat ja työntekijöiden tarpeet istuvat yhteen. Pohdimme esimerkiksi nyt kesätyöntekijöitä hakiessa, ottaako useampi henkilö pienemmillä tunneilla vai yksi isommilla tunneilla. Kummassakin on etunsa.

Ravintola-alan työehtosopimukseen on luotu työaikapankki- ja tuntien tasoittumisjärjestelmät, joita voidaan hyödyntää kuukausipalkkaistenkin kanssa. Niiden avulla pystytään ottamaan esimerkiksi sesonkivaihtelut huomioon erinomaisesti: pikkujouluaikaan tehdään vähän pidempää päivää ja vapailla ollaan sitten, kun hiljenee.

Onneksi olemme löytäneet hyviä, joustavia ja sitoutuneita työntekijöitä. Heitä saa kiittää siitä, että saamme pyöritettyä sairauslomia ja yhtäkkisiä erikoistilanteita omalla väellä.

Koska on järkevää tehdä määräaikainen työsopimus?

Määräaikainen työsopimus sitoo molempia osapuolia, eikä sitä voi irtisanoa.

TyEL on välttämätön pakko työnantajalle: Kuusi vastausta vakuuttamisesta

Yrittäjän pitää eläkevakuuttaa työntekijänsä TyEL-vakuutuksella. Oleellista on ottaa vakuutus hyvissä ajoin ja maksaa laskut kuukausittain.

Työsopimuksen ABC – Kiinnitä huomiota, mitä kirjoitat työtehtäviin

Työsopimus on syytä tehdä aina kirjallisesti. Kirjaa työsopimukseen myös koeaika.

Joskus on pakko luopua työntekijästä – Tee irtisanomisilmoitus oikein

Irtisanominen voidaan tehdä joko henkilöön liittyvillä tai tuotannollis-taloudellisilla syillä.

Rekry päällä? 9 vinkkiä työsopimuksen tekoon

Työsopimus on suositeltavaa tehdä kirjallisesti. Sovi työsuhteen ehdoista mahdollisimman yksiselitteisesti.

Saako antaa potkut? Moni punnitsee riittävää syytä

Työnantajan on varmistettava, että irtisanomiselle on asiallinen ja painava syy.

Palkkaus herättää kysymyksiä – kaksi ylitse muiden

Työntekijän palkkaaminen ja sairausajan palkka askarruttavat yrittäjiä.

Loma-aika tulee: Muista ainakin nämä asiat

Suurin muutos koskee työntekijöiden lomalla sairastamista. Kesäharjoittelijoille syytä heti selvittää talon tavat.

Lataa lisää